Kdy začalo Vaše dítě nosit brýle? Kolik mělo dioptrií?

madre1
30. srp 2014

Zajímalo by mě,ve kterém věku Vaše dítě začalo nosit brýle(popř. jak se na oční vadu přišlo),na kolika dioptriích začínalo a kdy se to zhoršilo/zlepšilo(popř. přestalo brýle na doporučení očního lékaře nosit)?
Jak rychle si Vaše dítě na brýle zvyklo a jak to s nimi zvládalo v MŠ(mám na mysli pohybové aktivity venku,plavání a sportovní kroužky)?

alalas
30. srp 2014

ahoj.. moje holka začne nosit brýle po prázdninách ( jde do 3 třídy). na konci 2 třídy si začala stěžovat že špatně vidí na čtení.. a na brýle se vyloženě těší... (doufám že ji to vydrží). Chlapec od sestry má brýle cca od 2 let.. začal šilhat ..ve školce to zvládal dobře i když nebyl zrovna z nejklidnějších. myslím že brýle si zničil jen když je odložil při převlékání a někdo jiný mu na ně šlápl.

hanih
30. srp 2014

Můj brácha nosí brýle asi od dvou let. Měl problémy už od narození - silně šilhal, byl s tím i na operaci a bylo s tím spojené i to horší vidění. Na brýle si zvykl poměrně rychle, ani je neztrácel, nerozbíjel. Problém měl s klapkou, kterou musel nějakou dobu nosit přes jedno oko kvůli korekci toho šilhání. Co se týká pohybových aktivit, vše v pohodě, horší to bylo jen u toho plavání, kdy na ně měl speciální šňůrku, aby je neutopil, nebo je nenosil vůbec. Zrak se mu dost zlepšil v pubertě, ale po ní se zas mírně zhoršil.

takarazestinusakur
30. srp 2014

Já jsem začala nosit brýle v první třídě (začala jsem na 1 dioptrii a dnes už mám 4.25 na dálku), na dítěti se to dá poznat tak, že zaostřuje/mhouří oči třeba když kouká na pohádky v TV, nevidí na tabuli ve škole apod. Jinak jsem začala chodit ve třetí třídě na karate, takže brýle byly pasé, po x letování brýlí, jsem začala nosit kontaktní čočky a ty nosím dosud. Za čočky jsem byla ráda, protože jsem si v brýlích připadala jako blbec a ve třídě se mi i smáli, protože jsem byla jediný brejloun ve třídě.

Moje sestra měla tupozrakost, takže silnější oko jí zakrývali záklopkou na brýlích aby cvičila to slabší oko a zjistili to taky kolem 1. třídy, jakmile přišlo čtení. Ztratila brýle, když si je odložila na tác při obědě a tác pak po obědě odnesla k okýnku. Už se s brýlemi neshledala...

majvik
30. srp 2014

moje dítě naštěstí zatím brýle nemá, ale mě je napsal doktor někdy v dvanácti letech, nenosila jsem je moc a v šestnácti jsem najednou z 2 dioptriíí měla 4,5. Neteř nosí od půl roku, ale tam jde o opravdu vážnou oční vadu. Je s nimi naprosto dokonale sžitá, nevím že by je někdy rozbila, nebo že by jí překáželi.

majatob
30. srp 2014

od dvou let kvůli šilhání, zvykl si rychle a od začátku si je bránil před ostatními dětmi 😀 horší bylo zvykání na okluzor, ale i to jsme zvládli 🙂 dioptrie nemá skoro žádné a nehorší se. Do školky jde až letos, ale o brýle strach nemám, zatím zvládly vše a on si je v rímci možností hlídá 🙂

radushka1
30. srp 2014

Já nosila brýle od dvou let, šilhání levé oko, krátkozrakost, tupozrakost, 2 operace skrz šilhání (ve 4 a 5 letech...ale bylo to za minulého režimu,t ak i ten výsledek stojí za to...), asi do 8 let mi dioptrie narůstaly na 4 či 5. V pubertě jsem brýle trošku flákala a oči se mi spravily na 1,5 dioptrie na levém a 0 dioptrií na pravém. Jestli to bylo flákáním a nebo pubertou, to je ve hvězdách. Od té doby mám dioptrie stejné. Brýle dle doporučení nosím jen na řízení a když mě bolí oko.

Jinak čím dříve dítěti dáš brýle,tím lépe si zvykne, vidím to u bráchů, jedem je dostal ve 4 letech a druhý v 8. Mladší je nosil poctivě, starší vůbec. Teď jsou fajnější a hlavně odolnější brýle, než bývaly za nás. Se mnou ve školce mamina lítala ob týden do optiky, jenže tehdy také byly brýle za jinou cenu....

diniki
31. srp 2014

Naše malá naštěstí zatím brýle nosit nemusí 3,5roku, ale její tatínek má vrozenou vadu - tupozrakost a tak máme pozorovat, zda třeba na jedno oko nevidí hůř, protože, když se to odhalí brzy a začne se to řešit, tak se ta nemoc alespoň zmírní.

Ale synovec má oční vadu už dlouho, jenže mu na ni přišli až v první třídě a to už bylo pozdě. Začínal na 7 dioptriích. Nyní (je mu 10 let) se to díky nošení brýlí zlepšilo a má "jen" 4,5 dioptrie.

Takže pokud něco na dítěti pozoruješ, tak to určitě neber na lehkou váhu a jdi k očnímu lékaři co nejdříve! Ty brýle už jsou teď tak vychytané, že o nich děti skoro nevědí. Mají i ty šnůrky (moderní) za hlavou, že se dají používat při každém sportu.

Vůbec bych se toho nebála. Ale i tak přeji, ať to nic není a brýle nosit nemusíte.

rioko
1. zář 2014

Syn má brýle od 5 let kdy mu ve školce zjistili při vyšetření tupozrakost a další dvě vady, má 4 dioptrie, ze začátku brýle ve školce nechtěl mít, tak si zvykal doma a dnes v nich šel poprvé po prázdninách, tak snad dobrý

nocinoci
8. zář 2014

ahoj, moje Barunka začala nosit brýlky ve třech letech. Zjistili jsme to tak, že říkala, že nevidí na tv .. tak jsem s ní šla .. a ona chudák neviděla skoro nic. Dioptrie měla hned 3,5 ☹ ... navíc jí zjistili, že jí šilhá jedno očko (pouhým okem to videt nešlo) takže začala nosit brýlky. Koupili jsme s medvídkem pú, udělali z toho slávu a nosila je děsně ráda. je jí šest let a nosí je stále. Ale už poslední rok je nosí pouze na dvě hodinky denně a nedávno na kontrole řekla dr, že se jí to krásně zlepšuje i dioptrie mizí, očko už nešilhá srovnává se. Že max dva roky po dvou hodinách denně a je z toho venku 😉 . Zvolili jsme variantu, že brýlky má ve školce, protože doma by byly dohady, že je ted nechce apod. Tam ráno přijde, hned jí je podají, má je dvě hodinky, učitelky to hlídají, pak je zase uklidí a je to. Takže u nás ve školce a maximalní spokojenost na všech stranách 😉 🙂

leia1
8. zář 2014

od 1,5 let. měl a má stále 2 dioptrie, plus okluzor, šilhání se pomalu lepší a s brýlema není vůbec vidět. chodíme do specializované oční školky, kde dělají na oči speciální cvičení, tudíž bez problémů....

denyzuza06
8. zář 2014

my jsme si všimly v roce a půl že když má mala něco blízko obličeji aby zaostřila pustí jedno očko a zašilhá. na očním ji naměřili téměř dvě dioptrie a vysvětlili že mozek nestíhá zaostřovat obě a proto jedno při větší zátěži pustí, naštěstí jsme odhalili brzy takže k okluzoru to nedošlo. Dostala brýlečky, měla jsem obavu jak ji donutim je nosit ale očividně s nima lépe viděla protože je nosit neodmítala. šilhání se spravilo velice brzy, ale kuli dioptriim jsme nosili dále. Pani doktroka nám vysvětlila že dioptrie jsou u tak malýc dětí celkem běžné, že se to spraví jakmile povyroste ona i její oči (dcerka byla dlouho dosti malá) a opravdu letos v červnu jsem byly na další kontrole, dcera nám odmítala brýle už pár měsíců nosit a když jsme to řekli doktorce přezkoušela ji s brýlemi i bez a konstatovala, že bez brýlí vidí lépe. Brýle jsme tedy odložili přesně v pěti letech a uvidíme po deviti měsícíh na kontrole co nám řeknou.

jajik25
8. zář 2014

my si u staršího syna všimly docela i náhodou,zalepovalo se mu oko tak sem s ním šla a dostal hned brýle,nosí je asi 2-3 roky,přesně nevím,a každou chvíli má jiný počet dioptrií protože má jedno oko horší a nelepší se to
mladší syn je nosí od června a přišli na to ve školce kde jsme měly objednaný vyšetření,ten má 1.5 a 4 dioptrie,teď momentálně čekáme až je opravý,už podruhý 🙂 😒

centrino
8. zář 2014

sli jsme na specialni vysetreni(nehrazene pojistovnou). starsi syn ma bryle od 3 let, ma tupozrakost a 6 dioptrii(bez bryli videl uplne normalne, na dalku i na blizko, nebyt specialniho vysetreni neprisli by jsme na to. bryle nosil cca rok doma a ted je ma ve skolce. vse ok. s mladsim synem jsme byli na tomto vysetreni v roce a ctvrt

konidana
8. zář 2014

Dcerka má brýle od 3,5 roku. Mrkala a mhouřila oči u pohádek v televizi. Šel vypozorovat náběh k šilhání. Naměřili jí asi 4 dioptrie, ale přes takto silné brýle by nic neviděla, dostala dvojky.Dioptrie jí po 1/4 postupně ubírají. Také k tomu dostala asi ve 4,5 letech okluzor na jedno oko, protože druhé měla slabší a šetřila ho. Brýle , ač jsem se bála, vydržely vždy alespoň ten rok co měla nárok na nové. Měla vždy levné kovové, aby šly narovnat pokud se ohnou (pády na hřišti, pády brýlí, přežily i když jí je brácha přejel na kole... )

beruska1982
17. led 2016

Holky a jak jste zjistili u dětí dioptrie muj 3 letý syn u očního nespolupracuje.a mouří oči.

agatka2013
21. kvě 2016

Dcerce 3 roky jsme zjistily že špatně vidí až teď v mš když tam měly vyšetření.Naměřily ji +5.00 na levé a 3.00 na pravé.Objednaly jsme se k očnímu a tam naměřily na levé 6.00 a na pravé 3.00.Nikdo jsme si nevšimly že by ale špatně viděla a nešilhá ani učitelky v mš.Na brejličky se těšila a nosí je moc ráda😊 za měsíc jdem na kontrolu a rozhodnese zda bude potřeba i okluzor.

maci008
30. čer 2016

Dobrý den, dcera 23m - u dr. naměřili 3,5 na obě oči a hraniční astigmatismus, brýle jsme zatím nedostaly, že je to prý u takhle malých dětí hraniční hodnota, jdeme za půl roku a uvidí se... Také by mě zajímalo, jak se to u vašich dětí s podobnou diagnózou vyvíjelo, již jednu dceru s vysokými dioptriemi mám, tak bych ráda, aby to druhou minulo... děkuji. @denyzuza06 - jak se to dále vyvíjí u vás?

patrusa
30. čer 2016

Syn byl prvne u ocniho ve 3 letech. Zjistena kratkozrakost, astigmatismus a podezreni na tupozrakost. Dostal okluzor a poctive jsme zalepovali na stridacku oci. Rovnou nam rekli , ze ba dalsi kontrole dostane bryle. Na kontrole hsme byli dnes po 3 mesicich. Astigmatismus zustava, zalepovat oko mame dal, ale v mnohem mensi mire. Bryle nedostal, vyrazne zlepseni.

eloana
30. čer 2016

dcera nosi bryle od 0,5 roku..... ma nystagmus a tupozrakost. a dalsi pridruzene vady... zacinala na 7diopriich

pajab
7. črc 2016

Dcera dostala brýle v 1,5roku - trošičku pošilhávala a tak jsem pro jistotu šla - odcházela jsem s tím že má obě oči na 10 doi ☹ Rok máme brýlky 5dio zatím dala a uvidíme. Ted v srpnu jdeme na kontrolu tak jsem zvědavá. Jen by mě zajímala jedna věc -nosí brýlky vaše děti neustále? Někde jsem četla že oko zleniví když je má neustále a tak je dobré je sundávat.

zuzkabou
7. črc 2016

Osobně nosím brýle od 1 roku - dalekozrakost+astigmatismus. Pamatuju si, že jsem někdy ve 2. nebo 3. třídě nosila i okluzor, ale pak se od něj upustilo. Źádnou operaci ani oční cvičení jsem neabsolvovala. Oříšek byl správně nastavený cylindr, kvůli čemu jsme tenkrát jeli s našima kamsi do Zlína. Dnes už má přístroj na měření dioptrií každá ordinace. Jinak mám 5,5 a 6 dioptrií a nemění se to. Vím, že někteří spolužáci si na tělocvik brýle sundávali, já jen na plavání. Bez brýlí nebo čoček šilhám dodnes, ale vzhledem k tomu, že bez nich nefunguju, tak to neřeším 🙂

hore
7. srp 2016

U našich dvojčat tupozrakost diagnostikována asi ve dvou letech, začali nosit brýle, nakonec cca 6 dioptrií. Přitom v knížkách rozeznali obličeje (v podstatě smajlíky), což já s 1,5 dioptrií nedokážu. Začali nosit okluzory, nejdříve kupované, pak jsem je začala šít. Kupované látkové nestály kvalitou za moc a navíc - když jsem klukům ušila s motivem na jejich přání, nosili je bez problému celý den. V pěti letech okluzory přestali nosit úplně. Brýle nosí, to ano, ale tupozrakost je pryč. A kluci - jeden má 4,5 dioptrie, druhý 7,5. Ale berou to absolutně v pohodě, brýle berou jako nejnormálnější věc. Od září jdou do školy, tak uvidíme ;)

mogwaika
7. srp 2016

mrňous ve třech letech, 5 dioptrií, astigmatismus, strabismus. Každý rok mu to klesne o cca 0,25 dioptrie. Aktuálně je na 4,0 a 4,25. Astigmatismus se hodně zlepšil, šilhá bez brýlí stále.

luciksima
7. srp 2016

Já nosila brýle od roku silhala jsem pak jsem byla v pěti na operaci začínala jsem kolem 5 dio a bohužel jsem ukončila až na 11,5 dio teď už jsem 4 roky po laseru tak super jen jsem zvědavá jak na tom bude s očima naše malá zatím to vypadá,ze vidí dobře

maci008
23. črc 2017

@maci008 Za měsíc jí budou 3 roky a před měsícem naměřeno po roce o dioptrii méně, takže +2,5 a +2,25 nicméně brýle má +1,5 a strikntě je nechce, že je nepotřebuje, máme i to jedno zakrývat a to je zatím taky boj... takže pozitivní je, že to mizí, tak ať to mizí dál...

maci008
23. črc 2017

@denyzuza06 ... výše odpověď byla pro vás 🙂

kasyma
6. říj 2017

@leia1 Dobrý večer, mohu se zeptat jaké příznaky byly pro nošení brýlí. Právě tu hledám jak zjistit u takhle malého dítěte,že špatně vidí. Moc děkuji za odpověď 🙂

leia1
24. říj 2017

@kasyma šilhavost je viditelná na první pohled, zejména na fotkách. Horší je to s tupozrakostí, tu pouhým okem neodhalíte. lépe je zajít ke specialistovi, jestli máte pochybnosti

kaja1122
14. srp 2018

@luciksima Dobrý den, můžu se zeptat, jakou vadu máte? Přípd. třeba do zprávy o té operaci, při kolika dioptriích ji lékař indikoval a kde? Děkuji