Jak se uklidnit, když je dítě často nemocné?

domczaa
21. lis 2022

Ahoj,
mám 3 a půl leté dítě, žijeme v zahraničí a po porodu mám trvalé následky (bolesti) jako následek vnitřního krvácení při porodu před lety, takže dodnes mám i zakázány některé (rychlé) pohyby, nemůžu syna zvedat, dlouho sedět atd (manžel pomáhá). Byl tehdy předčasně narozený, slabý a já málem vykrvácela. Úplně vždy, když je nemocný - infekce, tak zvrací, nebo fakt hodně krvácí z nosu, případně obojí. Pokaždé, když se to stane, jsem hrozně vynervovaná, protože mám strach, že mu nedokážu správně pomoct, že jsem udělala špatné rozhodnutí (ohledně čehokoli s léčbou souvisejícím), něco blbě pochopila, i když je jinak, v době bez infekcí, zdravý kluk. Teď chodí do školky a má za měsíc již 2. antibiotika.

Co vám pomáhá, jak se uklidňujete?

Já vím, že se to stává všem, že děti jsou holt pořád nemocné, ale vnitřně panikařím a každé slovo povzbuzení potěší. Máme v rodině úmrtí kojence (zemřela mi sestra když jí byly 3 měs), tak jsem asi i tím nějak poznamenaná. Momentálně má zánět středního ucha, zvrací a má průjem, krom manžela nikoho z rodiny k postěžování si nemám, tak píšu sem, abych se alespoň vypsala. U doktorky byl, jen mám hrůzu z další noci. Díky za každé slovo podpory, vím, že jsem z toho nervní až moc....

konidana
21. lis 2022

@domczaa nemam vlastni zkusenost, ale co zkusit nejakou psychoterapii treba on-line ? Podle mne si potrebujes proste pokecat, vypovídat se, a asi moc neni s kym... a pak mas jeste dalsi nezpracovana temata.

barmil
21. lis 2022

@domczaa tohle zní jako uzkostna porucha. Asi by to opravdu chtělo terapii a dořešit si v sobě věci, které jsi nepracovala.

holkaokomodra
23. lis 2022

@domczaa to je těžké období, syn mi taky marodil pořád, časem se to zlepšilo, zkus si i v tom všem najít aspoň chvilku pro sebe, treba když malého ulozis a vyzkoušej treba progresivní svalovou relaxaci, nebo autogenni trenink, navody a pruvodce najdes na youtube, me to pomaha dost 😊

lucie7411
23. lis 2022

@domczaa Ahoj, jak ja Te chapu, mrkni mi na profil a pochopis. Rodila jsem ve 29.tydnu dvojcata, malem jsem vykrvacela, davali mi transfuze krve a plazmy..deti mely spatny start do zivota, malou 4min rozdychavali..Jsou porad nemocni, velmi casto v nemocnici. Silena bezmoc a strach. Klidne mi napis do zprav, muzeme se vzajemne podporovat🙏❤️

amenophus
24. lis 2022

Zrovna jsem se sem chystala napsat zoufaly vykrik v podobnem smyslu - dite je furt nemocne a pomoci se clovek nedomuze. Ale jak to ctu, oproti tobe se mame pohodove. Trvale nasledky po porodu ani umrti kojence v rodine nastesti nemame. Ja teda svuj problem nakonec resim tak, ze se pristi rok stehuju do CR, protoze mou psychickou pohodu spravi az fakt, ze je dite v peci kompetentnich lekaru. Tady jsem frustrovana tim, ze mi prijde, ze mam lepsi znalosti, vybavu a leky (dovezene z Cech) nez mistni doktori. Kdyz je dite nemocny a bezime k doktorovi, at je cokoliv za problem,.postup je nasledujici:
1) pockat az to prejde
2) pokud je to neprijemny, davat paracetamol
3) pokud to porad bolindost, stridat paracetamol s nurofenem
4) ani po tydnu se to nezlepsilo, predepiseme oralne sirokospektralni antibiotika.
Na tohle clovek fakt potrebuje mit vystudovanou medicinu 🤯

domczaa
autor
30. lis 2022

@amenophus Koukám, že jsi na NZ, to je asi podobné jako v UK, Irsku, kde je zdravotní péče dle zkušeností kamarádů a kamarádek, co tam žily (+ já v Irsku) jedna z nejhorších v rozvinutých zemích. Já jsem v Itálii a zdravotní péče tu není špatná, jen někdy drahá, chodíme k soukromým lékařům, kteří tu jsou ochotnější. Rakousko a Německo by taky mělo být OK. V ČR je dobrá péče jen pediatrická, a to jak kdy, mají fakt přeplněno, a u dospělých se jede na rychlost a komplikovanější případy (např. já srůsty v břišní dutině) mají smůlu.

domczaa
autor
30. lis 2022

@lucie7411 Ahoj, klidně mi napiš kontakt-email na soukromou zprávu, můžeme se podporovat. To muselo být těžké. Řekla bych, že ne každý porod dopadne dobře a pokud neumřeš, pošlou tě domů i polozmrzačenou s novorozencem, který má zdravotní problémy (natož s dvojčátky) a nazdar. Pak už jen cepování kvůli kojení, které se měsíce nedaří, Vojtovka a další....Bez manžela bych to nedala.
Málokdo má pochopení pro matku, která má zdravotní problémy po porodu a má limitace ve starání se o dítě. Je to z velké části tabu.