Mohou se jíst játra v těhotenství?

ines82
8. dub 2014

Holky pomooooc!Jsem v 11. tydnu tehotenstvi. Dnes jsem u tchyne jedla neco podobneho drztkove polevce, ale se vsemi ruznymi vnitrnostmi vcetne jater. Mela jsem po taliri na obed i na veceri. Samozrejme to nebylo stejne mnozstvi jako dat si jen samotna jatra, ale v taliri prece jen neco vnitrnosti bylo ☹ . Dnes vecer jsem se dozvedela, ze tehotne by nemely jist jatra, kvuli vysokemu mnozstvi vitaminu A ☹ . Strasne se bojim, zda jsem nejak nemohla ublizit miminku. Mate nektera zkusenost s pozitim jater?Myslite, ze projednou by to snad nemuselo vadit? Je to poprve, co jsem si ta jatra dala! Omlouvam se za trochu stupidni otazku, ale mam veliky strach. Predem moc diky za odpovedi.

lenicka07
8. dub 2014

Prosímtě zachovej klid, nic se neděje.... Takovým stresem uškodíš miminku víc než požitím nějakých jater 🙂 Co já vím, jedla jsem na co jsem měla chuť a vše OK. Jediné co jsem tak trochu řešila, že někdy v té době kdy jsem podruhé otěhotněla, jsem zrovna na nějaké oslavě vypila hodně vína, protože jsem ještě nemohla tušit že jsem těhu a ani jsem to zrovna neplánovala.... a stejně se nic nestalo.

mariti
8. dub 2014

Být tebou, taky bych byla v klidu. Já játra miluju a snažila jsem si je odříct, a stejně jednou někde byly, tak jsem si trochu dala. V té polévce jich určitě nebylo hodně, pokud to byla směs. A navíc - pro jednou se určitě nic nestane. Ale rozumím Ti - strach je to velký, já na začátku těhu (ještě jsem to nevěděla) byla v sauně, což se nemá. Byla to smůla, protože jinak vůbec nechodím. Napřed jsem byla vylekaná ale pak jsem se rozhodla, že budu v klidu, stejně to už zpátky nevrátím.

hansed
9. dub 2014

Chápu tvůj strach, v prvním těhotenství jsem se játra snažila taky nejíst, u druhého těhotenství jsem to neřešila a jedla jsem je. Pořádně jsem je tepelně zpracovala, nejedla jsem je denně (i tak je máme max. jednou do měsíce až dvou). Jediné, co jsem nejedla byl tatarák. Uklidni se, stres miminku škodí 😉 nestuduj na netu, co se má a nemá, a důvěřuj svému instinktu 😉

lv
9. dub 2014

Jedla jsem, v pohodě..po pravdě jsem věděla o sýrech /kvůli listerioze/, což mi taky přijde zbytečná panika..a i ten tatarák jsem zakousla.. 😎

pegynka
9. dub 2014

@ines82,bud v klidu,ja jsem v tehotenstvi taky mela asi 2x jatra...To,ze by tehotne nemely,neni mysleno,ze nesmi vubec,ale ze by je nemely jist kazdy den a na kila...Kdyz si das jednou za cas,nic se nestane...Stejne jako jsem cetla,ze by nemely plisnove syry,ale proste kdyz byla joooo chut,dala jsem si ho (taky asi 3x za tehu)...Takze se uklidni a neboj,to nebylo zase nejaky extremni mnozstvi,takze miminku to nic neudela 🙂

pisisvori
9. dub 2014

A myslíš, že v játrech je jen vitamín A...a že není nikde jinde?http://www.nexars.com/cs/vitamin-A.php, ale i v mrkvi a a žluté zelenině...tak když na to tak koukám tak já musím být předávkovaná, protože v tomhle těhu jsem měla zásadně chuť na maso a vajíčka, játrové paštiky....jedla papriky červené, žluté i mrkev....možná tělo ví co dělá🙂.
Když si přečteš tenhle článek, tak jde hlavně o to, že dneska i každá mladá zdravá těhule do sebe cpe vitamíny v prášcích a tam je právě to nebezpečí🙂, kdyby byl součástí i vitamín A.

llluckaaa
9. dub 2014

Neboj, nic se určitě nestalo 😉 Není pravda, že se játra nesmějí v těhotenství jíst. Jen se nemají jíst ve velkých dávkách najednou kvůli vyššímu obsahu vitamínu A. Za bezpečenou denní dávku se považuje 100 g jater. Dělám doma játrovou paštiku a s klidným svědomím si ji namažu na chleba a zbaštím 🙂

pavlapl
9. dub 2014

naopak si myslím že jsou játra vhodná protože obsahují hodně železa a těhotné železo potřebují. V kuřecích játrech je železa nejvíc, v žádné jiné potravině ho tolik není jako v játrech. Já osobně játra miluju a nedokážu si představit že bych si je nedala.

elastiq
10. dub 2014

V těhotenství byste se měly vyvarovat jakýmkoliv vnitřnostem a syrovému masu nebo rybám. Ale pokud si vnitřnosti upravíte doma, tak je to na každé z Vás 🙂 Jinak bych dostatek železa řešila přes vitamíny vhodné pro těhotné.

sarkar
30. dub 2014

Hehe, já zrovna dneska vařím játra 🙂 Při prvním těhotenství jsem to fakt hodně řešila, skoro jsem je nejedla, teď už na to kašlu. Pokud je nebudu mít každý týden, jakože ne, a pokud jich nesním kilo na posezení, tak si myslím, že to neublíží. Všeho s mírou prostě 😉 Totéž s bylinkami...

giovanna2012
1. kvě 2014

Já je v těhotenství nějak nejedla, ale z malého množství bych drama nedělala.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru