Zmenšení prsou - je hrazeno pojišťovnou?

modradiu19
24. únor 2019

Maminky, od 15 let mám velká prsa, po dvou dětech je mám ještě větší. Nemám je ráda, fakt vůbec. Schovávám je, jsem z nich nešťastná, na základce jsem díky nim zažívala i menší šikanu.
Do teď jsem z nich byla spíš nešťastná, ale teď už začínají velmi bolet záda, hlavně v oblasti krční a hrudní páteře. Pravidelné masáže a cvičení nepomáhá. Kdybych měla finance, i hned jdu na kliniku a zaplatím si zmenšení poprsí. To však nemám.... Nicméně jsem slyšela o možnosti, že lze za určitých okolností nechat zmenšení na doporučení lékařem, jelikož jsem si s tím už prošla dost a začínají způsobovat i zdravotní komplikace, je nějaká šance, že bych měla takové štěstí? Vůbec nevím kde a jak začít, k jakému lékaři zajít prvně, v životě jsem o tom s nikým nemluvila, ani chlap doma netuší, jak se tím užírám... Prosím, budu ráda za každé zkušenosti a rady, jak mého snu dosáhnout.

bledulka84
24. únor 2019

@modradiu19 co zkusit zajit k obvodakovi, aby napsal zadanku ke specialistovi kvuli bolestem zad a tam se poptat, co dal?

leniczka23
24. únor 2019

@modradiu19 je to beh na dlouhou trat.. Zmenšení prsou je hrazeno pouze v případě extrémní velikosti prsů, která ženě způsobuje prokazatelné zdravotní potíže. Operaci indikuje neurolog, ortoped nebo mammolog. Úhradu operace ze zdravotního pojištění musí odsouhlasit revizní lékař pojišťovny. Zdravotními problémy je na mysli chronicka bolest krční páteře, zad a hlavy nebo časté opruzeniny pod prsy.

To ale není jediné kritérium. Z důvodu bolesti zad proplatí pojišťovny zmenšení poprsí pouze v případě, kdy je z každého prsu odebráno více než 1 kg tkáně. Pojišťovny hradí redukci pouze u tzv. gigantomastie a u této diagnózy váží jedno prso víc než 1,5 kg. Redukce tkáně z každého prsu musí být víc než 1 kilogram.

merope
24. únor 2019

Nevím, jakou máš velikost prsou - ale pokud do nějakého E-F, tak ta bolest zad se dá dobře kompenzovat cvičením. Koneckonců ona záda bez cvičení budou nejspíše bolet i kdyby prsa byla menší. Samozřejmě mega-prsa tomu nepřidají, ale pořád to jde "ucvičit".

klovalka
24. únor 2019

Ahoj, tato kritéria co uvádí leniczka23 (kg tkáně z každého prsu) nejsou daná pojišťovnou, ale jednotlivými pracovišti! (toto má speciálně brněnské pracoviště). A zdaleka ne všude jsou takto přísná. Jinde záleži i na poměru - velikosti prsů vůči postavě. Ale doporučení neurologa a ortopeda pro dlouhodobé bolesti zad jsou nutná, u některých pojištoven i docházení na RHB (i si to zěptně vyžadují, včetně toho, zda byla psaná medikace)
Ju a pojištovna - revizní lékař také dosti přihlíží i k BMI - neměla bys mít velkou nadváhu, to pak nejprve doporučí zredukovat hmotnost - i to totiž pomáhá ke zlepšení bolestí zad.

moly001
25. únor 2019

@modradiu19 Nepíší z vlastní zkušenosti, ale kamarádka tímto teď procjazi. Indikace je opravdu ze strany specialisty ( neurolog, ortoped...) . Kamarádce je 41 let, má chronické celopaterni bolesti ( maximum v krční a hrudní páteří). Opakované infuzní analgeticke terapie na neurologii, rehabilitace...a opravdu nyní ji doporučili, že podmínkou je i redukce hmotnosti ( snížení BMI)....Takže navstiv svého PL, ten by tě měl odeslat ke specialistovi a poradit

nikahavel
25. únor 2019

Sama zkušenost nemám , ale má kadeřnice je opravdu velmi štíhlá a měla 6tky prsa. Byla na zmenšení celé hrazené pojišťovnou, ale předpokládám, že si zajistila potvrzení od lékaře jaké neblahé následky to má na její záda kór při tak drobné postavě. Říkala, že ji opravdu záda bolely. Operaci měla dokonce dvakrát, po první ještě prsa stále rostly až ta druhá ji velikost zůstala. V každém případě to chce oslovit lékaře, prvně obvoďáka a pak zřejmě někoho přes pohybový aparát.

kaliopea
25. únor 2019

Mam stejny problem,jeste kojim druhou dceru,ale mam kosicky I-J...problemy se zady mam nekolik let.Prsa mi zacala rust kolem 15 a do 20 let jsem mela kosicky E...Ja teda setrim na zmenseni,ale pokud by to uhradila pojistovna,bylo by to super...Me to limituje dost,jsem porad shrbena,blokuje se mi krcni pater ☹ ale kdyz tady ctu ty podminky,ach jo ☹