Sourozenci 22 měsíců od sebe - máte zkušenost?

annapans
20. srp 2015

Ahoj holky, čekám druhé dítě, s tím prvním budou od sebe o 22 měsíců. Řeším teď třeba kočárek - pořídit dvojčatový nebo už to starší bude jezdit na odrážedle? A společný pokoj - syn má teď svůj pokojík, spí v něm od 3.měsíce sám (pokud nebyl nemocný nebo zuby nebo něco). Kdy k němu nastěhovat sourozence? Chtěla jsem si miminko nechat zase 3 měsíce v ložnici a pak bych je dala k sobě..... máte někdo takové zkušenosti? A na co ještě myslet u takto "malých" sourozenců? Děkuji za typy!

mysonek
20. srp 2015

Mám děti od sebe 21 měsíců, holky. Starší budou na konci září 2 roky, mladší má 2 měsíce. Sourozenecký kočár nemáme, máme skejtík. Ale starší na něm moc jezdit nechce, takže chodíme jen to co ujde. Ale ona ujde dost a chodí ráda. Pokud se syn rád vozí v kočárku, tak ten sourozenecký kočár zvaž, moje malá moc kočárková není. Odrážedlo na procházky neberu, jen když jde i tatínek, nechce sem mi starší někde chytat a u toho vláčet kočár. S pokojem neporadím, my měli malou v ložnici do asi 15 měsíců a tu druhou si tam necháme tak do roka.

aajda
20. srp 2015

Agi a Lukáš jsou o 22m, sourozenecký kočár jsem nepotřebovala, Agáta už dávno kočárek odmítala. Pořídila jsem skejtík, ale ani na něm nechtěla jezdit. Většinu si odchodila sama. Na delší výlety jsme brali Manducu pod kočár. Na kolo-odrážedle začala ve 2 letech, s kočárkem se dalo. No a společnou ložnici mají od začátku, postýlka se nám do ložnice ani nevešla, tak nebylo co řešit. A bylo to v pohodě, navzájem se nebudili.
Lukáš mi teď skejtík taky odmítá, ale ten už na odrážedle jezdí (s Anetou jsou o 28m). A v ložnici jsou všichni 3 spolu a zatím to jde, snad to vydrží. Lukáš se teda obvykle vzbudí, když Aneta chce kolem šesté nakojit, ale vezmeme si ho k sobě a spí v klidu dál. Ale on se tak budil i před Anetou.

mandala
20. srp 2015

Holky mám od sebe 16 m a sourozenecký jsme neměli. Na výlety jsme brali kočár hluboký + golfáč, po vsi mě starší dcera chodila, a když už nemohla, tak jsem ji prostě posadila k nohám té mladší, kdybych tenkrát věděla, že se dá pořídit skate ke kočáru, určitě bych si ho pořídila. Sestěhování k sobě bych asi nechala, jak se vyvine situace, ale nevidím na tom nic špatného, jak to máš v plánu ty. 😉

veveruse14
20. srp 2015

Jsem v podobné situaci-budu mít děti 21 měsíců od sebe...takže mě zajímají stejné otázky...+je třeba druhá dětská postýlka nebo starší už půjde do velké? Jsem zvědavá na rady zkušenějších...🙂

leana3
20. srp 2015

Mám kluky 22 měsíců od sebe. První rok byl náročnější, pak už to bylo jen a jen lepší, dodnes bez sebe nedají ránu, těší se na sebe,když jsou přes den každý jinde☺ Kočárek jsme měli normální hluboký +skejtík takový, že starší si mohl i sednout. Docela jsme ho užili, i když se s ním chodilo docela blbě😛Jinak jsme chodili tolik,kolik starší ušel. Když mohl i manžel nebo třeba babička, brali jsme na dlouhé procházky kočárky dva,pro miminko hluboký a pro dvouleťáka golfky...nebo nosítko či šátek. Sám v pokojíku byl starší chvíli před narozením mladšího, ale vždy jsme měli otevřené dveře do ložnice. Mladší k němu pak šel až ve dvou letech. Teď máme ještě třeťátko holčičku, tak je zase veselo,ale kluci už jsou velcí (6 a skoro 8)...
A postel měl starší od chvíle, co byl sám v pokoji tu rostoucí, když šel k němu brácha, koupili jsme palandu -jen tu horní část, tam spal starší a mladší podělil tu rostoucí a ta se dala dolů.

mandala
20. srp 2015

@veveruse14 Naše šla už do velké, záleží jak je tvoje starší vycvičené, jestli ti nevylézá a tak. 😉

aajda
20. srp 2015

@veveruse14 Mně šly děti do velké postele v roce a půl. Takže postýlku máme jen jednu.

veveruse14
20. srp 2015

@mandala
@aajda díky..tak uvidíme jak se to vyvine, zatím nevylézá, nemůže 😀

aajda
20. srp 2015

@veveruse14 Mé děti ze šprušlové zkoušely vylézat, ale z velké nevylezou samy do dneška 😀 Jakože to umí, ale z nějakého důvodu to prostě nedělají. Takže když chtějí k nám, tak si nás zavolají, my přijdeme a oni jdou s náma za ruku, ale samy prostě ven nelezou...

mandala
20. srp 2015

@veveruse14 😀 no, to je pravda, ale syn se jeden čas snažil dostat přes ty šprusle. Ted už naštěstí usíná v klidu, tak jsem zkusila dát tu stranu postýlky, která je naražená na mojí postel, dolů a je to dobrý, ted by mohl utéct, ale neutíká a poslušně leží. 🙂

veruska007
20. srp 2015

Mám děti po dvou letech. Sourozenecký kočárek jsem nekupovala, skate se neosvědčil, starší už prostě chodil. Mladší sourozenec šel za starším(i) vždycky cca v roce - až byl schopen sám spát a nikoho nebudit.

tarien
20. srp 2015

U nás byl věkový rozdíl dva roky. Skate se u nás osvědčil, využíváme ho dodnes. Starší jezdí i na odrážedle, poslouchá, tak ji nemusím honit. Spinká pořád ještě v postýlce, nicméně už plánujeme, že ji koupíme do Vánoc postel velkou. A malou k ní do pokojíčku taky asi dáme až v roce, v roce a půl - až bude spát celou noc. Zatím se budí jednou na jídlo, kolem 5-6 ráno - kdyby s ní byla v pokojíku, vzbudila by ji- a vstávat takhle brzo ráno - nic pro mě ;-P

andelka
20. srp 2015

Mám 22 měsíců od sebe. Kočárek jsem měla i sourozenecký, když jsem šla ven sama, tak to byla nutnost. Prvního půl roku určitě. Pak jsem to řešila nosítkem a druhé dítko za ruku. Ale mnohem častěji jsme měli venku hluboký kočár i sporťák, pomáhala mi babička, totálně se rozcházel režim dětí, takže když jedno spalo v kočáru dopoledne, a to se ven šlo, protože i starší musel být dopo venku, tak druhému už bylo potřeba dát oběd a spát. Na podzim už se ven moc nechodilo, a zjistila jsem, že se mi nakonec kočár fakt vleze na balkon, tak jsem mimčo dávala spát na balkon, i v zimě. V 10h uhoupat mladšího, v 11h staršímu oběd, uspat ho, kolem 13h se budil mladší, příkrm, kojení, pak se vzbudil starší, svačina, pak s oběma ven. Co jsem nikdy nechtěla, dávat kočár na balkon, přejíždět s ním po bytě a dělat s ním psí kusy, jsem nakonec musela.
Odrážedlo nehrozilo, to jsem byla poprvé když měl starší 3 roky a mladší přes rok, jeli jsme na hřiště 3minuty od baráku a i to byly nervy.
Spaní..oba jsem měla v ložnici, oba měli dětskou postýlku.Ale mladší v ní moc nebyl, spal buď u mě, nebo v kočárku. Když měl rok a půl, tak jsme ji prodali. Starší měl dětskou postel od asi 3,5roku, ve 3 spal ještě v postýlce.

yildiz
20. srp 2015

Mam druhou a treti holku od sebe 22m..o sourozeneckem kocarku jsem neuvazovala..kdyby bul rozdil rok budiz
Ale skoro 2 dite uz hodne ujde..ja mam holky tapkaci tak ok..no uvazovala jsem tenkrat o skejtiku ale nebyl vubec potreba mala ma dril od roku a je proste zvykla tapkat...ted se situce zase opakuje a treti a ctvrte opet bude od sebe 22m a nad kocarem zase nepremyslim..max bude jezdit na motorce ...za pul roku ho nebude potrebovat..bude litat se starsi..a na vozeni nebude mit kdy..😉 a co se tyka spani .mam holky spaci od narozeni non stop takze parada maji rezim precte se pohadka a haji...nekdy tam delaji bugr ale stejne padnou..a je klid az do rana...mimi pak budeme mit u sebe dle potreby a pak poputuje k holkam ..pokoj maji hoodne prostorny...takze pohoda a ay si zvykaji..ale kazde mimi je jine ma jine potreby atd tak podle situace bych to pak resila..urcite to bude dobre..😉 a zvladne se to

dana3262
21. srp 2015

@annapans naší maj rozdíl 19m. Sourozenecky kočárek jsem využila přes 2 roky. Kluci v něm hodně spáli. Narvala jsem tam vždycky věci na celý den a byli jsme venku denně okolo 8 hod. I v zimě. Pořád ho ještě mám a třeba jsem tuhle někam spechala, tak jsem je tam oba naložila (4 a 5,5) a všechno jsem si obehala. S pokojem neporadim. Kluky mám od narození stále u sebe v posteli.

zo_ja
21. srp 2015

Na první dvojku jsem neměla, jedno sem nosila, v kočáře střídala, jenže mladší se chtělo vozit, starší nosit, nebo starší taky vozit, často psychologicky, ale rádo si schruplo ve 3 i 4 letech, zvláště v létě, delší dny, výlet, nebo nespalo, ale bylo unavený. Jsou jak dvojata a starší se cítí odstrčený, když se nemůže taky svézt. Jako ujde, pustí maldší na spací místo a tak, ale prostě je vhodnější taky svézt. dělá to dobře psychicky, umenšuje žárlivost, nepřipadá si odstrčeně. S dalším v podobném odstupu sour. kočár k nezaplacení.
Skate se absoluteně neosvědčil - za koárem se nedá jít, pokud jsou nerovnosti na chodníku, horší cesta, krize, dítě z toho požitek nikdy nemělo, taková nouzovka jen na rovinu, blbě se s tím nastupuje vystupuje manipuluje, a hlavně, když je dítě unavený, chce/potřebuje si sednout, opřít se, stát moc nepomáhá.

No, my mimina od sebe nestěhujem, takže první dostalo svoji postel do ložnice, někdy spalo tam, někdy s náma, nejčastěji pak spali spolu v naší posteli 😀 Stěhování do vlastního pokojíčku je čeká až spolu, přičemž u nás se přístup k rodičům, hlavnímu pelechu a ložnici neodpírá.
Uvidíš, může se stát, že starší steně bude chtít za váma, dopřála bych citové naplnění. Já bez mimina nespím, vstávat na kojení mě ani nehne, kojím ze spaní nebo skoro, takže mě by značně obtěžovalo kamsi chodit. Když pominu, že miminu je líp u matky. Ale pokud Ti to funguje, tak ho prostě přestěhuj, až na to bude zralý a co se vám osvědčí - můžou to být 3 měsíce nebo později, uvidíš. Taky se může stát, že starší bude chtít být s miminem a váma v ložnici, tak bych vyčkala a pak je šoupla spolou. Není výimkou, že někdy děti svý ve svý posteli/svým pokojíčku a někdy mají potřebu být s rodičema/v ložnici. Ale taky je solidní možnost dát postel/matračku k nim do dětskýho, učit je být tam, ale nenechávat samotný.
Plus naše děti teda spí líp s rodičem/sourozencem (v posteli) než samotný, což se nám vyplatí přizpůsobit tomu to ostatní. Ale každý to má jinak, jenom bych prostě reagovala na dětskou potřebu socializace a nenechávala samotný dítě, který volá po mé přítomnosti, ať už je to miminko nebo staršák. Ta jistota, že rodič je k dispozici, dostupný se nám velice osvědčila, děti netrpí úzkostma, vědí, kde nás najdou a s věkem velice rády mizí z našeho dohledu, zvláště když jim ten mladší parťák poporoste. Ale zase jindy jsou tuliví, chtějí být s náma a tak, prostě to není tak, že od nějakýho dne chtějí být samy, ale ten vývoj se prolíná.
Já bych si to úplně neplánovala, spíš bych si předpřipravila možnosti, který se Ti jeví vyhovující pro vás, odhady, co asi jak by mohlo být ok a pak to modifikovat/vybrat variantu dle situace. Každý dítě je jiný a snese něco jinýho, staršáci reagují na příchod mimina různě atp.
Hlavně v klidu, půjde to hladce. 😉

annapans
autor
27. srp 2015

Děkuji vám všem za vaše zkušenosti a postřehy. Minimálně teď vím, že skejtík nekupovat 😉

jge
27. srp 2015

Mam deti presne 22 mesicu od sebe. Nemame ani sourozenecky kocar ani stupatko, to mala nechtela, zvladame i tak. mala tape nebo jede na motorce, na delsi tury s nima sama nechodim a kdyz jdeme dal o vikendu, bereme pro ni golface.

pucinkaaaa
27. srp 2015

Mam od sebe deti 20 mesicu a nemenila bych. Nad sourozeneckym kocarkem jsem premyslela jen chvili a pak jsem to zavrhla. Bud jsme mela mladsi v manduce a starsiho na kocarku anebo se starsi vozil na stupatku. Strasne se mu to libilo. A nebo proste chodil pesky.. Na kocarek si casem ani nevzpomnel.

patrusa
27. srp 2015

Mam deti 19 mesicu od sebe. Sourozenecky kocar jsem pouzivala cca 5 mesicu ( pres zimu, bylo to pohodlnejsi). Od dvou let starsiho mame skate a ten je teda dost pouzivany, jezdi rad. Spolu v pokoji spi od 4 mesicu male, to se ji teprve ustalilo spani. Mame dve detske postylky, starsi ji ma otevrenou a v pohode v ni lezi. Prvni 4 mesice byly narocne, ale jsem rada, ze jsem si prosadila dve deti takto za sebou

andysebesta
27. srp 2015

My mame prvni dva od sebe 23mesicu a nic jsme neporizovali.matysek pak chodil vedle kocarku.kdyz byla trasa delsi,posadila jsem ho na chvili do nozicek.my pokojicek dlouho nemeli,takze spinkali s nama.ale za tehotenstvi jsem si ho naucila aby se ustrojil,dokazal si nazout a vyzout boticky,zbavili jsme se dudlani prsa a odhodili dudlik😊😊.ale je to super vekovej rozdil

almara2
6. zář 2015

Mám dva syny, jsou od sebe 20 měsíců, staršímu budou teď dva. Sourozenecký kočár nemám, měla jsem skejtiík,ale starší na něm moc nechtěl být. Chodí vedle kočáru, pomáhá mi tlačit 😉 Starší spí v pokoji, máme na zemi matrace o velikosti 2,5 lůžka-pohodlné, bývá tam s ním manžel a já spím v ložnici s malým, když manžel marodil, spala jsem na té matraci s oběma já. 🙂 Máme dvě postýlky k prdu 😵

annapans
autor
6. zář 2015

Presne takhle to mam zatim v planu. Manzel ke starsimu do pokoje aby se vyspal do prace - syn spi celou noc bez probuzeni. A ja s miminkem do loznice. Pokud to pujde jako se starsim, vymenila bych za cca 3 mesice manzela za miminko. Jen se bojim jestli se tim starsimu moc nenarusi spanek, kdyz tam bude mimi a ja budu chodit co 3 hodiny na kojeni 😒