Lyže pro dcerku. Jak dlouhé koupit pro 4letou dcerku?

darija06
20. pro 2021

Prosím pěkně jak dlouhé lyže bych dcerce měla koupit když má 4 roky ? Dívala jsem se, že to mají všude podle délek a já se v tom teda vůbec nevyznám. Nerada bych dceři půjčila lyže, na kterých se jí bude kvůli délce špatně jezdit.

j.a.n.i
20. pro 2021

@darija06 Tak pro délku lyží není podstatný věk, ale výška a váha... Plus tedy ještě zda chceš běžky nebo sjezdovky.

versatilka
20. pro 2021

@darija06 podle toho, kolik měří

konidana
20. pro 2021

Pokud úplně první lyže, tak ty nejkratší. Myslím že 80cm. Naše děti první rok jezdily vždy na těch plastových lyžičkách na boty, jak na sjezdovce, tak se dají použít i jako běžky.

konidana
20. pro 2021

@darija06 tak v půjčovně poradí, jestli je nebudeš kupovat. Ale ty půjčovny on-line jsou teda naprd, to taky neumím vybrat.

betelgeuzz
20. pro 2021

Pokud jde o sjezdovky, tak ty se měří po bradu. pro dospělého i v lyžácích, takže trochu víc, než když stojíš v normálních botách, pro začátečníka bych vzala spíš kratší, než delší.

martinau5
20. pro 2021

Nejlepší je si zajít do půjčovny/prodejny, kde poradí jaké lyže jejich výšku apod. a nastaví na požadovanou váhu.

amazonkajanik
20. pro 2021

@darija06 nejsem žádný extra lyžař a vyhovují mi kratší. Ale dříve platilo, že lyže mají mít délku pod bradu uživatele. To chce, aby šla malá s vámi,nebo jí změřit a pak se poradit v půjčovně, ti vědí,jak to má být a hlavně upraví vázání, aby lyže při pádu včas vyskočila a nezpůsobila fatální zranění. A jinak neteř jsem naučila lyžovat tak, že si stoupla za mě a tím vnímala,jak se zatáčí. Dnes litá i bez hůlek a natrhla by mi gatě,plus ještě bezvadně ovládá snowboard. A to jsem ji učila v podstatě jako začátečník-samouk...

malanoha
20. pro 2021

Nezalezi na veku, ale na vysce... Tak idealne, aby mela spicky lyzi po ramena, max po bradu. V každém obchode a pujcovne poradi, jake vybrat... Pro dite radeji spis kratsi nez delsi.

jana7ka
20. pro 2021

Pod bradu, u dětí o +-10 cm méně

konidana
20. pro 2021

@amazonkajanik dříve platilo, že mají být lyže stejně vysoké jako člověk, u dětí se tolerovaly kratší, cca po nos (já měla lyže většinou na 2 roky, první rok po čelo a druhý po bradu, a to byly většinou nejkratší ze všech😅). Ale to bylo ještě před vynálezem karvingových lyží. Jsem fakt vykopávka😂

jana7ka
20. pro 2021

A naši kluci ve 3,5 letech začínali na 80 cm. Nevim jestli se dělají menší.

amazonkajanik
20. pro 2021

@konidana já měla taky první dřevěný a ty byly na výšku. Ale pak po bradu a nakonec jsem se vyřádila na 120. A paradoxně jsem se nejlépe naučila na běžkách a pak lítala i lesní sjezdovky. Ale teď na to stoupnout, tak ležím. Ježíš, já nestála na lyžích 17let. Jak mám ráda teplo a u nás v rodině lyžuje jen pár členů, tak prostě nebylo proč to zdokonalovat...Za to v bobování, jak to rozjet co nejvíce a dokonale si rozbít hubu (a zrušit během dne troje boby),v tom jsem byla mistr 😅

wechytka
21. pro 2021

Pro děti je lepší mít menší lyže, líp se jim ovládají. brát větší, že dorostou je blbost. Takže MAX po bradu, ale na začátky i menší. A když další rok budete pořizovat druhé, tak né o moc větší, ale zvětšovat postupně 😉

missym
21. pro 2021

Byli jsme teď půjčovat synovi (5 let a 115 cm) a protože na lyžích stál loni jen chvilku, tak nám doporučili lyže jen po prsa, aby se mu to dobře ovládalo.

darija06
autor
1. únor 2022

Díky holky moc, dostala jsem doporučení na půjčovnu Simplerent, tak se tam jdeme koncem týdne podívat a snad něco vybereme takhle na poslední chvíli.