Bojím se rizik z nedostatku železa pro své dítě

michnovka
3. říj 2017

Ahoj,
mám anémii a od konce prvního trimestru těhotenství beru Maltofer. Železo doplňuji i ve stravě, ale přesto mi hemoglobin s každou kontrolou klesá. V 6. měsíci jsem ho měla méně než mívají rodičky u porodu. Všude čtu o vážných rizicích pro dítě. Jak poznám, že se miminku přenáší dostatek kyslíku? S mým nízkým obsahem hemoglobinu se obávám, že má málo, a dost nás to s manželem trápí a děsí.
Potýkala jste se některá s významným nedostatkem železa a nakonec se Vám narodilo zdravé dítě? Nebo je malá šance? Co Vám pomohlo zvýšit zásoby železa?

verinikki
3. říj 2017

Nemám takový problém, ale jsem taky těhotná, takže jsem se o to zajímala.
Zkus si přečíst toto a hlavně komentáře - radí tam že největší maximální vstřebatelnost je cca půl hodky po probuzení a na snídani např. bílý jogurt, slunečnicová semínka - prostě docela přesný popis...
http://www.bezeckaskola.cz/clanek-220-zelezo-fe...

fandysek_1
3. říj 2017

@michnovka co zkusit jiný přípravek se železem jestli by to nepomohlo? Třeba ho špatně vstřebáváš. Já mám taky málo železa, ale ferro folgamou to trochu držím. Je pravda, že nejlepší vstřebávání je nalačno.

vanea
3. říj 2017

Ahoj, trošku tě uklidním, železo jsem brala už před otěhotněním a po otěhotnění se to rapidně zhoršilo hned na začátku...vystřídala jsem spoustu léků, železo mi střídavě klesalo a stoupalo, v posledním trimestru už bylo opravdu hodně nízko...ale prcek byl v pořádku celou dobu..Jídlem se mi to za celý život nepodařilo nijak ovlivnit..kromě toho, že mi hrozili transfuzí se nestalo nic, jen jsem musela brát ty léky, aby si to drželo alespoň nějakou hladinku=) v porodnici mně pak po porodu dopovali železem vrchem spodem, byla jsem bílá jak smrt, ztratila jsem ještě ke všemu hodně krve, furt jsem měla takový ten stav těsně před omdlením díky tomu..ale na malém se to nijak neprojevilo, prý by to muselo být hodně hodně vážné, aby mu hrozily některé z těch šíleností, které jsi určitě četla..srovnává se to až teď, měsíc po porodu, furt beru léky...takže jednej dle doporučení lékařů, stravou taky nic nepokazíš, ale nestresuj se🙂

gepe
3. říj 2017

Ahoj, anemicka jsem stale, v tehotenstvi uz i hranicne a hrozila mi i nemocnice 🙂 vyhrozovala mi v dobrem dr v trombo centru, kde jsem byla hlidana vice behem tehotenstvi. V nemocnici jsem neskoncila, brala zelezo (kdyz jsem nezapomela obcas 🙂) a deti mame v poradku. Spis Tobe muze byvat hur. Neboj niceho, ber zelezo a zachovej klid ;) Beru ciste zelezo v tabletach (z dovozu) a ok, Maltofer mam nekolikrat v supliku a ten nejak nezvladam pozrit a ani konzumovat nebudu 🙂)

odula
3. říj 2017

ja jsem chronicky anemicka, v tehotenstvi (ve vsech trech) jsem brala konsky davky zeleza, a vsechny tri deti jsou zdrave a ani jedno nema anemii. Ani ji nemelo po porodu. Ber zelezo, decko si vezme co potrebuje. Spis tobe bude driv z te anemie zle, nez ze by to primarne ublizilo diteti. 🙂

zdenkaell
3. říj 2017

@michnovka jakre mas hodnoty?

luciebx
3. říj 2017

Zkus floradix.

ela90
3. říj 2017

Nikdy jsem na tom s železem nebyla nejlíp, ale po cs jsem dopadla tak, že jsem na další den musela dostat dvakrát upíří svačinku protože jsem omdlévala pomalu i v leže. Před těhotenstvím jsem brala ferrofortis v těhotenství už zmíněný floradix (flákala jsem, chtěla jsem spíše že stravy, ale ke konci těhotenství na kontrole krve hrozné výsledky). I přes krev kterou jsem v porodnici dostala jsem odcházela s otřesnými hodnotami. Nafasovala jsem nějaké fe tablety, ale protože mám zkušenost že mě fe v tabletách způsobuje zácpu, nebrala jsem je, ale poctivě "pila" floradix. Po týdnu kontrola u obvodní na krev - nic moc, ale lepší. Na další týden skoro v normě a za 3 týdny luxusní hodnoty. Tím chci napsat, že ne každé fe se dobře vstřebává, ale ten floradix jsem si takhle prověřila. Ale ať bereš co bereš, bez dodržování pravidel pro to aby se fe vstřebalo to stejně nejde. Takže ideálně ráno na lačno, odpustit si černý čaj a kafe. Nesnídat mléko a mléčné výrobky ale spíše něco s vit.C. A to nejdůležitější - i když v těhotenství jsem měla hodnoty pod hranicí tak malá je naprosto v pořádku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru