Ako rozoznám tehotenské opuchy nôh od trombózy?

jessinocka
24. kvě 2014

Ahojte, ako rozoznam klasicke tehotenskeopuchy noh od hlbokej zilovej trombozy? Mam trochu pripuchnutu jednu nohu, ale max 1cm a len v oblasti clenku a neviem ci to je normalne alebo mam ist k dr. Teraz v tehotenstve sa mi urobili aj 2 krcove zily, ktore obcas pobolievaju, hlavne ked chodim alebo dlhsie stojim. Celkovo ma nohy obcas pobolievaju, ale vzdy na inom mieste, pripisujem to vacsej zatazi pre telo, len sa chcem uistit. V pripade, ze by islo o zilovu trombozu, tak by noha stale pripuchala viac? Tzn ak do rana odpuchne, tak to je len klasicky tehotensky opuch?

mpb
24. kvě 2014

těžko říct, ale řídím se heslem, že k lékaři raději 2x zbytečně než jednou pozdě

aaggyy
24. kvě 2014

určitě bych zpozorněla, jakmile je otok jednostranný - to může signalizovat trombózu, ale taky nemusí, nebudu plašit - může to být důsledek těch křečových žil. Jestli máš oteklou tu nohu jenom jednu, tak bych si zašla k lékaři - udělá ti odběry na D-dimery a pošle tě na UZ žil. Zkus si třeba pořádně prohmatat chodidlo - jestli při tlaku na chodidlo cítíš bolest, tak to může být další ze znaků trombózy a v tom případě bych určitě nečekala...

lubinkova
24. kvě 2014

Hluboka zilni tromboza by te bolela (bolest by se nestehovala po cele noze), noha by zmenila barvu...mne to prijde jako normalni otok, ale tezko na dalku radit... Krecove zily se tykaji povrchove zilni site, muzou pusobit plno neprijemnych pocitu, ale ma je kde kdo..hluboka zilni tromboza se vyskytujenohem min, je hluboko v tele, tyka se jinych cev, nez tech s krecovyma zilama... Neboj 🙂

kacikaci
24. kvě 2014

@jessinocka já měla v těhu taky oteklou jednu nohu víc než druhou, a kolik mi vykouklo křeč. žil, to ani nemůžu spočítat..nicméně já si zašla na žilní, kde mi mudr. udělala sono celých nohou - zkontrolovala průtok krve žilami, koukla, jestli není někde trombosa,a pod.. a předepsala mi stahovací punčochy..za mě mi moc pomohly, i když jsem je pak už nebyla schopna nosit ve vedrech, to se mi dělalo špatně, ale jinak super..a napsala mi detralex - ten zmírnil bolesti žil a křečáky tolik neotékaly ( já je měla i v tříslech, kolikrát jsem nemohla ani sedět), ale po porodu vesměs zmizely, ty staré,které jsem měla ještě před těhu se zmenšily, ty které se objevily nově, zmizely..

pampalin
24. kvě 2014

Já měla hlubokou žilní trombozu loni v listopadu a noha bolela jako čert. Ale zas na druhou stranu jsem jí nemela ani extra oteklou ani třeba červenější než tu zdravou. Ale tak pořád lepší plašit a k doktoru si zajít, než něco zanedbat.

jessinocka
autor
24. kvě 2014

V pondelok skocim k dr a pre istotu sa na to opytam, dakujem za rady a skusenosti...dufam, ze to budu len klasicke tehotenske opuchy.

jessinocka
autor
25. kvě 2014

Do rana mi noha pekne odpuchla, farbu ma rovnaku ako druha, aj teplotu, tak to bude asi len klasicky teh. opuch 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru