Elterngeld. Co bych mohla udělat?

denisarene
22. zář 2022

Dobrý den,prosím o radu. Přestěhovali jsme se s přítelem a dětmi do Německa Sasko. Přítele prospustili z práce i když ukončení smlouvy napsali že odešel on sám ale to pravda nebyla byl pod agenturou napalili nás. Ale jde o to že na jobscenter nás odmítli že přítel odešel z práce . V Čechách jsem musela ukončit rodičovsky příspěvek a teď si ho vyřizují v Německu ale trvá to dva měsíce kindrgeldy taky čekáme na vyjádřenou. Přítel si hledá novou práci jinde jelikož jsme v městě kde práce není prostě jsme na tom dost hrozně. Jsme bez peněz bydlení nemůžeme zaplatit.ani na jídlo skoro nebudeme mít. Vážně nám nepomůžou a nechají nás bez peněz neměli jsme v plánu být na státě závislí a ani nechceme být ale co mám dělat . Můžete mi prosím někdo poradit co bych mohla udělat než přítel nastoupí do práce já si hledám tak práci ale mám ročního synka takže by bylo lepší kdyby první nastoupil přítel do práce mám ještě 6leteho syna a vážně už je to na nervy . To můžou mi v Čechách zrušit řidičák kdZ ještě nepopírám v Německu omlouvám se a děkuji

nita1984
22. zář 2022

Jal dlouho žijete v Německu ? Kamarádka má normálně RP v Čechách, jen pozastav na dobu co čerpá v Německu. Akorát se ji o to sníží pak česká částka. Nikdo ji nic nezrusil. Trvale bydliště mate tady nebo tam ?
Jinak asi moc možnosti není. Pokud jste se přestěhovali někam, kde není práce, tak asi zvednout kotvy a buď se přestěhovat jinam nebo se vrátit.

denisarene
autor
22. zář 2022

@nita1984
@nita1984 Jsme tu normálně přihlášení . Mě na úřadě hned dali papír o zániku Rp že si to mám vyřídit v Německu a hotovo . Hledáme jiné bydlení ale první musí přítel práci jelikož ani nato nové bydlení teď momentálně nemáme.

denisarene
autor
22. zář 2022

@nita1984 A jsme tu 3 měsíce

marcicek84
22. zář 2022

@denisarene ja teda nechapu proc jsi neco takoveho v CR rusila,jinak neverim,ze v Nemecku prace neni,prestehujte se za ni...a pokud nejste uprchlici,tak toho moc nedostanete jako obcane jineho statu...jste se trochu unahlili s tim odchodem a stehovanim...

denisarene
autor
22. zář 2022

@marcicek84 neříkám že v Německu práce není ale u nás ve městě není jsou tu jen tři fabriky a všude jsme poslali životopisy a nic není tu jinak na výběr. Šla jsem nahlásit že jsme se odstěhovali na úřad nechci mít nějaké problémy tak mi hned dali podepsat papír o ukončení Rp a že si to musím vyřídit v Německu jinak budu mít problém tak jsem to musela ukončit paní nebyla moc příjemná . Jinak Ukrajinci nejsme jestli narážíte nato ...

denisarene
autor
22. zář 2022

@marcicek84 a jinou možnost jsme neměli majitel v Čechách chtěl po nás skoro 27000kc měsíčně to nešlo a jiný byt se nám nepodařilo najít tak jsme zkusili Německo... Neměli jsme kam jinam jít s dětmi nic jiného nezbývalo . No takže tak udělali jsme co mohli ale nesedí mi proč mi zadrhli peníze v Čechách když nemám vyřešený Německo to můžou z ihned z místa mi to ukončit a nezajímá je jestli dítě má nějaký příjem

marcicek84
22. zář 2022

@denisarene hmm blbe,ale ten RP to byla fakt nakrla urednice,jedine,ze sis tady zrusila trvaly pobyt....
Na ukrajince jsem nenarazela,ale obecne v DE maji podporu uprchloci z tretich zemi,UA by ji melo stejnou,ty jsko obcan EU na neco takoveho v jine zemi EU proste nemas sanci dosahnout....

ai30
22. zář 2022

@denisarene Problem je, ze pritel evidentne podepsal, ze odesel z prace. Pokud clovek odejde ze zamestnani, nema prvni tri mesice nezamestnanosti pravo na podporu. Kindergeld muze trvat, nez se vyridi, pokud jste se zrovna pristehovali, nemate v Nemecku zadnou pracovni historii a jste oba nezamestnani, muze to trvat i nekolik mesicu, na ty penize ted akutne nespolehejte. V Nemecku je prace dost, pritel se bude muset holt divat ve vetsi vzdalenosti a dojizdet, popripade si zkuste na preklenuti najit treba uklizeni nebo jinou vypomoc, abyste alespon meli na to jidlo.
Ono v Cr je nezajima, jestli mas nebo nemas vyrizeneny rodicak v Nemecku, kdyz to zrusis, tak to zrusis a hotovo.. Po vyrizeni bys mela dostat ty prispevky zpetne, ale opet to muze trvat. Ted vam opravdu zbyva jen si co nejrychleji najit jinou praci a jeslicky pro maleho.

berynka
22. zář 2022

U nas manžel pracuje v Německu,kdyz jsem pobírala rodičovský příspěvek v Čechách (vsichni tu i žijeme),tak byla podmínka pro jeho čerpání moje platna česká pracovní smlouva.Jinak bych na RP u nas nárok nemela a museli bychom to řešit v Německu.

nita1984
22. zář 2022

@berynka to si možná pleteš pojmy. Na RP má nárok každá matka i když nepracuje. Asi spis kvůli vymerovacimu základu.

berynka
22. zář 2022

@nita1984 nepletu,kdybych nemela platnou smlouvu v ČR,tak bych rodičovský příspěvek u nas nedostala…manžel pracuje v Německu.Museli bychom žádat tam,i kdyz vsichni žijeme v Čechách.

fazolkazuzka
22. zář 2022

Odstěhovat a najít práci. Okamžitě a těch práci tu je. Žijeme v bavorsku a kazdy kdo je šikovný a ma základ jazyka tak má kde pracovat. O zbytku psát radši nebudu. Nebyla bych příjemna

fazolkazuzka
22. zář 2022

@fazolkazuzka pokud se stěhovat nejde at manžel začne do práce dojíždět. Jakmile bude pracovat vsecko může začít normalne fungovat.

joygiorgo
22. zář 2022

@denisarene jakou profesi vykonava Manzel?

denisarene
autor
23. zář 2022

@fazolkazuzka tak přítel už si našel práci v pondělí už odjíždí do Bavorska bude pracovat jako truhlář. A chtěla bych se ještě zeptat když dám na jobscenter novou pracovní smlouvu pomůžou mi aspoň s bydlením než přítel dostane výplatu jinak jesle už také řeším pro syna . Budou se zabývat že přítel už našel novou práci a nebo se budou zabývat tou starou práci a tou smlouvou a nedají mi nic. Musíme prodat věci co nám zbyli aby mohl odjet a měl na cestu a já už vážně nemám peníze ani pro děti možná si zakroutite hlavou ale jsem v koncích . Potřebuju zaplatit bydlení a mít na jídlo pro děti než si najdu i já práci prosím poraďte mi dekuju nezlobte se .

fazolkazuzka
23. zář 2022

@denisarene ja se obavam ze na to jste měli myslet před odchodem do de. Ano nárok budete mít zažádat si o příspěvek na bydlení atd ale na to se čeká to není hned. Jinak vám neporadím. Ziju už spoustu let v bavorsku ve vlastním domě a nikdy jsem o nic nezadala. Jen teda kindergeld. Ten si hned vyridte. Hodně pomáhá zajít v nemecku na červený kříž nebo úřad u vás.

fazolkazuzka
23. zář 2022

@fazolkazuzka ve kterém městě bydlíte? Našla bych vám na netu adresu kam zajít. Pomůžou s potravinami a důležitým vecma. Četla jsem ze o kindergeld už máte zazadano. Tak jim napište dopis doporučene. Ze prosite o rychlé vyřízení Bo jste bez prostředků. A informujte je ihned o nové práci manžela.

denisarene
autor
23. zář 2022

@fazolkazuzka Bydlíme v Klingenthalu dobře v pondělí to začnu všude oznamovat aby bylo vše v pořádku. Jinak vám děkuji za rady
@fazolkazuzka

fazolkazuzka
23. zář 2022

@denisarene http://www.drk-klingenthal.de/leichte-sprache/d... to je stránka cervenoho krize. Na ten se obraťte. Tam vám mohou pomoci

fazolkazuzka
23. zář 2022

@denisarene až teď jsem koukala že bydlíte skoro na hranicich s ČR. Být vama se vrátím s detma do ČR a počkám až manžel zapracuje a začne videlavat aby jste se mohli přestěhovat za ním. Pokud nemáte žádné finance.