Syn (20 měs.) je velký jedlík, ale začal být vybíravý

fideho
5. kvě 2014

Ahoj,
dlouho jsem váhala, jestli zavést novou diskuzi nebo obnovit nějakou starší, ale náš problém je docela specifický - syn není nejedlík v pravém smyslu slova, naopak, pořád se o jídlo hlásí, ale začal být během posledních cca 3 měsíců strašně vybíravý...

Masozeleninkové příkrmy jsme začali dávat více než před rokem s velkým úspěchem. Nic neplival, nevybíral si - jedl krásně všechno maso, veškeré druhy zeleniny (jen s dýní zpočátku trochu bojoval, ale poddalo se), všechny přílohy. Od začátku měl problém s ovocem - jedl jen jablka, hrušky a banány.

Aktuálně sní syn (20 měsíců) pouze rohlíky (či jiné suché pečivo), piškoty (občas), keksy a sladkosti (babičky, no...), pribiňáky a ovocné jogurty, banány, jablka (občas), šunku a těstoviny (samotné). Jsem z toho už zoufalá - snažím se pořád vařit a nabízet mu pestrou stravu, ale sveřepě to odmítá. Nechce absolutně žádnou zeleninu - vařenou, syrovou, vcelku, mixovanou - prostě nic. Rýži, brambory, maso, omáčky, polévky - dá si jednu, dvě lžíce a dost. Už pomalu ztrácím motivaci vařit a navíc začínám mít strach, že nemá dostatek všech živin co potřebuje..

Jak už jsem psala v úvodu, v zásadě je velký jedlík - jedl by pořád něco. Nechat ho vyhladovět lze jedině, pokud jsme venku, doma bych to s ním asi nevydržela (umí neskutečně řvát...). Ale nemůžu říct, že by vyhladovění mělo moc velké úspěchy a snědl mi pak cokoli... Snažím se ho motivovat tím, že jíme dohromady, oba to stejné - také to nezabírá.

Proto bych se chtěla zeptat:
a) Nemáte někdo podobnou zkušenost? Co zabralo u Vás? Nějaké tipy, triky... nebo to chce čas?
b) Znáte nějaké osvědčené multivitaminy, které bych mu zkusila dát, abych mu (alespoň dočasně) obohatila jídelníček alespoň touto cestou? V lékárně mi doporučili Sanostol, je to sladký citrusový sirup, ale syn ho (jak jinak než) odmítá...

Jen pro doplnění - pije skoro pořád jen vodu, občas si dá trochu mléka (kravského). Nic jiného nepije (čajíky, džusíky apod.) - to odmítal vždycky.

Předem Vám děkuji za rady!

pluba
5. kvě 2014

@fideho Dobrý den, dítě dobrovolně hlady neumře. Udělejte něco se svými pocity (je ještě jedno volné místo v iniciativě "Pošli to dál" na mém blogu - jeden z posledních příspěvků s 23 komentáři - 2 hodiny skype práce zdarma) a budete "nezávislá" na jeho řevu. Pokud jde o vitamíny a "dočasnost" - bude asi stejná, jako s dočasností sladkostí - babičky ve vašem příspěvku, on si zvykne, vy si zvyknete, pro všechny to bude jednodušší. A ruku na srdce, myslíte si, že prodávané výtažky nebo dokonce umělé vitamíny nahradí přírodu? Céčko by mělo být s bioflavonoidy, Béčka v rozumně vyváženém komplexu... ...

tichackova
5. kvě 2014

@fideho Jak kdybych to psala já😀 Dcera nejí skoro nic, ale sladký, to jo, to by jí jelo. Ale to má smůlu. Nechce jíst, tak ať nejí. Už to neřeším, nebo bych se z toho musela zbláznit.

lv
5. kvě 2014

U nás toto přišlo az se skolkou, u starší - jak viděla děti nad něčím remcat, odmítá to taky...a to jedla vše krásné, ryby, hovězí atd..zeleninu ji syrovou, vařenou ne. Me se je obe podařilo obelstit delanim různých placicek, v livanecniku - chutná jim to, líbí se tvar, co já vim, a tak maji tunakove, kvetakove, cuketove, repne, mrkvove..základ brambora, vejce +. Uměle vitaminy nedavam, neplanuju.

fideho
autor
5. kvě 2014

@pluba 😀 Tak to mě pobavilo! Upřímně Vám děkuji za nabídku, takovouto odpověď jsem opravdu neočekávala, ale tohle pro mě nebude ta pravá cesta. Mnoho zdaru ve Vašem podnikání!
@tichackova @lv Děkuji za Vaše zkušenosti.
Lívanečník nemám, ale syna by asi zaujalo jedině kdybych z jídla vytvořila šroubek a matičku nebo tak něco 😀 A to by si s tím asi stejně jen hrál, ale v bříšku by to neskončilo. No uvidíme, třeba pomůže čas a zjistí, že maso a hlavně zelenina jsou dobroty 😉

alisek
5. kvě 2014

Sama s tím až takovou zkušenost nemám. Děti mají vždy nějaké období, že něco jí a něco nejí. Syn jednu dobu jedl pouze maso, přílohy jakékoliv odmítal, snad jen špagety vzal na milost, po x měsících ho to přešlo nebo zase nesměl mít namazaný rohlík/chleba čímkoliv a to předtím prostě vše jedl, to samé s ovocem/zeleninou jednu dobu jí banán a za pár měsíců ne. Jak vyspívají tak asi k tomu patří i to že střídají chutí. Jen bych asi to sladké zarazila, protože z vašeho výčtu jídel co jí je vlastně skoro vše sladké, úplně bych to vypustila a snažila se podávat jen to co nejí aby si na ty chutě zvyknul, jen můj názor.