U nás už lidi na karanténu kašlou 😞. Jak je to u Vás?

asinehri
13. dub 2020

Nejdu se dělat chytrá, že se vyznám do epidemiologie a že vím, co je správné. Opatření ale dodržuju, ven chodím jen sama s dcerou cca jednou za 3 dny tak, že ji naložím do auta, odjedeme k lesu, kde nikdo není a zpátky. Poslední 3 dny vidím, jak lidi chodí ve skupinkách, bez roušek, na hřiště za náš barák a dneska jsem viděla i veselou skupinku mládenců s pomlazkama chodit. U vás se to taky už rozvolnilo, tedy lidi si to rozvolnili?

natysnovec
13. dub 2020

Prijde mi to taky tak...jako kdyby se vubec n8c nedelo.Kolikrat mi prijde,ze je vse jako pred covit19....nechapu proc ty lidi prastaly nosot ty rousky.

katkagabinka
13. dub 2020

U nás se tedy vše dodržuje, i když je pravda, že na procházky chodí víc lidí, když je hezky, ale všichni dodržují roušky. ani v parku se to moc neslízá. Ale je tu pořád určitá skupinka, která si nechce upírat svobodnou vůli volby a bere to jako prima dovolenou.

areh
13. dub 2020

Však za pár dní to poznáme. Nakažených skokově přibude a žádné zmiňování opatření se nebude konat. Lidi jsou fakt s prominutím blbí. Řekne se, že jízda na kole bez roušky v lese ok a najednou jsou cyklostezky plný lidí bez roušek. Vláda se snažila vyjít lidem aspoň trochu vstříc, ale ti si ti zase přebrali po svém. To by u každého chodníku musel stát policajt a dávat pokuty 🤦‍♀️

madamas
13. dub 2020

Včera jsem absolvovala 30km cestu autem a viděla jsem skupiny motorkářů na benzínce, samo že bez roušek, skupinky popíjejících chlapů, plnou cyklostezku, ve větším městě lidi na procházkách, roušky pod bradou..Roušky měli bezďáci u Lidlu, tam ale zase pochybuji o nějaké sterilitě.. Myslím že to dělá to hezké počasí, lidi prostě nevydrželi. A bude hůř. Až se otevřou obchody tak se tam budou tlačit i oknama, jako teď v hobbymarketech.

sudylichozrout
13. dub 2020

Zkus zavrit nevinneho cloveka na mesic do kriminalu a uvidis, jak mu zacne svinkat a kdyz ho pustis, bude jak urvany ze retezu. Zkus zavrit z narizeni vlady ze dne na den 10 milionu nevinnych lidi doma, bez vidiny zmeny. Ze dne na den prerusit veskere pribuzenske a pratelske vazby, prakticky vypnout ekonomiku a veskery zivot. To nelze vydrzet dlouhodobe. Lidi se proste potkavat musi, musi se vidat se svymi rodinami. Ta karantena a vsechna opatreni, ktera jsou, nas budou bolet vice nez samotny Covid. Nejen proto, ze se prakticky zastavila diagnostika a lecba ostatnich chorob, ale i z pohledu ekonomiky. Tu bilionovou sekeru budou platit jeste nasi vnuci. A socialni vazby? Kolik lidi uz trpi depresemi, ze nikam nemohou. Stat jim vzal zivot. Zejmena seniorum, kteri ziji pro sva vnoucata a detem, ktere prichazi o radosti detstvi. Ja zatim nic neporusuji, ale ver mi, ze brzy na to uz take zacnu dlabat, pokud se nic nezmeni a budou se jen utahovat srouby bez jasne koncepce.
I presto, ze bylo (nejen) minuly vikend krasne, pocet nemocnych v pomeru k testovanym nestoupa, lide se druzili potaji i pred Velikonoci a supermarkety, ktere jsou rizikove, funguji normalne.
Ze zacatku se rikalo, ze je potreba pripravit zdravotnictvi. To uz pripravene je, kapacity jsou velike a nenaplnene. Pak se slibovalo, ze kdyz bude do konce brezna do 8 tisic nemocnych, bude se rozvolnovat. Byly to v te dobe tri. A prd, akorat dostala policie pravomoci, o kterych se v demokracii nikomu ani nesni. Jeden panak rika hot, druhy panak rika cehy, lide netusi, cemu verit. Vcera pan profesor Prymula, ktereho si mj. dost vazim, rikal, ze kdyz bude 400 nakazenych denne, nic se uvolnovat nebude a rousky do podzima. Predevcirem Vojtech rikal, ze rousky do cervna. Pokud stoupne testovaci kapacita, tech 400 mas mrknutim oka. Porad jen straseni a info o tom, jak se bude utahovat. Zadna koncepce, zadny jasne dany plan.
Tak se nediv, ze na to lidi dlabou.

klea81
13. dub 2020

Vy chodíte ven 1x za 3 dny?

xkc
13. dub 2020

Nejlepší by bylo, kdyby se každý staral především o sebe a ne chodit moralizovat na internet o tom, jestli někdo někdy při cestě autem náhodou neviděl někoho při procházce bez roušky :D

To si vážně myslíte, že to ti lidi ostatním “zkazí”? Čísla máme krásná, očekávala se mnohem větší absolutní čísla nemocných i denní přírůstky a přesto někteří vč. politiků mají zapotřebí ostatní neustále plísnit.

klea81
13. dub 2020

@xkc moje slova, v sobotu 50 nových případů, v neděli 170,přičemž denní průměr je 200, Prymula se nechce dostat nad 400,takže zatím dobrý 😉

madamas
13. dub 2020

@xkc V tom případě mám nárok dělat to tak jako ti lidé které jsem včera viděla. Statistiky tím nezkazím.... řekne si několik tisíc lidí.

xkc
13. dub 2020

@klea81 ono těch případů nejspíš tak jako tak přibyde, protože se mají zvyšovat denní kapacity testování a o víkendech/svátcích se testuje obecně míň. Takže je spíš otázka, jestli si nehledají alibi pro prodloužení nouzového stavu nebo jestli to není jen další výkřik do tmy - viz Prymula a čísla z března, která zmiňuje @sudylichozrout

xkc
13. dub 2020

@madamas Aha, takže když si několik tisíc lidí řekne, že skočí z okna, tak půjdeš taky, protože na to máš NÁROK?😀

madamas
13. dub 2020

@xkc To asi neee..ala píšeš že jednotlivec to ostatním nezkazí, tak já taky ne, a když si to tak řekne dalších několik lidí tak ti přece taky ne.. proč by někteří měli být doma když jiní mohou s partou ba výlet.

ariadna12
14. dub 2020

Jsme uz delsi dobu na vesnici, lidi tu na karantenu prdi. Vesnicani, kteri tu ziji cely zivot, i chatari, cela situace je jim fuk. Je to dost divne, sama mam rodice na jine vesnici a tam kazdy nosi rousku a dodrzuje omezeni. Kazdy sveho stesti strujcem. Ale stve mne, ze se nam tady smeji, ze nosime "nahubek", moc nechodime ven, atd.

la_amanita
14. dub 2020

Nepletete si karanténu a nouzový režim?

babanci
15. dub 2020

@sudylichozrout Nenapsala bych to líp. Moje matka je už tak ve stresu,že se obáváme o její duševní zdraví. Nosí ,chudák, roušku i na vlastní zahradě, na samotě u lesa,kde vidíš rybáře 1 x v roce. Vozíme jí nákup a protože sleduje TV,dramatická hudba a červeně podbarveno,je tak vyděšená,že jí necháváme potraviny pŕed zahradpu na stroně. Vlastní vnoučata vidím jen na videu, pláčou,že se jim stýská a já pak bulím do polštáře. Jak bylo hezky,nedalo se pod rouškou dýchat,do června to nosit nebudu. Co nám ještě nařídí?Oholit si hlavu nebo chodit v předklonu? Ať se opatrují staří a nemocní a nás nechají konečně žít. Tohle se nedá dlouhodobě držet.

orisek56
15. dub 2020

U nas na to lidi se.... uz dyl. Tedy hlavne prespolni chalupari. Ja urcitou disciplinu zastavam. A protoze se k nasemu chovani prida "kaslu na narizeni" tak se z toho budem hrabat dlouho.

takyjedna
15. dub 2020

@sudylichozrout no presne pod tohle bych se podepsala.. Zacina se mi cim dal vic zdat, ze se tady nekomu zalibilo mit vystrasene stadecko pekne v ohradce a jeste s nahubkem. Cim dyl to bude trvat, tim vic budou lidi na narizeni kaslat. To se dalo cekat. Pred par dny bylo nekde ve zpravach, jak horkokrevni Řekové proti kazdemu opatreni vlady demonstroji s klackama v ruce. Aby jsme za par mesicu taky nedosli k necemu takovému..

darinka84
15. dub 2020

@asinehri ja chodit jednou za tři dny ven tak me teda solidně hrabe, decku taky a nemyslím si, že je to dobré pro imunitní systém... A když jdu po ulici kde nikdo není, a u nás je opravdu prázdno, nemám roušku samozřejmě.. Takže projíždějící v autě by mohl říct, že na to kašlu. Šátek dáváme jen, když se s někým míjíme.nic není černobílé. A do lesa nebereme vůbec. S babičkou se stykame normálně, bydlí už sama, taťka už není.. Takže si opravdu nedovedu představit, že ji nechám zavřeno samotnou v bytě a nechám ji sledovat jen zprávy a ty hrůzy v televizi.... No a souhlas s ostatními.. Je to jen bojkot a manipulace živnostníků a občanů-ovčanů....

babanci
15. dub 2020

@takyjedna Taky jsem to četla,že v některých státech se některá opatŕení ani zavádět nedají,protože by to lidi prostě nerespektovali. To my jsme poslušné stádečko, máme nosit roušky,co si musíme sami ušít,jen do práce a domů,vlasy jak čarodějnice a nehty si asi ukoušu🙂

babanci
15. dub 2020

Jak říkáme...nejhorší je smrt z vyděšení. 🙂

journals
15. dub 2020

Tak nějak logicky - je třeba si uvědomit, že to svinstvo tady je a bude. Není to otázka dní a týdnů, ale měsíců a možná i let.
Zprávy sleduju tak nějak informačně, ne detailně, ale podle toho co jsem pochopila, tak je u většiny žádoucí, aby se s covidem setkala a velmi pravděpodobně se tak i stane. Jde jen o to, aby se to nestalo u 10 milionů současně. Zároveň si myslím, že je lepší, když je rozvolňování tak nějak přirozené v zakázaném režimu, než kdyby vláda nařízení povolila a do běžného života vyrazí všichni. Tohle "neposlouchání" mi přijde víc postupné a klidnější.
Ač mě tu některé odsoudí, tak musím přiznat, že my jsme se už s rodinou vídat začali. Nebylo zbytí. Řešili jsme i starouška 90+ kterého máme v rodině. Také za ním se jezdí. Sociální kontakt potřebuje. Když tam nikdo nebude jezdit, půjde ven. Vyhodnotili jsme to jako nejmenší riziko. Mladší generace si může nedostatek sociálních kontaktů "vynahrazovat" na sociálních sítích, generace našich rodičů a prarodičů většinou ne.

babanci
15. dub 2020

Máme holčičky, čtyřletou a druhé je 10 měsíců. Chodit s nima ven prostě musíme. Takže se jde do lesa,do pole. Vysvětlujeme,proč nemůžeme za kamarády, na hřiště. Strašně jim chybí ten kontakt s dětmi a i když se jim maximálně věnujeme,není to dost. Včera chtěla starší vidět alespoň školku,bylo mi z toho smutno. Už si myslím,že je načase, začít protestovat.

journals
15. dub 2020

@babanci Protestovat ne, ono to význam má, zase bych to nezlehčovala. Ale není důvod se z aktuální situace hroutit víc, než je nutné a zdravé.
Máte fajn, že u vás se aspoň může na hřiště. U nás jsou zakázaná pod velkou pokutou.

takyjedna
15. dub 2020

@journals U nas na mensim meste se taky muze normalne chodit na detska hriste 🤷‍♀️

evaamy
15. dub 2020

Zrovna vcera jsem o tom premyslela, ze se politikum zalibilo nas drzet pod krkem. A taky uz mi dochazi trpelivost dodrzovat opatreni, o kterych z ruznych duvodu pochybuji. Takze se obavam, ze zacnu narizeni porusovat a obchazet. Mam takovy pocit, ze jsme rovnyma nohama skocili do totality.

evaamy
15. dub 2020

Navic s cisly se da carovat a upravovat si je dle potreby! Aneb jak se rika " data jsou takova jake si je vytvoris "

takyjedna
15. dub 2020

@evaamy
@journals
@babanci
@darinka84
@xkc
@sudylichozrout
Diky holky za normalni diskuzi a nazory taky z jine perspektivy nez te hystericke😁 jinak uz se ty vsechny maminkovske portaly nedaji ani cist.. 🙄

journals
15. dub 2020

@takyjedna Souhlasím, už je té hysterie moc (pro ty s opačným názorem prosím nezaměňovat za nezodpovědnost)

shaun40
15. dub 2020

@babanci To bylo hezké ten závěr s chutí jsem se zasmála.Včera mi volala kámoška ta má ovázané ruce strhla si tři nehty do krve.☺

odula
15. dub 2020

@sudylichozrout vystihla jsi to přesně

@asinehri já myslím, že je to docela přirozená reakce. Protože mozek lidskej a lidská psychika může snášet stresovou zátěž jenom do určitý míry. když nebezpečí (jakýkoliv - nemyslím covid) trvá příliš dlouho, tak ho prostě člověk začne vytěsňovat. Prostě si na něj zvykne a jede se dál. Takovej ten vybuzenej stav ostražitosti nejde udržet dlouho. stejně tak jako extrémní opatření.