Zánět dutin. Jak probíhá vyšetření na pohotovosti, ORL?

terkaterka31
1. únor 2023

Ahoj, hezký den.
Baby poraďte..
Asi týden mám rýmu ,teď 2 dny mne bolí levá tvář, zuby horní a oko trochu..
Plus hlava.

Asi zánět dutin, že..
Chlap mě straší že mi to budou řezat 😳

Prosím jak probíhá vyšetření na pohotovosti ,ORL?

Vim že se doktorům asi nevyhnu, ale ať se aspoň psychicky připravím..

pani_haf
1. únor 2023

@terkaterka31 mrknou do nosu, krku, uši, vezmou si i kamerku, ať vidí sliznici. Punkce nastává až ve chvíli, kdy nezaberou atb. Samozřejmě tomu všemu předchází rtg dutin, kde přesně vidí “hladinku”

helen_h
1. únor 2023

@terkaterka31 Nejlép přímo na ORL. Snad není oko oteklé, to by pak už bylo horší, při těch běžných bolestech se dají atb a většinou zaberou a zánět se zaléčí. Jen to tedy nenechat rozjet, ať to co nejdřív na orl zkontrolují.

zmrzlinka
1. únor 2023

@terkaterka31 v moderní ambulanci Ti udělají sono dutin a nasadí ATB.Mozna ještě výtěr z nosu.

martt
1. únor 2023

@terkaterka31 Já tě uklidním trpím ma záněty dutin jednou jsem byla i kvůli tomu hospitalizována, ale to už jsem mela fakt hodně rozjetý a nic mne nikdy neřezaly. Návštěvu ORL neodkladej. Kouknout ti do nosu takovou malou kamerkou pokud doktor uvidí, že to máš ucpané dají ti do nosu takové vatičky něčím napuštěné , aby se ti ryma uvolnila nijak to nebolí akorat musis dychat pusou . Mne to vždy nechali pul hodiny a pak vytáhli. Kouknou do uší a krku. Kdyz tak pokud nemáš teplotu udělej si Urbanovy koupele - namočit ruce do co nejvíce teplé vody co vydržíš a pak alespoň na pul hodiny zabalit do deky nebo rovnou pod peřinu.

marge_s
1. únor 2023

@terkaterka31 v klidu, viz vyse.rtg uz se bezne nedela. Punkce take ne. Akorat tu pohotovost bych vynechala, kdyz mas dva pracovni dny do vikendu.

petramana
1. únor 2023

ja ted mela podezreni na zanet dutin a sestricka me hned z cekarny poslala na rentgen, pak jsem se vratila, doktor se podival na rentgen a nic strasneho tam nebylo, tak jen nejake kapky do nosu napsal a tablety

g_m
1. únor 2023

Obvodak me poslal na rentgen, tam to potvrdili, nasadili atb a bylo.

dixi86
1. únor 2023

Ja na punkci byla loni. Teploty, zimnice, bolest hlavy, pocit na umření, CRP 150. Pak udelali rentgen a bylo jasno. Strikl mudr na znecitliveni, predvysetreni bolestivé nebylo. Punkce byla nechutna, ale jen kvuli tomu jak je to na hlave a ja jsem na to ted citliva. Jinak hned uleva. Ale casto se to asi nedela.

petulkadodo
1. únor 2023

@terkaterka31 Měla jsem zánět dutin před rokem. Na ORL udělají rtg dutin, kouknou do nosu a krku a dají atb. Jen když nezaberou, dělá se punkce. To ale není žádné řezání, ale přes nos se do dutiny zavede hadička, kterou se pak dělá proplach dutin. Příjemné to není, ale uleví to od bolestí a vydržet se to dá.