2roční dítě odmítá maso, mám ho dávat nebo ne?

monikahorka
15. zář 2013

Ahojte, moje 2roční dcerka už přes 3 měsíce nejí jiné, než sojové maso. Vždycky měla maso moc ráda a zničeho nic je začla vyplivovat nesní ani kousek.. Zkusila jsem soju a tu sní. Jenže v ní nejsou živiny, které by měla dostat.. Přejde to, nebo to řešit s pediatričkou?

tvarohacek
15. zář 2013

tak zajisti zdroj bílkovin z jiných surovin - mléčné výrobky, luštěniny, soju v podobě tofu (ale jen občas)

A masový vývar (polévka) jí taky nechutná? zeleninové nebo luštěninové polévky, které zaliješ vývarem a rozmixuješ?
Stačí třeba jen 3x týdně. Ryby jí?

monikahorka
autor
15. zář 2013

No tak mléčné výrobky- mléko, sýry vůbec od 13.měsíce.. Když mi sní 1za týden jogurt, tak je to zázrak.. luštěniny jí chutnají, ty jí celkem často... Vývary ano, ale nesmí tam mít to maso, polévky dělám skoro každý den a ryby taky jíst nechce.. Má od narození málo železa ale nemůžeme brát žádné doplňky stravy (maltofer apod.), protože z nich máme zase problémy že hrozně moc pije.. Když to brala tak vypila třeba 3-4 litry čisté vody za den...

ivular
15. zář 2013

@monikahorka Můj syn má 31 měsíců a s masem taky neskutečně bojujeme ☹ Bohužel už mu dost klesá hladina železa, ale taky kreatinu a vitamínu B 12. Chvíli jsme brali aktiferrin, který tyto hodnoty upravil, ale obávám se, že po jeho vysazení se budeme opět potýkat s anemií 😖

uztotakbude
15. zář 2013

Nejlepší motivace pro dítě je nějaký žrout masa, který si to vyloženě užívá. A dávat najevo, že máte hroznou radost, když něco takového sní. Nic jiného mne nenapadá. Je to asi jen období, které přejde, ale je otázkou co to udělá s jejím tělíčkem, protože ať vegetariáni apod. tvrdí co chtějí, maso člověk potřebuje.

monikahorka
autor
15. zář 2013

Já před ní občas dělám neskutečné divaldo, jak je to maso dobré, jak po něm vyrostu a pod.. Pak si do něj kousne a vyplivne..

ev.ka
15. zář 2013

syn taky maso dvakrát zrovna nemusí. Šunku si sem tam dá... je hodně "omáčkovej", tak mu to maso do omáčky nakrájim na úplný pidimikrokousky a v pohodě. Jakmile je nějaký kousek trošku větší, tak to válí v puse několik minut a vyplivne to jako guču ven a to mluvím i o libovék kousku kuřecího. Takže spíš než že by vyloženě maso neměl rád, tak je líný kousat

monikahorka
autor
15. zář 2013

no malá jako šunku nebo párečky to jo, to sní bez řečí.. Ale to maso.. já i kdybych je rozmixovala, tak to nesní.. ☹

tvarohacek
15. zář 2013

@monikahorka ale tak pokud jí vývary, tak nemůže mít nedostatek živin z nedostatku masa, ne? přece je jedno v jaké konzistenci to maso jí. pokud ale nejí vůbec ryby, podávala bych nějaký přípravek na bázi rybího tuku.

ivanka8485
15. zář 2013

My máme něco podobného s tím, že prostě nejí nic, co je jako oběd. Maso, brambory, ani vývary. Jí jen mléčné výrobky, sladké, pečivo s něčím (někdy i šunkou), ovoce (banán, hrozny, občas jabko, přesnídávky). Začalo to z ničeho nic, někdy v dubnu a už jsem to někde psala. Taky nevím, co s ním, na poslední kontrole nedostatek železa neměl, ale musím ho zas nechat zkontrolovat. Občas do něj na tajnačku nacpu řízek bez strouhanky s chlebem, on to jakoby nepozná, že je to maso. A normálně to sní. Ale to je tak jednou za týden až čtrnáct dnů. My jíme vše, on taky jídávala, ale asi mu to způsobily zuby a od té doby má blok.

lennus
15. zář 2013

@monikahorka Myslím, že nutit jídlo nemá smysl a ne každý člověk je masař. Jsou děti, které maso nejí a nejsou nemocnější, např. vegetariáni. Doporučuju dbát na přísun bílkovin např. v luštěninách a ořeších. Luštěnin existuje celá řada, krom klasické čočky a fazolí, např. fazole mungo, výborná je červená čočka a taky cizrna. Dají se z luštěnin dělat i různé pomazánky, např. z cizrny hummus.

hrusti
15. zář 2013

Moje děti taky nejí maso skoro vůbec. Sní občas kuřecí řízek nebo karbanátek, ale jinak maso nejí. Doktorka mi říkala, že stačí, když jim budu vařit polévky, aby měly příjem živočišných bílkovin z polévky 😉

lv
15. zář 2013

dcera prestala jist maso, krome rizku, obcas zhresim parkem, sunku ji. A miluje nudlickovou polivku, tak ji vyvar 3xtydne.

svoba
15. zář 2013

Nenutit! Ja byla stejna. Chce to jine potraviny bohate na bilkoviny, zelezo.

ivarei
15. zář 2013

@monikahorka Myslím, že to přejde. Já bych to neřešila.

llluckaaa
15. zář 2013

Já být tebou, tak zkouším různé druhy a různé konzistence. Co třeba sekaná, karbanátky? Co mleté maso v rizotu? Ve vývarech určitě pokračuj, zkusilas domácí játrové knedlíčky? Co játrová omáčka? Jak jste na tom s konzumací vajec? Zkusit rybičkovou pomazánku nebo masové pomazánky. Prostě pořád zkoušej, děti potřebují jíst maso hlavně kvůli železu a vitamínu B12, z nedostatku může být anémie 😒

monikahorka
autor
15. zář 2013

Děvčata bohužel, vše jsme zkoušeli a prostě jak je to maso tak je špatně...

llluckaaa
15. zář 2013

@monikahorka Zkoušej dál. Ikdyž ho nesní, tak ho dávej na talíř, ať ví, že na talíř patří. A fakt ani ta játra? V tom případě pokračuj s vývary a snaž se dávat hodně žloutku. Jinak co se týče železa, mrkni sem, tady jsou nejvýznamnější zdroje http://www.czfcdb.cz/vyhledavani-potravin/podle... Vstřebávání železa z rostlinných zdrojů zlepšuje vitamín C, tak zkus jídla kombinovat tak, aby dcera jedla potravinu s železem současně s vit C (např. vařit čočku nakyselo, kterou zakápneš citrónovou šťávou 😉 ).
S B12 to bude horší, ten v rostlinkách nenajdeme ☹
A anémii teda dcera nemá? Já být na tvém místě bych se asi dr. zeptala, jestli to nedělá problémy. Nás se na prohlídkách ptají, co a jak děti jí.

lenicka07
15. zář 2013

@monikahorka Já myslím, že to přejde, my jsme měli asi 3 měsíční jogurtové období, prostě prakticky odmítala cokoliv co nebylo od mléka, plus vzala na milost ovoce a pečivo - to jí chutnalo vždy. Co vypadalo jako oběd (maso, příloha), tak absolutně nechtěla a byla jsem ráda když mi vzala několik lžiček. Začala jsem mít trauma z toho, že odmítá i cokoliv v čem jsou větší kousky. Pak jsem se dopracovala k tomu, to byla jediná forma, jak mi to začala jíst, že každé sousto (např. omáčky s masem hodně nadrobno) zajídala chlebem nebo rohlíkem, protože to jí chutnalo a neplivala to co měla v puse s tím. Protože už trochu začala rozumět, tak jsem s ní obchodovala stylem, když si vezmeš trochu omáčky, dostaneš chlebík. Ještě knedlík má ráda, těstoviny taky. Ale nesmím jí to míchat dohromady s omáčkou, zvlášť omáčku a teprve pak do pusy přílohu. Teď najednou začala jíst větší kousky. Předtím než to snědla, tak mezi jejímu dvěma sousty jsem v pohodě stihla umýt nádobí, jak dlouho jí to trvalo. Vzala na milost i vývary, což před časem nechtěla vůbec. Teď zas pro změnu jogurty nechce. Takže víceméně jí dávám na co má chuť, čím víc budeš s děckem bojovat, tím to bude horší.

andy80
15. zář 2013

Dala bych na talíř, ale nenutila. Časem začne maso jíst. Je to jen období. Každopádně nenutit, aby se mu to nezprotivilo.

ssassi
17. zář 2013

@monikahorka tak mrkni na nějaké stránky o vegetariánství a veganství - jde vařit i bez masa pro děti tak, aby měly potřebné živiny. moje dítě je zase velmi masožravé, takže já řeším opačný problém. sežere 200g stejk a příloha a zelenina ho nezajímá :o)