Trombofilie x plánované těhotenství

petroslavinka
13. srp 2016

Plánujeme s přítelem miminko; Já trpím od 18 let Trombofílií-heterozygotní(nyní mi je 27 let). Tak bychom rádi věděli co nás čeká po potvrzení těhotenství od gynekoložky.
Děkujemeza všechno...

gepe
13. srp 2016

@petroslavinka trombofilie, jako napr Leiden mutace ci co? po potvrzeni tehotenstvi pujdes do trombocentra kam chodis (pokud chodis) na pravidelne kontroly, pripadne hematologii. Pravdepodobne Ti nasadi preventivne miniheparin a kontroly vcetne odberu po cele tehotenstvi a i sestinedeli. Taky by teda o tom mela vedet gyndr, protoze nekdy nasazuji i gyndr. .

alboo
13. srp 2016

@petroslavinka zalezi jakou... předpokládám, ze si sledována na hematologii. Ono u některých onemocnění je dobre plánovat miminka resit u lékařem uz v dobe planovani.
Jinak u Leidena se chodi pravidelne na odbery a dle výsledkům se pák většinou aplikuje posledni týdny nizkomolekularni heparin pod kuzi denne

monidu
13. srp 2016

Tak ja jsem taktez vedena jako trombofilik, a dvakrat tromboza, z toho ta druha v 11.tydnu. Takze jsem si cele tehu pichala a co 1mesic na hema na krev, a pak cele 6.nedeli. Gyndar me nijak nehlidal, je se ptal, zda jsem v peci hematologa. Kamaradka ma laidna a ta chodila asi do 7.mes.jen na krev, a hlidali hodnoty a pak od 7.mes si pichala, protoze hodnoty byly hranicni a mohla by dostat trombozu. Takze pokud ti bude dobre, budes asi chodit na krev na hema, a pokud by se jim nelibilo nasadi ti nizkomolekularni heparin v inj., vetsinou to je clexane

gepe
13. srp 2016

@alboo @monidu ja napr aplikuji fraxiparine pozitivniho testu (mj Leiden heterozygot), tj cca od 5tt a zvysuji se mi na pravidelnych ko povetsinou davky, je to hodne individualni. Jinak dik za pripomenuti @peroslavinka pokud jsi hlidana, sami by Ti prece rekli co a jak v pripade zjisteni tehotenstvi. Vcetne zmineneho planovani - to se netyka pouze trombofilnich mutaci, ale medikace a lecby i jinych napr chronickych aj. neduhu. Hodne stesti.

lenbela
13. srp 2016

@petroslavinka Taky jsem trombofilik. Od cca 6 týdne t jsem chodila na kontroly na hematologii, píchala jsem si Clexane ( celé tehotenství + 6 nedělí), síla léku byla upravována dle krevních testů. Vše dopadlo dobře, bez problèmů. Dítě krasné a zdravé. Rodila jsem planovaně císařem (konec pánevní).

lenbela
13. srp 2016

@petroslavinka Jestě poznámka, na hematologii jsem si po potvrzení těhotenství zavolala a objednala sama. Hematolog mi kdysi říkal, že i když obvykle žadné potíže nemám, tak o případném těhotenství chce vědět. Gynekolog zajímal, zda jsem v péči hematologa. Každopadně hematolog mi vždy dával písemné zprávy pro gynekologa.

monidu
13. srp 2016

Presne jak pise @lenbela

lucykal
13. srp 2016

První těhotenství jsem chodila jen na krev a žádnou léčbu jsem neměla v 9tt skončilo ZT. Poté jsem šla na jinou hematologii, která mě byla doporučena a od 6tt jsem píchala clexan 1x denně. Rodila jsem předčasně hypotrofickou dceru.

gepe
13. srp 2016

@monidu tak to maji vsichni, jen nekdo hematologie kontroly, nekdo jako treba ja primo trombo centrum. Nekdo si picha Clexane, nekdo Fraxiparine. Nekdo si picha od zjisteni tehotenstvi, nekdo pozdeji, atd. Nevim co jsem ja napsala tak spatne, kdyz to nemam na pid shodne jako Ty aj. I kdyz v podstate jsem nic rozlisneho nenapsala. Obcas fakt nechapu na MK.
@petroslavinka jeste jak to dopadlo, jsem cca 25tt a vse v naprostem poradku, pichat si budu po zbytek tehotenstvi a i minimalne cele stestinedeli.

monidu
14. srp 2016

@gepe jojo ty to pises taky dobre, urco. To, ze jsem nenapsala, ze ty mas, jsem nemyslela, ze to tak neni. Urcite, vse je v podstate stejne. Tak jak pises, nekdo v centru, nekdo u hema, nekoho hlidaji, nekdo si picha od zacatku

kopacka01
21. dub 2017

Ahoj,mám na vás prosbu popřípadě jestli mě odkážete na stránky kde si můžu vše dohledat.Přítel trpí trombofilií leiden,má dceru z předešlého vztahu která na základě jeho nemoci postižená.Je možné mít zdravé dítě?Děkuji za odpověď

monidu
21. dub 2017

@kopacka01 postižení určitě nesouvisí s leidenem. Je to porucha srážlivosti krve. A pokud myslíte, že je postižena leidenem, tak tam se jen hlídá v rizikových situacích (zlomeniny, upoutani na lůžko, operace, těhotenství) rozhodně to není postižení

monidu
21. dub 2017

@kopacka01 ale ještě k vašemu dotazu, dítě mutací mít může a taky nemusí

kopacka01
21. dub 2017

@monidu a dá se mutaci nějak předejít?

monidu
21. dub 2017

@kopacka01 nedá je to genetické. Najdu vám nejaky článek. Ale věřte, že ji plno lidí má a ani o tom neví 😉 není to nic tragického

monidu
21. dub 2017

@kopacka01 https://www.modrykonik.cz/leidenska-mutace/ článek zde na koníkovi.
Pro vás to neznamená nic ale váš případný potomek může mít leidena, ale taky nemusí