Nechce jíst. S pitím je to podobné. Jak to řešit?

malajda
24. kvě 2011

Ahoj, je tu někdo, kdo má stejný problém se svým dítkem, které mu nechce téměř vůbec jíst? U mojí dcerky-(20 měsíců) jde o dlouhodobou záležitost. Měla potíže už s kojením, od 2.měsíce je na UM. Mimochodem, UM je jediné, čím nepohrne, i když, pije ho zase jen v noci. Přes den na to asi "nemá čas". Co se týká jídla, v podstatě do ní nemůžu dostat téměř žádnou zeleninu a maso v jakékoli formě. Ovoce jí občas jen ve formě přesnídávky, hodně málo někdy sezobne kuličku hrozna nebo zobne do hrušky či jahody. Jinak, někdy si dá malý jogurt (většinou tak na 2x). Večer dělám kaše- mléčné, bohužel jsme se museli vrátit k lahvičce, protože ze lžičky mi ji jíst nechtěla. Někdy sní kousek suchého ruhléku nebo chleba. plátkový sýr pouze samotný. Těstoviny a rýži zase jen suché....Nemám ani tak pocit, že by jí nechutnalo, ale prostě to má "v hlavě". Někdy něco sní, a tak jí to uvařím znovu a to už zase nechce. S pitím je to hodně podobné. Už jsem vyzkoušela spoustu věcí a v postatě nic nepomáhá. Máte někdo podobné zkušenosti a hlavně, nějaké řešení? Dlouhodobě mě to totiž přihání k šílenství.....Díky za reakce.K.

nency
24. kvě 2011

@malajda Skoro jako by jsi psala o moji holčičce, ale nám už bude 2,5 roku. Dcera nikdy žádný velký jedlík nebyla, ale tak do roka to ještě šlo, ale čím je starší, tak mám pocit, že je to horší. Také mě to přivádí k šílenství a závidím všem maminkám, kterým děti jedí. Tento problém může pochopit jenom ten, kdo takové dítě má, ostatní si to ani nemohou představit. Bohužel řešení žádné není. Já už jsem vyzkoušela kde co, ale je to tak, že sní pouze kolik chce a nic víc. Buď jí málo nebo vůbec. ☹ Do jídla jí nenutím, protože to stejně nemá cenu.
Oproti jiným dětem je droboučká, ale čiperná a zdravá, tak snad jí nic neschází. Ale štve mě to taky, že nejí.
😠

malajda
autor
24. kvě 2011

To je přesné, bereš mi slova z pusy.... ☹ . Taky mám pocit, že je to čím dál horší. A přesně, jak říkáš, kdo to nezažije, nikdy nepochopí tu bezmoc. Věčně mě někdo s naprostým nepochopením odbývá se slovy typu "ale prosím tě, vždyť jí pěkně..." Taky se snažím to neřešit, ale někdy je to vážně náročné, když mi třeba měsíc nevezme nic pořádného do pusy.... 😠 . Ale jak říkáš, do jídla se prostě donutit nedá. Díky za odpověď, alespoň vím, že v tom nejsem sama....

nency
25. kvě 2011

@malajda Nejlepší je, snažit se tím příliš nestresovat. Já vím, teď to tady hrdině píšu, ale sama jsem kolikrát z toho taky špatná. ☹ Když byla menší, tak se dala u jídla trochu zabavit a snědla toho tak více. Teď sní jenom kolik chce, takže mám smůlu. Já mám holky dvě a i ta starší byla dost velký nejedlík. A teď z ní vyrostla hezká štíhlá slečna s postavičkou, kterou bych s ní hned vyměnila. 😀 A taky jsem se s ní s jídlem natrápila. Taky vypadala poloviční co ostatní děti . Ve 3 letech vážila jenom 12,5 kg, v 6 letech 17 kg a tak nějak rozjedla se až kolem 14 let a teď váží 52 kg, takže normální váha na její výšku 160 cm. Tak myslím, že je to tak nějak geneticky dané a to tělo si řekne samo co mu chybí a kolik jídla potřebuje. 😉
Myslím, že nějak nemá moc smysl to rozebírat se svým okolím, protože to když jsem dělala, tak jsem z toho byla vydeptaná ještě více. Třeba z mojí tchýně mám pocit, že si myslí, že za to můžu já, že malá špatně jí. Prostě, kdo takové dítě neměl, nedovede si vůbec představit jaké to je.
Tak vydrž, až jí bude 15 let, tak to bude dobrý. 🙂

fifa79
25. kvě 2011

Taky se přidávám, myslím, že je nás více.Přesně jak píšete, nepochopí to ten, kdo takové dítě neměl. Denisek je na to stejně.S jídlem se trápíme od začátku. Největší problém máme s vařeným jídlem, nejí skoro nic. Nutila jsem, vyhrožovala, byla jsem zoufalá, ale už jsem to vzdala.....nemá to cenu a bylo to ještě horší.Jí mi akorát kuře s rýží a to je asi tak vše.Nic s tím nezmůžu, neporadím.Snad jen,že v tom nejsi sama a musíme doufat, že se to časem upraví. Je spoustu jídel co v životě ještě nejedl, odmítá je vůbec ochutnat. Ve dvou letech váží 11kg, je to drobeček, ale vypadá spokojeně.

sisstin
25. kvě 2011

holky, tak synovi je 3,5 a zhruba od 18měsíců nejí nic...a ted už to opravdu neřeším 😀 trápilo mě to hodně, ale už jsem prostě ve fázi, kdy na to peču..

přesně jak píšete, nejí téměř žádné teplé jídlo...jinak měří asi 95cm a váží 12,9kg 😉

maui
26. kvě 2011

Já se přidávám s podporou 🙂 Náš Jakub byl zase vždycky jedlík, ale zhruba ve školkovském věku začal být vybíravý. Při obědě se v jídle nimral, skoro všechno odmítal, takže samosebou nás to občas vytočilo a s manželem jsme zahromovali. Postupem času se z toho vyvinula absolutní nechuť k jakémukoli teplému jídlu a jedno období byl problém do něj dostat i na kousíčky nakrájený rohlík. V době, kdy děti začínají hodně růst (když začal chodit do školy) a hodně jíst, my téměř nejedli a hubli. Bylo to fakt šílené, nejhorší ty chytré řeči okolí.... Byli jsme za doktorkou, za kynezioložkou, každý náš "utěšoval", že u plné lednice ještě žádné dítě hlady neumřelo. Jenže během dvou let, kdy děti rostou jako z vody, my nevyrostli ani o centimetr a zhubli jedno kilo ☹ Nakonec jsme zašli na psycholožkou, která nám diagnostikovala žaludeční neurózu. Prý máme hodně citlivé dítě a způsobili jsme ji my tím nucením do jídla a dojídání ☹ Od té doby nenutíme, o jídle nemluvíme, neřešíme, kolik toho snědl, kdy a proč, dáváme mu to, na co má chuť, i kdyby to měli být třikrát za sebou nudle s mákem nebo topinky a radujeme se z každému deka navíc. Už se to srovnalo, z jídla už strach nemá, ale velkej jedlík z něj asi nikdy nebude. Občas už ochutná i něco, co nikdy nejedl, a to je pro mě ohromný úspěch, ale o zdravém složení stravy se u nás asi mluvit nedá. Je to zdravý, čiperný kluk, jenže v jedenácti vypadá na osm a trochu mu to začíná vadit ☹ Tak přeju všem maminkám s nejedlíky hodně trpělivosti a víry, že jde jen o přechodné období 🙂

zmuzle
27. kvě 2011

Ahoj, tak se taky pridam s tim, ze v tom nejsi sama. Syn byl jen kojeny, odmital prikrmy skoro do roka. Pak si oblibil jen 1 varene jidlo, kure na paprice. Nedavno pridal bolognskou omacku a ted pro zmenu neji teple jidlo vubec. Co by jedl asi bez omezeni jsou uzeniny, tlacenka, hrozinky a pak ji jeste loupaky a probiobobika. Kdyz pecivo, tak jen suchy chleba a sni jen kurky. Syry neji, mleko zadne, ani umele, kase jedl asi od roka do roka a pul.
Z ovoce driv jen presnidavky, pak jedl chvili jablka, ted uz zase nic. Zeleninu zadnou...
Taky obcas propadam zoufalstvi, uz se ani nesnazim mu nejak varit a brat sebou obed. Nosim loupak, nejake ty tycinky ze slisovaneho ovoce a toho probiobobika.
Clovek muze mit predsevzeti o tom, jak bude diteti vyvaret a pak mu dam obcas ten parek, hranolky (dnes je mel prvne) ap. veci. Ostatni si pak mysli, ze neji proto, ze mu dam tohle.

knobloska
27. kvě 2011

Ahoj, přidávám se k nejedlíkům. U nás se jen pije UM, jí se čokoláda a sušenky, nanuk, vnitřek rohlíku, suché těstoviny. Na střídačku nějaké ovoce, ale opravdu kousíček. Už na to taky kašlu. Byla jsem z toho na nervy a akorát to bylo horší. Okolí taky nechápe, myslí si, že když jí dám UM nebo sušenku, tím jí zaplácnu a proto nic nejí, já ale vim, že to tak není, že jí horem dolem nabízím všechno možný, vyvařuju jako pitomá a je to k ničemu. Jo a maso? No to nehrozí, to už jsem se byla poradit u dr a ta mi stejně řekla, že by měla, ale ví, že jí nedonutim. Dřív jsem jí uměla vočůrat, maso jsem mixovala, pouštěla na PC všechny možný kraviny, ale teď už mi na to neskočí. Takže ráno sní 2 piškoty, k obědu 5 lžic čehokoliv co jí dám, ke svačině 2 jahůdky a pár křupek, večeře většinou nic, pak UM před spaním. Jsou jí 3 roky, váží 13kg a měří 94cm. Opravdu kdo nezažil, nepochopí, a nejhorší je tchýně, ta namísto toho, aby mi pomohla, tak mě akorát s..re těma kecama, že možná, kdybych jí uvařila tamto a tamto, tak to jíst bude. 😠 Jo a že jí to asi nechutná, to co vařim.

babulinkab
27. kvě 2011

ahoj, já se taky částečně přidám, u nás není problém jídlo jako takové, ale maso a nové jídlo.
Syn taky strašně zlobí s masem, jediné co je schopen jakž takž sníst je mleté maso (kupuju např. vepř. plec a doma si melu), z vepřového masa sní snad jen řízek, jinak i když nakrájím do omáčky např. svíčkové pidi midi kousky, tak to vybírá.
Kuřecí tomu nerozumím - když má chuť sní i celé kuřecí stehno bez přílohy, dnes jsme např. s manželem měli docela kořeněné nudličky kuřecího ani jsem je synovi nechtěla dávat, měl rybu - tu jí pěkně, a on to kuřecí chtěl a docela ho pojedl.

knobloska
27. kvě 2011

@babulinkab tak to je ještě v pohodě, relativně. U nás ještě frčí hranolky z mekáče, který jí teda tak jednou za měsíc koupim, ale nadšená z toho nejsem. Teď jsem ke svačině koupila borůvky, nakrájela jahůdky, jablíčko, dala na stůl sušenky s čokoládou, rohlík a co myslíte - všechno ble, to nejim, ukousla špičku rohlíku a řekla si o mlíčko, že je unavená. paráda ne? Aspoň to dojídám a to naše druhý mimčo má vitamínky 😀

babulinkab
27. kvě 2011

@knobloska no já synovi taky dávám ještě jednou denně hned ráno sunar, už jsem četla na víc diskuzí, že UM může částečně to maso nahradit, tak se snažím aspoň tak

zmuzle
28. kvě 2011

@knobloska To si teda taky uzivas 😅 Uplne te chapu a to okoli je nejhorsi. Chodi mala do skolky? Zajimalo by mne, jestli tam neji lepe. Pry to taky nekdy je. Kamaradky starsi syn doma ani u tchyne proste neji a jen ve skolce se cpe a pry tam vari narozdil od nich dobre. No, spis se predvadi pred ucitelkama. Mladsi syn je opak a je to kyselina. Takze v tom, jak vari to neni. I ji to jednou naznacila detska, jestli pry doma vari neco dobreho, ze jim neji....

knobloska
29. kvě 2011

@babulinkab naše malá by do sebe Sunar lila po litrech, ale to jí samozřejmě nedám, protože by se tím zaplácala. Ale taky mě to částečně chlácholí, že tam živiny má. Moje známá má dvojčata, kluk je žíravina a holka nejí nic. Oba měří i váží stejně, takže je to asi opravdu o potřebě každého dítěte a já se prostě teď už snažim to nehrotit, vždycky jí dám její porci, je tam toho malinko, chceš-nechceš, nevadí. I když mě to žere, tak se snažím.

@zmuzle jde v září, taky se těšim, že nastane možná změna. Uvidíme. V srpnu čekáme druhou kočičku, do toho je malá mamánek, tak se spíš bojim, aby jí to úplně nerozložilo.

sisstin
29. kvě 2011

@knobloska mně taky všichni tvrdí, že ve školce se rozjí, tak jsem zvědavá 😝 já jsem se ptala, co dělají s dětmi, které nejedí....a ředitelka mi řekla, že nejedí všechny děti 😝 což jsem se jako v duchu zasmála...páč třeba kámoška mi taky říkala, že její kluk nic nejí...a pak jsem viděla, že jí 😉 on teda u toho měl sto keců, je docela vybíravej...ale nakonec toho sní docela hodně, i když třeba jí mín jídel...ale jí...

u nás nic, teplý jídlo nedá do pusy...jediný, co sní, je cheese z Mekáče, to sní pokaždý....sice ze začátku jsem to řešila, ale ted mu ho prostě koupim, kdy chce...aby měl teplýho aspon něco 😔 jiný věci nejí...třeba hranolky sní tři a už nechce... doma sní VELMI VÝJIMEČNĚ polívku, občas mletý maso, ale to je fakt hrozně málo..

jo, a nejí nikde, není to tím, že by jsme hnusně vařili...on jen slyší, že se jde jíst..nebo se ho někdo zeptá, jestli nechce..a už ječí "ne ne ne" a zdrhá 😝

u nás vypadá jídelníček asi takto: ráno sní Brumíka, pak to zají suchou houskou...k obědu teda dá toho cheese, pak zase housku - už třeba namazanou Lučinou a se šunkou, uzobává pečený lupínky s přídavkem amaranthu (ze zdravé výživy), pak si dá třeba krajíc suchýho chleba....sní půl jogurtu, k večeři zas pečivo s něčím. Samozřejmě čokoládičky a tic tacy by žral na kila 😝 docela má rád jablka, papriku a občas jinou syrovou zeleninu...

nemocný nebyl ani jednou (pokud nepočítám stomatitidu), vypadá celkem zdravě, i když je drobný....takže já už to prostě neřešim, on má i jné problémy, takže tak nějak to zastínilo to jídlo.... 😝

usounek25
29. kvě 2011

Holky a dáváte nějaké vitamínky dětem, když tak málo jedí - myslím jako multivitamíny?? Náš prcek totiž taky střídá období žravosti, kdy jsem nadšená, že sní vše co mu dám a pak dny, kdy jí strašně málo a všechno je blee. On teda od malička zeleině a ovoci moc nedá - když byl menší, tak jsem to zase tak neřešila, protože ovocný přesnidávky mi jedl a měl příkrmy do kterých jsem mu dávala zeleninu, ale teď je to horší. Sní maximálně kousek jablíčka, někdy i celý banán, ale zelenina u něj moc nefrčí, s rajčatama si spíš hraje a okurku sní tak jeden plátek. Ale má třeba zase rád nakládaný okurky a červenou řepu 🙂 , čemuž se divím. Dokud pil UM ve kterým nějaký ty vitamínky jsou, tak jsem to moc neřešila, prostě buď si něco vzal nebo ne, ale teď jsme mu už začali dávat obyč. mléko, takže si říkám jestli mu tu stravu něčím nedoplnit. Uvítám nějaký typ na multivitamíny, které třeba používáte, díky moc

sisstin
29. kvě 2011

@usounek25 já nedávám nic, syn by to nedal do pusy 😝 takže různý Martánci atd. u nás nepřipadají v úvahu, gumové a jiné bonbony nejí. Bych mu to jedině musela nějak pašovat do pití 😝

mamkamarketa
29. kvě 2011

@usounek25 ahoj
u nas to je podobne 😒 muj syn (2,5) ji jenom ve kdyz je 2 tydne v jeslich. tam pry ji maso 😕 ovoce 😕 i zeleninu 😕 doma je zivy z jogurtu a testovin a UM. Chleba,ryzi,maso,ovoce,zeleninu nic neji. Ted byl 2 dny u mych rodicu a mama byla zoufala varila mu (rajskou polivku, zemobabu, pecene kure, br kasi se sunkou..) nas pan nic nejedl. dneska mel 230gr jogurt ke snidani a misto obeda si vyzadal UM 🙄
ale k tem vitaminum davam Multitabs s probiotiky. slysela jsem,ze multitabs maji nejvyvazenejsi slozeni vitaminu na trhu a probiotika jsou taky bezva 😉

usounek25
29. kvě 2011

@mamkamarketa No tak vidím, že ty děti to na nás pěkně zkoušejí, snad se to bude čase zlepšovat. Díky za info, zkusím se mrnkout na net a případně je koupíme.
@sisstin uvidíme, jak na tom bude prcek, snad to do něj nějak dostanu.

babulinkab
29. kvě 2011

@usounek25 já dávám multi-sanostol - je tam, že může i zvýšit chuť k jídlu a jinak tak 1x týdně probiotika

zmuzle
30. kvě 2011

@babulinkab A jak to do nej dostanes? Ja nebyla do syna schopna dostat probiotika, smectu ani kuliska, kdyz mel problemy.

U nas aktualne ji jen jogurt k snidani a pak probiobobiky, nic jineho 😒 Jako s chuti by si dal bez problemu uzeniny, to jo. Ted jedeme na dovcu, tak doufam, ze ho tam deti strhnou a neco si da...

@sisstin Jinak reakci na jidlo ma stejnou jako tvuj syn. Odstruje nas a rve nenene a zuri. Dobrovolne by si sedl a jedl jen ten parek nebo tlacenku. Kdyz nam nekdo nosi jahody atd. pro nej, tak se divi, ze k tomu ani necuchne...

sisstin
30. kvě 2011

@zmuzle hele, já se dost často musím i smát....jsem si šla kupovat zmrzlinu točenou, a paní na mě, jestli k tomu nechci druhej kornoutek, aby se to chlapečkovi líp papalo 😝 a já na paní, že to je pro mě a on zmrzlinu nejí 😝 paní se netvářila, tak jsem se schválně na něj otočila a ptám se: "Dáš si zmrzlinu?" A reakce byla vyděšený ksicht a "ne ne ne ne" 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅

on jako nejí ani sladký, jí čokoládu, to by mohl furt...ale jinak zmrzlina, bonbonky atd. 0 bodů. Já vždycky ušetřim, když někam jdeme, ostatní dětičky chtějí Happy Mealy, zmrzlinky, párečky v rohlíku atd., to u nás nehrozí 😅 😅 😅 pro něj by to bylo za trest 😅 😅 😅

babulinkab
30. kvě 2011

@zmuzle no ten multi-sanostol je sirup, tak na lžičku - to si vezme a probiotika přimíchám do sunaru

zurkova
16. čer 2011

moje malá taky nechce jíst a už s tím bojujem snad od narození:(( Nejdřív jsme vyzkoušeli spoustu UM, než si malá našla "tu pravou". Pak se mi válely doma jenom otevřené krabičky od mlék a nevěděla jsem, co s tím. Když konečně začaly příkrmy, tak jedla jenom ty kupované, ty domácí plivala ven z pusy, ovocné jedla výjimečně. V roce jsem jí začala dávat naše obědy a to pár lžiček snědla a sní dodnes - cca 5-10 lžiček, víc ne. To samé polívky. Ovoce moc nemusí, výjimečně hrozny nebo jahody. Jablka, banány a jiné dostupné ovoce tak 1x za měsíc. Nejí chleba, jenom rohlíky, a to ještě sotva půlku, už jsem zoufalá z toho, co jí mám dávat na snídani. Mám strach, aby měla dostatek vitamínů, protože z té trochy co jí, tak tam jich moc není. Sem tam jí dávám jak píše babulinkab multi-sanostol - je prý proti nechutenství, tak se mi zdá, že po 3 dnech užívání toho sní o něco více, ale pořád žádná sláva. Taky tajně závidím těm, co jejich děti sní vše. Tchýně mi ze začátku nevěřila že nejí, ale teď je z ní zoufalá a kolikrát neví, co uvařit, aby se malá vůbec najedla, když je na hlídání. Nejhorší je, že i když jí něco zachutná, tak druhý den už to nechce. Už nevím, v čem bude zakopaný pes. Ve 26 měsících váží 10,3kg a měří něco přes 90cm. Když se narodila, měla 2 kila a doháněla všechno velmi pomalu:((((

storm07
16. čer 2011

Holky nic si z toho nedělejte. Mně malá taky teď moc nejí a dokonce za skoro 2 měsíce má váhu o 200g nižší. Um si dá občas na snídani, jinak ji nepije vůbec, kaši odmítá, k obědu sní max. půlku skleničky atd. Nejdří´v jsem z toho byla zoufalá, ale doktorka mě uklidnila. Co ještě sní, tak odpolednejogurt nebo tvaroh

romi73
22. čer 2011

ahojky. přečtěte si tohle. já to našla náhodou když jsem o víkendu šílela z toho, jak mi dítě nejí. 2,5 roku, necelých 11 kg. hodně mi to pomohlo, hlavně to, že problém většinou není v dítěti ale v rodičích - haha, a to teda byl. moc pěkně to Matějíček píše... tak jsem se uklidnila, už to NEŘEŠÍM, dělám, že je mi její stravování úplně jedno (samozřejmě, že není) a dítě se najednou nějak rozjedlo, najeli jsme na dávání malých porciček na talíř a úplně vidím ten rozdíl - zdlábne to hned a volá že chce přidat 🙂, sní tak celkově víc než když jsem dávala větší porci...

http://www.anabell.cz/index.php/clanky-a-vase-p...

berenika39
23. čer 2011

@romi73 to je moc moudrý článek 😉 Možná by stálo za to ho dát do fotoblogu, aby si ho přečetlo co nejvíc maminek.... 😉

sisstin
23. čer 2011

no tak já si dovolím trošku polemizovat...já už dávno jídlo neřeším a stejně nejí nic 😝 denní strava - dva brumíci, dvě suché housky, jablko, houska namazaná Lučinou a šunkou....a tím to asi hasne 😝 jen co vidí jídlo, a zeptám se ho, jestli náhodou nechce...tak řve, že "neeeeeeeeeeeeeeee" a zdrhá.... do pusy nedá téměř nic teplého... občas se zadaří, když si dám polévku...tak mi pár lžic z ní ují..ale jinak ani omylem 😝 že by si sednul k talíři s TEPLÝM jídlem, tak to si může nechat leda tak zdát 😝

spoléhám na školku, že tam se trošku rozjí...nečekám teda, že by tam spořádal dva talíře...ale aspon TROŠKU...ted měří asi 96cm a váží oblečený přesně 13 kg 😝

romi73
23. čer 2011

sisstin tak to má o 2 kila víc než moje a řekla bych, že na 3 letech 13 mít nebudem 🙂

mě je jasný že tenhle přístup není samospasitelný a někde nefunguje, ale u nás momentálně jo tak jsem to sem dala, třeba to někomu pomůže, já ty naše potíže možná způsobila sama nechtěně, no tak teď to mám...

na mě sedí to o těch úzkostných rodičích co moc řeší a takových znám docela dost, jedna komarádka skončila s malým u psychologa a tohle jim dost pomohlo a pak taky právě ta školka - příklady ostatních dětí.

sisstin
23. čer 2011

@romi73 na tříletý měl 11,7 😉 on už má 3 a 3/4 😉 ale ono o tu váhu až tak nejde, my furt držíme takový ten dop. standart 2kg za rok 😉 spíš jde o to složení jídelníčku, který je naprosto katastrofální 😝

ona ta rada, co jsi napsala (resp. článek) podle mě spíš působí u dětí, které jedí, ale malé porce 🙂 samozřejmě, když ještě ty děcka vidí, jak moc rodiče to jejich jídlo řeší, tak se tím pak rodič stává lehce manipulovatelný, protože by dal nevím co, aby to jeho dítě víc jedlo 😉

my k psycholožce chodíme pravidelně (kvůli něčemu jinému ale), ale nějakou radu nám nebyla schopná dát...byli jsme i v Rané péči u poradkyně pro poruchy potravy...a stejně nic...prostě on nic jiného, než co je zvyklý, jíst nebude.... 😝 ale u nás to souvisí celkově s diagnozou (vývojová dysfázie), tyhle děti mívají s jídlem, respektive s rozmanitostí jídelníčku obrovské problémy, v tomhle je to hodně podobné jako u autistů - kteří taky preferují jenom pár svých jídel, mají pocit, že jim jídlo v puse roste a že se jim zadusí...ale u nich je to zas spíš jako rituál (obscese) a hypersensualita na různé vjemy...

sisstin
23. čer 2011

nutno teda podotknout, že já byla do šesti let taky "nežravé" dítě...do první třídy jsem šla s 15 kg 😉 ale právě spíš v tom smyslu, že jsem jedla relativně normálně..ale prostě malý porce oproti jiným dětem 😕 to syn je do sebe schopný občas nachálovat třeba tři suché housky za sebou....on jakoby nejí nijak extrémně málo na množství, ale prostě na tu rozmanitost...to je šílený 😝

a není to tím, že by byl přecpaný jinýma blbostma..jako ona, jí Brumíka, tic tacy a občas čokoládu...ale že by chtěl bonbonky, lízátka, zmrzlinku a tyhle věci..tak to ani omylem, to jenom slyší a zas "neee" 😅