icon

Jsem posedlá nákupy hraček pro dcery

tyf
7. únor 2017

Dobrý den, můj problém se Vám asi bude zdát směšný a absurdní, ale zajímalo by mě, jestli to má někdo podobně. Mám dvě malé holčičky a jsem přímo posedlá kupováním nových hraček a věcí. Bohužel nejsem ta rodina, která má peněz nazbyt, nemáme úplně malé příjmy, ale hodně velké náklady, pronájem bytu, auto na splátky, jedeme od výplaty k výplatě. Přesto mi to nezabrání neustále vymýšlet co by ještě mohly mít. Ať už to vidím někde u kamarádky, nebo na internetu, hned mám pocit, že přesně tohle nám chybí ke štěstí 🙂 Vánoce a narozeniny řeším půl roku předem, stojí to plno peněz, pořád mi připadá, že je toho málo. Možná Vás napadne, že jim tím něco kompenzuji, třeba, že se jim nevěnuji, ale tak to není. Naopak strašně ráda si hraju s nimi, miluju jejich pokojíček, který je přesně podle mých dětských snů 🙂 Nikdy jsem nebyla taková dětina, nechápu proč to tak prožívám, strašně mě to baví, jsem tak šťastná, když mám peníze a můžu jít koupit něco pro ně. Přitom do sebe neinvestuju nic, nebaví mě chodit po nákupech pro sebe, když mám nějaké peníze navíc, nejradši bych je utratila za nějaké hračky. Už ale vidím, že to fakt přeháním, kamarádky, které jsou na tom finančně podstatně lépe než já, tak to vůbec neřeší, k narozeninám koupí jednu barbínu a šatičky. Taky mám strach samozřejmě, že budou rozmazlené a zvyklé, že pořád něco dostávají. Ale nevím jak tu svoji obsesi zvládnout, jak si vsugerovat, že nemůžou mít všechno. Je tu nějaký stejný magor? 🙂

Strana
z3
fallingstars
8. únor 2017

@tyf Já bych se snažila myslet na to, co tím dáváš svým dcerám. Taky myslím, že si tím kompenzuješ svoje touhy, ale pro děti to podle mě není nic dobrého. Vidím to u přítelových dětí, mají prakticky na co si vzpomenou, některé ne zrovna levné hračky i 2x, protože rodiče nedbají dohod, kdo koupí co nebo spíše možná nechtějí, aby nějaká "vytuněná" hračka byla jen u toho druhého...Nic z toho, co mají, si nemusí nijak zasloužit, běžné jsou dary v hodnotě 300 - 500,- Kč za každý zub (zoubková víla, hroznej zvyk podle mě) a začínají žít v tom, že je normální, že člověk má vše, co chce. Tak bych to brala tak, že tím, že k tomu budeš přistupovat střízlivě, je i vychováváš k nějaké střídmosti, která rozhodně není na škodu...

baris
8. únor 2017

@tyf taky jsem v tomhle tom "šílená". Je pravda, že než nějakou věc koupím, tak o ní přemýšlím, v "košíku" jí mám 14 dní a pak polovinu věci promažu 🙂 a i tak je toho spousta.

Nepoužívané hračky dávám do školky a teď i do družiny. Holky se o své hračky starají - vše je uložené a má své místo. Nelíbilo se mi, jak neteř měla hračky naházené ve stanu - panenky, stavebnice, karty, plyšáky, figurky ...

Ano - přiznávám se bez mučení, že někdy je to zbytečný kup a hračka nezaujme. Nejhorší je to s panenkami - teď je zrovna Draculaura a mooooc by jí chtěla na narozeniny, za měsíc už je Frankie a mooooc by jí chtěla na svátek ... takže suma sumárum mají v šuplíku cca 12 monster high panenek 🙂 + Elsy, Barbie ... Z toho můj muž vyšiluje 🙂

Dětství jsem měla hezké - snažím se o to, aby i moje holky ho měly krásné. Na výlety jezdíme - v létě na dovolenou. Sice né k moři, ale tady na chalupu a užijeme si taky. K létu samozřejmě patří i ZOO, Dinopark, koupaliště ... a podobné likvidátory peněženek.

A oblečení - ani nekomentuji 🙂 Já si koupím ve výprodeji sandálky za 300Kč a ještě přemýšlím, zda to není moc a holkám koupím jedny za 900Kč a za rok další, protože jim povyroste noha 🙂 Omlouvám si to tím ,že mají "divné nohy" - moc úzké, vystouplá pata ...

medulinek
8. únor 2017

@fallingstars 500 za kazdy zub,to se teda vyplati,kdyby jim ho radsi schovali az budou potrebovat rovnatka,bily plomby a tak

medulinek
8. únor 2017

@baris navic investice do kvalitnich bot pro deti se vyplati .... 😀

fallingstars
8. únor 2017

@medulinek Já z toho docela kvetu, hlavně teď, když jena cestě naše společný, který chci ve spoustě věcí vést trochu jinak, a už teď se (předčasně, já vím 😀) hrozím, jak jí budu vysvětlovat, že ona za každej zub nic nedostala (nebo nějakou blbost, aby zase nebyla ve školce za chudáka, když je to teď tak in), a nevlastní sourozenci jí budou vykládat, co dostávali oni...Jako možná taky změním náhled a budu jí třeba zahrnovat vším, čím budu moct, ale zatím jsem odhodlaná to nedělat 🙂

jjustyna
8. únor 2017

@fallingstars segra měla taky zoubkovou vílu. Jednou dala synovi pod polštář malou čokoládku, sebrala zub a ráno se nestačila divit, když byla celá postel hnědá. Ano, kupodivu se ta čokoláda teplem rozpatlala. To ti pětistovka neudělá 😀. Ale to teda šílené

jjustyna
8. únor 2017

@medulinek já si třeba boty ani nemusím obhajovat. Syn pokud nemá boty dostatečně úzké, dostatečně utahovací, dostatečně zelené a pokud možno max o 3 mm delší než nohu, tak je nenosí, takže pokud to není extra kvalitka, mám smůlu. Jistě, že já nosím boty z výprodeju 🙂

medulinek
8. únor 2017

@fallingstars ja zoubkovku moc neuznavama,ale jaksi deti okolo jo,tak budu muset aby nebyla out 🙂 ale pocitala jsem bud s nejakou drobnosti nebo desetikackou 🙂
@jjustyna no jasne,zimni a letni vyprodej to jisti,nastesti si pres leto vystacim s crocsama,v zime snehule a k tomu jedny kecky 🙂

fallingstars
8. únor 2017

@medulinek No právě, ten tlak okolí asi člověku nedá, ale taky myslím, že drobnůstka stačí. A vůbec, vždyť je to odměna za nic...nám zuby naši trhali jak na běžícím páse a maximálně jsme se dočkali ústní pochvaly (když jsme byli hodný a obešlo se to bez extra vyrválu, když jsem extra ječela, ještě jsem dostala přidáno, abych měla proč 😀)

jjustyna
8. únor 2017

@fallingstars
@medulinek Jo, člověk podlehne tlaku okolí. To je to nejhorší. Pořád si říká, že ne, ale stejně to člověku občas nedá. Já když vidím u mojí sestry. Mám děti ve 3. a 6. třídě a pokud nemají to co ostatní, tak je zle. Vyčlenění z kolektivu. Ale až tak to došlo daleko, že synovec nechtěl zimní boty, že všichni chodí v teniskách a smějí se mu, že je úchyl, když má vyteplené boty

baris
8. únor 2017

@jjustyna
@medulinek
souhlas - ten tlak okolí je šílený. Pořád holkám vtoukám do hlavy, že musí člověka posuzovat podle toho jak se chová nebo podle toho jak vypadá nebo co má na sobě, ale ... děti dokážou být velmi kruté a nejhorší je, že je to už i ve školce - kdo má jaké hračky a oblečení - tam nefrčí značka, ale motivy.

Starší dcera je taková stydlivka - špatna navazuje kontakty ... tak jsem měla bobky z první třídy. A pro jistotu jsem jí každý den strojila (pořád strojím 🙂 ) jako princeznu - a baví se s ní všechny holkami. Sama mi řekla, že jí holky říkaly, že se s ní na začátku chtěly bavit, protože chodí hezky oblékaná. Teď už jsou kámošky, ale ten prvotní impuls byl hodl jak byla oblečená.

guinea
8. únor 2017

@tyf Budu trošku OT, ale prosím, vy z vás co mají vaše dětičky super pokojíčky, mohly byste sem hodit fotky? Taky patřím k těm, co v dětství rozhodně nebyly zavaleny přepychem, naopak - ani vlastní pokojíček jsme jako děti neměly. Chci synkovi zařídit krásný pokojíček, ale dost tápu...

jjustyna
8. únor 2017

@baris je to dnes opravdu tak. I neteř tohle zažila. Už ve školce jsou děti neskutečně zlé. Už ve školce se dívají jestli má každý všechno nové

medulinek
8. únor 2017

@baris
@jjustyna naaprostý souhlas s tou školkou,ze začátku prvních pár dní týdnů chodí děti oblékané jako do školky a pak přijdou domů,že se jim děti smějí za to a to a už se začíná oblékat jinak,aby z něj nebyl otloukánek,to samé hračky,které si sebou nosí na spaní. Natěstí u nás to ještě není tak zlé na vesnici kousek za Prahou,ale o slyším od holek z Prahy....

lv
8. únor 2017

Já tedy s holkama takové věci neznám, chodí oblékané z druhé ruky 90%, a z výprodejů, a nikdy si nepostěžovaly, že nemají to a ono jako spolužačky, ani ve školce, ani ve škole ve 3.třídě. Evi se ve školce chlubí, že má krásné šaty, po Apolence..

Strana
z3