Jak ho naučím pít z lahvičky?

maartiskaa
31. srp 2014

Prosím o radu, ztrácím mléko a tak musíme prikrmovat. Malému budou za 14dni 3 měsíce a dáváme mu sunar. Máme problém s pitím z lahvičky. Když mu ji dám tak se vzteká a nechce z ni pít. Už jsme vyzkoušeli i jinou savicku. Ale u obou stejně. Hlavně jde o to ze z lahvičky si hned nevezme tak ho dám k prsu to hned cumla a pije jen co prso na chvilku pusti dam mu lahvičku a už problém s ni nemá a vypije vše.prosím o radu jak ho naučit pít z lahvičky na první pokus a ne pokaždé klamat prsem??? Děkuji všem za rady.

kocour1
31. srp 2014

@maartiskaa A jak jsi poznala, že ztrácíš mléko?...podle mého názoru právě to, jak nadšeně saje, je jeden z ukazatelů, že jsi o mléko zatím nepřišla a že teče dostatečně. Pokud tedy nechceš pomalu přestat s kojením, to by pak byl jiný důvod, ale pokud kojit chceš (jako, že si myslím, že ve třech měsících je ještě škoda začít přikrmovat umělým, když máš vlastní), tak bych se prozatím na lahvičku vyprdla a víc se soustředila na to samotné kojení...mléko se tvoří v takovém množství, v jakém se odebírá. Takže pokud kojíš pravidelně např. co tři hodiny, tak je ho tam stále dostatek. Začne se vytrácet v případě, že snížíš frekvenci kojení (např. tam vložíš nějaký příkrm)...Dále se snižuje tvorba mléka tím, že sice přikládáš pravidelně, ale dítě z nějakého důvodu vypije málo. Dá se to řešit tím, že po každém kojení odstříkáš zbytek, co v prsu byl a tím se vlastně dá mléko zvýšit...ale to vše záleží na tom, jaký je malý. Zda pláče, vyžaduje častější kojení, má evidentně hlad apod...pokud má evidentně hlad a vyžaduje častější kojení, tak ho přikládej častěji a on si sám tak vlastně navýší tvorbu mléka. No ale jak jsem psala - pokud chceš ještě kojit. Pokud kojit nechceš, tak prostě zkoušej, zkoušej lahvičku...my jsme ji začali akceptovat až někdy v osmi měsících a ještě ně lahvičku, ale nejdříve takové to pítko (na čaj).

maartiskaa
autor
31. srp 2014

Já bych ráda kojila dal. Co nejdéle ale malý má cca po hodině hned hlad.a po kojení neodsaji nic.po Konzultaci s lékařem máme prikrmovat.

eficenka
31. srp 2014

@maartiskaa
ale ono je naprsoto normální, že kojené dítě se hlásí o jídlo i po hodině... pokud neubírá na váze, není důvod přikrmovat... první plně kojená dcerka neměla nikdy delší interval mezi kojením než 2 hodiny...
a po kojení ani mezi kojením sem neodsála více jak 5 ml, 70% mléka se tvoří až při kojení a odsávání neříká nic o laktaci...

volcomstonka1993
31. srp 2014

Ahojky, shanim nejake on line chaty pro budouci maminky, ale zatim se mi nedari, všude jsou diskuzni fora, a ty maminky odepišou buh vi kdy, nebo to jsou starši prispevky.. jsem prvorodička v 21+4 tt 🙂 byla bych moc rada, kdybych si s nejakou budouci maminkou mohla dopisovat piste do zprav prosim soukrome

katyxq
31. srp 2014

@maartiskaa a podle čeho soudíš, že ztrácíš mléko? Přibývá? Kolik? I po hodině kojit není nic nenormálního, rozhodně to není jediná věc, podle které lze soudit na nižší tvorbu mléka. Ono samo od sebe nezmizí (děla se ho tolik, kolik miminko vypije), takže se s tím stoprocentně něco dá dělat, dokonce čím častěji kojíš, tím rychleji se mléko tvoří. Spíš je potřeba se podívat, jestli se mi inko přisává správně a saje efektivně, obojíme jde pomoc. Že nic neodsaješ absoliuně nic neznamená, prsa jsou určena ke kojení, ne k odsávání, spousta maminek kojí aniž z prsu dostanou ručně nebo odsǎvačkou víc jak pár mililitrů, miminko saje jinak a podstatně účinněji.
Zakladní rady najdeš na https://www.modrykonik.cz/jak-kojit ... idéalně volej laktační poradkyni, kontáty na dobré najdeš na www.kojim.cz 😉

hojda
31. srp 2014

Mohl by to být růstový spurtík, taky bych ještě s UM počkala. Koj klidně i po té hodině a po pár dnech by se to mělo upravit, spustí se tím více mléka. Pokud tedy nemáte dlouhodobý problém s přírůstkem váhy.

tamarila
31. srp 2014

@maartiskaa Zkus jinou savičku - u nás vedla latexová (taková ta žlutá gumová), silikonovou nechtěla ani za nic. Jinak pokud lahvičku nechce, tak bych třeba zkusila nenutit za nějakou dobu zase nabídnout. Ale pokud řve hlady tak toto asi nejde. Musíš zkoušet, na své dítě jsi stejně největší odborník ty .o)
Jinak kojení co hodinu mi nepřipadá normální. Mě třeba laktační poradkyně před dvěma roky poradila kojení méně časté a zachránila mě tak před skokem z okna a malou před neustálým hysterickým řevem. Z častého pití měla hrozné koliky, brek chtěla ududlat prsem a tím si to zhoršila a tento kruh se neustále opakoval. Až když jsem na radu LP začala kojit co 2,5 - 3 hodiny, dítě se zázračně proměnilo v usměvavého spokojence a já v lidskou bytost. Takže si musíš najít systém jaký vyhovuje tobě, u každého je to jinak, a i názory lékařů a LP se liší. Držím palce ať je u vás co nejdříve pohoda.

olusenka
31. srp 2014

já bych se také přikláněla k záchraně kojení a v jeho pokračování a schování lahve a UM vůbec. Pokud miminko aspoň trochu přibírá, UM je jistě zbytečné, pokud má aspoň 6 počůraných plínek denně, tak mu jistě mateřské mléko stačí. Příkrmy UM mohou naopak způsobit to, že mateřského mléka se bude tvořit méně a méně. Kojila bych na požádání, kojit občas i po hodině není nic zvláštního. Já kojila první dítě celý první půlrok plně a max. každé dvě hodiny, což znamenalo, že když někdy pil fakt dlouho (i 40min), tak jsem mezi kojením měla čas zhruba 1 hodinu a čtvrt.
Obě děti jsem plně kojila do 6měs., ale když jsem chtěla nebo potřebovala něco odsát, po 45min až hodině tvrdé práce odsávání odsavačkou nebo ručně, dostala jsem sotva 30ml. Moje prsa jsou prostě asi jen kojící. 😉
Mléko se tvoří při dostatečném sání dítěte a hlavně mléko se tvoří vůbec při sání dítěte, takže pokud dítě saje, pije a je spokojené, jistě je mléka dostatek a nepřicházíš o něj. Kojení večer, v noci podporuje navíc tvorbu laktace nejlépe. Také můžeš zkusit nějaká homeopatika nebo bylinky či koření na podporu tvorby mléka, ale věřím, že to nebudeš potřebovat.

pavlusa01
4. zář 2014

Nevím,jakou malému dáváte savičku,jestli je kulatá a nebo ty placaté...Já jsem malé při kojeni,když jsem postupně musela přestat kojit,tak jsem jí dávala z počátku flašku sunaru, večer po koupání před spinkánim,ale savičky jsem měla a stále používám MAM.Ty se prý dobře snášejí v kombinaci s kojením.....Pak jsem zbytek kojila.V nemocmici mi chtěli malou naučit také pít,ale měli jiný dudlík a mléko Bebu a to odmítala a plakala....tak jsem jí kojila..Doma jsem si vyzkoušela toto a bylo to Ok.....Kamarádce jsem je také doporučila,krmila malou právě z těmi kulatými savičkami a ty malé také nesedli....