Strach z úzkosti. Měl někdo takový problém?

strasidelko
20. črc 2021

Holky já nevím co to je.

Přes týdnem se mi rozjela strašná úzkost a strach. Z ničeho nic.

A teď se toho nemůžu zbavit. Jim hořčík cely týden jestli se to nezlepší.

Problém je v tom ze jsem brala citalec na strach dva roky a dva měsíce ho neberu. A teď se mi vrátilo neci strašného.

Chceme totiž druhé dítě a chtěla jsem vysadit. Pod dohledem dr. Samozřejmě.

Při dceři jsem brala citalec 10mg a byla strašně urvana a měla koliky. A tak jsem teď chtěla bez toho.

Jenze mám strach zda mi citalec zabere kdybych se pro nej rozhodla zase.

Nejde se mi zbavit strachu s úzkosti. Protože se toho bojím když jsem chvíli v klidu. Začnu se té úzkosti zase bát a jakmile na ni pomyslím tak je zpět. Nejde mi to se toho nebát. Jsem asi nějaký psychopat. Mám strach ze mi léky nepomuziu. Prosím měl jste někdo takový problém?

crejzy
20. črc 2021

A co psycholog? Navstevuješ?

strasidelko
autor
20. črc 2021

@crejzy chodila jsem dva roky skoro a bohužel nepomohl. Zkoušela jsem různá cvičení KBT atd. Nic.

crejzy
20. črc 2021

@strasidelko to je mi líto, možná zkusit jiného/jinou metodu. S AD zkušenost nemám, ale úzkosti znám dobře, naštěstí mi pravidelné návštěvy psychologa pomáhají.

strasidelko
autor
20. črc 2021

@crejzy to je dobre ze pomhaji. Já si přijdu ze jsem blázen.

barmil
20. črc 2021

@strasidelko a co Zoloft? Ten se běžně indikuje pro těhotné a kojící a na děti nemá podle studií vliv. Zkus se poradit, protože jestli Ti je špatně už teď, tehotenstvim a pak po porodu se to může ještě zhoršit.
Hořčík je fajn na krátkodobé problémy, ale pokud už to máš diagnostikovane a lecis se dlouhodobě, tak Ti nepomůže.
Nenech to rozjet a nasad zas léky.

mirenka_rajchmanka
20. črc 2021

@strasidelko Ahoj, zavolej včas lékaři , ať to nasadíte znovu. Zkus najít psychoterapii, to mi pomohlo moc 🙂

anakolut
20. črc 2021

@strasidelko Nejsi blázen. Takové úzkosti má spoustu lidí, jen to málokdo řekne. Hodně se mi vrátily úzkosti taky cca dva měsíce i po postupném vysazení AD pod vedením psychiatra. Musela jsem se k nim vrátit. Je mi mnohem lépe. Občas mě to chytne, ale méně často a v menší míře.
Měla jsem to takové, že jsem myslela, že mám nemocné srdce. Naštěstí kardio vyšetření v pořádku. Poraď se s lékařem. Nenechávej si to zbytečně rozjet.

anakolut
20. črc 2021

@strasidelko Při posledním plánovaném těhotenství jsem brala antidepresiva celé těhotenství u kojení. Psychiatr to konzultoval s gynekolozkou i s pediatrem a miminku i kvůli tomu brali krev pro kontrolu. Je to zdravý chlapeček. Mé nejpohodovejsi těhotenství. Už jsem nechtěla zažít stavy z druhého těhotenství a silnou poporodní depresi. Miminko se dá bezpečně odnosit a kojit i s léky.

strasidelko
autor
20. črc 2021

@anakolut děkuji moc za podporu. Týden se to zkoušel zvládnout. Volala jsem dr a řekla mi ze st to zkusím vydržet ještě dva dny zda hořčík nezabere. Prý je podobný způsob jako ad. Nejhorší je ze jediný citalec mi pomohl. Zkoušela jsem ruzne dříve a bylo to horší. Tak se bojím zda po dvoj měsících od leku zabere i tak znovu. Tento lék.

Nikdo si neumí představit co psychika dokáže ze?

mamikry
20. črc 2021

@strasidelko Pijes kavu nebo alkohol? To jsou taky slusne spoustece. Ja jsem tyhle stavy mela po smrti miminka. Vyrazne se to horsilo prave po kofeinu.

strasidelko
autor
20. črc 2021

@mamikry nepiju. Ale je fakt ze jsem pila před týdnem a normálně ji nepiju.
Nejhorší je ze je to takové ze to nutí člověka na to myslet. Pořad se v tom hrabat. Snad nejsem magor když tohle dělám.

mamikry
20. črc 2021

@strasidelko Ja to znam, u me se to projevilo strachem z nemoci, hlavne u deti. Porad jsem jim sledovala modriny, sobe pihy. Sileny. Rekla bych, ze to byla postraumaticka uzkost. Terapie mi nepomohla, prasky jsem brat nesmela kvuli tehotenstvi. Ve tretim trimestru me to preslo, tak snad se to zase nespusti.

potvurka92
20. črc 2021

@strasidelko zrovna pro mě velmi aktuální. Terapii jsem absolvovala rok před těhotenstvím a dle odborníků jsem se z toho dostala. Nyní od porodu (3. měs.) a díky problémům s miminkem se to rozjelo v takovém měřítku, že takhle to ještě neznám. Denní pláč je už standard. Bohužel rodina a to i partner tohle to moc nechápou. Takže se v tom plácám sama. Mám tu neurol, ale ten si beru, když mám tu partnera po ruce a vím, že můžu vypnout a o miminko bude postaráno. Návštěva psychologa/psychiatra není v mém případě možná, opět souvisí s problémy miminka. Takže se jen modlím, ať to přejde.

strasidelko
autor
20. črc 2021

@potvurka92 a u vás se jedna o co. Také myslíte na myšlenky které vám to vyvolávají? A léky proč ne? Myslím antidepresiva.
Já to zkousim zatím bez nich. Dávám si max ještě týden a pokud to zvládnu tak to budu slavit jsko druhy narozeniny a pokud ne jdu pro léky.

potvurka92
20. črc 2021

@strasidelko ano jsou to konkrétní myšlenky, jako 16 ti letá jsem přišla o milovaného tatínka, psychicky jsem to nedávala až po letech. Kdy byly takové ty životní milníky, kde ten táta prostě chybí. Bohužel, toto se vždy spustí s dalším problémem, v tomto případě nefunkční vztah. Byla mi nasazena silná antidepresiva cca 3 roky, terapie. Za čas se odborníci shodli, že už umím jít dál a že medikamenty již užívat nemusím. Psychiatr + test osobnosti + psycholog a pediatr. Otěhotněla jsem s novým přítelem a těhotenství neprobíhalo idylicky. To už jsem měla náznaky úzkosti, strach, absence radosti, co kdybych to zakřikla. Po porodu euforie, která byla velmi krátká , jelikož se spustil monitor dechu - nic se miminku nestalo, normálně dýchalo, bylo růžové. Jenže já jsem se úplně zhroutila. Pak se mi vybavilo, že znám dotyčné, které o miminko přišly. Takže příšerný strach, úzkost. Do toho ty problémy s miminkem, nějak jsem zjistila, že úmrtí mého tatínka není tak zahojené, jak se zdálo. Rodina nechápe a vlastně se v tom plácám sama. Bojím se být sama s miminkem. Medikaci bych uvítala a terapii taky, ale přes ty problémy si nemohu dovolit sedět někde 60 minut s miminkem. Nesmím číst noviny, jako třeba úmrtí kojence, které se stalo nedávno v Praze. To jsem byla v háji týden, že jsem i měla zažívací potíže. Pak jsme byli s miminkem v nemocnici a tam jsem se složila třikrát. A ty myšlenky typu ,co když to není všechno? To je každý den, hodinu, pořád.

strasidelko
autor
20. črc 2021

@potvurka92 paneboze. Tak to je taky šílený a naprosto té chápu. Já jsem už cely týden sevřena hrudník a pořad se tresu neumím se přestat bát. Nejhorší je ze si ty myšlenky tam pořad hazu co kdybych se jich za pět minut nebala ze. Jenze se jich bojím pořad a pořad a pořad. Takže jsem ve strachu už sedm dni v kuse je to tak vyčerpávající. No js o lécích uvažují. Zkusím par dni ještě dat. Někdy mám strach ze se toho nikdy nezbavim.

Můžeme si klidně psat. A podporovat se. Třeba přes messenger. Klidně do zprávy mi napis cele jméno ne tady veřejné a můžeme si psat.

potvurka92
20. črc 2021

@strasidelko zprávu jsem snad napsala a odeslala

strasidelko
autor
21. črc 2021

@anakolut a mohu se zeptat zda mimco bylo nějaké uplakane? Nebo ne? A jaké ad jste brala? Já se bojím zda mi opět zaberou ty co jsem vysadila.

anakolut
21. črc 2021

@strasidelko Napíšu soukromou zprávu.

terater
16. srp 2022

@strasidelko Ahojky, já aktuálně čekám druhé mimi, první jsem zvládla bez léků, nasadila jsem až po porodu Zoloft a při zjištění druhého těhu jsem vysadila. Aktuálně jsem v 6. měsíci, ataky a úzkosti se vratily a řeším, zda nasadit léky nebo ne, nevím, co je menší zlo, zda ten neklid a panické ataky každý den, když je manžel v práci, nebo nasadit léky, zároveň se ale bojím zhoršení těch úzkostí po nasazení léků, než si to sedne a taky, aby mimčo nemělo nějaké zdravotní problémy po narození v případě, že bych léky začala znovu brát. Zatím zkouším homeopatika, ale každý den zažívat znovu tu paniku je ubíjející. 😟