Zubař mě poslal na hygienu. Je to normální?

7. led 2025

Dobry den, byla jsem u sveho zubare, s tim ze potrebuju opravit dva zuby kde mi vypadly dvě plomby a zacina mi kaz, a on mi rekl ze mam dost zubniho kamene a poslal me prvni na hygienu a pak mam prijit k nemu??? Je to normalni? Vezme mě vůbec hygienista ksyz jeden zub mam trosku ulomeny a nevadi ten kaz při osetreni?

emillyhk
7. led 2025

Moje zubařka to tak dělá. Pokud nejdu na hygienu už před prevencí, tak se domluvíme, že na opravu zubu mě objedná až po hygieně.

sanyy22
7. led 2025

Také to tak mám, první dentální hygiena az pak plomby apod..

1pomnenka
7. led 2025

Bohužel je to normální, musím chodit na DH i když nikdy nemám zubní kámen. Na DH není co odstraňovat, za 20 min zaplatím 1000Kč a zubař je spokojený. Pokud by se mi to nelíbilo, můžu si hledat jiného zubaře.

baru7889
7. led 2025

Taky chodím nejdřív na hygienu a pak až jdu ke svému zubaři

pampeliska1313
7. led 2025

Nejdřív hygiena a pak kazy. Moje zubařka to taky tak dělá. Nejak mi vysvětlovala, ze kdyz budu mit kamen, spis se mi udela zánět dásní a z toho pak další problémy a chce mít proste “cistej stul” na praci

drep
7. led 2025

Přijde mi to naprosto normální a automatické, nejprv dentální hygiena, pak zubař. Chodím na DH klasicky 2x ročně a ten termín si synchronizuju, aby byl před plánovanou prevencí u zubaře

sagitta33
7. led 2025

@1pomnenka Pokud nemáš žádný zubní kámen tak přeci by zubařka nepoznala zda si na DH byla nebo ne.

1pomnenka
7. led 2025

@sagitta33 To pozná hned, koukne se do počítače. Mají svoji dentální hygienistku.

xnikax1
7. led 2025

@1pomnenka úplně stejný jak u nás...

levandule_k
7. led 2025

Mně předchozí zubařka vyměnila plombu, která byla prasklá, aniž by mě odeslala na dentální hygienu, ale byla už důchodového věku, ordinace na maloměstě.... Intuitivně bych řekla, že postup dentální hygiena a pak ošetření u zubaře je ok běžný postup v moderní stomatologii.

Na dentálku jsem pak začala chodit sama dobrovolně, chodím dvakrát ročně, za 20 minut vše hotovo, teď jsem byla cca po 3/4 roce a také za 20minut vše hotovo.

@1pomnenka Já obecně považuji DH za přínosnou a každému bych ji doporučila, ale nelíbí se mi přístup tvého zubaře, že ti ji nutí a nutí ti svou hygienistku.

1pomnenka
7. led 2025

@levandule_k DH mi nic jiného navíc kromě pískování nenabídne, pro mne je fakt zbytečná. Ale neremcám a chodím a protože je prevence jen 1x do roka i na DH chodím jen jednou za rok.

martinka_33
7. led 2025

@1pomnenka to je ale strasnej pristup... od.te doby co mam sonicky kartáček, tak taky mam.ziubky pekné a zubař me na hygienu vubec neposílá. Předtim jsem chodila ale to tam bylo co odstraňovat.

leiladelly
7. led 2025

Je to adekvátní přístup, na zubech , které jsou obklopeny zubním kamenem, nelze zhotovit žádnou kvalitní práci. Hygienistka/hygienista pracuje na základě pokynů zubního lékaře, takže není důvod , aby pacient odmítl, když ošetření zubní lékař žádá a indikuje.
Kaz při ošetření DH ničemu nevadí.

zlataberta
7. led 2025

Já nemám kámen a zubařka to po mne nevyžaduje, abych chodila na DH.

sagitta33
7. led 2025

@1pomnenka Ale pacient si může zvolit svojí DN.

enli
7. led 2025

Na dentální hygienu mě zubařka neposílá, jen doporučuje. A zubní kámen my odstraňuje sama, když nějaký mám.

martinka_33
7. led 2025

@sagitta33 to je taky pravda a možná i důvod proč mě zubař na hygienu vubec neposílá, možná neví, že nechodim. On má svojí hygienistku ale ta má tolik práce že čekací doba půl roku, jednou jsem šla teda jinam, kde me vzali dřív,pak zase k té jeho a pak jsem si koupila sonický kartáček a na hygienu nechodim a zubař na to nic neříká.

martinka_33
7. led 2025

@leiladelly a je potřeba chodit preventivně i když není co odstraňovat? Zubař to nevyžaduje, dřív vždycky řekl ať se objednám na hygienu a bylo tam co odstraňovat, ale poslední 2 roky, co používám sonický kartáček neříká nic, tak na hygienu nechodím...

1pomnenka
7. led 2025

@martinka_33 Mám obyč zubní kartáček Curaprox, zubní kámen nemám, manžel má Philips sonický a zubní kámen má.

leiladelly
7. led 2025

@martinka_33 Ne, není potřeba chodit preventivně, pokud člověk dobře čistí zuby a má zdravý parodont , tak to potřeba není. Já to pacientům doporučuji, pokud to potřebují, řeknu jim také důvody. Někdy třeba necítí , že mají problém (krvácejí dáshě), tak to ukážu názorně. Pokud ale parodont je zdravý, chrup dobře vyčištěný, na DH neodesílám.Jen tedy, těch úplně výborných čističů je málo, proto většina lidí na DH přece jen chodí, i pro svůj dobrý pocit .

martinka_33
7. led 2025

@1pomnenka tak se asi nekomu tvoří víc, měla jsem zubní kámen dokud jsem mela obyčejny kartáček, sonický si nemůžu vynachválit.
@leiladelly mně ohromě vyhovuje když je kartáček zejména po ránu chytřejší než muj spící mozek a pípne když už chce abycch čistila jinou část a vypne se když je čas skončit 😃 Už jsme sehraná dvojka a v kombinaci s mezizubním to funguje docela pěkně i když po ránu koukám jak sůva z nudlí 😅 To dřív dost nefungovalo.

1pomnenka
7. led 2025

@sagitta33 Můžu jít na DH jinam, ale u zubaře budou chtít vidět potvrzení. Tak je jedno, kam půjdu, cena je všude stejná, pod 1000,- se nedostanu.

1pomnenka
7. led 2025

@martinka_33 Jasně, někdo na zubní kámen trpí, v kartáčku to nebude.

andelka
8. led 2025

Nikdy jsem na DH nebyla, už skoro 30 let chodím jen na prevenci a když je potřeba, zubní kámen mi odstraní sama zubařka. Manžel teď řeší kazy a na DH ho ta jeho taky neposlala.

antoinet
8. led 2025

U nové generace zubních lékařů je tohle standardní postup.

angelinie
8. led 2025

@andelka u nás úplně stejně. Pokud zubařka něco potřebuje, udělá to sama. Ani za bílé plomby nepřiplácíme. Na DH jsme nikdo z rodiny nikdy nebyli a ani to neplánujeme. Přijde mi to spíš jako nějaká móda teď. Kamarádovi tvrdili, jak mu DH zachrání zuby a ve finále v 45 letech už nemá 4 zuby, protože mu vypadli. Na DH chodil pravidelně a po tomto se na to vykašlal.

klpoiu
8. led 2025

Docela me překvapuje,ze i dnes si dost lidí mysli, ze na zubni kamen se da "trpět" Jako jak si myslite,ze se tam dela?? Zubni kamen je a vzdy bude ze spatne hygieny. Kdyz cistim dobre, nezůstávají zbytky,nadela se plak a zubni kamen. Na kamen nelze trpět tak jako treba na rymu ci akne.
Navic,zubni kamen se nedela pouze viditelne na zubech,ale i pod dasni. A ten nadela paseku mnohem vice,nez ten co vidite.
Moje bejvala zubarka taky obcas odstranila kamen sama,ze ok,staci to. Jenze sem mela porad problemy s dasni. Sama jsem zasla na DH a to co mi vycistila z pod dasni byl fakt masakr. Ty dasne byly nemocne,neprilehaly k zubum jak by mely, a pod nima se proste zacal delat kamen. A cim vic ho tam bylo,tim vice se dasen oddaluje od zubů a proto vic a vic se kamen dela. DH to skvele vycisti,pak s péčí o zuby a dasne se dasne zatahnou, a je po problemu. Ted chodim jednou za rok, a vse mam čisté a dasne zdrave. Takze navstivit alespon jednou za rok DH je pouze k memu prospěchu.
A jeste tu nezaznělo, ze v nezdravem prostredi se opravdu hodne spatne osetruje treba prave zkažený zub. Coz mimochodem je důsledkem taky spatne hygieny.

angelinie
8. led 2025

@klpoiu Zní to celkem logicky, jen občas realita je jiná. Například moji rodiče (oba šedesátníci), mamka chodí na DH, čistí zuby jak zběsilá, má doma všechno, co na to existuje, na mezizubní prostory, různé přípravky apod. A přitom už má většinu zubů umělých nebo zkažených. Naproti tomu táta to nepřehání, čistí jednou, max. dvakrát za den obyč. kartáčkem a má zuby krásné, bez kazů...já jsem naštěstí taktéž ten druhý případ ✌️

leiladelly
8. led 2025

@klpoiu Je to tak, jak píšeš. A že nelze kvalitně ošetřit v nečistém prostředí , jsem psala výše.

martinka_33
8. led 2025

@angelinie tvuj tatinek je jako muj muz. Tomu je pres 50, zuby sisnad necisti ani kazdy den 🙄 Kouří minimalne krabku denně, pije 6 kafí a ma ve svem veku zuby vsechny jen s nejakymi opravenými kazy... Podle toho co hlásaj zubaři a dalsi odnornici by mel být zákonitě bezzubej 🤔 Zajímá me proč neni?