Dcera 2,5 roku - pleny. Zkoušet nebo čekat?

strasidelko
21. čer 2022

Ahojky holky.
Mám takový dotaz. Dcerce je 2,5 a pořad se ne a ne zbavit plen.
Od 1,5 roku chodila normálně, ale pak najednou seděla na nocniku, ze ji kousnul a od té doby má paniku z nocniku, zachodu a čehokoliv kam by si měla sednout a vyčurat nebo být bez plinky.

Zkoušela jsem snad vše.

Mám na vás dotaz. Nevím zda to zkusit a sebrat plinky i když má z toho paniku.
Strašně mě to štve ale nechci ji způsobit nějaké trauma.

Hlavně to leze do peněz co si budeme povídat.

Prosím nemáte některá zkušenosti zda zkouset nebo čekat na její rozhodnutí? Ale dle mne se ona sama neodvážil nikdy.

martiniquest
21. čer 2022

Nebrala bych plinky nasilim. Je to tak na zadelani problemu s vylucovanim. U obou deti jsem cekala a nechala to na nich. Pokud ji neveris, tak mi to prijde smutne.

strasidelko
autor
21. čer 2022

@martiniquest no úplně násilím nee. No pokud bych na ni nechala i zbaveni se dudlika tak se ho taky sama nezbaví. Tak to myslím.

pipi_puncocha
21. čer 2022

@martiniquest naprosto souhlasím, nechat na dítěti, zejména, když už nějaký blok má teď.

Neznám nikoho dospělého, kdo by dobrovolně nosil pleny, dozraje do toho, dřív nebo později, zcela jistě. (Mám syna 2 roky a 7 měsíců, pleny nosí, vůbec mě nenapadlo to zatím řešit, když on sám nemá zájem)

fouskovi
21. čer 2022

@strasidelko vůbec jí je nebrat má teď blok a nechat dozrát až to přijde tak to přijde

martiniquest
21. čer 2022

@strasidelko Dudlik je ale uplne jina vec, to je zlozvyk. Vymesovani do plen je jen o nevyzralosti.

martt
21. čer 2022

@strasidelko Počkala bych pokud ma nějaký blok mohlo by se to "násilim" jen zhoršit. Syn mel blok z čůrání a kakání. Definitivně se odplenkoval až na 3,5 letech, ale za to pak už byl úplně bez nehody i v noci. Takže za mne bych třeba měsíc počkala a pak bych zkusila znovu nabídnout nočnik/záchod.

strasidelko
autor
21. čer 2022

@martt děkuji. To já nabízím. Alw vždy řekne ze nechce. A když se zeptám proč tak ze se boji. Tak jdeme spolu ukážeme třeba na plysacich ze to nic není i já si tam sednu. A ona dává plysaky všechno ale sama ne.
Když ji nedám delší chvilku plinku. Třeba když se jde koupat a než nepustim vanu a tak se ptá zda pak dam plinku ze ji chce apod.

Některé maminky radi u nás na vsi nedat plinku a vydržet. Ale já se bojím ze bych ji to mohla pak v hlavičce nějak zhoršit a to nechci.

kacka1994
21. čer 2022

@strasidelko Já byla s malým i v nemocnici před 2. narozeninami kvůli tomu, že si udělal blok a odmítal čůrat úplně (i do plen, zadržoval moč celé dny, do toho ho teda ještě cévkovali, takže to jen trauma prohloubilo) a stejně jsme se teď na jaře (2roky měl v lednu) rozhodli to zkusit znovu i když on sám nechtěl. Prostě jsem mu řekla, že plínky jsou pro miminka a on je velký a je teplo a bolel by ho zadek. Tak plínku prostě ráno nedostal i když řval že ji chce (stejně ale ořval že má holé ruce když jsme začli dávat triko s krátkým), když se počůral, tak jsem to nijak nehrotila, prostě jsem ho převlékla (později se mu sel vysvléct sám), bobek jsme si ukazovali a chlácholila jsem jak je to krásný bobek a že to nevadí, že ho prostě hodíme do záchodu atd (aby si zas neudělal nějaký blok k vyměšování), chvíli odezva nula nula nic, počůrané všude všechno, na nočník se posadit nechtěl, ale překonal se jednoho dne sám pro velkého čoko zajíce, který ten nočník hlídal po chvilce a ze dne na den si o čůrání řekl sám 🙏 kdybych to nechala na něm, tak nosí nejen plínky, ale taky v létě zimní čepici, bundu apod... jako nehrotila bych to, násilím neposazovala, nechala ji třeba vybrat odměnu, nebo prkénko/nočník s oblíbenou pohádkovou postavičkou a prostě plenky vzít zkusila na chvilku 🙂

skarol
21. čer 2022

Zkoušela jsi nějakou pozitivní motivaci? Úplatek, odměnu? Četli jste už nějakou dětskou knížku o odplenkování? Polepit nočník samolepkama, koupit hezké kalhotky, nechat na zahradě jen v plavkách bez plíny...

janina228
21. čer 2022

@strasidelko a nějaký nový nočník? Něco co si vybere sama? Jestli to je "jen" v tomhle, zkusila bych to. Případně u nás pomohlo polepit nočník samolepkami - za každý úspěch si mohla jednu nalepit .. byla ráda, všem ho pak chodila ukazovat😄

danca9257
21. čer 2022

Můj malej (v březnu mu byly 3 roky) a má taky pliny. Doma máme různý nočníky včetně toho, kterej vypadá jako opravdový záchod. A bez šance. Jakmile mu sundam plinku a posadim ho na nekterej z nočníku, tak panickej řev.
Řešila jsem to s neurolozkou a vůbec ho nemám už posazovat na nočník nebo dostane uplnej blok😒 Ted kdyz je léto, tak mu sundam plinu venku a i tak se nevycura ani do trávy. Takže už to neřeším. A neřeším ani lidi, který mi říkají,, JAKTO ZE MA MOJE DÍTĚ JEŠTĚ PLINKY,,

strasidelko
autor
21. čer 2022

@danca9257 přesně tak. Já to mám stejně. Upone panický řev. Tak už to raději nedělám. Zkusím vzít ty plinky no. Ale jeďte chvíli počkám a uvidíme.
Nocniky máme asi 4. Pokazd si vybrala ale stejně se boji si na ne sednout. Odměny všechny odmítá i když čokoládu miluje. Ten strach je asi silnější.

janina228
21. čer 2022

Joo a ještě jedna věc u nás pomohla (a to úplně nejvíc) - slyšet to od někoho jinýho. Byla tenkrát na hlídání u babičky, ta jen řekla - hele princezny ale chodí na trůn.. no - od té doby chodí na trůn. Jasný, já ji to vysvětlovala jenom půl roku - dokonce i podobně .. ale to, že to slyšela i od někoho jinýho - naprosto bez nátlaku, jen tak mezi řečí zabralo asi opravdu nejvíc. Sama jsem tomu nevěřila, čekala jsem, že proběhl nějaký dril nebo něco takovýho (samozřejmě jsem dopředu hlásila, že se chci vyhnout blokům, který jsem ji svou přehnanou snahou téměř způsobila sama) .. ale ne, pak šla i další den a vždycky pak jen "jojo, jako princezna" 🙂

azanka
21. čer 2022

Synovi budou v létě tři a teprve teď pomaličku začíná říkat - idealně, když má nahatej zadek. Když má pleny nebo slipy, tak se klidně počůrá. Nočník dlouho odmítal, taky řev a že tam nechce. Knížky o odplenkování se mu líbily, ale to bylo všechno.. za mě má všechno svůj čas a i když už mě to nebaví (první syn bez plen cca v roce a půl), tak ho nechávám.

janinasm
21. čer 2022

Plenku ji fakt teď neber! Mohlo by to na ní mít špatný dopad. Vyčkej. Tak má pleny. No a co?hlavně at se cítí v bezpečí. Nenutit ji sedat na nočník.

nijij
22. čer 2022

Ještě pořádně nedozrála pochopit systém.nocniku apod. Syn pochopil smysl čůrání do záchodu ve školce, kde se odplinkoval i na noc za cca měsíc, když viděl ostatní děti.
Na sílu ji ty plinky neber protože to bude úplně k ničemu.

skarol
22. čer 2022

Ještě mě napadá co učící kalhotky? Kompromis mezi plínou a odplenkováním. Jinak za mě jsou nejlepší 2 věci.... kolektiv jiných dětí (motivace táhne) a nechat dítě prostě bez plíny, nahaté ať větrá i za cenu počůraného bytu. Pařit se v tom vedru v plíně musí být děs. Nebo mě ještě napadá koupit nějaké nekvalitní plíny, co nebudou moc fungovat, aby to dítěti prostě začalo vadit.

goldenova
Autor odpověď smazal
Zobraz
markiiska
5. črc 2022

@strasidelko ja bych to neřešila. Syn měl pleny do 2let a 9 měsíců. Ale zničehonic je nepotřeboval ani na noc. Prostě ze dne na den. Do té doby jsem mohla dělat cokoli a to jsem ho učila od 2 let bez pleny na nočník a ignor. Takže jsem to nechala a pak to přišlo samo. Do 18 mít pleny nebude😀 ale zase chápu pokud je to třeba finanční zátěž.