Svědění těla ve 3. trimestru, máte zkušenost?

ly1987
10. kvě 2017

Ahoj všem, jsem ve 29 tt a asi před šesti dny v noci mě začalo svědit celé tělo.. Bylo to takové úporné svědění, že jsem vůbec nemohla spát a pořád jsem se drbala. Pak se to trochu zlepšilo.. Všimla jsem si ale, že na nohou, které mě svědili nejvíc (stehna, lýtka) se mi udělaly takové červené tečky a mám hodně suchou kůži. Byli jsme o víkendu na chatě a a přišlo mi to trochu lepší, ale teď zase po návratu mě všechno opět svědí - záda, břicho, nohy, pupík... Před tím mě svědili i oči.. Docela se bojím té těhotenské žloutenky, jenže by to mohla být i alergie nebo ekzém, ale zas na těch zádech a břiše nic nemám, ty tečky jen na nohou.. Nenašla jsem žádný lék na alergii, který bych mohla zkusit, protože se prý v těhotenství nic nesmí. Praktická dr mi řekla, že se mám obrátit na gynekologii a tam mají dovolenou.. jedině mě napadá ta prenatální ambulance.. Bojím se té žloutenky a nevím případně jak dlouho trvá než jsou výsledky testů atd. Máte s tím některá zkušenosti? Co jste v tomto případě dělali? Už mi to svědění leze na nervy :( Děkuji moc za reakce a odpovědi 🙂.

lenysek1988
10. kvě 2017

Mě svědila místa,která byla suchá. Takže jsem se mazala a mazala a snažila se hodně pít.

chocolady
10. kvě 2017

Me svedelo cele telo, pomohlo mi vzdycky jedine lehnout si do vody s morskou soli a potom cele telo namazat olejem..A snazit se neskrabat.

crazykat
10. kvě 2017

Rozhodně by to chtělo zajet někam na kontrolu na gynekologickou pohotovost klidně, nemusí to být alergie ale mohou to dělat játra, říká se tomu těhotenská cholestáza. A udělají jaterní testy z krve které netrvají dlouho pokud je potřebují hned.

ly1987
autor
10. kvě 2017

@crazykat To jsem právě myslela, že se bojím té těhotenské cholestázy... a myslíš, že ty testy udělají i v porodnici v prenatální ambulanci nebo mě spíš někam pošlou s žádankou?

crazykat
10. kvě 2017

@ly1987 Nevím jak to chodí u vás ale u nás v nemocnici to dělají rovnou v ambulanci.. pokud je to součástí porodnice tak si myslím že to udělají hned. To spíš kdyby to byla jen ambulance mimo nemocnici tak tě někam pošlou ale pokud je to v porodnici tak tam určitě mají přímo i laboratoře v místě. ...

ly1987
autor
10. kvě 2017

@crazykat tak to si myslím, že u nás to bude taky to samé, když jdu přímo do porodnice.. Opravdu nerada bych něco zanedbala nebo na výsledky čekala týden..

montyna
10. kvě 2017

Pozor na to, tehotenskou cholestazu jsem mela. Neni to sranda, bez co nejdrive na ty testy

ly1987
autor
10. kvě 2017

@montyna a jak to probíhalo? to svědění jsi měla pořád jako neustávající nebo to bylo jen občas? pokud bych to měla jen chvíli, tak doufám, že se dá miminko ještě zachránit ☹ mám z toho opravdu strach ☹ jak u tebe postupovali?

crazykat
10. kvě 2017

@ly1987 výsledky za týden určitě ne... pokud i lékaři budou mít podezření na cholestazu tak můžou být vysledky i do hodiny nebo dvou... hlavní je opravdu si tam zajet co nejdříve aby pokud se to potvrdí nasadili léčbu včas, kor když už tě to trápí 6 dní

montyna
10. kvě 2017

Svědilo mě to hlavně v noci a myslím že všude, hlavně ale nohy a břicho. Asi po tydnu jsem guglila co by to mohlo byt a zavolala na hematologii ( ja tam chodim s anemii) No a ti mi hned delalali testy a volali sanitku, jestli nemam Help syndrom. Měla jsem vysoké jaterní testy.Vypadali dost vydešeně A v nemocnici se potvrdila tehotenska žloutenka. Byla jsem tam asi čtyři dny. Dostala jsem léky a pak až do porodu chodila každy tyden na kontroly, na krev.po těch lecích to svědení přestalo a jaterní hodnoty klesly.

ly1987
autor
10. kvě 2017

Tak hned ráno tam jdu a doufám, že to bude v pořádku. Vážně se toho bojím. A je třeba možné, že to na pár dní docela ustane a svědí jen občas a pak zase hodně? Hlavně taky doufám, že ze mě nebudou dělat hypochondra... to už se mi taky stalo, že se tvářili a nakonec jsem dostala antibiotika... to ale bylo v zimě..

montyna
10. kvě 2017

Určitě si zajdi a at se tváří jak chtějí, na to se vykašli. A neboj se 😉 bude to dobré, možná máš jen exem. A i ta žloutenka se dá dobře léčit.

laskonka85
11. kvě 2017

@ly1987 Tak zrovna pred tydnem jsem absolvovala odbery,kvuli svedeni.A to me svedily chodidla,obcas i ruce ,nohy..je fakt ,ze to tedy vzdy po chvili přešlo,ale treba za 2 dny se to opakovalo.Pak mi zaclo byt blbe od zaludku.Coz jsem prikladala tomu ,ze mi mimco tlaci na zaludek.Ale gynekolozka me poslala na krev ..pro jistotu.Nastesti v pořádku.Ale kdyby se to pry opakovalo,tak me zas posle na odbery.

kristynatita
11. kvě 2017

Ja mela to same!! Cervene tecky, hl.na nohach, a mohla jsem se škrábat hodiny. Do ted nevim, co to bylo. Prisuzuji to zmenam pokozky a otékáním nohou.

korin
11. kvě 2017

Já jsem k tomu měla i vyrážku (ruce, břicho, nohy), jaterní testy byly negativní. Mohla jsem se uškrábat. Byl problém, aby mě vzali někde na kožním, šílené objednací lhůty... Nakonec se smilovali v jedné nemocnici, dlouze listovali v dermatologickém atlasu a výsledek - projevy konce těhotenství. Přestalo to svědit den před porodem a den po porodu byla vyrážka pryč. Ale na ty jaterní testy bych být tebou rozhodně někam zašla.

winter
12. kvě 2017

Kolem 29tt jsem měla taky úporné svědění, hlavně večer po lehnutí do postele. Trochu mi pomohly koupele s čistým rostlinným olejíčkem a pak ještě celé tělo promazat, ale stejně to nebylo úplně dobré a než jsem usnula, mohla jsem se udrbat. Výsledky OK. Teď už je to lepší, ale ne dobré. Byl to naštěstí jen syndrom 3. trimestru.

jaroslavasv
12. kvě 2017

@ly1987 Zdravim, predpokladam, ze vysledky uz mas a doufam, ze se teh. zloutenka nepotvrdila. Ja jsem momentalne ve 37 tt a lezim s cholestazou v nemocnici.

evka1409
12. kvě 2017

Mám úplně stejný problém, jsem v 31.týdnu, včera jsem byla na odběru krve a teď čekám na výsledky. Hned jak jsem se zmínila gynekoložce o svědění, okamžitě mi udělala ty testy. Je to hrozné, občas usnu úplně v pohodě, ale jindy bych se uškrábala a nemůžu usnout, hodně mi pomáhá jít se těsně před spaním osprchovat jen vodou bez spr. gelů.

zerog
12. kvě 2017

Taky jsem se bala cholestazy.Svedilo silene bricho jenom.Diktorka gyn ns to kaslala testy jsem si udelala pres praktika a ok.Clovek se nesmi dat,starat se,zajimat,vydupat si to.Koukala jakoze na netu,ale kdyz na nas nekdy nekteri doktori kaslou,co mame delat.

tinkajk
12. kvě 2017

Já to měla poprvé a mám to i teď podruhé, nejvíc mě svědí stehna a lýtka. Dostala jsem předpis na kompresní punčochy, ale já mám i trochu křečové žíly. Možná jsem je dostala kvůli kombinaci obojího, ale rozhodně to svědění je s nimi lepší!😉

montyna
12. kvě 2017

@ly1987 jak jsi na tom?

ly1987
autor
12. kvě 2017

Ahoj, tak včera jsem byla na testech v porodnici. Vůbec neměli žádný problém a byli milý 🙂 Výsledky byli do dvou hodin a vše dobře dopadlo 🙂 Za týden mě objednali na kontrolu preventivně. Vypadá to tedy spíš na vyrážku nebo alergii. Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo a hlavně mě potěšilo, že jsem nebyla za hypochondra, ale brali to vážně.

montyna
12. kvě 2017

super 😉🙂

ly1987
autor
12. kvě 2017

@montyna Jsem taky moc ráda, díky, že ses zeptala 🙂

jsss
13. kvě 2017

take jsem ležela az do porodu s těhotenskou cholestazou v nemocnici. kontrolovali stále ozvy miminka a nejhorší bylo to uporne svědění,hlavně chodidel,ale i celého těla. nešlo vůbec v klidu fungovat.. radši zajet na testy,ať není ohrožené miminko..jaké jste měli ty hodnoty vy co jste tuto nemoc také prodělali?

zelisek01
5. kvě 2019

Mě začalo vše svedět ve 32tt zminila jsem se dr.na běžné kontrole.vzal krev druhy den volal že si mam přijed pro papíry a musím do nemocnice.po noci stravene na predporodním pokoji na monitorech a kapačkách,mi rekli ze stale hodnoty stoupaji ,a že musi mimi ven.v 18:00zavedli první tabletku a ve 20:00druhou v 0:15byl mali venku.s vahou 1900g.ted jsem tehotna 30tt a cekam co se bude dit.zas to zacina svedet a jaterky mo berou jednou tydne

luciebx
5. kvě 2019

Já byla to samé. Nejhorší to bylo po sprše. Já se už pak i přestala holit pac po holení sem se mohla zbláznit. Kolikrát sem si osprchovala jen tam dole a v podpaží. Bylo to hrozné. Nepomohlo nic

bayt
5. kvě 2019

@ly1987 Mě taky svědilo tělo, někde jsem četla, že to je normální....

jancabr
5. kvě 2019

Měla jsem mírný exém v obličeji a pár svědivých fleků na nohách a na břiše. Malá se mi opírala v břiše o játra a trochu omezovala jejich činnost. Pomohlo neškrabat se a mazat se nějakým hodně mastným krémem nebo olejem. Přestalo to až když jsem porodila.

martiniquest
5. kvě 2019

@bayt stejne tak je to priznak cholestazy, coz je velmi vazny stav

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru