Vypadla mi plomba a rozdrtil se mi zub

blueangel2
27. říj 2018

Ahoj...nadpis mluví za vše,bohužel,když jsem kousla do housky,vypadla mi plomba..hned na to mi šla celá stolička po kousíčkách,teď jsem kousla do burgra a šílená bolest celé pusy...nic otekleho nemám,beru gravital,zuby si čistím pravidelně,je mi jasné,že si mimčo bere vápník,ale takovým způsobem?šílený...bolest sem trochu zahnala paralenem,ale bolí to pořád,v pondělí si zajdu k zubari,jen nevím,jak mi to ošetří,když rentgeny jsou zakázané...přeci jen do pondělí je času dost a bolí to festovně,měla jste některá podobné? :( jak váš doktor postupoval? :(

zelenaesmolda
27. říj 2018

sla bych na pohotovost at se ti tam treba jeste nedostane nejaka infekce
a rentgenuje se uz i v tehotenstvi

blueangel2
autor
27. říj 2018

@zelenaesmolda nevím jak to mají na pohotovosti v Českých Budějovicích,po recenzích co jsem četla moc nadšená nejsem :(

blueangel2
autor
27. říj 2018

@zelenaesmolda mám to cca do ČB 45 minut cesty

sudylichozrout
27. říj 2018

@blueangel2 asi bych jela na pohotovost. Od toho ta sluzba je. Oni ti udelaji nejaky udrzovak a v pondeli pujdes ke svemu zubari.

zelenaesmolda
27. říj 2018

@blueangel2 to mas kousek do Rakouska ne?tak prejed hranice,tam si zlom nohu a rekni,ze sis pritom vylomila zub a oni te osetri :D

veronikaveronikaveronika
27. říj 2018

Heled já musím říct, že mě během minulého tehu a i potom zuby teda asi podobně. Lámou se, je to peklo🤔 a bohužel s tím asi nic neudělám. Vzdy jen kousek a nějak to doplní 😉 ale pokud tě to bolí šla bych na pohotovost. Popř zkus zjistí stli nemá nějaký doktor třeba u vás víkendovou směnu. U nás vim, že se takhle střídají a někdo by měl být k sehnání. Ale nevím jak moc to je 😉 maly rentgen tuším neřeší a ten velký jsem z kraje prvního tehu zažila protože jsem ještě nevěděla a vše je v pořádku 😉

blueangel2
autor
27. říj 2018

@zelenaesmolda blíž to mám k Německu😂tykraso no zlomit si nohu ve 28.tt😂😂by moc příjemný nebylo kvůli zubu😂

suromana
27. říj 2018

@blueangel2
Mimčo si žádný vápník ze zubů nebere. Zubní sklovina není prokrvená, tudíž se nemá jak vápník ze zubu uvolnit a dostat do krevního oběhu.
Příčina je kaz pod výplní, což lze zjistit pouze rtg, takže je to chyba zubního lékaře, že Vám rtg neudělal a kaz tak nenašel, pokud ale pravidelně chodíte na prevenci.
Zub se teď bude muset pravděpodobně umrtvit, tzn. píchnout injekci a odstranit živou tkáň z kanálků zubních kořenů, ty pak nejspíš provizorně zaplnit a zbytek dodělat po porodu.
Rtg se v těhotenství dělá jen v opravdu nejnutnějším případě, což toto není.

zelenaesmolda
27. říj 2018

@blueangel2 ne,ale vazne.rentgen se dneska dela i v tehotenstvi,nejrizikovejsi je v prvnim trimestru ale riziko neni skoro zadne,radsi ale u zubare nahlas ze jsi tehotna.preju hodne stesti do pondelka 🙂

sudylichozrout
27. říj 2018

@blueangel2 ja si v 16. tt stipla zebro, omdlela jsem ve vane, kdyz jsem se sprchovala. A v druhem tehotenstvi jsem si pro zmenu v 32. tt narazila fest kostrc, uklouzla jsem na ledu. Zni to jak vymluvy tyrane, ale kdepak, jsem jen strasny momo 🙂

blueangel2
autor
27. říj 2018

@suromana kdyby ten zub tam zůstal,vypadla plomba a jediný co mi tam zbylo,tak jeden kousicek maličký ze stoličky🤧

blueangel2
autor
27. říj 2018

@sudylichozrout tykráso🙅🏼‍♀️Tak to si musela mít radost🤭já bych se zblaznila😂

ckei
27. říj 2018

@blueangel2 měla jsem úplně to samé.....zubař mi zub zabrousil, zbyl tam jen malý kousek a po porodu jsem pak absolvovala akci "korunka".

lucka662006
27. říj 2018

@zelenaesmolda Zubar si zřejmě nevezme na triko dělat rentgen těhotné, raději odvrtá starou výplň, dá injekci proti bolesti do zubu a pročistí kanálky a bude se čekat, zda zákrok pomůže. Pak pokud nebude bolest, dá novou výplň, za 10 dní nebo podobně. Měla jsem přesně to samé. V těhotenství se mi také více kazily zuby než jindy, zubař tak postupoval u mě. Mimochodem vždy, když mi na prevenci zubů dělají rentgen (netěhotné), podepisuji před rentgenem papír, že nejsem těhotná nebo nevím o tom, že bych byla těhotná.

suromana
27. říj 2018

@blueangel2
Pokud je zdravý kořen zubu, lze na něj udělat korunku, ale ti Vám zubař bez rtg neudělá, takže zub pouze provizorně zaplní a zbytek vyřeší až po porodu.
Rtg při zlomeninách se samozřejmě dělá i těhotným, tam totiž musí doktor vědět, jak je kost zlomená, protože kost nepočká do porodu a může špatně srůst, zub do porodu počká, takže se rtg nedělá.

sayast
28. říj 2018

Stalo se mi to v 2.tehotenstvi. Nebolelo me to,tak me objednali az za 3 tydny. Rtg nedelala, vycistila kanalky,vytrhala nervy a zaplnila plombou. Kdyby plomba nedrzela,cekala by me korunka

blueangel2
autor
28. říj 2018

@sayast Bolí trhání nervů?🤭🤕

suromana
28. říj 2018

@blueangel2
K tomu je injekce, aby to nebolelo. Každý normální zubař Vám ji samozřejmě automaticky nabídne. Těhotenství není kontraindikace k tomu injekci nepodat.

sayast
28. říj 2018

@blueangel2 nechavala jsem si pichat injekci,byla jsem tam nekolikrat nez byl zub hotovy. Bylo to obcas neprijemne,ale nikdy ne vyslovene bolestive. Mam teda skvelou zubarku a ja jsem desny srab. Aktualne jsem opet objednana,vypadla mi plomba a ulomila se 1/4 stolicky,evidentne se mi tam udelal kaz. Tak se uz psychicky pripravuji na 8.11.

astyna88
29. říj 2018

ahoj, mě se to stalo před lety taky. Ještě že ve vedlejším vchodu měla ambulanci soukromá klinika,tak mě vzali hned i s kojencem v náručí 😃 mě to způsobilo zanedbání péče stomatologa - nikdy mi neudělala rentgen, měla jsem podminovaný zub kazy z jednoho malého, kterým se tam dostalo "spoustu jeho kámošů" a byla to prostě časovaná bomba. Ještě špatná plomba do toho a bylo hotov... Dostala jsem provizorní plombu, dírka se vyčistila a za týden jsem šla na rekonstrukci zubu.

Doporučím podobnou kliniku, nebo pohotovost. Dnes se už hojně používá anestezie, já mám skvělou zubajdu, má dokonce i televizi nad hlavou, tak koukám na filmy 🙂

Jo a rentgen mi dělala v době, kdy jsem byla těhotná, ale ještě jsem o tom nevěděla.

zelenaesmolda
29. říj 2018

@blueangel2 me vrtali do zubu na nervu,nemohla mi to umrtvit a horsi bolest jsem nezazila,porod byl proti tomu nic...

astyna88
29. říj 2018

@zelenaesmolda

soucítím. mě lámali kotník, protože špatně srostl a kvůli špatné krvi taky bez umrtvení..no...

zelenaesmolda
29. říj 2018

@astyna88 ono je to sice uz hodne dlouho,asi 15 let ale byla to sila teda...nastesti mam super zubarku