Ultrazvuk nebo mamograf. S jakými názory se setkáváte?

28. led 2020

Zajímá mne váš názor, potažmo tedy názor vašich lékařů, co je vlastně lepší ... Za poslední 3 roky jsem se totiž setkala od různých lékařů s totožným názorem, že je vlastně daleko lepší a přesnější UZV vyšetření prsou, než tolik prosazovaný mamograf pro ženy od 45. Pak mi v Mamma centrum řekli, že na mamograf mám nárok už od 40ti let a mělo by se chodit každý rok, ne jednou za dva roky... Tak z toho začínám být malinko jelen upřímně... S jakými názory se setkáváte vy ?

merope
28. led 2020

Co jsem zjišťovala, tak každý zachytí jiný typ nádorů. Takže rizikové skupiny by měly chodit na obojí.

1772
28. led 2020

@merope Ano, jsou to dvě různá vyšetření. Před 45.rokem je většinou prsní žláza na MG hůře přehledná, proto ta věková hranice.

martt
28. led 2020

Moje mamka před 15 lety prodělala rakovinu prsu. A od té doby chodí na pravidelné kontroly na mamograf. A jednou za čas i na ultrazvuk.

Jinak mne sleduji od 20 let a dělají mi vždy jen ultrazvuk.

surikata131
28. led 2020

U mladších žen by měl byt lepsi ultrazvuk, u starších mamograf. Souvisí to se změnami prsní žlázy s věkem, každá metoda zobrazuje trochu jinak. Bohuzel nevim kde je věková hranice, asi kolem tech 40-45 let? Nebo mozna menopauza...mamograf by měl byt podle me potom co 2 roky, pokud není nejaky důvod aby byl častěji

candat
28. led 2020

Názory se různí. Mamka je 1/2 roku po operaci, rakovina prsu. Na mamografu ji něco našli a poslali ji na UTZ, protože je přesnější, lepší? Nevím. Já si zašla na UTZ (jako samoplátce) na začátku ledna, pobolívá mě prso a měla jsem strach, jestli... Je mi 42. Mám tam nějakou cystu a na začátku dubna mám přijít na kontrolu jen s tou cystou.