• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Listerióza a těhotenství. Jaké jsou příznaky?

3. září 2016 
Jestli je tohletéma už někde založené tak se předem omlouvám :wink:
Ale zajímalo by mě,kde všude se může vyskytovat,jaké jsou její příznaky a vše kolem.Předem děkuji za příspěvky :slight_smile:
10. led 2007 v 15:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
lucias jen obecně,co vím z tisku atd. Může být v měkkých salámech, zrajících sýrech, salátech atd.Prostě v pochoutkách.Příznaky jsou většinou jako u nachlazení nebo chřipky.To znamená zvýšená teplota, slabost atd. Moje maminka je mikrobioložka a říkala, že zdravému člověku by listerióza ublížit neměla.zato lidem oslabeným a těhotným ženám ublížit může. Pokud nejíš vyloženě pochoutkové saláty, ty sýry a nedostatečně vyuzené uzeniny, neměla by ses obávat :wink: .
10. led 2007 v 15:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
Listeria monocytogenes a způsoby nákazy
Bakterie listeria monocytogenes se nachází především v půdě a ve vodě. Nakažená zvířata (většinou beze známek nemoci) pak kontaminují z nich vyrobené potraviny jako jsou mléčné nebo masné výrobky. Bakterie listeria monocytogenes se proto přenáší především potravou. Jedná se hlavně o jídla tepelně nezpracovaná, jako je třeba měkký zrající sýr nebo paštika. Rizikové jsou také hot dogy.
Vstupní branou pro nákazu listerie nemustí být jen trávicí ústrojí, ale také porušená kůže nebo dýchací cesty.

Listerióza a příznaky
horečka
bolest ve svalech
žaludeční nevolnost
zvracení nebo průjem
Zasáhne-li listerióza nervový systém, mohou se objevit také bolesti hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy. Přítomnost bakterií listeria monocytogenes prokáže vždy krevní test nebo zkouška míšního moku.
Listerióza v těhotenství
Těhotné ženy jsou rizikem nakažení listeriózou ohroženy až dvacetkrát více než zdravý dospělý jedinec. Nakažené těhotné ženy mohou pociťovat příznaky podobné chřipce. Nakažená matka může přenést bakterii lysteria monocytogenes na plod. Listerióza pak může vést k předčasnému porodu nebo i potratu.
Léčba listeriózy
Proti listerióze lékaři bojují nasazením antibiotik. Inkubační doba může trvat 3-70 dní, nejčastěji činí zhruba 4 týdny.
Prevence ohrožených osob


Vyhněte se vysoce rizikovým potravinám (především tepelně nezpracovaných mléčných a masných výrobků).
Syrové masné potraviny důkladně vařte.
Syrovou zeleninu před požitím důkladně omývejte.
Neuvařené maso skladujte odděleně od ostatních potravin.
Po manipulaci s neuvařenými potravinami si dobře omyjte ruce, nože a prkénko.
Nebezpečí listerie
Bakterie rodu listeria žije všude kolem a zdravým lidem obvykle neublíží. Problémy mohou způsobit imunitně oslabeným jedincům. Listerie je poměrně odolná, rozmnožovat se přestává při teplotě pod 2 °C nebo nad 45 °C. Jediný způsob likvidace listerie v potravinách je pasterizace a tepelná úprava až k bodu varu (podobně jako u salmonelózy).
10. led 2007 v 15:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
No, tak co já si z hlavy pamatuju, rizikové jsou hlavně tepelně neupravené potraviny - zrající sýry, majonézy a výrobky z nich (různé pochoutkové saláty), ale i měkké salámy, sekaná...
No a nejčastější příznaky - vysoké teploty, průjmy, bolesti hlavy...
Jo a taky inkubační doba je až několik měsíců, takže když dneska já, jakožto snažilka, sním nakažený hermelín, tak i kdybych se tomu od nalezení // vyhýbala, zjistím to třeba až ve třetím měsíci :unamused:
Nějaké odkazy:
http://www.stripky.cz/nemoci/detska_onem/listerioza.html
http://www.szu.cz/cem/zpravy/zpr0900/liste.htm
http://www.chpr.szu.cz/edukace/lister.html
http://www.mineralfit.cz/mineralfit/clanek/2316--listerioza-na-ceskych-pultech.html
A vůbec, když zadáš do googlau "listerióza," vyjede ti nějakých 35 000 odkazů :confused: Naštěstí se o tom víc mluví, než se to vyskytuje (a to je dobře), ale v dnešní době bych to v žádném případě nepodceňovala :wink:
10. led 2007 v 15:31  • Odpověz  •  To se mi líbí
ono se obecně nedoporučuje jíst v těhotenství sýry s plísní, paštiky a uzeniny, ale připadá mi, že to kromě zdravotníků nikdo neví...
10. led 2007 v 15:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ladi, když mě trochu překvapila ta inkubační doba, třeba teď jsem pár dní po MS a včera jsem měla k večeři chleba s fakt dobře vyzrálýma a pořádně plesnivýma sýrama :dizzy_face: Rozhodně nejsem žádný plašan, co by měl vzorový snažilkovský jídelníček, v těhu bych asi do takovéhohle sýra nikdy nešla, ale najednou koukám, že úplně stačí to sníst pár týdnů předem... Ale zase abych jakožto snažilka vynechala svoje zamilované sýry, když netuším, jestli otěhotním tenhle měsíc nebo až za půl roku, tak to mi přijde trochu ujetý... Tak co s tím? :grinning: Jak zůstat nad věcí a přitom neriskovat? :grinning:
10. led 2007 v 15:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ladi, mne zase pripada, ze to kazdy vi, ze se nesmi jist,ale nikdo nevi proc. Proto tady probehly i takove rady " v malem mnozstvi vam nic neublizi" a kdyz se to neprehani, muze se jist vsechno....ale v pripade Listeriozy to opravdu neplati
10. led 2007 v 15:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
na druhou stranu holky rozumně - kolik je lídí v zemi a u kolika se to projevilo, přijde mi, že je to zase trochu přinafouknutá bublina.........
10. led 2007 v 15:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
Problém je, že se tolik rozmohla až teď (svádějí to na tu teplou zimu :unamused: ), dřív to sice bylo potenciální nebezpečí, ale jestli to chytly dvě těhule ročně... Takže to bylo takové trochu hypotetické onemocnění, kdyby se měl člověk vyhýbat všemu, co by mohlo být nebezpečné... Jenomže najednou člověk kouká, že je to fakt všude, ach jo :stuck_out_tongue_closed_eyes:
10. led 2007 v 15:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
hankah,
koukni sem, spíš se to nikde víc nerozpitvává.... http://www.rodina.cz/clanek5454.htm takže tak.....
10. led 2007 v 15:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
4a, já to četla začátkem týdne. je to hrozný, opravdu je a je mi těch všech holčin, které tím museli projít strašně moc líto, ať se to stalo díky listerióze nebo z jiných důvodů.........
nevím co na to říct, ale na druhou stranu by si těhulky měli dávat pozor co jí, a zrající sýry si myslím, že se nedoporučují jíst v těhu ani normálně natož když je výskyt takovéhle potvory.........
přeji všem aby je to nikdy nepotkalo!!
10. led 2007 v 15:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak ja som sa na to pýtala svojho gynekológa a on bol názoru, že dnes sa už z tehotenstva robí hystéria...Napríklad bryndza zo salaša, od baču bez tepelnej úpravy je určite podozrivá a do úst by som ju nedala. Ale v obchodoch sa dnes predáva bryndza z pasterizovaného mlieka, čo je určite ok. Na ČT chodieva relácia Sama doma, a tuším pred dvoma týždňami bola venovaná práve listerióze.. Tepelnou úpravou plesnivých a zrejúcich syrov je zrejme riziko minimálne.. Takisto si myslím, keď má tehula chuť na klobásu, nemusí ju zhltnúť rovno surovú, stačí ju asi len poriadne prevariť a listerie sa netreba obávať. Otázkou je či sa netreba obávať ďalších x vecí, ktoré taká klobása obsahuje...
Naše maminy a babiny o takom čosi ani nechyrovali a sme tu :wink:
10. led 2007 v 16:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
Len:
opravdu nevím, co Ti mám na to říct. Bohužel tam asi malinké riziko je.

Yenn, je to pravda. Já už jsem někam do jiné diskuze psal, že by těhotné neměli jíst játra, že by vitaním A mohl poškodit plod, ale akorát jsem spoustu holek naštvala :sweat_smile:

Já jsem vystudovala prevenci a pak biologii a teď pracuju v podpoře zdraví a občas mi připadá, že můžu lidem něco sdělovat jak chci a je to jako bych házela na stěnu hrách. Příkladem je můj otec, který měl první infarkt ve 42, bere denně 5 různých léků, ale životosprávu prostě nezmění, i kdybybch se na hlavu stavěla.
10. led 2007 v 16:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ladi, nojo, co se dá dělat :stuck_out_tongue_closed_eyes: Vzhledem k tomu, jak dlouho se už snažíme, kdybych po celou tu dobu měla dodržovat nějakou spešl stravu, asi se zcvoknu :stuck_out_tongue_closed_eyes: V těhotenství si samozřejmě budu dávat mnohem větší pozor (už z toho důvodu, že těhotná to chytne daleko snáz), ale teď to prostě radši neřeším, jím všecko a jsem v pohodě :slight_smile:
10. led 2007 v 16:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj všem, o listerioze je toho teď věude plno a vzhledem k mému stavu mám docela obavy, hlavně proto že mám pořád děsnou chuť na uzeniny...
10. led 2007 v 16:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
len, nebo si ten sýr udělej obalovanej a máš to :slight_smile: je to bez rizika :grinning:
10. led 2007 v 16:42  • Odpověz  •  To se mi líbí
no já zas měla ukrutnou chuť na syrové maso.... tatarák. :confounded:
10. led 2007 v 16:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nojo, když on ještě čerstvý dvouplísňový sýr... :sunglasses: Ach jo :grinning: A ono tím smažením určitě taky vznikají nějaké zákeřné škodliviny, to si člověk nepomůže :grinning:
10. led 2007 v 16:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
no ale listeriozu zarucene zlikvidujes...a ty skodliviny vznikající při smazení Te ohrozí až za pál desetiletí pravidelné konzumace... jinak jestli máš sedlčanský vltavín (to je jedinej dvouplisnovej, kterej znam), tak u toho bych se asi nebála...
10. led 2007 v 16:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kdepak, tenhle je nějaký německý, ani nevím jméno, přinesl mi ho tatínek, specialista na sýry, že prý je fakt úžasný, no a měl pravdu, akorát opravdu doufám, že v Německu mají těch listérií míň :wink:
10. led 2007 v 16:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojky! Rada bych znala vase nazory na to, jestli nakaza hrozi treba i ze zavinace? Je to vlastne syrova ryba...Prohani me totiz na nej neuveritelne chute , ale ta obava tu je.Diky!!!
13. led 2007 v 15:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj Kalo,tak to by mě zajímalo taky,zavináče jseu teď můj každodenní jídelníček,nemůžu bez nich momentálně existovat,ale trochu se bojím... :unamused: je to jen marinovaná ryba......jsem zvědavá jaké budou názory.....
13. led 2007 v 16:07  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nechcem to brať síce na ľahkú váhu, ale ja som sa pýtala doktora a tiež na mňa pozeral ako na blbú, že môžem jesť všetko čo mi chutí. Tak aj jem. A ani nepoznám nikoho, kto by tú chorobu mal, tak asi to nie je bežné, skôr zriedkavé ochorenie.
Ale je to vec názoru. ja papám aj syry, aj údeniny, aj zavináče...
13. led 2007 v 16:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj holky..co jsou to přesně ty nepasterizované sýry??
zrající je hermelín, niva apod, ale nepasterizované??
jinak moje sestřenka (porod každým dnem) krátce po odvysílané reportáži o vadné serii sýrů baladur zjistila, že snad sýr z té serie jedla, chutná jí to a jí je celé těhu... všichni z toho byli špatní, ona věřila že vše bude ok. zašla na infekční, prošla nepříjemným vyšetřním ale víme žeje ok.. co vím, že jsem těhu taky saláty nejím ale předtím docela často..no a šunku si taky dám, tak jednou týdně..tak nevím
jak už tu někdo napsal, určitě ta nemoc nevznikla ze dne na den..naše maminky o tom nevěděly a jsme tu :slight_smile:
no a navíc kolik těhulek má opravdu ukázkový jídelníček..tak 10procent...
13. led 2007 v 16:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj Lauro! Nepasterizovane syry jsou takove, ktere nejsou konzervovane pasterizaci-tj.zahratim na vysokou teplotu na kratkou chvili,cimz se znici mikroorganismy a zvysi trvanlivost. Pasteriz.jsou vlastne vsechny,co se prodavaji balene v uzavrenych foliich. Takze ruzne eidamy atd.jsou v poho. Spis se takto neupravuje treba kozi syr,MOZNA (ale nevim jiste) mozarella a ty zminovane zrajici syry. Ja radsi nekupuju ani syry krajene u pultu na vahu. Protoze fakt nevim.
13. led 2007 v 17:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
no tak s tou mozzarelou jsi mě dostala..docela ji jím..
jinak tu definici nepaster. sýrů znám, jen jsem si nebyla jistá, co to znamená prakticky..takže díky :slight_smile:
14. led 2007 v 08:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
Lauro, hele zadny stresy, ja to s tou mozzarelou nevim na sto procent.Opet jen co jsem se dozvedela z doslechu.Nejsem znala potravinarstvi,takze lepsi znat nazory a zkusenosti z vice stran.Fakt,ze ted ma ze syru strach skoro kazda tehule, ale lepsi se tim nejak prilis moc nezabyvat,protoze je tezky na 100 procent uhlidat vsechno co zbastis...Pa
14. led 2007 v 10:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
mozzarela je pasterizovaná
14. led 2007 v 11:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ja jsem cetla, ze pastiky, mekke syry (jako camambert, hermelin, syry s modrou plisni, francouzke syry atd) muzou vest k potratu. Tvrde syry jsou naopak doporucovany vzhleden k obsahu Kalcia.
14. led 2007 ve 13:33  • Odpověz  •  To se mi líbí
ano, mozarella je v poriadku, moze sa jest.
14. led 2007 ve 13:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ja osobne bych mozarellu nezkousela. Pro klid na dusi. Ale to je jen muj osobni nazor.
14. led 2007 ve 13:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
1 2 3 ... 5
Tvůj příspěvek