• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Abnormální hodnoty štítné žlázy v těhotenství

19. ledna 2017 
ahoj,prosím o radu. Včera jsem se dozvěděla,že mám abnormální hodnoty štítné žlázy a mám si přijít pro doporučení na endokrologii. Vubec nemám tušení,co to znamená pro plod, jsem ve 12tt, na netu píší samé hruzy jako postižení, snížená inteligence apod.Než se dostanu na řadu k endokr., tak asi nervově nevydržím.Máte s tím některá zkušenost, prosím?? Děkuju
25. led 2012 v 10:04  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
no hlavně tě na té endokrinologii musí vzít přednostně a to co nejdřív, ne že tě nechají měsíc čekat...což je u nich normální, nenech se odbít. štítná žláza není žádná sranda ale pokud se začne léčit brzo, neměl by to být problém
25. led 2012 ve 14:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
@stepanka17 Neboj, mě to zjistili v těhotenství taky asi až kolem 20TT , dostala jsem léky na štítnou žlázu a malej je normální. Taky jsem se tenkrát bála a ptala se na to u dr a bylo mi řečeno, že to by musely být ty hodnoty dlouhodobě hodně výrazně abnormální aby to mohla být příčina nějakého postižení.
25. led 2012 ve 14:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
@stepanka17 předně se zbytečně neplaš... Záleží, jestli máš sníženou nebo zvýšenou funkci ŠŽ, jak hodně, jestli jsou i jiné nálezy, atd. Onemocnění ŠŽ je víc, některá jsou poměrně běžná a nijak extra nebezpečná, je velká pravděpodobnost, že něco takového se týká i tebe. Až se budeš objednávat, určitě zdůrazni, že jsi těhotná a zatím neléčená. Ze dne na den ale pravděpodobně vyšetřená být nemusíš, to by tvůj dr. určitě jinak pospíchal. Miminko bude v pořádku, neboj se.
25. led 2012 ve 14:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
děkuju vám moc! Mám před sebou výsledky: ATPO 15,9 TSH 1,47 a FT4 11,8. Nikdy jsem potíže se štítnou žlázou neměla,nikdy jsem po tom nepátrala, tak vubec netuším,které hodnoty už jsou vysoké nebo nízké. Proto děkuji za každou radu. Zítra budu volat na objednání, dnes už tam nebyli. Mám už jedno dítě,ale vyšetření na žlázu mi tenkrát nedělali, možná jsem to taky měla.
25. led 2012 ve 14:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
@stepanka17 tak já se léčím s uzlovitou strumou. Brala jsem mikrodávku Euthyroxu 25uq 1xdenně. Je pravda rozhodující pro vývoj plodu je hlavně hladina fT4 a celkově TSH. Norma fT4 je dle laboratoří 12-20 - což u tebe je jen nepatrná odchylka a TSH je norma hladiny 0.27-4,2 takže to máš absolutně v pořádku. V těhotenství je to docela běžné, že štítná žláza nestačí vyprodukovat dostatečné množství hormonů a lehce se snižuje její funkce.
Pokud bys byla již dříve léčena, tak by se zpravidla měla kontrolovat hladina hormonů hned v počátku tj. 6-7 týden a pak v prostřed, na konci a po šestinedělí. U mě bohužel došlo k tomu, že mi začaly vypadávat více vlasy, což mi přišlo divné, sestřička , kam docházím mě objednala až na dobu porodu, což bylo na prd a můj gyn i praktik se rozčilovali. Vzali mi kontrolní hormony nyní a jsem taky lehce pod normou fT4 mám 11,4 a byla mi upravena dávka léků.
Vůbec se nemusíš plašit, jen ti udělají ev. sono štítné žlázy, vezmou nové odběry a ev. nasadí tbl. Je spousta maminek a těhotných ,co měly problémy se štítnou žlázou a mají zdravé dětičky :slight_smile:
u mé sestry, která taky nikdy neměla problém, zjistili ke konci těhu lehce sníženou funkci, kterou ji stabilizovali léky a po porodu už nic nebere. Hlavičku vzhůru.
Určitě, jak se budeš objednávat, tak říct, že jsi těhulka, nás těhulky berou totiž přednostně, aspoň u mého lékaře to tak na začátku bylo :slight_smile: držím pěstičky a nezoufej
25. led 2012 v 15:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Ahoj holky,tak vám píšu,jak jsem dopadla. Beru denně Euthyrox a asi za 6 týdnů jdu na kontrolu. Doktorka mě uklidnila, že by se nemělo nic hrozného stát. Akorát bez léčby hrozí potrat, to snad je zažehnáno. Tak uvidíme co dál. Ted jsem v 15tt,tak snad to nejhorší období je pryč.
Díky vám za rady a podporu :slight_smile:
přeju krásný mrazivý den.
11. únor 2012 v 08:14  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj @stepanka17 @megy @brittta @mika2 a ostatní těhulky, maminky :slight_smile:

do naší Wiki knihovničky Modrého koníka, kterou si tady všechny společně tvoříme, byl vložen nový článek na téma Štítná žláza v těhotenství http://www.modrykonik.cz/stitna-zlaza-a-tehotenstvi/ .

Pokud si najdete chviličku a napíšete nám všem své zkušenosti se štítnou žlázou v těhotenství, pomůžete další spoustě maminek, které si právě prochází stejným obdobím a nebo plánují těhotenství. Vaše rady, tipy a doporučení určitě ocení!
Své příběhy můžete psát přímo pod článek do okénka " Moje zkušenosti s ...".

Mockrát Vám děkuji, že pomáháte a přeji fajn den!
Jennyska

PS: Přispět a nebo napsat nový článek do Wiki může úplně každý. Knihovnička je otevřená všem, kdykoli! A pokud toto není téma, do kterého chcete přispět, můžete si vybrat z mnoha dalších: http://www.modrykonik.cz/wiki/all
25. únor 2014 v 11:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj všem. Také jsem těhu teď ve 13 a hormony na štítku mi vyšli špatně, T3 - 4,19 T4 - 240,4 TSH - 0,01 a ATPO - 600 a výše. Dostala jsem Thryozol 10 a Egilok. Když jsem četla ten příbalový leták Thryozolu tak mě to celkem vyděsilo...prý není úplně vhodný v těhu a když tak jen po poradě s dr. a v menších dávkách. Já mám předepsané 3tablety denně. Tak se ho celkem bojím brát, ale zase se ho bojím i nebrat. Nechci prckovi ublížit, jde mi z toho hlava kolem :cry: . Máte někdo s tímto lékem v těhu zkušenosti? Děkuji
30. lis 2014 ve 22:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nikoho nechcem strašiť,ale ak máte problém štítnej žľazy je potreba to akútne riešiť.Pretože je fakt a pravda,že Hypothyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy) v prvom trimestri ovplyvňuje vývoj mozgu!!! Následky sú trvalé! Neviem či ste si uvedomili,ale aj 4 deň po pôrode sa dieťaťu odoberá krv na funkciu štítnej žľazy konkrétne na Hypothyreózu! Verte mi,nieje to sranda!
@stepanka17 nenechaj sa odbiť,Dr. povedz,že si tehotná a že poterbuješ termín hneď a nie o mesiac.Potom Ťa budú pravidelne sledovať.Dôsledný endokrinológ si Ťa počas tehotenstva pozve na testy každé 2 mesiace,aby kontroloval hladinu hormónov!Keďže sa už 8 rokov liečim na Hypothyreózu,viem o čom hovorím,prešla som niekoľkými endokrinológmi než som našla toho najlepšieho!!
30. lis 2014 ve 22:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
Dobry den. Dnes jsem se dozvedela ze mam zvysene hodnoty Stitne zlazy. Hned jsem letela na edokrinologii kde mi hned vzali krev ale na utz ŠŽ jdu az za 14dni. :( jsem z toho hotova. Cetla jsem co to znamena a je mi z toho zle. Hlavne jsem nikdy lecena nebyla. Jedno ditko uz doma mam. Hlavne me to strasi ze jsem tu Stitku mohla mit uz delsi dobu. V rijnu jsem potratila a uz 3.r bojuji s vahou. Ktera nejde vubec dolu at delam co delam a mam problemy se strevy.
19. led ve 13:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek