Reflux u dospělého - co vám pomáhá?

pafca4
5. pro 2018

Ahoj, trpíte některá na reflux? Tj máte otevřenou tu přepážku mezi žaludkem a jícnem? Jak se vám prosím projevuje? Berete nějaké léky, nebo pomáhá vám něco? Co můžete a nemůžete jíst? Mně reflux diagnostikovali před týdnem, šla jsem na gastroenterologii kvůli tomu, že mě čtrnáct dní po každém jídle začal tlačit žaludek, leckdy až do zad, až se mi špatně nadechuje... Zatím mne nasadili dietu ale ať sním cokoliv, stejně je mi
špatně.

pafca4
autor
5. pro 2018

Ještě teda doplním, že mi přijde divné, že mi nepálí žaha, ale hrozně tlačí žaludek či pod pravým zebrem, tak si říkám, jestli to nemůže byt i něco jiného...

ariadna12
5. pro 2018

Lek Enamera 40 mg (existuje jeste slabsi 20 mg), je to na predpis.

ariadna12
5. pro 2018

@pafca4 mne vysvetlovali na gastroenteroligii, ze paleni zahy vubec nemusi byt, muzes to mit tak, ze te treba boli zaludek treba dole a zezadu (mne jakoby pobolivaly plice nebo zada) a furt jsem mela kasel (kasel vyvolany tim, ze vytekaji zaludecni stavy k hrtanu a drazdi sliznici). Enameru mi dali po vysetreni jicnu a zaludku sondou. Dost jsem se bala, ale da se to prezit, byt teda nic moc. Reflux je casto u lidi s nadvahou.

ariadna12
5. pro 2018

Jinak co pomaha: nejisi hodinu pred spanim, mit pri spani vysoko pod hlavou, nejist smazene a pecene veci, ani veci obsahujici mala zrnicka, vynechat alkohol, kafe, zeleny caj... je toho dost na netu.

ariadna12
5. pro 2018

Jo a jeste - nekdo mi radil na paleni zahy mliko - pokud to pomuze, pouze velmi kratkodobe, a pak si zaludek prekyselis jeste vic, takze mliko ne.

ariadna12
5. pro 2018

No a samozrejme pomaha i klasika - mene se nervovat, jist lehci jidla delana na pare ci vode, neprecpavat se, mit pravidelny pohyb.

ariadna12
5. pro 2018

Predtim jsem zkousela sama (zaha mne palila malo a jen v tehotenstvi) z volne prodejnych leku Gaviscon (tekuta hustsi hmota, chutnalo mi to trochu jako tekuta sadra🙄 a pomohlo to jen kratkodobe). Pak jsem presedlala na cucaci pastilky Rennie. A nakonec sla na gastrovysetreni.

ariadna12
5. pro 2018

Na gastru mi nejdriv nasadili jiny lek, nez Enamera (bohuzel si nepamatuji nazev), ale po tom mi bylo pekne blbe. Pak mi dali Enameru, ta pry je modernejsi a pusobi udajne setrneji, no a ta mi blbe nedela.

pafca4
autor
5. pro 2018

@ariadna12 děkuji 🙂 já na tom vyšetření už byla a reflux mi potvrdili, jen jsem se bála, zda nemůžu k tomu mít ještě něco jiného, třeba se slinivkou nebo tak, když mi bolí ten žaludek a ne žaha. No já se skoro těším, až mi (jestli) v lednu napíšou prásky, pokud by pomohly, protože teď trpím jako pes ☹

ariadna12
5. pro 2018

@pafca4 leden je za chvili, hlavne vydrzet dietne svatky, to je pro mne peklo😉

nikolaamiminko
6. pro 2018

Ahoj, tez mam refluxni chorobu, u me se to projevuje pouze kaslem - trvalo to pul roku, nez mi na to prisli, byla jsem ba plicim, vsude, leky mam Loseprazol a Itoprid v docela velkych davkach.

pafca4
autor
12. pro 2018
denulkaapavlik
15. led 2019

@nikolaamiminko ahoj, prosim te muzu se zeptat..ten kasel jsi mela s hleny?

dzogobela
15. led 2019

Ja mela po porodu. Silene jsem kaslala, bala jsem se, ze mam zase sarkoidozu, kasel vypadal dost podobne, takze jsem s tim byla na plicnim. Spatne se mi dychalo. Ale leky jsem zadne nebrala, odeslo to samo. Nastesti 🙂 Drzim palce, at brzy najdes lek a je to ok 🙂

nikolaamiminko
16. led 2019

@denulkaapavlik Nene, totalne suchej dusivej kasel

denulkaapavlik
16. led 2019

@nikolaamiminko aha, tak to já mám produktivní kašel a co jsem si četla na netu🙄 tak by to prý mohl být ten reflux. Ale podle vyšwetření před dvěmi lety ho tam neviděli. Tak nevím, mám zánět žaludku. A zbavila ses toho úplně?

nikolaamiminko
16. led 2019

@denulkaapavlik Brala sem na to leky itoprid a loseprazol, asi pul roku velky davky, pak sem to snizovala, a ted neberu nic a je to pryc, moc nechapu ale zplat panbuh. A oni ti nedelali gastro ted? Nebo jak vis ze mas zanet zaludku?

denulkaapavlik
16. led 2019

@nikolaamiminko pred dvěmi lety mi delali gastro a tam nasli “jen” ten slaby zanet zaludku. Chvilku jsem uzivala Kinito a pak uz mi nic nebylo. Az ted, jen teda se k tomu pridal i ten produktivni kasel. Tak nevim... Kazdopadne piju jecmen, jim chlorellu, tak jsem doufala, ze to odezni. Ale zajimalo by me jestli to muze byt i psychikou. Jsem ten typ co vse hleda na netu, kazde priznaky a pak z toho strachy nespi 🙄

nikolaamiminko
16. led 2019

@denulkaapavlik haha to znam 🙂 mam to podobne, ale tohle asi fakt musi potvrdit doktor. Drzim palce, at je to brzy pryc at uz je to z cehokoliv !