Polovina měsíce na PN, zbytek MD. Jak to bude s penězi?

nikky1987
5. lis 2015

Zdravím Vás maminky 🙂
Chtěla jsem se jenom zeptat jak je to s nástupem na MD? Vím nastupuje se 6 až 8 týdnu před TP. Jsem na neschopence a chtěla bych na MD nastoupit již 8 týdnu vychází to na 14.11. To znamená že mne soc. zaplatí prvních 14 dni a zbytek měsíce mi dojde už mateřská? Chápu to dobře? Nebo už za zbytek měsíce nedostanu nic? Jak je to?
Předem děkuji za odpovědi 🙂

daika
5. lis 2015

Bezne se z PN na MD prestupuje 6 tydnu pred planovanym TP, ale zalezi na vas... V mesici, kdy se lame PN a MP se vyplaci pomerne casti obou castek. Pripadne nevyplaceni se tyka rodicovskeho prispevku pri prechodu na rodicovskou dovolenou. Napr. MD vam skonci 19.4. a rodicak vam budou vyplacet az od 1.5. Tech 11dni nedostanete nic. Doufam, ze se s tim nic nepletu, pokud mate normalni vysi prijmu, tak ne, pokud hodne nizky, mozna existuje varianta RP od nasledujiciho dne, ale to uz by musel potvrdit nekdo, kdo se s tim setkal 😉

xpila
5. lis 2015

Můžeš nastoupit kdykoliv, je to čistě na tobě. V celkovém součtu je samozřejmě výhodnější nastoupit 6 týdnů před. Pokud budeš na MD přecházet v průběhu měsíce, dostaneš od každého poměrnou část.
@daika S tím RP to je jinak. Začátek vyplácení si určuješ také sama. Pokud v jednom měsíci vychází PPM i RP, tak se porovnávají výše. Pokud byla poměrná část PPM vyšší než budoucí měsíční RP, tak už se nic nevyplatí. Pokud nižší, tak se doplatí do výše RP.

ladyhacek
5. lis 2015

měla jsem to také tak - šla jsem 8 týdnů pře TP. Část měsíce zaplatí nemocenská a část pak už mateřská.
Názory jestli jít 6 nebo 8 týdnů jsou různí > prý se vyplatí jím k vůli penězům až 6. týdnů > ale ty o ten rodičovský příspěvek nikam nepříjdeš - pro všechny je 220.000,- jen se ti to rozloží jinak do měsícě protže jsi začala čerpat dřív. Pro mě bylo skutečně výhodnější jít těch 8 týdnů . co jsem počítala tak měsíční rozdíl je cca 200,- o proti tomu nastoupit 6 týdnů > takže napč. cca při nemocenské jsem měla 6000 při mateřské 8000 a teď na rodičovské jsem si nastavila na 11.500,- a 14 dní jsem měla více peněz a k hypotéce to bylo vážné přínosné

thalia
6. lis 2015

@ladyhacek ano, 6 nebo 8 týdnů nemá vliv na RP, ale ta, která nastoupí 8 týdnů před porodem, se připraví o dva týdny platu/neschopenky oproti té, co nastoupí 6 týdnů před porodem. Proto je výhodnější nastoupit až 6 týdnů před porodem.