Skoro tříletá a karanténa v bytě. Co děláte s dětma doma Vy?

lenka421
14. dub 2020

Ahoj, bydlime v byte natesti aspon s balkonem 😀 a uz potrebujeme nove tipy jak zabavit nasi skoro triletou (v srpnu), aby nam tu z toho nehrablo. Co delate s detma doma vy? My: cteme knizky (to zvlada uz i sama a zabavi se u toho na dlouho), vari v kuchynce svoji nebo varime spolu normalne, plastelina (nejcasteji modelujeme celej obyvak pro nejaky zviratko), vodovky, pastelky, fixky, duplo, domaci prace (utirani prachu, luxovani, veseni pradla), , magneticka tabulka, poustime pisnicky. S ostatnima hrackama co mame doma uz si moc nevyhraje, jedine tak s mladsi segrou trochu jeste.

hezz17
14. dub 2020

No uprimne, nejit ven, tak mě hrabe. 2,5r 2m a byt s balkónem. Každý den jdeme, malovat kridama, na kolo, na motorku, někam kde není moc lidí nebo úplně někam do lesa.

ivis_b
14. dub 2020

@lenka421 Buď ráda, že jsi aspoň na rodičáku a máš na ni čas... My jsme s mužem na home officu, takže oba musíme sedět celý den u počítače a doma nám tu pobíhá bezprizorní 3,5 leté dítě. Naštěstí je to veliký milovník lega, takže jsme přes internet nakoupili asi milion krabic lega (už si staví z malých kostek, takže jedeme lego city) a průběžně mu to dávkujeme. Staví podle návodu, pak si s tím pohraje, pak to celý rozmlátí a staví znova. Ještě nedávno to bylo totálně nesamostatné dítě, teď ho bohužel nouze naučila. A hodně jedou taky audio pohádky, má v pokojíku rádio, takže poslouchá a u toho staví. Takže audio pohádky doporučuju 🙂 Nebo zkuste různé stolní hry, karty... to u nás moc nejde, protože na to jsou potřeba aspoň dva, ale pokud máš možnost, tak klasika - člověče nezlob se, černý Petr, domino, pexeso, nebo jsou různé jiné karetní/stolní hry pro tříleťáky. Pokud máš možnost chodit ven, tak choďte. My bohužel v týdnu max jednou na chvilku, jinak není čas. A pak až o víkendu, to jedeme někam do přírody na celé dopoledne.

lenka421
autor
14. dub 2020

@hezz17 My chodime na prochazku treba na hodku az dve odpoledne, ale to nas taky nevytrhne kdyz je manzel 12 hodin v praci...

lenka421
autor
14. dub 2020

@ivis_b No to uz si vubec neumim predstavit, jste hrdinove. Diky za tipy, audio pohadky urcite vyzkousim a na stolni hry se podivam jestli najdu neco vhodnyho, ono ji budou tri az za 4 mesice tak me to jeste ani nenapadlo, prece jen jeste nedavno stezi chapala co to znamena zitra 😀

martt
14. dub 2020

My doma třeba hrajeme i schovku s hračkami. Syn si vybere 3-4 hračky. Ja mu je po bytě schován a on je hledá. Trebs mu přitom říkám prihoriva, sama voda. Dost ho to baví. Nebo uděláme z modeliny houby já mu je rozmistim po bytě a on chodí a sbírá houby 😄.

lizzie02
14. dub 2020

@lenka421 máme byt s balkonem, dvouletacka😊 děláme to samé, tak normálně fungujeme, hrajemsi s legem, hodně kreslíme, u nás frčí hlavně auta 😁 běžné domácí práce, pečení, úklid, něco třídit, to ho baví, pěstujeme na balkoně, takže se hrabe v hlíně, zaliva, hodně to kontroluje, jak to roste 😁 tam také tráví většinu času, má tam deku a hračky, motorku, pozoruje dění 😉 na procházky chodíme, ale jsem alergik a s tou rouškou nemůžu skoro dejchat a furt kejcham, takže to není na tak dlouho jak je zvyklý 🤷‍♀️ a také cvičím, to je půl hodinka, cvičí semnou a u toho také vydrží 😁

lenka421
autor
14. dub 2020

@lizzie02 Jop to mame stejne. Taky cvicim jednou denne ale to uz ji taky prestava bavit. Prave ze tohle co pises delame tak nejak konstantne uz od tech dvou let treba, tak hledam inspiraci co bychom mohly zacit delat novyho kdyz uz je o neco starsi 🙂

zlatoja
14. dub 2020

@lenka421 Dceri budou 3 v zari, nastesti bydlime v dome. Ale z tech domacich veci ji ted jeste hodne bavi nuzky a lepidlo, dala si rict, ze muze jen u stolu, aby nezranila maleho brachu a zacaly jsme s detskymi casopisy, Slunicko, Puntik, uz tam neco zvlada.

ivis_b
14. dub 2020

joo a ještě doplním, že na balkóně máme pískoviště a to je super! Syn písek miluje, takže tam se taky dá vyblbnout. Musí tam s ním teda jeden z nás sedět, samotnýho bych ho tam samozřejmě nenechala. Až bude tepleji, ještě máme bazének, tak vytáhnu i ten. Naštěstí máme balkóny dva a dost veliké, tak aspoň něco. A doma máme i kinetický pisek, tak ho taky bavil, teď už ho přebilo lego, ale kolem Vánoc si s tím dost vyhrál.

petrasipkova1
14. dub 2020

jsme venku. ted jak bylo hezky tak pořád, proč držet dítě doma ? Jsme cca od 10-12, pak se malý vyspí a od cca 15-16 - 19 hodin . Když je zima a ošklivo, tak si hrajeme hry, posíláme auta, postavíme vlaky, vozíme zvířátka, knížky, lego, písničky a tancujeme a taky televize, mladší miluje Peppu. Taky ted rádi pekli beránky, vykrajovali perníčky, loupou mrkev, puzzle, modelína, malujeme, různé tvoření z pinterestu.

petrasipkova1
14. dub 2020

taky ve 3 letech začala dcera jezdit sama na kole, i se mi vešla ještě na sedátko na moje kolo, tak můžete vyrážet, učit malou na kole, nebo jet na tvým na výlet. Já bych spíš potřebovala dny nafukovací, furt nestíháme, máme plánů a ten den je tak krátký 😀

lenka421
autor
14. dub 2020

@petrasipkova1 Protoze karantena a omezeny pohyb osob? Jinak bych se neptala, byly bychom venku furt 😀 Kolo neprichazi zatim v uvahu, je hrozne nemotorna, zatim nezvlada jeste ani odrazedla typu first bike.

lenka421
autor
14. dub 2020

@martt To je skvely! Uz jsem stihla vyzkouset, akorat zatim musime hrat jen na par metrech ctverecnich a pokud rychle nenajde tak je problem 😀 ale to casem zlepsime, diky za tip 🙂

merope
14. dub 2020

@lenka421 Na pohyb v přírodě se to nevztahuje - takže můžete bez problémů vyrazit na celé dopoledne i celé odpoledne, pokud máte aspoň trošku kam (v Praze to může být problém).

lenka421
autor
14. dub 2020

@merope Jsme z Prahy, kdybychom bydleli uprostřed lesu tak to samozrejme neresim. Navic nam přímo za barakem vede cyklostezka kde to poslednich nekolik dni pripomina spis prvomajove pruvody nez osamele cyklisty.

merope
14. dub 2020

@lenka421 já bydlím taky v Praze, ale mám teprve roční dítko - ve vhodné časy se dá jít i na hřiště (ctím zásadu jedna atrakce = jedno dítě a pokud je "plno" tak tam nejdeme), jinak mi přijde, že dítě se zabaví na libovolném travnatém plácku a vždycky se mi podaří najít kus jen pro nás (ale ano, jsme vcelku skromní). Používaná cyklostezka u domu je samozřejmě komplikace.

Píšeš, že chodíte na 1-2 hodiny ven odpoledne - co dopoledne? To by tam i těch cyklistů mohlo být méně. Vzít s sebou PETku s vodou, dezinfekci a ubrousky a dá se vyrazit hned po snídani někam i dál a vrátit se k obědu (svačinku někde po cestě něco, na co se nemusí moc sahat - banán, ovocnou kapsičku...).

Nebo malé vyloženě posunout režim - já zjistila, že kolem poledne na hřišti není v podstatě nikdy nikdo, tzn. dávat oběd třeba v jednu a můžete i na hřiště.

martiniquest
14. dub 2020

@merope v Praze jsou otevrena hriste? V Olomouci mame vsechna objeta paskou "zakaz vstupu" 🤬

merope
14. dub 2020

@martiniquest Tak já mám teda jedno tady u baráku a tam je normálně otevřeno. Je tam vnější fitness, 2 houpačky a skluzavka. A teď si vybavuji, že jsem byla pár dní zpátky na benzínce a tam měli taky houpačku a skluzavku a taky se tam normálně dalo jít. Nevím, jak je to s oplocenými hřišti s obsluhou, to bude asi zamčeno plus jedno, co je taky za plotem, tam když jsem se dívala, tak ho rekonstruovali. Možná to bude o tom, že tady máme hrozně moc malých plácků, kde je pár herních prvků a ani to není nějak zásadně oplocené (dát na tohle zákaz vstupu, je asi lidi zakousnou, protože tam je i cesta na tramvaj přímo mezi tím fitness a dětským hřištěm). Ale já snad vyrazím okouknout to jediné "větší" hřiště v okolí, kde je jenom nízký plotek kolem a bez obsluhy. Jen tam mě ani nenapadlo zamířit, protože tam bývá šíleně lidí a není tam moc kde mládě rozumně vypustit v okolí.

rosa106
14. dub 2020

@lenka421 Dcera má dva a půl a hodně u nás frčí různé pracovní listy, kde dolepuje samolepky, dovybravuje, spojuje,...to ji zabavi na opravdu dlouhou dobu. Ale největší terno jsou teda u nás vodní omalovanky - omalovanky s plnitelnym štětcem vodou, které vybarvi a po uschnuti barva zmizí a muže malovat znovu. To byl fakt kup 💪🏼 Pak ji docela baví, když vystrihnu potraviny z letáku a ona je lepí na papír, kam patří ovoce, na druhy papír třeba zeleninu, nebo dle barev a tak. Pak klasika - natrhat barevné papíry a ty lepit na různé vystrihnute motivy....

martiniquest
14. dub 2020

@merope Tady je obehnane paskou i osamocena houpacka. Je to na palici 😠

lenka421
autor
14. dub 2020

@rosa106 Jee to mate skvely, to je moc sikovna ze ve dvou a pul letech uz takhle tvori. Moje dcera na to moc neni, vodni omalovanky, samolepky, pracovni listy i lepeni kolazi jsme zkouseli a bavi ji to nanejvys par minut. Jedine ty vodovky nejakym zazracnym zpusobem fungujou a pak jeste pastelky s fixkama ale to jen proto ze potrebuje vystridat vsechny takze ji to na chvili vydrzi 😀

prejeta_zaba
14. dub 2020

@martiniquest nejde přece o obehnání páskou, je nouzový režim celé země, může se na nezbytné pochůzky a zdravotni procházky do přírody, na to se opravdu nevztahuje pobyt na hřišti, byť by páskou obehnané nebylo, to se dá pár týdnů vydržet, ne?. 😑
@lenka421 různé přesýpávání máku a jiných kuchyňských surovin...hledání hraček poslepu v něčem takovém. Jakékoliv patlání s lepidlem, nůžkama, barvičkama... Pexeso, člověče, klidně i deskovky pro starší - osahá si je, vymyslíte si zjednodušenou verzi, syn třeba miloval postavičky z Carcassonne. Místo čtení zkus někdy procházení fotek a videí s dítětem (nebo třeba z vaší svatby). Nálepky, omalovánky, puzzle. Hraní si na profese - nemocnice, hasiči, restaurace... Společné vaření a pečení, třeba si udělat obrázkový recept. Překážkové dráhy a domečky po celém bytě.

martiniquest
15. dub 2020

@prejeta_zaba Ne, neda se to vydrzet. Zijeme takto vic nez mesic, respektive my uz od prosince, protoze jsem rodila a nikam jsme nechodili a nikdo k nam, synovi jsme zrusili skolku a vsechny jeho kamarady. Zijeme ve meste, mam dost narocnou dceru, ktera mi pres denspi bud na prsu v posteli nebo v kocaru za staleho drncani, takze se 3,5letemu synovi nemam cas venovat a dost me to trapi. Chodim s nimi denne ven, ale kam tady ve meste mame neustale chodit? Male dite to nebavi a bylo by vdecne i za tu obycejnou houpacku. Tim si nestezuju, akceptuji duvod opatreni, ac o nekterych si myslim sve. Jen se tim snazim rict, jake dopady muze mit i obycejne uzavreni hriste. A vim, ze v tom nejsme sami, takovych rodicu je spousta.

ivis_b
15. dub 2020

@prejeta_zaba souhlas.
@martiniquest Fakt nechápu, jak dneska někdo může brát dítě na dětské hřiště. Je jedno, jestli je tam páska nebo kolik je tam v daný okamžik dětí přece. Všechno je to ošmatlané, děti pak strčí ruku do pusy a může být hotovo. Taky bydlím v centru velkého města, bydlím v bytě a jsem na home officu a mám doma 3,5 leté dítě. A taky mě to krutě nebaví. Netušila jsem, jak těžké je zvládnout práci, dítě a domácnost za těchto okolností. Ale nenapadlo by mě dítě brát do parku na hřiště, které mám hned za barákem. Holt nejsme venku denně (třeba jen ten balkon s pískovištěm) ale když už, vypadneme za město a jdeme se proběhnout do lesa. Taky byl zvyklý na houpačky, prolézačky, já jsem se mu v tomhle ohledu vždycky dost věnovala a tahala jsem ho po všech hřištích a atrakcích, co tu ve městě a v okolí máme, každý den po školce měl nějaký takový "program". Teď si holt hraje s klackama a šiškama v lese. Musíme to vydržet, všichni, ale blbá houpačka mi za ohrožení zdraví fakt nestojí.

martiniquest
15. dub 2020

@ivis_b Olozne ruku a co je hotovo? Myslis si, ze par virionu, ktere na vzduchu preziji jsou dostatecne infekcni? A i kdyby byly, tak co? Neni to lepra. Akceptovala jsem fakt, ze se temer jiste nakazime a je to jen otazka casu. Nechci zit do konce zivota pod restrikcemi, jejichz dopady jsou horsi nez nemoc samotna. Covid nezmizi, jak si mnozi mysli. Covid se rozsiri a stane se velmi pravdepodobne beznou nemoci. A za par let prijde jiny virus.

Proboha lidi, vzpamatujte se. Jedine, co kvituji, tak skvele dopady vsech opatreni pro nasi planetu, ta konecne po dlouhych letech jen kvete.

ada22
15. dub 2020

A nemáš možnost vzít auto a vyjet za Prahu. Vím nedá se to dělat každý den, ale je to alespoň zpestření. My bydlíme na kraji Prahy u lesoparku a je tu před týden celkem prázdno.

lenka421
autor
15. dub 2020

@ada22 Ja jsem bohuzel mizernej ridic a s detma se bojim, navic manzel auto pres tyden stejne potrebuje do prace. Bydlime taky na kraji jenze tady jsou jen pole kam se neda jit a pak se tu tahne ta cyklostezka. Mame to celkem kousek do Uhrinevsi treba kde je taky obora ale tam uz proste musim zas dojet autobusem...

ivis_b
15. dub 2020

@martiniquest Tak to jsi měla napsat rovnou, že je ti fuk, jestli se nakazíte. Nezapomeň vzít vnoučata k babičce, bude mít radost.
Je ti to jedno, dokud neuvidíš svoje dítě nebo svoji mámu na jipce s trubkou v puse. Ostatní ať si klidně umřou, já jsem mladá, tak co se může stát, žejo.
Taky nechci takhle žít věčně proboha. Jen teď platí nějaká pravidla, tak je prostě dodržujeme. Víme toho o tom viru moc málo na to, abychom mohli tvrdit, že ho úplně vymýtíme, stejně tak, že ho nikdy nevymýtíme. Taky jsme se smířili s tím, že ebola nakazí postupně všechny? Nebo sars, mers? Víš prd stejně jak my všichni ostatní tady.
Kdyby byli lidi rozumní, nemusí být milion zákazů. Dokud k tomu budou lidi přistupovat jako ty, tak nic jiného než zakazovat v téhle chvíli asi nezbývá. Vůbec jsem se do téhle debaty nechtěla pouštět, nemám na to čas ani chuť. Takže se loučím.

lenka421
autor
15. dub 2020

@martiniquest Lepra to neni, o to tady nejde. Nejsem odbornik a udelala jsem si nazor jen z toho co si prectu od jinych lidi kteri tomu rozumeji lepe nez ja a koronaviru se nebojim, nebojim se ze by se pravdepodobne stalo neco zavaznejsiho nez kdybychom meli chripku (aspon vetsina populace) ale srovnala jsem si to v hlave tak ze jde predevsim o to ze s ohledem na vysokou infekcnost by mohlo dojit ke kolapsu zdravotnickeho systemu a nasledne by mohli umirat dalsi a dalsi lide zbytecne - ne na koronavirus ale na spoustu jinych zdravotnich potizi jen proto, ze pro ne nebude zdravotnicka kapacita. Proto opatreni dodrzuju a respektuju a nevidame se ted ani s nasima. Druha vec teda je ze kdybychom byli pozitivne testovany tak tu opravdickou karantenu kdy si nemuzes dojit ani nakoupit bych fakt zazit nechtela, to radsi par tydnu ozelim hriste.

prejeta_zaba
15. dub 2020

@martiniquest jako taky mám 2 děti 2 roky od sebe a to starší do školky nechodí, takže si dokážu představit náročnost situace, ale prostě je nařízení se moc nezdržovat v civilizaci, tak půjdu místo na houpačku do lesa k potoku. 🤷‍♀️Nejde jen o tebe, jde o to, že můžete kontaminovat to místo, aniž byste to věděli. Kolem chodí další lidi. A to je rozhodně vyšší pravděpodobnost někoho nakazit, když trávíte čas na jednom místě na hřišti než když jdete do přírody. Netvrdím, že je potřeba hysterčit z viru, ale chovat se zodpovědně. Přece jen to co ty, si řekne dalších 10 mamin že sídliště a už tu nemusíme žádnou karanténu mít, můžeme po sobě dal vesele prskat na hřištích. (Tím pádem klidně otevřít školy a další veřejná místa).