Prosím o tip na autosedačku

smallinka
1. bře 2016

na cenově přijatelnou autosedačku pro dítě od 13 kg? Do posud máme vajíčko, ale novou autosedačku už potřebují. Vím, že do 18ti kg jsou polohovatelné, tzn. že jsou opět umístěny proti směru jízdy? Autosedačky do 36 kg polohovatelné nejsou, což je asi blbé když mimi usne. Prosím hlavně o osobní zkušenosti. A také cenově nepřemrštěné.... Děkuji 🙂

smallinka
autor
3. bře 2016

?

barumat
3. bře 2016

Záleží, jak moc se chceš vychýlit ke kvalitě a funkcím, nebo k ceně. Nejlíp ve všech testech vychází Cybex, Maxi-Cosi nebo Römer, ovšem ta cena je fakt sci-fi. Navíc, pokud nechceš za chvíli kupovat další sedačku zase za hříšný prachy, tak je fakt lepší koupit tu do 36kg, protože z menší ti dítě hrozně brzo vyroste (dělám chytrou, ale tohle jsou věci, co jsem vyčetla v diskuzích). Český výrobce Babypoint má ceny úplně někde jinde a v testech většinou spíš není zahrnutý, protože testy opakovaně cpou jen ty přední značky. Špatná asi nebude, musí splňovat taky určité minimální požadavky na bezpečnost. Někdo si stěžoval na blednutí barev, na což bych se za rozdíl několika tisíc osobně zvysoka vyprdla. Pokud nejezdíš s dítětem často štreky po dálnici, ale jen přicmrndávky po okolí, asi bych být tebou šla do levnější (taky to mám v plánu). Pokud jezdíš často třeba po D1, tak bych si asi raději připlatila za klid, že jsem dítěti dala to nej. A je tu další věc, pokud koupíš levnější sedačku od Babypointu, můžeš si dovolit investovat do dvou, tj. nejdřív koupit tu menší, polohovatelnou (snad jí vyrábějí, já se nekoukala, asi rovnou vezmu tu do 36 - space), a pak tu větší, protože obě dvě ti cenově vyjdou levněji, než JEDNA sedačka od Römeru... Jinak když si tady na koníkovi zadáš vyhledat "autosedačka", najdeš i jiná vlákna 😉

bledulka84
3. bře 2016

Myslím, že jsou autosedačky 0-18, které jsou umístěny proti směru jízdy např. Cybex sirona. Ty jsou považovány za nejbezpečnější právě proto, že při čelním nárazu dítě netrhne hlavou dopředu, ale vzniká tlak na zádíčka, ale za tu si pořádně zaplatíš nebo můžeš zkusit sehnat přes bazoš.
Pak je kategorie 9-18 po směru jízdy, v této kategorii už je mnohem lepší výběr. Od předních výrobců jsou polohovatelné snad všechny. Potom je kategorie 9-36 a i v této kategorii jsou sedačky polohovatelné, jen protože mají vydržet až do těch 36 kg, tak 9 kg velké mimi je v nich celkem utopené, proto se doporučuje radši napřed zvolit kategorii 9-18 a potom pokračovat u těch větších (18-36), tyto už polohovatelné být nemusí.
Při výběru hodně záleží na tom, jestli máte v autě isofix nebo ne, pokud ano, určitě zvol s isofixem, pokud ne, pozor při výběru, třeba Cybex Juno není možné bez Isofixu použít, přestože to prodejci často ani neví a tvrdí, že ano (my tu sedačku kvůli tomu vraceli).
Pak jsou sedačky pultíkové a bezpultíkové (na pásy), to je asi na osobním uvážení, co líp vyhovuje. Některé děti proti pultíku pořádně protestují.
My máme obě auta bez isofixu, v jednom máme Cybex Pallas M (9-36) s pultíkem, v druhém Romer King 2 LS (9-18) bez pultíku, tak pokud budeš mít zájem můžu dát bližší subjektivní referenci.
Jinak je dobré mrknout sem na testy:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersic...

I když testy, nedávno jsem třeba narazila na tento článek: http://www.petsvestek.cz/2016/02/nebezpeci-auto...
otázka, kde je potom pravda o bezpečnosti a způsobu, jakým testy provádějí a co se měří.

zuzapra
3. bře 2016

My mame 2 x Cybex s isofixem, jednou s pultikem (mala ma 16 mes a 11,5 kg) a druha bez pultiku( syn 3 roky). Spokojenost!

renyyzza
28. bře 2016

@bledulka84 chtela bych se zeptat ta cybex pallas jde polohovat?od kolika meaicu jate do ni dite daly?

bledulka84
28. bře 2016

@renyyzza ano, jde polohovat sed - pololeh s několika mezistupni, v tomto mi přijde srovnatelná s Romerkou. Od kdy dávat záleží hodně na velikosti a tom, jestli prcek sám sedí, Malá sice sama seděla od půl roku, ale v roce ještě ani neměla celých 9 kg, takže něco málo po roce věku jsme ji tam začali dávat, teď skoro v roce a půl má sotva 9,5 kg a necelých 80 cm, takže má pultík dost vysoko, ale už je to lepší, než v tom roce. Naopak jsou děti, co mají v 9 měsících 10 kg, ale nesedí, ty bych tam taky nedávala, je to přeci jen větší nápor na zádíčka i pokud se dá do pololehu.

renyyzza
28. bře 2016

tak to je super.a sedi dobre bez bisofixu nevykla se tam?ja nad ni uvazuji ale chtela bych ji prave koupit driv dokud na ni budou penize.taky si v ni nejak neumim predstavit rocni dite prece jen je to veliky rozestup.nemate nekde foto?vsude NBa videich tam jsou vetsi deti.

smallinka
autor
29. bře 2016

Tak nakonec máme autosedačky Nania Beline Eco do 36 kg a maximální spokojenost. Holky vidí dopředu, což se jim líbí. Až budou mít kolem 18 kg tak necháme jen podsedák (což u těchto jde rozložit) a hotovo 🙂 Myslím, že čím víc se v tom člověk rejpe tím hůř 🙂 Máme dvojčátka a obě nové autosedačky nás vyšly na 1700 Kč i s poštou. Jezdím nejvíce k rodičů 4 minuty cesty a pouze v létě jedeme na dovču asi tak 1-2 hod cesty a to pojedeme po snídani předpokládám, tak spát nebudou. Tyto nejsou polohovatelné, ale my nepotřebujeme 😉 Nekupovala jsem polohovatelné do 18 kg, protože nehodláme za 2-3 roky kupovat nové.