Jsem posedlá nákupy hraček pro dcery
Dobrý den, můj problém se Vám asi bude zdát směšný a absurdní, ale zajímalo by mě, jestli to má někdo podobně. Mám dvě malé holčičky a jsem přímo posedlá kupováním nových hraček a věcí. Bohužel nejsem ta rodina, která má peněz nazbyt, nemáme úplně malé příjmy, ale hodně velké náklady, pronájem bytu, auto na splátky, jedeme od výplaty k výplatě. Přesto mi to nezabrání neustále vymýšlet co by ještě mohly mít. Ať už to vidím někde u kamarádky, nebo na internetu, hned mám pocit, že přesně tohle nám chybí ke štěstí 🙂 Vánoce a narozeniny řeším půl roku předem, stojí to plno peněz, pořád mi připadá, že je toho málo. Možná Vás napadne, že jim tím něco kompenzuji, třeba, že se jim nevěnuji, ale tak to není. Naopak strašně ráda si hraju s nimi, miluju jejich pokojíček, který je přesně podle mých dětských snů 🙂 Nikdy jsem nebyla taková dětina, nechápu proč to tak prožívám, strašně mě to baví, jsem tak šťastná, když mám peníze a můžu jít koupit něco pro ně. Přitom do sebe neinvestuju nic, nebaví mě chodit po nákupech pro sebe, když mám nějaké peníze navíc, nejradši bych je utratila za nějaké hračky. Už ale vidím, že to fakt přeháním, kamarádky, které jsou na tom finančně podstatně lépe než já, tak to vůbec neřeší, k narozeninám koupí jednu barbínu a šatičky. Taky mám strach samozřejmě, že budou rozmazlené a zvyklé, že pořád něco dostávají. Ale nevím jak tu svoji obsesi zvládnout, jak si vsugerovat, že nemůžou mít všechno. Je tu nějaký stejný magor? 🙂
Můj oblíbenec je plstěný kaštanový skřítek-spí v kaštanu...To Ježíšek...Také přinesl plastový velký bagr-chudáček malý skřítek ho teď musí řídit-syn bere do kabiny i ten kaštan-žádná úcta k nadpřirozené bytosti a jejímu obydlí.😀A výchova k waldorfskému uvažování jde také vniveč-bohužel.☹
Ahoj ;) určíte v tom nejsi sama. Já tedy ulitavam na hadříky a hračky také. Celou mateřskou mam vlastně pro sebe jak říká manžel je to moje kapesny 🙂 mam tříletou a tříměsíční dcerku 😁 takže si to asi dovedeš predstavit.
@tyf já mám páreček, mladší je kluk a teď zase ty nákupy hraček jsou i z klučičího pohledu. I když je mu teprve rok, již máme koupenou vláčkodráhu (ta tedy může být i pro holky, to je fakt) k 2. narozeninám, které má skoro za rok 🙂 Už koukám jak se dá vláčkodráha pořád dokupovat různé mosty, tunely, hory, nádraží, depa......a synovi je rok....
Pak dostal velkou Tatru k Vánocům, ještě si s ní vyhraje i starší skoro 5tiletá dcera, ale kdybych měla místo syna druhou holku, tak Tatru nekoupím nebo k 1. narozeninám dostal syn nádherné odrážedlo auto BMW - no krása. Tak takovou hračku bych holce ale nekoupila, už plánuju, že k 3. narozkám dostane ponk a nářadíčko....Prostě s klukem po holce mám zase další a další možnost výběru hraček co bych jinak pro holku nekoupila.
Ale je fakt že dcera si nejvíc vyhraje jak tu někdo psal s vlastními výtvory - stříhá, kreslí atd. vystřihává noviny atd. Pak trochu panenky, plyšový psi, ale třeba s kuchyňkou kde má i hodně spotřebičů, toastovat, mixér - s tím si bohužel vůbec nehraje, má to totiž v pokojíčku a hraje si jen a jen v obýváku nebo kuchyni, vždy hned tam kde jsem já. Takže pokojíček bohužel vůbec ale vůbec nevyužije a to jí už bude pět
@tyf Určitě si tím něco kompenzuješ, ale ne to, co píšeš (že by ses dětem nevěnovala). Sama píšeš, že dcery mají pokojíček přesně takový, jaký sis ty sama jako dítě přála - to je podle mě to, o co jde. Spousta matek dopřává dětem to, co si samy vždy přály, ale neřeší, jestli si to tak přejí i ty jejich děti. Nevím, jak máš staré dcery, ale pokud do nich budeš pořád cpát vrchem-spodem, brzy nastane situace, kdy už je nebudeš mít čím potěšit, protože budou tou hromadou věcí tak zavalené, že samy nedokáží definovat, co by si ještě přály. Navíc věci tobě ani jim šťastnější život nepřinesou, to tkví v něčem úplně jiném... Měla by sis uvědomit, že neustálým nakupováním jim neděláš život krásnější a nechat toho. Prospěje to jim, i vašemu rodinnému rozpočtu. A první krok je, že sis to začala uvědomovat.
@babuna u nás sekáč není,takže to jistí netové bazárky 🙂
@tyf tak pepco právě kvůli kvalitě obcházím obloukem,zkusila jsem to asi 3x a vždycky děs,včetně kalhotek bohužel. Jinak u nás drahé kousky nevisí i na hřiště ji navléknu šatky desigual,berru to tak,že oblečení se má nosit a bud prezije nebo ne 🙂
@jjustyna chytrý kluk,je fakt,že cenově sr to vyrovná,my jezdíme do aquaparku v čwestlicích a to je 1500 za ty dvě hodinky tam,ale malá si to užije nebo ty různé herničky,tu dvacka,tam dvacka a večer raději nepočítat,ted bude matějská,to nás tak aspon 3x nemine a hrozne chce na tu BODY výstavu,ale to až v červnu,ted jsem těhu a určitě bych tam sebou sekla
@mr_falko nějaký takový bejvák chceme taky vyrábět,petshopaku má spoustu,ale chybí ji nabytek a vybaveni,takže budem sbírat krabicky a vyrabet 🙂
@medulinek no my udelali velikej https://www.modrykonik.cz/blog/mr_falko/album/m... 😲
@medulinek No jo, herny. To je taky kapitola. My jsme z malé vesnice na Moravě, všude musíme dojet. I když kolikrát to máme blíž než vy v Praze 🙂. Všechny ty lákadla, svačinky, ještě jednou na čtyřkolku 🙂. My jsme ale takto spokojení. Děti se i učí chovat ve společnosti, v divadle v kině, jezdíme i na kolech, učíme se značky, pravidla....když jim takhle věnujeme víkend, oni si pak přes týden považují hraček a řádíme zase doma....
@tyf napíšu to zase z jiného úhlu. Moje devítiletá dcera má spolužačku, kamarádku, její maminka ji od malička zahrnuje dárečky a hračkami, které ona sama neměla...a holka je čím dál nespokojenější, na co ukáže to musí mít, maminka neumí říct ne, už ji to i štve, že se nároky stupňují...Začalo to hračkami, dnes je to elektronika, přitom na tom nejsou úplně nejlépe. Už mě i namíchlo, když se holka ofrňovala nad dárkem od naší dcery, že je málo hodnotný (vybírali jsme dárky pro spolužačky do 50kč). Myslím, že takovou výchovou ji toho moc do života maminka nepřidá-bude stejně nespokojená, protože věci tu pravou spokojenost a radost do života nepřinesou, pořád to jsou jen věci... Někde jsem četla citát: "lidi chodí do práce, která je nebaví, aby si koupili věci, co nepotřebují...
@mr_falko prispevek neni dostupny ☹
@jjustyna ono to chce nejak vyvazit no 🙂 do divadla teda nechodime,ale treba kino a i to,vstupny min 150 za osobu decko nedecko,k tomu popcorn,protoze bez toho neni kino,ale nechodí se každý víkend,letos doufám už bude jezdit na kole,loni mela jeste s koleckama,protoze ani na to nejmensi nedosahla,tak jen aby se naucila slapat a koukat zaroven a letos budem zkouset nebo spis manzel,ja budu pozorovatel 🙂
@nafuka to asi jo, ale každý si to udělá, jak chce. U nás by se zas mnozí divili, že jsme synovi koupili jen dva traktory, ne víc, zase si ale může doma hrát s obilím a s balíky sena, které jsem mu osobně vyrobila.... Dcera má běžně v kuchyňce nasypané luštěniny nebo těstoviny a starší pečivo. Každý na první pohled zakoulí očima a ptá se, jestli mě baví to uklízet...no nebaví, ale oni si hrají...když chce někdo 10 traktorů, klidně, ale já to zas nebudu oprašovat na poličce...
@jjustyna Tak to my taky pořád něco podnikáme, nesedíme jen doma mezi hračkama 🙂 Jsme z Prahy takže těch možností je spoustu, jen ne vše lze vzhledem k věku absolvovat. Třeba bych hrozně chtěla do čestlic do aquaparku, ale vzhledem k tomu, že malá je malá a starší nemá moc ráda vodu, jsou to bohužel ještě vyhozené peníze 🙂
@tyf i to se dočkáte, náš syn doteď jezdil do bazénu, nechci napsat, že z donucení, ale jemu 4,5 a jakoby překonal nějakou hranici a teď smlouvá, ať jezdíme do bazénu každou sobotu. Řádí tam jako černá ruka a je šťastný, ono se to může ještě otočit. Nebo počkat na tu menší 🙂. Já jsem to myslela tak, že někdo by řekl, že si kompenzuješ nedostatek hraček v dětství, já si asi teda kompenzuju, že s námi naši nikam nejezdili 🙂
jsme na tom obdobne.. miluji nakupy, ale ne pro sebe, ne obleceni, zadnou kosmetiku a pod... ale pro syna? dala bych mu vse..a to ted cekame ještě druhé ditko.. nas obyvak je :hračkárna... ted uz nakupuji i hracky na ven.. synovi jsou 2 roky....a pokud budeme mit ted druhé holcicku , uz se desim, kam to dame......
jinak mm rada i´nakupy do kuchyne (spotrebice), a vseobecne věci na bydleni a i na zahradku.. od sosek, kytek, stromku, naradi apod... 🙂)
@jjustyna no tak to naši taky s námi nic moc nepodnikali, akorát jsme jezdili na chatu, kde nás vypustili na zahradu a bavte se 🙂 Taky když si prohlížím fotky, co už všechno tak malé zažili, tak mám radost, protože si myslím, že mají hezké, naplněné dětství. Ale už aby bylo po zimě, v té praze je to fakt děs. V hernách atd je zase v tomhle počasí obrovský nával a to mi hrozně vadí, všichni chrchlají a nudlí 🙂
Já myslim,ze si plnis sve detske sny..ja osobne taky ráda nakupuju ale vidim jak to vypadá u synovcu,kterym furt někdo něco kupoval (první deti v rodine),nic j vlastně nebavi,nezajima,hracky po nich pomlaceny,rozbity..hnus..tak jsem si řekla že s dcerou touto cestou nepůjdu a snažím se drzet..ano je milion lákadel ale nejsou potřeba!!! Máme od každého neco,dost věcí jsme dostali od příbuzných takže ja poradne nakupovala az v roce,protoze miliony chrastitek,piskatek atd. Jsou zbytečný penize..jediny na cem ujizdim a snažím se to krotit je obleceni..ale zase vím že nemáme nafukovací byt a nesnáším miliony kramu..takze hračky promyslim...(ano když jdu s dcerou tak ji chci koupit cele hračkářství ale máme doma i jine investice a priority)
@jjustyna nas tahali furt po hradech,jak ja to nesnasela,vsude stejny misenky nocniky,otec na nervy,brrr. Jediny hrad,ktery jsem ted s dcerou ochotna navstivit je Karlstejn - ten mi prijde tak nejak dulezity (a ja v nem paradoxne nikdy nebyla). A jeste malou hrozne bavi takovy ta farmaparky a ted tu otevreli jizdarnu s ponikama,tak jakmile nejmladsi vykoukne,budem chodit
@marketa11112 s vama bych si taky rozumnela,serepeticky na zutulneni domu,kyticky do zahrady....
@medulinek Zvířátka taky vyhledáváme. Nezapomenu na loňské léto, kdy jsme dojeli s dětmi na kolech na malou farmu, kde se může do ohrady ke zvířatům. Mají tam čínské prasátka, kozy, ovečky a králíky. A tak v kraťasech a teniskách jsme se v té ohradě usadili asi tak na 2 hodiny. Po chvilce přišla paní v lodičkách a růžových šatičkách a ptala se mě, jak jsem tam ty děti mohla pustit, tak jí říkám, že na ně dohlížím, aby zvířatům neubližovali a je nám tam fajn. A ona na mě začala ječet, že přece ty zvířata můžou ublížit dětem a ne naopak a ona by tam teda nevlezla už vůbec, natož tam pustit ty děti. 😀
@tyf ja to tak mela, kdyz se mala narodila. Veskerou vybavu jsem ji poridila bazarovou za 15tisic, vcetne komody a plen na 3mesice, kocarku a postylek. Obleceni bazarove. To jsem jeste uvazovala strizlive a rozumne😀 Ale jak se narodila, mela jsem pocit, ze si zaslouzi vic. A prvni tri.mesice jsem za ni, za obleceni a hracky, utracela cca 10tis mesicne. Naprosto k nicemu. Nastesti jsem pak zase dostala rozum. Jsem s ni sama, nema jeste svuj pokojicek, a penize ted spis setrim. Premira hracek nevede k nicemu dobremu. My se segrou jsme byly vychovavany pomerne skromne, pak se nasi rozvedli a tata si poridil syna, ktery mel absolutne vsechno, co chtel. Od hracek, pres elektroniku, po znackove obleceni..dnes je z neho dospely rozmazlenec, zvykly pouze dostavat, zvykly, ze svet se toci jen podle nej, nepracuje, protože vi, ze ho rodice budou dotovat..a to bych pro svou dceru opravdu nechtela.
Urcite neni skodna, hracek ma i tak dost, dostava od nasich, od mych kamaradek, neco ma po sestrenici..a stejne nejradeji zkouma cokoliv jineho a z hracek ji ke stesti staci balon a zidlicka.
Ja ji koupim neco jen vyjimecne. Radeji ji ty penize dam do pokladnicky, následně na ucet a pojedeme casem na nejakou peknou dovolenou nebo vylet. Az bude vetsi.
@marketa11112 no jo, květináčky, sazeničky, dekorace, to je taky moje slabost. Budeme dělat v létě fasádu a já už sedím u počítače, abych vybrala velký květináč ke dveřím, ve stejném barevném odstínu a květináče na bylinky na terasu (přitom mám celý záhon bylinek)...no prostě do domečku se to taky dobře utrácí. Stejně jako vy, kosmetiku a věci pro sebe max jednou ročně. Ale dětem vše 🙂
@jjustyna jojo, clovek to proste chce mit hezke.. ale ja utracim rada i za pisek a kb-bloky... jsem uchyl..
@marketa11112 nejste,pisek teda nesnasim,co jsem piskovala terasu,ale mam nadhernou vyhledlou zed z kamenu a porad slintam nad prospektem 🙂
@marketa11112 takových "úchylů" je určitě víc. Já jsem na zahrádce zapracovala už loni, ale bylo mi jasné, že s příchodem řemeslníků na fasádu o něco z toho zas přijdu, takže opatrně, ale letos už to rozjedu 🙂 Chystám se brousit palety, dělat si z nich poličky, ze zbytků trámů dělat sedátka pro děti, ladit záhony květin, květiny už mám zamluvené od různných známých, ani nevím, o co už jsem si kde řekla (rozmnožuju levným způsobem, od známých 🙂 )

@jjustyna zážitky jim dají víc než kupa krámů🙂