Dítě nechce jezdit na kole. Jak to nenásilně naučit, aby se mu to líbilo?

9. zář 2021

Ahoj, prosim, máme téměř 5 letou dceru a prostě nechce jezdit /učit sw na kole. Jak ji donutit... To slovo se mi nelíbí, spíš nějak nenásilně naučit?aby sw ji to libilo, mela chuť sama si vzít kolo a jezdit? Vím, že v jejím věku už děti umí jezdit na kole, ale ona prostě nechce... Dokáže na něm relitivne udržet rovnováhu, neumí se ale sama rozjet a když má brzdit buď zabrzdi moc a nebo vůbec, takže skončí na zemi, ookud ji nechytneme.. Ale to všechno by se dalo vypilovat, ale zadrhel je prostě v tom, že ona nechce... Různe se ji snažíme motivovat, že pojedem jako rodina na výlet, že může jezdit s kamarady, že si hude moct napsat Ježíškovi o nové kolo.... Ale je to marný... Raději si vezme odrazdlo a chce jezdit na něm, jenže to už ji je samozřejmě malé. Vždycky, když se nám ji podaří přemluvit, že půjdeme jezdit, tak to skončí pláčem, protože buď spadne a nebo prostě pláče, že nechce jezdit (ale nevzteka se). Je pravda, že u nás nemá moc kde jezdit, máme tu špatnou cestu a bydlíme ve svahu a na hřiště nebo nějaký rovnejsi terén to máme 2 km, takže když máme táhnout kolo, tak ji to chvilkove nadšení přejde ještě než tam dojdeme, ale to není výmluva, naučit se dá kdekoliv, ja se taky učila na polní cestě.Ona prostě ani není nějaký sportovní typ, je na sebe hodně opatrná (to je moje vina, ale to je jiné téma), takže ji neláká ani nekde lézt, šplhat atd.
Prosím je tu někdo, komu se jeho dítě naučilo jezdit až v pozdějším věku? Nechci, aby se jí děti smaly, už takhle mě přijde,, že je trochu takovej outsider...

rebe
9. zář 2021

Moje dcera se naučil jezdit, až když začal jezdit její o dva roky mladší brácha. Do té doby také neměl zájem. Další věc, která výrazně pomohla, byly takové větrníčky s třpytivými střapci, které mělo její kolo na koncích řídítek. Líbilo se jí, jak jí to vlálo. Taková blbinka, ale hodně to pomohlo, aby na to kolo chtěla.

slunea
9. zář 2021

A nedá se popojet autem na nějaký pěkný plácek, třeba na dvě odpoledne? Ať se jí v začátku dobře učí a víc ji to baví, nebojí se tolik. Nemá to kolo velké? Dosáhne oběma nohama na zem? Brzdy jsou v pořádku, dosáhne na ně pohodlně, brzdí plynule?

korin
9. zář 2021

Synovi se moc nechtělo, pak ale zjistil, že jeho kamarádka už jezdit umí a zvládl to za jedno odpoledne...

dixi86
9. zář 2021

Moje deti jezdi a milujou to od nizkeho veku, ale jejich bratranek skoro 6 let kolo asi take nesnese. Starsi sourozenci, u nas to vidi...ve skolce...a stejne nic. Na kolobezku ano a rad, ale kolo stale neni pro nej skoro nic. Jen z nutnosti a to bez slapek zvladne. Netrapila bych ji a nechala ji vybrat dopravni prostredek dle jeji libosti. Pripadne dat na kolo(pokud nemate)nejaky kraviny - trubku, zvonek, kosik,..) co by se ji libilo.

baraskaska
9. zář 2021

Ja nevim jestli se to da srovnavat ale ja jsem dcerku naucila na koloodrazedle az na dopravnim hristi. I presto ze mame silnici kde jezdi aut nula nula prd tak to bylo mirne do kopce pak zas ze moc zkopce a az kdyz mela to hriste kde jezdili i jine deti tak to najednou slo. Takze bych navrhovala jedine zkusit hodit kolo do auta a vyhlidnout si nejaky to dopravko. 🙂

lenerka1
9. zář 2021

Synovi je 5 a nejeví zájem ani o koloodrážedlo...nenutím, občas navrhnu, ať to zkusí, to je vše. Až bude chtít, naučí se sám.

atekram42
10. zář 2021

Otázka je, proč je teď nutné, aby uměla jezdit na kole? Chcete to kvůli ní nebo kvůli sobě (abyste třeba mohli jezdit na ty výlety)? Nějak nechápu, proč dítě nutit do něčeho, co nechce. Třeba prostě ještě není správný čas, navíc pokud na ni moc tlačíte, i to ji může odrazovat. Dejte jí prostor, ještě vás třeba překvapí a sama si na kolo vzpomene, když jí nebude vnucováno. Kromě toho, brzo bude podzim, zima, to stejně na kolo není ideální, co počkat na příští rok na jaro? Dcera třeba mezitím dozraje a půjde to lépe (a nebo taky ne, třeba bude kolo nesnášet celý život a i to je v pořádku..).

netopejr
10. zář 2021

Co vam rekne, ldyz se jí zeptate,proc nechce?
Zeptejte se, co by ji pomohlo, aby to zkusila?
e prekvapuje veta, ze relativně udrzi tovnovahu. Pokud jezdila na odrazedle, udrz hrave a kdekoli rovnováhu i na kole, u kdyz odrazet se bude treba nohama a brzdit taky. Ale rovnovahu musi mit z odrazedla cajk, jinak je jeste potiz někde jinde. Dobry je zkouset na.miste, kolo podrzet, any zvladla přidat pohyb nohou. A brzdy si musi zautomatizovat - mnohokrát v klidu na. Rovince a pak kontrolovaně v rychlosti s kopce, aby ziskala reflex. Dulezite, pokud mate.prudsi nebo delší kopec.
Lateralitu má ok nebo zařízenou? Deti se zkrizenou maji problém zkoordinovat všechny tyto pohyby. To muze být to ni frustrující, ze ji to nejde, proto to nechce celé. Zvlast pokud tlacite nebo to pro vas neni dost rychle cidost dobře. Rozhodně vzít to kolo na rovinku - by, ne ona - ona si jen užije radost z jízdy a zadne tahani kola.
Co vrstevníci, kamaradi? Poprost2.je, potkejte se na rovince, jenom at je vidí. Jen se podiva. Zkouset jet bude pouze, pokud sama proj3vo zajem. Deti se nejlip uci od ostatních deti, ktere ksou napred jen o krůček. Ne od velkého vzdaleneho dokonaleho dospeleho, to se jim jeví nedosazitelne. Ale jezdi trochu jako Anča nebo Tonda jim pripada přirozené taky zkusit.
Kazdy pokus ocente a povzbudte. Zadna kritika, zadne opravy a návody. To az pri tom dalsim pokusu. Prvne šlapátka na rovince. Nic dalšího. Zabrzdi nohama, nestiha foho tolik. Postupne, trpelive. Po malých chvilkach, ne po hodinovem treninku.
A nekdy je potreba se smirit s tim, ze ač jsem lingvista, dite je na jazyky zcela nenadane, ac jsem zručný remeslnik, dite je levé.
Je dost lidi, co na kole jezdit neumi, jsou dobří v necem jinem. Kdyz ziskaji motivacj, nauci se to i v dospelem věku.

roni2017
10. zář 2021

Píšete, že občas skončí na zemi - nemá třeba strach? Co zkusit pro začátek taková ta přídavná kolečka vzadu, třeba by pak s nimi měla větší jistotu. Naučila by se s nimi rozjíždět i brzdit a když už by pak toto natrénovala, dala by se kolečka odmontovat.

autor
10. zář 2021

@slunea kolo má v pořádku, tohle zajišťuje manžel, který sám dost jezdí na kole a ví co a jak má být velikostně a správně nastaveno...

autor
10. zář 2021

@korin právě, že její kamarádi už všichni jezdí, říkáme,, dívej Pepíček jezdí na kole, nechces taky?,, ani to pro ní není motivace

autor
10. zář 2021

@dixi86 zvoneček dostala, rukavice, vždycky ji snažíme něčím namotivovat, ale asi tomu opravdu budem muset dát čas

autor
10. zář 2021

@baraskaska dopravní hřiště nemáme, párkrát, když byl delší čas, jsme naložili kolo a jeli na takovou delší rovinu... Jenže to nejde taky dělat stále...

pinkyy
10. zář 2021

To by me nenapadlo dceru nutit do neceho, co nechce. U nas okolo taky vsichni jezdi na kole, ale dcera (4roky) az ted zacala mit zajem o koloodrazedlo, ale nenutila jsem ji ho, a az bude chtit zkusit kolo, tak ji ho poridime, ale myslim si, ze to potrva 😀 je spis na panenky a kocarky, proste ji bavej zase jine veci, co ostatni deti treba nebavi.
Vim, ze kolo je zaklad, ale tak na nem bude jezdit v 6, 7, 8 letech no....

autor
10. zář 2021

@lenerka1 taky ji nenutime, ale i přes navrhy nechce, chodíme jen, když navrhneme a ona souhlasí, že to půjde zkusit.Holt asi opravdu budeme muset počkat 🙂

autor
10. zář 2021

@atekram42 ale ja ji nechci nutit, rozhodně ne kvuli sobě, ty výlety má být spíš motivace pro ni... Ja jen vidím, že všichni její vrstevníci a mladší děti to už umí, takže je to spíš o předpokladu, že v jejím v věku už by to měla zvládat, ale hlavně o tom, že prostě by s těmi dětmi mohla na hřišti jezdit a ne tam pouze sedět a koukat smutně na houpačce, že si ní nechtějí hrát a jezdí tam na kole...

autor
10. zář 2021

@netopejr odpoví mi nevím (což je poslední dobou její odpověď na vše). Udrží relativně rovnováhu myslím, tím, že když ji pomůžeme rozjet, tak že nějaký kus bez naseho držení ujede sama... Někdy delší, někdy kratší... Na koloodrazedle jezdila, ale to ji taky moc nelakalo, to pravé víc až teď... Lateralitu nevím, ještě jsme nezkoumali... Kolo di nikdy netaha sama... Jinak mi ji chvalime, i když se ji nedaří, spadne, řekneme, ale krásně jsi se rozjela atd. Ja po ní nechci žádné výkony, sama nejsem žádný sportovec a ona taky rozhodně není, jen mě to kolo přijde jako takovy základ, aspoň pro hraní s kamarády....

autor
10. zář 2021

@roni2017 to asi je taky jeden z důvodů, ale s těmi koleckami, se bojím, jestli by to nebyl krok dozadu, když relativně udrží rovnovahu...

maxulekapcule
10. zář 2021

Syn ma cerstvych pet, kolo dostal na jare, zatim teda ma kolecka, aby se nebal, ale uz se naucil slapat, a na kolo chce nakonec sam 😁

autor
10. zář 2021

@pinkyy ale ja ji nenutim, píšu na začátku, že se mo to slovo nelíbí, ale jak píšete kolo jo zaklad, tak to mám taky tak nějak stejně nastavené, ja spíš to myslím, aby to umělá a mohla na něm radit se svyma vrstevnikamaka, kteří už to umí.. Ale prostě budeme muset ještě počkatt, treba opeavdu dozraje na ro dyl.

adelka951
10. zář 2021

Zkus koupit tažnou tyč, přidělej ji za své kolo, a můžete spolu vyrazit na výlet, třeba někam na zmrzku. Tím uvidí, k čemu je to dobré - výlety. Moje děti také nebaví jezdit na jednom místě.

roni2017
10. zář 2021

Já bych se nebála, udržení rovnováhy už neztratí. Třeba by jí to pomohlo psychicky, naučit se rozjíždět a brzdit, když by opadl ten strach, že při tom spadne.

nnnadja
10. zář 2021

Dejte ji cas. Dcera začala jezdit až v 8 a i tak si neni uplne jistá ale baví ji to. Před tím to nenáviděl. Syn jezdi od 4.

zelenaesmolda
10. zář 2021

A nutne musi kazdae dite jezdit na kole?Proc ji do toho tlacit?

petrasipkova1
10. zář 2021

Je zajímavý ze ji neláká dělat to co vy… já dceru do 3 a kus let vozila na sedatku, jsme velký cyklisti, takže jak vyrostla a bylo ji necelých 4 roky tak hned začala jezdit, chtěla jezdit jako my ❤️ Predtim jezdila od 2 let na koloodrazedle, takže rovnováhu uměla a šlapat se naučila na trikolce. Kolo byla otázka jednoho odpoledne, jen tedy kupujeme dětem odlehčená kola , první měla Woom. Naši děti mají rádi Kosicek na riditka, vozí tam plysaky.

dixi86
10. zář 2021

Nechte jí, ať si vybere něco jiného. Znám spoustu lidí, co kolo vynechalo už od dětství a hlavně! nesrovnávejte se s ostatními. To bude ten základ.

autor
10. zář 2021

@nnnadja to jsem asi chtěla slyšet, že se najde někdo, kdo začal jezdit i takhle dlouho🙏😁

autor
10. zář 2021

Děkuji, všem za odpovědi, nechci, aby to vyznělo, že ji nutime jezdit, to rozhodně ne, nabízíme, jdeme, kdy chce nebo souhlasí ona. Jen nám prostě přišlo, že teď je ten vhodný věk pro učení dítěte na kole, a není to ani o srovnání toho, že ten už to umí... Chápu, že každé dítě je jiné, ona třeba zase vyniká v jiných věcech a nesrovnam to s jinými... Jen to kolo mi přijde jako takový základ, sama neumím plavat a taky je to základ a vím, jak mi to vždycky chybělo a bylo líto, že to neumím, když všichni byli v létě u vody a přesto jsem ten strach nikdy nepřekonala a nenaucila. Tak bych právě chtěla, aby případně dcera ten szrach neměla z toho kola... Právě u mě to bylo v tom, že rodiče to se mnou zkusili párkrát a pak už se mnou víckrát nešli a ja ten strach nikdy nepřekonala, tak bych v tomhle chtěla být,, duslednejsi,, (myslím, nenasilnou formou naučit)

netopejr
10. zář 2021

Jasně .😉Plavání je nekdy zivot zachraňujíci věc, taková mj.bezpečnostní. Kolo ne.
Bez plavani u vody je to nuda,clovek aby se bal do te vody vlezt.... (pokud to neni bazén, kde dosahne), nic moc lepšího v lete u vody neni nez se bezpecne vyřáchat. Kolo take omezuje, ale da se misto toho delat xy jinych věcí.
Pokud hste to rozumně vyukouseli, nechte to na jaro, vyvojove poskoci.... M dite,který začlo jezdit v 4-5, jiny jezdí od 2. Nekdo mezitim. Jedno se v necelych 3 naucilo jezdit za 2 hodiny komplet, řídit, brzdit, behem 5 dnu si bylo jistý a jezdilo bezpečnr (chodníky, rabtlikx, silnice, provoz a kopec). Mam opatrny dite, ktery se boji psu i koček i z dalky, neleze na prolizackach nahoru, potrebuje mit pevnou pudu pod botou, jezdí velmi opatrně, pomaleji. Pak mam dite bez zabran, ktery od 2 jezdi šusem na odrazedle, posleze kole, cim prudsi s hrbolatejsi kopec, tim lip. U raniku nezastavuje, i kdyz se parkrat uz vymazlo.... vsude vleze a vyleze . Ostatní mezitim. Chci rict - jsou jiny a sve opatrne dize nenaucim v tomto veku lozit lo stene jako to, ktere pid sebezachovy ma trochu posunutej.... Jsou jiny proste. Trpělivost.

fouskovi
10. zář 2021

Buďte v klidu synovi bude šest a na kole neumí když se mu dají kolečka tak ještě možná ale jinak se vůbec nesnaží nebaví ho to a už nevím jak ho to naučit už jsem nešťastná