Zápach konopí od sousedů - co s tím?

fifilady
31. črc 2017

Zdravím všechny a prosím o radu, protože já už fakt nevím, co s tím. Bydlíme v nájemním bytě, celý dům patří jednomu majiteli (obecně vzato s majitelem žádný problém nemám, sice se moc o nic nestará, ale budiž..). Problém je takový, že v někdo v domě celkem dost kouří marihuanu. Je to večer co večer, kdy nám buď přes otevřené okno zvenčí nebo oknem ze světlíku přivane smrad konopí. Je to ale taková síla, že i mě z toho pálí v nose nebo v očích, co teprve to musí být pro mou 7 měsíční dceru... Nevím vůbec, jaké to (ne)může mít zdravotní dopady, o to více se prohlubuje moje zoufalství. Bohužel ale nejde přesně identifikovat, odkud to jde, pravděpodobně z některého z bytů pod námi. Psala jsem na podatelnu PČR, mají mou adresu i telefon, odpověděli jen, že "předběžně děkují za informace" a to je asi tak vše.

Máte někdo zkušenosti či rady co dělat a nedělat? S majitelem jsme to ještě neprobírali, věčně někde cestují... Stěhovat se plánujeme nejdříve příští rok.
Děkuji všem a hezký den. ☺

panickatlamicka
31. črc 2017

Neuděláš nic. Ale můžeš zkusit napsat vzkaz do vstupní chodby, apelovat na to, že máš malé miminko. To, že někdo kouří trávu, nemusí hned znamenat, že je hovado bez ochoty se domluvit. 🙂

marcicek84
31. črc 2017

@fifilady - co takhle napsat anonymě na nástěnku, že pokud to obtěžování při hulení mariánky nepřestane, že hlásíte na PČR, že ten smrad nejde dýchat, že v baráku bydlí i malé děti a že by se huliči měli trochu vzpamatovat a odklidit se jinam a dát slušným lidem pokoj, uvidíte co se stane...

panickatlamicka
31. črc 2017

Jo a jinak mi přijde úsměvné, že píšeš na PČR, aby zjistili (nebo zabránili--důvod jsi neuvedla) kdo v nějakým činžáku hulí. 😃 To oni mají fakt na salámu.

fifilady
autor
31. črc 2017

Vzkazy jsme psali dva, jeden ve stylu, že je mi putna kdo kde co hulí, ale ať není bezohledný a neobtěžuje tím ostatní, druhý už ve stylu, že je udáme na PČR, pokud se s tím neumírní, výsledek 0, bohužel, takže domluva žádná.
@panickatlamicka Psala jsem jim o totéž, co tady - prosbu o radu, co dělat, jak posupovat, jak se bránit. Mně totiž zase přijde úsměvné (dřív k pláči, teď už nezbývá než se smát...), že v našem státě máme zákony jen na to, aby se porušovaly. 😉

marcicek84
31. črc 2017

@fifilady min. porušují domovní řád, asi bych to řešila s majitelem činžáku, ať si s tím udělá pořádek, nic jiného asi už ani nezbývá..

fifilady
autor
31. črc 2017

@marcicek84 Asi jo, no... Nezbývá než doufat, že aspoň jednou bude majiel akční. Nebo holt nebudeme přes léto větrat. 😂

michaela_2
31. črc 2017

@fifilady ahoj, já bych skrze sousedy zjistila, ze kterého bytu to konkrétně je - pokud je to opravdu každý večer a ne pouze příležitostně, určitě nebudete jediní, komu to vadí.
A až Vás bude víc 😀 kontaktujte majitele - tomu určitě nebude jedno to, že někdo hulí trávu v jeho bytě, den co den - to pak po delší době z bytu jen tak nevyvětrá!

marcicek84
31. črc 2017

@fifilady no to je taky fakt, že ten smrad z tooh bytu majitel jen tak nedostane, že je v jeno vlastním zájmu to řešit...

fifilady
autor
31. črc 2017

@michaela_2
@marcicek84
Tak snad máte pravdu a majitel bude natolik rozumný, aby s tím něco dělal. Ono když je to tolik, tak to prostě musí cítit, jakmile do toho bytu vejde, tak nechápu, že to do teď neřešil. A to chodí kontrolovat byty každý měsíc... 🙄

stastnablcha
31. črc 2017

oznamit majitelovi ako prvemu. a asi by som napisala nejaky zaujimavy odkaz na verejne miesto..

belegiii
4. pro 2018

Děvčata, zaregistroval jsem se na tento server jen abych vám mohl odpovědět, protože tohle snad ani není možný ... napíšu několik věcí, s mnoha nebudete souhlasit, ale je to fakticky tak.
1/ matka s dítětem není lepší nebo větší člověk, než kuřák marihuany
2/ nevěřím tomu, že "je to ale taková síla, že i mě z toho pálí v nose nebo v očích" - není. Když stojíte hned vedle brka, tak vám to nikde nepálí. Natož když kouř jde třeba přes 2 petra. Ano, kouř z konopí je dost aromatický a sladký, takže je dost jasně cítit na docela dlouhou vzdálenost, ale myslet si, že vám to poškozuje zdraví nějak víc, než ten znečištětej vzduch co už stejně dýcháte, je naprosto mimo. Takže klídek v první řadě. Já tyhle argumentace alá "mám malé děcko, všichni se po*erte" nemám moc rád.
3/ není v silách nikoho vypátrat, kdo tu trávu v baráku kouří. totiž ubalit si večer brko a vykouřit ho není ani přestupek. můžete namítat, že vás otravuje ten kouř, ale to je v rámci přestupkového jednání, takže zase nic. Navíc už vás vidím, jak budete dokazovat, že ten kouř jde z konkrétního okna. Nesmysl.
4/ majitel zaprvé může podle práva byt prohlížet maximálně 1x do roka a zadruhé - co jako myslíte , že najde? sáče s marihuanou má velikost 3x5cm a majitel nemá právo nic prohledávat, může jen kontrolovat, jestli nájemník nepoškozuje vybavení bytu atd. takže zase nonsence
5/ automaticky předpokládat, že člověk, co kouří trávu je debil, co je mu jedno, že někoho obtěžuje je přesně ta debilita, kterou odsuzuju taky - z čeho tak usuzujete? s toho, že nikoho, kdo kouří trávu pořádně neznáte a v TV říkali, že je to startovací drga k bezdomovectví, co? No, tak já vás můžu ubezpečit, že člověk, co povečerech kouří trávu z okna bude dost velkej pohodář a vyjde vám vstříc, když bude vědět, že někoho obtěžuje.
6/ vtipný je, že ten kuřák trávy může být i z vedlejší ulice, jak říkám, tan kouř se fakt umí táhnout hodně daleko.
7/ až ho vypátráte, tak mu řekněte, ať si pořídí vaporizér. zaprvé nedostane rakovinu a zadruhé kouř z vyporizéru nijak nesmrdí 😉
8/ marihuana, když se nekouří smíšená s tabákem po vykouření nijak neulpívá a v bytě nezanechá žádný pach, takže majitel bytu nic nepozná. ten smrad co ulpívá vzniká až tím smíšením s tabákem.

Ale obecně - kouření marihuany není trestným činem, ani přestupkem. Tím přestupkem by mohlo být to, že vás ten kouř obtěžuje. Ale to musíte dokázat. A jak se tu před rokem řešilo to, jak kuřáci kouří před hospodama a lidem, co v nich bydlí to jde do baráku - tak tohle je ten stejnej případ, až na to, že vám do okna nehulí celá hospoda, ale jeden člověk. Takže podle mě neuspějete.

Napadlo mě - zavřete si okno. 😉

mourovatakocka
4. pro 2018

@belegiii Ty budeš taky asi pěkný dáreček. Nikdo tady nenapsal, že huliči jsou debilové ani nic podobného. Obtěžovat smradem z čehokoliv někoho jiného je bezohlednost, řešit, jestli je to přestupek nebo ne, je vedlejší. Já si jako matka nemyslím, že jsem víc nebo míň, než lidi okolo, jen si myslím, že když já se snažím nikoho v baráku neobtěžovat, zasloužím si totéž. Nereagovat na prosby psané na vývěsku a dál si vesele vykuřovat cokoliv, je prostě bezohledné a hloupé a je úplně jedno, jestli je ten hulič inženýr nebo kopáč.

sudylichozrout
4. pro 2018

@mourovatakocka Bezohledné to možná je, ale to je tak asi jediné. Já taky moc nechápu, co zakladatelka řeší. Prostě má nějaké sousedy, pokud je nechce, ať vymění nájemní byt ve městě za dům na samotě. U nás máme sousedy psí lidi, dost jich má psa. Já psa nemám a nechci, psi mi smrdí. Přesto si je hladím a se sousedy se normálně bavím, i když někteří psi tu ňafají jak vzteklí. Prostě bydlím mezi lidmi, tak musím něco snést.

fifilady
autor
4. pro 2018

Koukám, že po roce a půl se tu rozjíždí zase zajímavá debata... Přestože vy, co to obhajujete, nemáte tušení, jak to dopadlo, ani jste v tom nežili, jen hloupě obhajujete "chudáka feťáka". Jen pro upřesnění, majitel to nakonec musel řešit s kriminální i cizineckou policií, daný nájemník si v bytě sám ubytoval dalších "pár přátel", všichni to byli příslušníci téhož národa (ne Češi) a v bytě se nejen hulilo, ale i "vařilo" a užívalo hojně i jiné drogy než jen konopí. Takže ano, smrad to byl opravdu tak šílenej, že to vadilo i běžnému uživateli konopí, kterého máme v domě taky a máme bezproblémové vztahy.
Takže se tu zase uklidníme, nebudeme se zbytečně registrovat na "mamča-fóra", abychom obhájili sebe a svých pár přátel a rozdmýchali zbytečně vody nad tématem, které už je dávno pasé...
Hezký den všem 😉

sudylichozrout
4. pro 2018

@fifilady tak vidis 🙂 Kazfopadne my meli jeste v predchozim bydleni v dome kuraky marihuany. Maximalne jsem si pomyslela neco o dobrym mejdanu a nechala to byt. Byli to studaci, jak jsem pak zjistila. Chci tim rict, ze ne vzdy dochazi k hardcoru ktery popisujes. A ne vzdy ma smysl hned buzerovat. Coz z tveho prvotniho popisu vyznivalo.

belegiii
5. pro 2018

@fifilady No tak to je ale úplně jiná situace. Jestli vám do oken šel smrad z vaření pika a vy jste to zaměňovala za smrad z marihuany, tak to potom chápu jak vaše rozhořčení, tak ten štípavej pocit v očích. Někoho, kdo vaří pervitin bych se v životě nezastával.

A já jsem úplně klidný, narazil jsem na tyhle jasně zavádějící informace na googlu a nechápu, proč by tady měli vyset bludy. Toto vlákno je od počátku zavádějící, protože se nebavíme o někom, kdo si po práci dá brko, ale o kriminálnících, kteří vaří a dealují tvrdé drogy.

V podstatě jsem ani nedoufal, že se k tomuto výsledku dobereme tak rychle :D

kajuskakozakova
22. říj 2019

Jezis ! Nech je zit! 🙂 To ze ti nekdo projde kolem kocaru s cigarem asi moc neresis ale to ze citis konopi je problem? :D omg!

kajuskakozakova
22. říj 2019

@belegiii to hlupakovi nevysvetlis ;) jen se do tebe zbytecne pustej aniz by vubec neco z toho doopravdy chapali ....

zelenaesmolda
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
24. říj 2019

@fifilady
jak jste to nakonec vyresili vy?prestehovali jste se?