Jezdectví, práce u koní, běh v těhotenství

ejmate
7. srp 2017

Ahoj holky 🙂

Mám pár dotazů ohledně sportu a fyzické práce. Mám doma dva koně, což obnáší každodenní ježdění, uklízení výběhu (hrabání, nakládání, vození kolečka), navážení sena na trakaři apod.
Zajímalo by mě, jestli se tělo samo přihlásí, pokud bude z práce přetažené? Jsem těhotná poprvé (pár týdnů) a nevím na co reagovat a čeho si nevšímat. Ježdění ani práce u koní mi zatím nevadí, cítím se stejně jako předtím.

Pak mě ještě zajímá, jak je to třeba s běháním? Chodím každou neděli. Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, hodně jsem zmírnila tempo, tak abych se nezadýchávala, ale po 2 km (pravidelně běhám 5-10 km) jsem cítila břicho. Ne že by mě v něm píchalo nebo tak, kdybych nebyla těhu, tak to neřeším a běžím dál, ale teď se bojím, tak jsem šla radši rychlou chůzí. Nemáte s tím někdo zkušenost?

Nechci mimču něco udělat, ale zase nechci být vyplašená z každého "prdu". Nevím prostě na co se zaměřit.

Jestli máte někdo zkušenosti, děkuji za rady 😉 🙂

lassii
7. srp 2017

Čau, mám taky koně, ale jakmile jsem zjistila těhu, tak nejezdím. Náhoda je blbec a kdybych spadla a přišla o to, vyčítala bych si to do konce života. Takže chodíme na procházky na ruce a holt má kobyla volno, pracuje ze země a na kruhovce. Běh se ze začátku taky moc nedoporučuje, ale pak můžeš pokud ti to bude příjemný... Zeptej se ještě své dr, ale jakýkoliv natřepávání není na začátku moc dobrý.

jezz1e
7. srp 2017

Jedna kamarádka jezdila až do 8 měsíce a normálně porodila zdravé dítě. Druhá jezdila trochu opatrněji, ve 14tt musela kvůli Downovi na potrat, ale embryo (ani takto "poškozené") se ježděním nevyklepalo. Já byla 2x těhotná (pokaždé to skončilo ZT) a jezdila jsem jen krokem... Osobně si myslím, že samotné ježdění spíš prospívá (uvolňuje pánev), ale jak píše lassii, v případě pádu (a třeba následně zamlklého těhotenství, i kdyby to s pádem nejspíš nemělo nic společného) bych si to zbytečně vyčítala. To samé platí o běhu jedna česká ultramaratonkyně je docela propagátorkou běhu v těhotenství, sama běžela maraton ještě v 7 měsíci, ale já bych asi v prvním trimestru spíš zvolnila na rychlou chůzi.

zerog
7. srp 2017

@lassii ja to same mam kone nejezdila jsem ani v jednom tehu.muj dost uskakuje leka se.nahoda fakt vul,necitila jsem se dobre

lassii
7. srp 2017

@zerog ja mam třea hodnou kobylku a už i starší, ale taky občas plaší. Ale aji kdyby to byl nejhodnější kůň na světě a šlápne do díry a něco se stane...přesně tak, riskovat se v tomhle nevyplácí.

zerog
7. srp 2017

Muj ma uz 17 tak v tehu mel 13 a 15 ale fakt se leka.mam ho roky roky jsem nespadla ale paradoxne v prvnim tehu pred potvrzenim tehu jeste jsem fakt skoro slitla po dlouhe dobe.citila jsem se lip nejezdit a jen navstevy,cisteni,vodeni,doma ho nemam.i kdyz to bylo dlouhe 😀

lassii
7. srp 2017

@zerog jj, moje kobča měla minulý rok zlomeninu, takže už rok nejezdím díky tomu...ještěže už bude mimi na světě za chvilku a můžu zase do sedla 🙂, sice na couračky, ale aspoň tak 🙂 už se těším. Musela jsem se teď vzdát i motorky, což mi dělalo největší problém, ale taky se to dá přežít.

zerog
7. srp 2017

Jo verim zname taky motorkarky to postradaly 🙂 tak at je kobylka brzy ok,zlomenina je strasak jak hrom..jeste ze to vubec dala.clovek se fakt tesil jak malej kdysi na jezdeni pak 🙂

kosi_cek
7. srp 2017

S koňmi nepracuji, takže bych se bála, ale co se týká práce jako takové, tak tělo ti dá určitě vědět - únavou nebo když to přetáhneš fyzicky (tahání těžkých věcí), tak třeba tlaky na spodek. Pak to chce odpočinek, nohy nahoru.. Ale lze v pohodě zvládnout spousta věcí, úplně jako normálně, jen pod větší sebekontrolou. Nejnebezpečnější (ale to i normálně), jsou různé rychlé, nekontrolované, náhlé pohyby, pády, skluzy...
Ps. v těhotenství jsem běhala pravidelně, i v rychlém tempu a nikde mě nebolelo, ani nebyl divný pocit, a když byl (třeba od 12tt se mi začala stahovat bezbolestně nepravidelně děloha, většinou v klidu, ale s běžeckým tempem mi to nešlo dohromady), tak jsem jen šla a bylo to O.K. Když už bylo bříško se vstupem do třetího trimestru velké, tak jsem při běhu cítila max. různé svalové tahy -úpony od břicha k spodním končetinám, uvědomovala si např. spoj ve stydké sponě.. ale nejvíc jsem si začala uvědomovat, že se mi hrozně zmenšily plíce, takže jsem udýchala max. parodii na běh a přešla raději do chůze.
Určitě dej na svůj pocit a buď obezřetná, když je něco jinak než máš zažito z netěhotného stavu

anetka1701
7. srp 2017

A u obou těhotenství jsem jezdila prakticky do porodu. Jen šlo buď jít krokem, nebo cválat, klus jsem nedávala... Jezdím 25 let, mám svoje koně a znám je jak vlastní boty... Byla jsem jen opatrnější, když se blížilo něco, co by mohlo znamenat problém, tak jsem raději slezla... Asi jsem unikát, ale já si to ježdění a péči ó ne prostě neodpustila (po cestě do porodnice s jedničkou jsem ještě navalovala balík do výběhu a první co jsem udělala po návratu domů bylo nošení vody... Žiju já i děti, cejtila jsem se dobře, proč ne... Kdybych měla pocit že bolí břicho, tělu se to nelíbí, nechám toho... Na cizí bych nevlezla, teda 😁 jen na svoje

ejmate
autor
7. srp 2017

Moc děkuju za názory 🙂 S tím během uvidím, když to nepůjde, budu aspoň chodit, ale na koně se vykašlat nemůžu. Jednak to za mě nikdo neudělá a hlavně mám špatnej pocit když tam byť jeden den nejsem 😀 Moje kobyla je teda občas náladová, ale není zlá nebo zákeřná. Na jízdárně nebo v kruhovce je to v pohodě, venku už jsem šla jen krokem a kousek klus, když vidím, že je nervózní, tak jdu radši krokem a snažím se vybrat takovou cestu, aby byla co nejvíc v klidu. Nebudu nic lámat přes koleno, ale dokud to půjde, tak u toho chci zůstat 🙂

hz
7. srp 2017

@jezz1e mohu se prosim zeptat, kde jste nasla info, ze jezdectvi uvolnuje panev? kdyz jsem sla do porodnice, tak mi bylo PA oznameno, ze jezdkyne na koni se neumi pri porodu uvolnit-mysleno spodek neumi uvolnit.

ejmate
autor
7. srp 2017

@hz Mě by zajímalo, jestli někdy PA na koni jezdila, když o tom je tak přesvědčená 😀
Já s porodem zkušenosti nemám, ale nemyslím si, že jdou všechny jezdkyně takhle hodit do jednoho pytle...Mě naopak přijde, že po ježdění mám krásně uvolněné celé tělo 🙂

hz
7. srp 2017

@ejmate jde o uvolneni svalu panevniho dna a celeho spodku.. rikala, ze ma zkusenost, ze kdyz pry prijde rodicka, co jezdi na koni, tak casto takoveto zeny maji problemy s uvolnenim svalu v oblasti panve, coz je hodne kontraproduktivni pri samotnem porodu...

hz
7. srp 2017

@ejmate a ten odkaz mate? kdyz jsem se pripravovala na porod, tak me tema jezdkyne a uvolneni pri porodu zajimalo. dovzdelala bych se rada..

pataja
7. srp 2017

Jezdit v kroku a nepadat. Běh pouze do tepovky 140 tepů/minuta, jinak dítěti přetáhneš srdíčko. Co se týká práce, tak ze začátku dobrý, ale pak už moc nezvadat nic těžkého. A když už něco těžšího, tak přes nohy, ne přes záda a břicho. V břiše časem ztratíš oporu.

ejmate
autor
7. srp 2017

Tak to bohužel nemám, ale když občas pročítám články na internetu, nebo když jsem hledala cviky na posílení pánevního dna, psali skoro v každém o pozitivním vlivu jízdy na koni na tyto svaly. Ale jak jsem psala, s porodem zkušenost zatím nemám.
Ale ještě jsem narazila na internetu na aniball, prý je to dobrá pomůcka na "nácvik" vytlačení dítěte. Psali tam, že díky tomu prý ženy u porodu už věděly, jak tlačit/uvolnit spodek.

rajani
7. srp 2017

@hz mě PA v jezdectví v tehu podporovala, uvolnuje panev. Ovšem pokud uz neni blokla, to se umocňuje -zaspasmovane svaly a navic pevne z ježdění, nic moc.

Je to i o ježdění, věřím ze kdo jezdi klasiku a uvolněně, problem nema. Kdo jezdi silově a je tuhý, tak tak bude potíž.

Ale jen jezdectví bych z toho nevinila. I ze špatne vedeneho sportu jsou problemy a urazy.

ejmate
autor
7. srp 2017

@pataja Děkuji za info, nevíš do jaké váhy můžu zvedat věci teď? Kolečko mi nepřijde zatím těžké, horší je nošení kbelíků s vodou do výběhu, je to tedy jen kousek, ale do jednoho kbelíku se mi vejde 15 litrů. Nosila jsem je najednou, teď raději po jednom.

zuz4a
7. srp 2017

@ejmate příspěvky jsem jen tak zběžně proletěla, tak se možná budu opakovat. Máme koně doma a hend

zuz4a
7. srp 2017

Se mi to odeslalo dřív 🙂. A jak jsem zjistila těhotenství, nejezdila jsem. Mě to za to riziko nestojí, na miminka jsem se vždy moc těšila a neodpoustila bych si, kdyby se něco díky tomu, že si nemohu odpustit jizdu, pokazilo. Začali jsme pracovat ze země, delat

hz
7. srp 2017

@rajani jak se pozna, ze uz je panev blokla? a co s tim pak? Mojzisovka?

zuz4a
7. srp 2017

Pozitivku a myslím, že konik nestradal. Mám kolem sebe lidi, co jezdili až do porodu a ok, a taky mám známou, co se jí po jízdě na koni zkrátil čipek a 6 měsíci potratila. Za mě to riziko nestojí a uklouznout může i 100% klidný kůň. Práci kolem jsem dělala jak si tělo řeklo.

hz
7. srp 2017

Jinak taky pridam zkusenost. Ja po zjisteni tehu prestala zcela jezdit, nejak jsem se vic bala. Nicmene treba v praci jsem vubec nepolevila, sponovala sve telo a od 21tt jsem byla na nucene PN, bo jsem zacala krvacet a placenta byla v blizkosti "vystupu"miminka. Jak jsem pak odpocivala, zase se vytahla a vse doslo v klidu ke zdarnemu konci.. Tudiz z toho mi plyne, ze je opravdu potreba poslouchat sve telo, kdyz se budes citit unavene, tak si opravdu odpocinout a nehrat hrdinku jako ja. Opravdu se to vypati...
preji klidne tehotenstvi a omlouvam se za pleneni(viz. vyse)

ejmate
autor
7. srp 2017

@hz děkuji 🙂 určitě se snažím dělat v klidu a dávat si pauzy, když cítím, že mám dost. Děkuji 🙂 Doufám, že všechno dopadne dobře.

pataja
7. srp 2017

@ejmate
To se takhle přeci nedá stanovit. Záleží, jak jsi byla zvyklá zvedat dříve. Upřímně, kyblíky bych nosila raději po dvou do půlky plné, atˇ nezatěžuješ jednu stranu. Já jsem před otěhotněním hrála 3x v týdnu volejbal, chodila jsem běhat a 2x v týdnu posilovna. Po zjištění těhotenství jsem vynechala vše cca do 15. týdne a poté jsem se vrátila do posilovny. Chodím do dnešního dne a pracuji jen se svou vahou, max. pracuji se závažím do 8 kg, vynechávám cvičení na přímé břišní svaly. Bohužel volejbal nehrozí a běhání jsem nahradila chůzí na delší tratě. Na koně raději nelezu, svého nemám a necítím se být tak dobrý jezdec. 🙂

petrakrizkova
7. srp 2017

Já mám zase doma 5 závodních psů,kteří taky potřebuji to svoje,takže denně cca 10 km s nimi ujdu..ještě v pátém měsíci jsem s nimi běhala závody,teď už jen vencime.Do toho chodím 3x týdne cvičit,plavat.Můj Dr říkal,že tělo si samo řekne.A je pravda,že mě nebolí záda,nehekam,stále chodím do prace a vše (zatim) zvladam na pohodu.Teď o víkendu jsem si vymalova pokoj😉Ale když sem unavená,tak si prostě lehnu a nedělám nic.Poslouchám své tělo,ne ty,co radí radši lež,odpočívej,nic nedělej.Pokud je vše ok,tak proč ne..

michaela_2
8. srp 2017

@petrakrizkova tak to je jasné, těhotenství není nemoc a pokud je vše ok, je zbytečné se jen vyvalovat na gauči - naopak, na porod a následný maraton okolo miminka, se troška fyzičky hodí 🙂

Ale zadavatelka se ptala na jízdu na koni a byť si nemyslím, že přímo ta by byla škodlivá, tak jak píšou holky výše, riziko pádu a následných komplikací je i u 100% klidného koníka.

Já jsem v obou těhotenství přestala jezdit, lézt na stěně a lyžovat - ne že by mi ty sporty nechyběly a ne že bych se bála přímo jich, ale u všech hrozí určitá míra toho zranění a to může mít na těhotenství fatální následek.

Ségra teď chodí jezdit kobylku jedné paní, která čeká druhé miminko a taky od cca 2 měsíce těhotenství nejezdí. Takže i to je řešení 🙂 najít si na ježdění někoho jiného a s koníky pracovat jinak.

Oproti tomu běhu - v rozumné míře - bych se nebála, to sama ucítíš na sobě, jak ti to bude sedět

Přeji pohodové těhotenství!

jezz1e
8. srp 2017

@petrakrizkova Ano, těhotenství není nemoc, ale ono je to trochu o dosavadních zkušenostech, takže bych neodsuzovala ani ty opatrné.
Při prvním těhotenství jsem celkem normálně jezdila na koni i lezla na stěně i na skalách. Jenže zamlklo. Při druhém jsem plánovala být opatrnější - lezla jsem jen jako druholezec a přesto jsem měla takovou smůlu, že zrovna tehdy mě potkal první lezecký úraz za 17 let lezení - kamarád mě pustil na stěně na podlahu z 10m. Blbá náhoda (následně zjištěn zlomený obratel) .. Pak jsem šla párkrát jezdit, jen v kroku. Jendou bylo namrzlo. Před zledovatělou cestou jsem sesedla, jenže přiběhl cizí pes, já měla koně v jedné ruce, svého psa na vodítku v druhé, cesta z kopce .. no skončila jsem zas tvrdě na zadku. Druhé těhotenství později zamlklo taky. Ano, na 90 % bez souvislosti s těmito pády, ale prostě vím, že pokud se podaří do třetice, rizikovějším aktivitám se budu vyhýbat a věřím, že kondici si udržím i dlouhými procházkami se psem a nějakým těhotenským cvičením.
Jinak jak už jsem psala, znám holku, co jezdila do konce 8 měsíce a jinou, které praskla plodová voda přímo při lezení na umělé stěně v 38 tt a obě mají zdravé děti, takže aktivita jako taková určitě neškodí.

petrakrizkova
8. srp 2017

Však jo, určitě s rozumem. Na koni jsem jezdila jen jako náctiletá, takže doopravdy nedokážu posoudit. Ale moje kamarádka, nyní ve 21 tt stále jezdí. Tvrdí, že koně zná a ví co si může dovolit. Stejně by se měla slečna rozhodnout sama a asi hlavně bude záležet, jak se těhotenství bude vyvíjet. Bohužel znám i spoustu holek, co počůrali papírek, okamžitě šli na neschopenku a vegetili celých 9 měs na gauči...I tak se dá, každá by se měla zařídit tak, aby to vyhovovalo jí i prckovi.

babuna
8. srp 2017

Ahoj, docela jsem se zasmála při čtení názorů PA na jezdkyně při porodu. Já již nejezdím jsem jen opravdu sváteční jezdec 🙂 spíš jezdím fotit, ale co vím tak se často mluví právě o vlivu opravdu intenzivního ježdění na porod - jsou maminy co měly problém, ale mohlo to být také špatným vedením porodu a nervozitou. Mám tři kamarádky co intenzivně jezdí - jedna parkury, druhá western a třetí drezůrně - všechny tři mají malé děti - parkuračka rodila kvůli nějaké infekci snad v 27tt (co vím jezdila jen chvíli), westerňačka také dříve cca o měsíc (ta má i koně doma tudíž musela lítat i kolem) a ta poslední naprosto bez problémů v termínu a ta jezdila již i v hodně pokročilém stavu byla jsem je i fotit 🙂 .

Kdysi byla dokonce i diskuze na EQ na tohle téma - dost holek tam psalo své postřehy - a převažovaly porody rychlé (někdy až moc 🙂 ) a velmi rychlá rekonvalescence - hlavně spodek býval bez problémů - občas si některá stěžovala na špatně zašitý nástřih...

Co se týče běhu, bude to opravdu nejen na osobním pocitu, ale také dle toho co řekne lékař. Vím o případu těhotenství kdy holka odběhla závody a porodila - nevěděla, že je těhotná ... znám i pár holek co běhaly v těhotenství a vše v pořádku .... hodně štěstí ! 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru