Mám 5letou holčičku, která nejí

marketaklustova
2. pro 2017

Dobrý den,mám 5-ti letoun holčičku,která mi odmítá Jist.. Buď brečí a nebo dělá ze ji není dobře a při nejhorším mi ho vyzvrati.. Zkoušela jsem různé varianty i se ji ptam aby jídlo snedla co mám uvařit.. Řekne si ze to chce ze to sní a pak opět zkouší.. Prijmu každou radu.. Děkuji..

odula
2. pro 2017

@marketaklustova a sni aspoň NĚCO ? Nebo vůbec nic?

marketaklustova
autor
2. pro 2017

@odula něco ano.. Ale je k tomu vyrval ze ji musím do všeho nutit

kamimnichov
2. pro 2017

mne totez dela muj 3lety syn. Jedine,co chce je mliko. Jinak tragedie. Zkousela jsem uz vselicos,ale vzdy funguje par dni a konec ☹ Ted zije prevazne na rohlikach s maslem a mleku. Ovozel skoro nula.Maso mi take nechce. Uz jsem z toho na chocholouska. Rocni dcera dojida i po nem.

krutak1fle
2. pro 2017

Mam stejny problem se ctyrletou. Ta neji od malinka. Problemy s kojenim, problemy s prikrmama a i s normalnim jidlem. Ve skolce sni ze svaciny max kousek rajcete a obed jen ochutna. Kazdy den po ceste z prace musim koupit kolacek, rohlik, loupak nebo neco podobnyho a sni to v aute nez dojedeme domu. Jinak je u jidla roztekana, odbiha od stolu a nic ji nechutna. Max. parek. Pro ten sahnu, kdyz uz je nouze a chci, aby alespon neco snedla. Nejdriv zabiraly pohadky. Koukala a otvirala a ja ji krmila . Pak zabiralo vydirani a zakazy. Kdyz uz mi ruply nervy a rozcilila jsem se, tak se rozpkakala a letelo to ven. Ted jsem vdecna za kazdy snedeny sousto. I kdyz mi pritel nadava, tak ji krmim. Jinak by nesnedla nic. Je oproti jinym detem hubeba, tak mi to neda. Litam za ni se lzici, protize je hyperaktivni. Myslim, ze na takovy deti zadny ucinny nastroj neni. Je to fakt o nervy.

bonavoxa
2. pro 2017

@marketaklustova Mám taky pětiletou, která odmala nechce jíst. Nechtěla se kojit, pak do roku byla jen na UM, dodnes ji pár základních potravin. Jogurt, přesnídávku, puding, rýží, těstoviny, bramborovou kaši a šťávu, banán, kukuřičné chlebíčky, rohlík, příkrmove skleničky, vařený květák a polévky. Kupodivu nestrádá. Byli jsme na gastru i za psychologem. Chce to vydržet a nabízet, občas sní něco, když vidí ostatní, že jedí. Oběd sní jedině se zábavou. Snažím se jí mixovat čerstvé ovoce a taky dělám silné poctivé vývary a zasmazene polévky s hodně zeleniny. Jako doplněk mivame Multisanostol sirup.
Extrémní nejedlici někdy mívají i Nutridrink. Je to na palici, já jsem z toho zestárla ó deset let a zešedivěla. Oni ale hlady neumřou.

lansi83
3. pro 2017

@krutak1fle ,ahoj, mám podobný problém se synem(2,5 roku). Je taktéž hyperaktivní (ADHD), nikdy moc nejedl, byl od narození na UM, v prikrmech se nimral a do dneška jí jen když ho krmím a kouká při tom v telefonu na Statečný autíčka. Má plastovou židli s pásy a přídavným stolkem, od normálního by taky utekl a nic nejedl. Do školky zatím chodit nebude, ale nevím, jak ho naučit, aby sám jedl. Jsem z toho na prášky. Bohužel není ADHD jeho jediné onemocnění. Primárně má neurofibromatosu 1.typu a díky ní mnohočetna ložiska na mozku, která mu ovlivňují chování. Naštěstí není mrnavy a hubený, ale nadprůměrně veliký...nevím, z čeho..z jídla to nemá. Takže vidíš, že nejsi sama🙂. Pa

billi
3. pro 2017

Dělá mi to pravidelně syn - od cca 2 let. Taky jsem ho nutila, krmila, dávala na výběr, pouštěla pohádky, lítala jsem za ním s jídlem... Jak jsem přestala dělat divadlo a nutit ho, tak se to zlepšilo. Rok nejedl nic a jen 2x denně vypil hrnek mléka (to byl ten rok, co jsem se ho snažila donutit). Asi mu to stačilo, protože za ten rok přibral cca 3 kg a byl takový pěkňoučký.
Pokud není holčička podvyživená, tak bych jí pár dní nechala vyhladovět a přestala s jídlem dělat divadlo. Ona mohla přijít na to, že ti na tom záleží, takže si tím vynucuje pozornost.
Dala bych jí 5x denně na stůl jídlo a když ho nesní, tak bych šla a před ní to mlčky snědla a žádné ptaní a dorážení něčím. Další jídlo za 3 hodiny a mezitím nic, jen napít.
Synovi je 6 let. Minulý týden nic nejedl a zase měl snahu si vynucovat, jak přišel, že mu to neprochází a ještě nesmí ani sladké, křížaly a ořechy, tak to zase vzdal a jí. On teda jí málo jídel, ale třeba obědu sní aspoň něco. Dneska jedl suché těstoviny. Hubený není, tak má smůlu. Divadlo mu dělat nebudu.

krutak1fle
3. pro 2017

@lansi83 No tak to jste na tom jeste hur. Taky jsem uz x-krat chtela sahnout po sunaru. Pak jsem prisla na to, ze se necha nakojit jen kdyz spi... Kdyz byla vzhuru, jen zizlala a nesala. Akorat mi rozkousala bradavky. Nakonec jsem ji v 3hodinovych intervalech uspavala na rukou a kdyz zabrala, tak jsem kojila. Problem byl, ze byla extremne nespava... Uz jako novorozenec skoro nespala. A to ji vydrzelo doted. Byla jsem na zhrouceni. Taky nechapu z ceho bere energii. Oproti jinym detem je jak nitka a stejne jako u vas, je daleko vyssi. Pohybuje se na 97. percentilu. Musime kvuli tomu rehabilitovat zada.

krystalka
3. pro 2017

@marketaklustova - a jedla takhle vždycky, nebo se to objevilo až teď? Jinak já mám syna nejedlíka pomalu od narození - nechtěl se kojit, pak byl na Nutrilonu, to prospíval dobře, příkrmy taky ok...pak se to kolem roku a půl zlomilo a přestal jíst většinu věcí (myslím, že to nastartovalo očkování, má mj. i vývojovou dysfázii), jedl jen pár věcí kolem dokola - suché těstoviny, suché rohlíky, mléko a některé mléčné výrobky, ovoce a zelenina nic, ovocné šťávy nic, k pití jen voda a mléko, časem začal jíst aspoň jablko, banán, ze zeleniny okurku, nic víc....ve školce se to trošku zlepšilo, ale nikdy nebyl žádný extra jedlík....je hubeňour, ale jinak je zdravý, nemocný je tak jednou dvakrát do roka....osvědčilo se nám netlačit, ale ani nedělat kolem toho jídla moc divadlo.....taky jsme krmili u pohádek, ale byl připoutaný v židličce....vařili jsme tak, aby vždycky aspoň něco z toho snědl, když nechtěl maso, tak snědl jenom těstoviny s omáčkou, nebo jenom těstoviny....postupně se to zlepšovalo, teď je mu skoro 10 a už jí víceméně normálně, občas ochutná i něco nového, z ovoce toho jí taky už víc, ze syrové zeleniny pořád jen okurku, vařená zelenina mu nevadí....poslední dobou začíná jíst i víc, hodně vyrostl, ale hubeňour asi bude vždycky - bude mu 10 a váží 26 kg 🙂, ale jinak je zdravý, síly a energie má dost a nemocný nebývá....holt některé děti můžou žít pomalu jenom ze vzduchu....hlavně nemá smysl se tím moc trápit, člověk na tom stejně nic moc nezmění a ony dětičky dobře vycítí, že nám na tom extra záleží a dvojnásob se seknou....

jancabr
3. pro 2017

z vyprávění znám, že jsem byla jako malá na jídlo hrozná a vybíravá. Zelenina a maso mi nic neříkalo, Ve školce jsem musela sedět sama u stolku tak dlouho, dokud jsem nesnědla aspoň něco a ostatní děti si dávno hrály. Kolem 6 let jsem přišla na chuť aspoň kuřecímu. Vepřové, hovězí a další mě oslovilo až po 15 roce a syrovou zeleninu jsem vzala na milost kolem 20. Teď už jím většinu věcí bez problémů. Nejvíce na mě zabíralo - Jez co je, nebo to nech. Nic jiného nebude. A nebylo. Tak jsem byla o hladu a nebo snědla aspoň něco. Přeji vám hodně trpělivosti a věřím, že se to brzy spraví.

odula
3. pro 2017

@marketaklustova a jak je na tom s váhou? Prospívá? Jedla takhle malo vzdycky? My jsme totiž měli doma asu podobny sceny,nase holka nejedla nic nez trošku parků 🙄😒 hrůza. Občas omáčku. Ovoce zelenina nula nula nic. Nekdy v šesti letech se to ze dne na den zlomilo a jí za dva. Ovoce,sem tam zeleninu,klidně tři chleby k večeři.... jestli jinak prospívá a je zdravá,aktivní, tak bych tomu zkusila dát čas. Jo - Sem tam jsem ji lupla vitaminy (aby nedostala kurdeje 😀 ) a rybi tuk a přežila 😉

krutak1fle
3. pro 2017

@billi No ja ji nechat vyhladovet nemuzu. Uz tak je hodne hubena. Koncem prazdnin, kdy mesic nechodila do skolky, mela 18 kg. Ted, skoro po pul roce, kdy chodi do skolky, kde kdyz neji, nekompromisne odnesou talirek i s nesnedenym jidlem, vazi 17 kg. Takze roste a hubne. Musim do ni neco nacpat alespon pres vikendy. Doktor uz si taky vsima😣. Momentalne ve 4,5 letech ma 114 cm a 17 kg.

odula
3. pro 2017

@krutak1fle hmmm to měla naše snad ještě skoro v šesti... Možná ani to ne 😀. Teď skoro v sedmi ma 20. A to je super úspěch. 😎

billi
3. pro 2017

@krutak1fle Syn má 18,5 kg a 122 cm. A nepřijde mi nějak extra hubený. Děti v okolí vypadají podobně. V 5 letech měl 118 a 17 kg. Doktorka na to nic neříkala.
On když nejí, tak ale opravdu nejí nic, ani párky, sladkosti, koláčky. Ale on už přišel na to, že když nejí, tak má hlad a nic, co by mu chutnalo, nedostane.
Jedině zkusit třeba pivovarské kvasnice, ty jsou na podporu chuti, nebo udělat krevní testy. Nechutenství způsobuje třeba nedostatek železa.

krystalka
3. pro 2017

@krutak1fle - tak vyhladovět bych nenechala, dělala bych jídla prostě tak, aby si z toho vždycky aspoň část vybrala....náš to doháněl mlíkem, tvarohem apod....v 6,5 když šel do školy, tak měl 18 kg a 119 cm.... 🙂

krutak1fle
3. pro 2017

@krystalka tak u nas s mlikem ani tvarohem nepochodim. To spis ovoce a zelenina. Sladkosti taky nefrci. Vlastne nema z ceho pribirat.

krystalka
3. pro 2017

@krutak1fle - hm, tak to je horší, u nás se zase vůbec nechytala zelenina a ovoce, je odmalička spíš na sladké, těstoviny, knedlíky, všechny možné mléčné výrobky...takže to docela šlo, sice složení jídelníčku nic moc, ale teď už teda aspoň jí jablka, banán, mandarinky, maliny, meloun....ze zeleniny pořád jen okurku, rajče do pusy nedá papriku taky ne....vařenou zeleninu v polívce jí....tak prostě zkusit hledat, co by se ujalo - jestli třeba zeleninu, tak zkusit zeleninové polévky a zahustit je jíškou, nebo ovesnými vločkami apod...

krutak1fle
3. pro 2017

Jo a polivky taky odmita...jsem zapomnela dodat 🙂. Vlastne neji nic, co maji rady deti v jejim veku. Ani hranolky. Ani sladky limonady nebo stavu. Pije jen vodu nebo neslazeny caje. Proste porad stres kolem jidla. Na navstevach chystaji dobroty a nic nesni. No a ja jsem ve stresu, ze je hladova. Kvuli tomu taky poradne nikam nechodime. U kazdyho jidla vysedavame jeste pul hodiny nez do ni neco natlacim. Nejhorsi je to rano kdyz chvatam do prace a potrebuju do ni neco dostat a ji zaludek nebere.

krystalka
3. pro 2017

@krutak1fle - jo, to znám....žádné hranolky, žádný párek v rohlíku ani podobné věci, co ostatní děti jedí...tím jsme si taky prošli....na návštěvách a oslavách jedl klidně suchý rohlík, ačkoli tam byla spousta dobrot, ale on je buď nejedl, nebo je neznal, takže je taky nejedl...buď jsem mu brala s sebou něco z domova, nebo jsem se domluvila s tím, ke komu jsme šli....jinak na ty snídaně bych netlačila, zvlášť, když jí to žaludek nebere, syn občas snídani taky vynechal, ve školce měli v 9h svačinu, tak se najedl tam....já taky vstávám v půl sedmé a snídám až v půl deváté v práci....a dodneška ráno sní maximálně půlku rohlíku, spíš míň, namazanou neochucenou lučinou a k tomu půl hrníčku čaje nebo trochu kakaa.... A zkuste se tím fakt nestresovat, ony to ty děti vycítí a je s tím pak dvojnásob problém....

lansi83
3. pro 2017

@krutak1fle , 114cm a 17 kg to je vaše malá opravdu hubená. Syn má teď v 32 měsících cca 98 cm a 16 kg, což je podle dr. v pohodě. Je akorát. Ale jaký je zatím martyrium do něj něco dostat, to neví nikdo. Cpeme ho s babičkou jako husu na výkrm! 🙂. Já jsem od malička taky špatně jedla, museli mě při jídle ukazovat obrázky a krmit mě, abych vůbec něco snedla. A syn to zřejmě do určité míry zdědil po mně. Vím, že je to stres, ale zkuste to tak neprozivat. Slyšela jsem názor dětského lékaře, že ještě žádné dítě ve střední Evropě nezemřelo hlady. 🙂

billi
3. pro 2017

Naše doktorka mi říkala, že zdravé dítě u plného talíře dobrovolně hlady neumře. Prý u většiny dětí to je hlavne vydírání rodičů, proč by se namáhaly jídlem, vždyť to je nuda a ne vždy to je dobrej, když zjistí, že tim můžou manipulovat, jdou do toho.
Proč by jedly ve školce, když jim máma po cestě koupi koláček, aby děťátko nemělo hlad.
Potom, co jsem ji poslechla, s ní musím souhlasit. U nás to prošlo a vyšlo.
Třeba obě babičky a chlap ho krmí a dělají mu divadlo, tak jim dělá u jídla scény. Babička se i divila, proč doma jí a u ní jsou problémy.

shine2015
3. pro 2017

Naše má v šesti letech 34kg a 124cm a druhá o rok mladší tedy v peti letech a měří 117 cm a má 16kg - obě mají stejne podmínky - první teda se snažíme trosku držet zpátky v jídle a druhou naopak hlídat aby jedla...
ne vždy je to o rodičích.... holky jsou od sebe 14mes nikdy jsme je nenutili ani naopak...mají úplně stejne podmínky.... akorát u té mladší když už to je fakt blby a fakt nic nejí - ona mívám vlny ze ji pekne a pak zase vůbec ona k řekne ze nepotřebuje.... tak když to trvá třeba týden dva tak už na ni zatlacim.... a začali jsme ji dávat nutridrinky ty má rada...
A ona je ten typ ze ji to je fakt jedno - i když ji nedáš co má rada nebo das tak proste když nechce tak nechce a nikoho tím nevydira ani nemanipuluje... proste to tak má.

nnnadja
3. pro 2017

@krutak1fle naše malá ji taky velmi málo. V září měla 4 roky a váží 12,5 měří 95cm. Je zdravá,Neředíně,dr.uda křivku. Jíst nenutím..ani nevim,jak bych to udelala

samaber
3. pro 2017

Syn nejedl do tří let pak začal. Vždy začal jist po střevní chřipce respektive zvracení, pak dva dny jedl normálně pak zas přestal. Zajímavé bylo že u babičky na návštěvě jedl za tři. Samo to přešlo.

krutak1fle
3. pro 2017

@shine2015 tak to je tedy velkej rozdil mezi holkama... Nas nejedlik taky nedela nic schvalne. Proste je takova. Od narozeni. V porodnici nesala, jen zizlala. Shodila pres 10 % vahy. Pak dokrmovali. Nechtela jsem to vzdat, tak jsem odsavala a krmila strikackou. Pak jsem prisla na ten figl kojeni ve spanku. Jinak by se nenapila klidne cely den. Proto si myslim, ze ty opravdovy nejedlici to schvalne nedelaji. Tak maly prckove to nemuzou mit promysleny.

brazdova4
3. pro 2017

@marketaklustova ahoj pokud chces pisni mi do zpravy a popovidame si k tom mam taky 5letou a uplne to same vcetne blinkani

shine2015
3. pro 2017

@krutak1fle je... sestricka říkala hlavně žádné stavy a sladké pití což my ani nevedeme - nesladime ani vodu ani caj jsou zvyklé bez... vyjmecne když jsou nemocné tak med s citronem. Prý pak mají po sladkém pití brzy hlad což si myslím ze je logické plus si Kazi zbytecne zuby....
A co se té nasi hubene týká tak hlavně pozor na sladkosti ze temhle dětem se prý zvedne glykemie a prave jist pak nechtějí.... si daji kousek čokolády a už do sebe nedostanou nic.... proste to tak mají....

shine2015
3. pro 2017

@krutak1fle a jinak doktor nám nic neříkal.... ani na jednu. Proste je bere takove jaké jsou. Je fakt ze jezdí na kole - starší dala jednou i 24km ..... chodí na tenis v létě běhají procházky plavou v zimě hory - lyžovat jen zkoušely zatím žádný zázrak bolely je v lyžacich nohy... ale bobuji sankuji.... proste nesedí jen doma na zadku

krutak1fle
3. pro 2017

Jj to znam. Zdlabne navecer kousicek cokolady z kinder vajicka a je to v pytli. Holky jsou dost aktivni. Dcerka je taky hodne energicka. Letos se dokonce naucila plavat. Niceho se neboji. Dvakrat mi spadla z kone a porad se na neho sape... Nezmar😀

shine2015
3. pro 2017

@krutak1fle já si myslím ze o to jde.... aby neseděly jen na zadku ale měly pohyb... a váha ...no holt každý je nějaký - nepodporovat v obzerstvi ale ani v nejezeni