Triple test - negativní riziko na Downův syndrom

lucapekna
16. led 2019

Dobrý den/ ahoj holky, chtěla bych se zeptat. Dneska jsem absolvovala druhý screening, dle naměřených hodnost vyšlo vše v pořádku. Nicméně po kombinaci s výsledky z I. trimestru a UZ markety výsledné integrované riziko Negativní- 1:1085. Potřebovala bych poradit, zda mám podstoupit dalšího vyšetření - odběr krve nebo odběr plodové krve( kde je možné, že o malou přijdeme :(. ) nebo to nechat na přírodě. Jen takový dodatek v době kdy jsem byla na odběr krve na triple test jsem měla infekci v moči... tak mě ještě napadlo, zda to nemůže být tím..Doktorka mi v podstatě neporadila a nemůže. Nyní je to na nás zda ještě něco podnikneme. Budu velice ráda jaké máte k tomu názor a či zkušenosti. Předem moc děkuji 🙂

sirka1
16. led 2019

A to ten, co ten screening dělal vše nevysvětlil? Negativní znamená, že malá je v pořádku. To číslo znamená, že jedno dítě z 1085 by mohlo mít Downa. Já měla kvůli věku riziko asi 1:320, čili mnohem menší číslo než máš ty. Čili větší riziko. Ale tam se dál vychází z dalších výsledků. Mě ještě dělali speciální krevní odběry, kde se potvrdilo, že malý je v pořádku. Takže se hoď do klidu, tvoje dítě je zdravé.

lucapekna
autor
16. led 2019

@sirka1 Když je mala v pořádku proč mi doktorka doporučuje další vyšetření? výsledek toho triple testu mi vyšlo 1:330. Tak jsem teď z toho fakt zmatená...

Též mi přijde, že máš výsledky úplně v pořádku 😉 to ti to doktor nevysvětlil?

sirka1
16. led 2019

A o jakých vyšetřeních mluvila? Nemyslela prostě další poradnu? Tak si doktorce zavolej a pořádně se na vše zeptej. My u toho vyšetření nebyli, takže nevíme, jestli je někde jiný problém.

lucapekna
autor
16. led 2019

@veronikaveronikaveronika ano vysvětlila a fest mě vydělila s tím, že je hranice cca 300 na to aby nebyla Down. A tím, že mi triple test vyšel 1:330 je riziko. No ten screening mi dělal jiný lékař než muj gyndař. Ten tam je až v pátek. Dřív se nic nedozvím.

lucapekna
autor
16. led 2019

@sirka1 nene nemyslela dávala mi tři možnosti- odběr plodovky, odběr krve a nebo to neřešit.

urtica
16. led 2019

@lucapekna Kombinovaný test Ti vyšel v pořádku. U triple testu vyšlo zvýšené riziko, ale! - triply jsou vysoce nespolehlivé a většina lékařů už je samostatně ani nevyhodnocuje.
Dovoluji si přidat zkopírovanou odpověď gynekologa Mudr. Řičánka z online poradny na dotaz jedné paní/slečny s podobným problémem:
"Váš dotaz je zcela typický. Je to k uzoufání, jak se v ČR provádí skríning vrozených vad. Pokud jste absolvovala kombinovaný NT test, neměla jste vůbec absolvovat triple test !!! Tento je zastaralý a odborná společnost ho nedoporučuje užívat !!! Jediné co přinese, je zmatek a stres těhotné, což se skutečně stalo. Triple test neni citlivý, má nízkou výtěžnost a měl by být opuštěn. Výsledek triple testu dnes prosím spalte. Uděláte mi radost 🙂 a Vám se uleví.

Nechala bych to tak - pokud jsi hodně nervozní a bojíš se, že by miminko bylo postižené, pak bych podstoupila maximálně krevní vyšetření na Downa (ale nevím, zda by ho ve Tvém případě hradila pojišťovna, jinak je hodně drahé).
https://www.gennet.cz/prenascan

lucapekna
autor
16. led 2019

@urtica Moc děkuji trochu jsi mě uklidnila. Pro konzultaci si ještě zaběhnu k doktorovi ale řeknu Ti, že jsem fakt vyděšená. Na malou se moc těšíme. Zrovna dneska jsme zjistili pohlaví a teď taková rána. Manžel málem v ordinaci z toho omdlel.

urtica
16. led 2019

@lucapekna Opravdu bych byla v klidu - důležitý je ten první test a kombinace. Mně triply nedělali ani při jednom těhotenství, kamarádce vyšlo kdysi riziko u triplu 1:80 a vše bylo ok, plodovku taky odmítla.

lucapekna
autor
16. led 2019

@urtica Jasně no. Člověk si toto ani normálně nepřipouští a jakmile něco přijde tak je to fakt na prd... hlavně nechápu teda proč mě doktorka tak děsí. Ani bych se nedivila kdyby to bylo kvůli tomu, že z toho můžou mít peníze. Za ten odběr krve chtějí cca 10.000 Kč. Na plodovku bych rozhodně nešla.

urtica
16. led 2019

@lucapekna Těžko říct - buď je to neznalost nebo vypočítavost..

makronka222
16. led 2019

Vysledky mas pekny. Ja mela u jineho onemocneni riziko 1:290 a sla jsem na plodovku. Bylo to v pohode. Kazdopadne mit vysledek z krve lepsi, nehrotim to vubec. Takze se na to vybodni. Pockej na velky utz.

lela36
16. led 2019

Stoprocentne ti zjisti vv z plodove vody, ale je tam to riziko. Ja jsem mela riziko 1:200 a na plodovku jsem nesla s tim, ze na potrat bych stejne nesla .Dite se narodilo s Downovym syndromem. Predem jsme to nevedeli a ani necekali.
Ja nechapu, ze nektere zeny s klidem tvrdi nekomu na internetu, koho vubec neznaji, ze jejich dite je zcela zdrave! Jak to muzou vedet? Taky jsem hledala diskuse a cetla, jak to byva falesne pozitivni a jak je to ovlivnene vekem atd.
Proste to tak je, ze stoprocentni jistotu ti neda nikdo, resp z te plodovky nebo z krve by ti asi rekli.

urtica
16. led 2019

@lela36 Ne - že je dítě určitě zcela zdravé tu myslím nikdo neřekl. To se nedá říct dokonce ani když vyjde pravděpodobnost DS 1:10000. Pořád je jedna maminka z těch 10000, která si toho černého Petra vytáhne, nemluvě o velkém množství VVV, které se netestují, nemluvě o autismu, který se nedá zjistit ani z té plodovky a projeví se až časem... Je mi líto, co Vás potkalo. Statisticky jsou triply nespolehlivé a statisticky je u odběru plodovky riziko potratu 1:100 - 100% záruky zdravého dítěte ale opravdu neexistují...

urtica
16. led 2019

@lela36 Mohla bych se prosím ještě zeptat - pokud Ti to nebude vadit - to riziko 1:200 vyšlo u triplů? NT screening (prvotrimestrální) jsi absolvovala?

lela36
16. led 2019

@urtica hned prvni komentar pod otazkou si precti 🙂
zeptat se muzes, ale ja vubec nevim nazvy tech vsech testu. chodila jsem vzdycky na vsechny testy co bylo potreba aspon myslim. Neodhalili ani srdecni vadu Marusky, na utz vybec nebylo videt.

urtica
16. led 2019

@lela36 Jj, máš pravdu - toho prvního komentu jsem si všimla - až dodatečně. V tomto s Tebou souhlasím, to fakt neví nikdo a nelze to říct s jistotou.
Ten první - NT je nepovinný, dělá se kolem 12 tt a nehradí ho pojišťovna, takže je možné, že Tě na něj dr. ani neposlala - zvlášť pokud jsi jí řekla, že bys na potrat stejně nešla. Dnes už na něj tedy většinou gynekologové posílají automaticky, ale najdou se výjimky - moje bývalá dr. na něj též neposílala, přestože je nepoměrně spolehlivější než právě triple test. Je speciálně zaměřen na DS a ještě dva další syndromy. Proto mě zajímalo, jaké Ti vyšlo riziko u tohoto testu, protože kdyby vyšlo riziko 1:200 u tohoto testu, tak bych určitě doporučila alespoň ten Prenascan.
A právě u tohoto testu, který je narozdíl od triplů považován za poměrně spolehliv,ý vyšlo tazatelce riziko 1: několika tisícům (nepíše přesné číslo) a u integrovaného, který je kombinací obou testů a je považován za úplně nejspolehlivější a nejsměrodatnější údaj riziko DS 1:1085.

lela36
17. led 2019

Ja to opravdu nesleduju, nazvy nevim, ale chodila jsem i na nepovinne. Muj Dr delal velky utz kolem toho 13tt u sebe a pak jsem chodila do Brna na Veveri. Jako ja tazatelce preji samozrejme zdrave dite! Jen jsem pak premyslela, jestli jsem prece jenom nemela na tu plodovku jit. Asi by to nic nezmenilo, jen bych mela vic casu si to srovnat a psychicky pripravit.

urtica
17. led 2019

@lela36 Jasně , chápu...v tom případě bych to ale přece jen nesrovnávala s případem tazatelky - musely by se srovnat výsledky všech těchto testů, aby to bylo vypovídající..

lucapekna
autor
19. led 2019

Ahoj děvčata, děkuji za vaše komentáře a rady 🙂 Ještě jsem ve čt zkusila dalšího genetika a ten mě taky ujistil, že tyto hodnoty jsou krásné 🙂 Takže už budu mít zas klidnější těhu :--) A opětovně mi potvrdil pohlaví, 1.6.2019 by se nám měla narodit Barborka 🙂 Mějte se krásně 🙂

normalnimatka
19. led 2019

nechápu dávání dohromady výsledků z prvního a druhýho screeningu... proč se vůbec na triple chodí, když je o dost míň spolehlivej, než prvotrimestráílní s.? když jsi na něm byla, jaký byly výsledky? jestli dobrý, vykašlala bych se na jakejkoliv výsledek triplu. kromě toho, kdyby bylo riziko fakt velký, třeba 1:50 nebo takhle... pak bych asi nervovala, ale takhle je to nicneříkající.
pro svůj klid si můžeš ještě objednat třeba nějakej podrobnější UZ na nějaký specializovaný klinice. ale pokud jak screening v prvním trimestru, i velkej utz kolem 20. tejdne vyšel dobře, zkus to neřešit. a držim palce

urtica
19. led 2019

@normalnimatka Ten integrovaný test (co vyšel tazatelce 1:1085, tedy negativní) z obou testů je prý úplně nejspolehlivější, ale triply by se samostatně vyhodnocovat vůbec neměly...

normalnimatka
19. led 2019

@urtica no, ale je to divný, protože jelikož výsledek z triplu je tolik nespolehlivej, tak přeci musí (když je jakoby horší) falešně i dost zhoršovat výsledek všeho dohromady... logicky mi přijde prvotrimestrál sám o sobě spolehlivější. takže spíš souhlasim s tím doktorem, jak jsi ho citovala výš. na ten test bych prostě vůbec neposílala. byť jeho výsledek trochu pozvednou výsledky z prvotrimestrálního, furt to je nicmocříkající.

urtica
19. led 2019

@normalnimatka Tady je to popsáno přesně (tabulka vpravo - první odkaz popisuje triply, druhý NT a třetí integrovaný test): https://www.sanus.cz/vsechny-obory/centrum-pren...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru