Miminko se neotočilo, co mě čeká?

hanulka91
27. črc 2016

Ahoj maminky,
Budu začínat 35 TT a miminko se mi v 31 TT otočilo zadečkem dolu ☹ Porod koncem pánevním určitě nechci podstupovat, takže jedině císař, ze kterého mám fakt strach. Na kontrolu jdu až 10.8 kde se uvidí zda si to miminko ještě nerozmyslelo a neotočilo se, ale v případě, že ne (a to doktor říkal, že je pravděpodobnější) tak mi budou plánovat císaře. ALE to už budu skoro ve 37 TT a to už jsem s prvním těhotenstvím rodila. Co se stane, když se miminko neotočí a zůstane tak zadečkem dolu a mě praskne voda dříve než v objednaný termín na císaře? Mám z toho strašný strach. Budou mě v porodnici nutit, abych zkusila spontánní porod? A nebo mě rovnou dají na císaře? Někde jsem četla, že se pokouší miminko otočit, ale to se mi taky moc nelíbí. Máte s tím některá zkušenosti? Rodila jste některá miminko koncem pánevním? A nebo praskla vám některé voda před termínem plánovaného císaře? Jak to dopadlo?

mlynkova85
27. črc 2016

Mě nepraskla voda ale začala jsem rodit o 3 dny dřív než byl plánovaný císař. Přijela jsem do porodnice a rodila císařem. Sice to byla rychlovka a malá byla do 2 hodin na světě ale vsechno bylo v pohodě. První mě chtěl nechat gynekolog rodit normálně malý byl úplně bokem,ale v porodnici mě poslali na císaře. Záleží na jakého natrefis doktora někdo rodí děti obráceně normálně někdo pošle na císaře.

aftylka
27. črc 2016

Ahoj, také jsem měla konec pánevní, vše nasvědčovalo tomu, že zkusíme vaginální porod. Ale ten se nezdařil a po čtyřech hodinách mě vzali na císaře. Porod byl vyvolávaný, protože mě nechtěli nechat přenášet, aby dítě nepřibíralo. Obrat mi lékař v mém případě nedoporučil. Kdybych dnes měla podstoupit stejné rozhodnutí, asi bych se rozhodla pro naplánovanou sekci - a to z jediného důvodu - protože jsem musela jít na sekci akutně, jakože hooodně akutně, tak jedině v celkové narkóze. Do teď je mi líto, že jsem první okamžiky syna na světě "prospala". O to víc mě to mrzí, že jsme neznali pohlaví a mně tím pádem utekl ten krásný okamžik překvapení, na který jsem se těšila. Takže z tohoto důvodu bych byla raději pro částečnou anestezii, abych miminko mohla co nejdříve vidět. Bohužel v tomto ti nikdo neporadí, rozhodnout se, zda podstoupit vaginální porod nebo ne, je na tobě. Každá žena to má nastavené jinak. Já rodit toužila, ale nevyšlo to. Tak snad budu mít příště šanci. Držím palce, ať se rozhodneš jakkoli 😉 A kdybys měla jakékoli otázky, tak klidně piš 🙂 Taky jsem v té době hledala co nejvíce informací. Jo, ještě jedna věc, dnes už vím, že jsem na vyvolávací tabletu neměla kývnout, ale počkat, alespoň tři dny po termínu, možná by to šlo lépe. Ale to už je takové coby-kdyby.... A zdařilý porod KP má na svém blogu apachee, třeba tam najdeš inspiraci 🙂

bajana
27. črc 2016

@hanulka91 miminko otacaju odbornici, rozhodne nie pocas rozbehnuteho porodu, takze toho sa neboj...hoci ja by som ten obrat urcite skusila, podla mna vzdy lepsie ako sekcia...inak osobnu skusenost nemam...a dost zavisi aj od pohlavia a velkosti miminka a naladeni matky...ale z pocutia u KP uprednostnuju sekciu, akutnu ci planovanu

hanulka91
autor
27. črc 2016

@aftylka děkuji za zprávu 🙂 můžu vědět co se stalo, že si nakonec skončila na akutním císaři?

aftylka
27. črc 2016

@hanulka91 Malému začaly padat ozvy, lékařům se to nelíbilo, že není na co čekat. Byly to pak fofry. Právě proto sem nabyla dojmu, že asi ještě nebyl pro něj ten správný čas, tableta zabrala dost rychle, bolesti nastoupily snad do dvaceti minut, celkem intenzivní, časté. Přišlo mi to rychlé. Ale já jsem byla prvorodička, takže nemůžu posoudit, jak to probíhá za normálních okolností. Teď si občas vyčítám, že jsem si neprosadila ty dva, tři dny po termínu. Ale třeba by to dopadlo stejně, čert ví... Jinak ještě ohledně toho obratu, pokud by mi ho schválili, tak bych na něj asi šla. Ale ležela jsem v průběhu těhotenství s maminkou na pokoji, co byla právě objednaná na obrat, vrátila se z toho procesu taková rozpačitá, zkoušeli to dvakrát, nepodařilo se a prý by na to už v životě nešla. Tak nevím...

lukza
27. črc 2016

Ja mela syna kp cisar byl naplanovany na 8.2 a 27.1 me v noci praskla voda a rano byl cisar

bluelucy
27. črc 2016

Trochu z jiného soudku, odpověď na jinou otázku...kamarádce se také mimčo otáčelo...a dr. jí poradil, aby cvičila kočičí hřbety...tento cvik se prý dětem nelíbí a zase se otáčí zpět, hlavičkou dolů...u kamarádky to pomohlo...

urtica
27. črc 2016

@hanulka91 Je to jak kde - třeba v místní krajské nemocnici není neotočené miminko bráno jako indikace k císařskému řezu a pokud není jiná další komplikace, běžně se rodí koncem pánevním. Pokud takový porod tedy určitě nechceš a přeješ si císaře - pečlivě vybírej porodnici. Otáčení miminka se dělá předem, ale určitá rizika tam jsou a jakýkoliv zákrok můžeš odmítnout.

kristyna1088
27. črc 2016

My jsme zkoušeli kočičí hřbety,moxovala jsem si bod na prstu u nohy,...a stejně se neotočil.Pak se mě doktor ptal,jestli chci císaře nebo ne a já si ho radši vybrala.Nastoupila jsem v 8h ráno do nemocnice a v 10h byl na světě 🙂

lennus
27. črc 2016

@hanulka91 Mrkněte i tady do skupinky Přirozený porod

merope
27. črc 2016

Co vím ze zkušeností okolí - po klasickém porodu se holka "oklepe" a v pohodě funguje, císař je operace a tak zásadní, že nebýt to porod, tak vás nechají 14 dní v nemocnici, pak měsíc doma a nakonec pošlou do lázní. A podle toho to vypadá - měli byste být v klidu a nejlíp ležet, ale musíte zvládnout péči o domácnost navíc vše doma převrácené, protože miminko = absolutní změna života a fungování rodiny.

aftylka
27. črc 2016

@bluelucy taky jsem cvicila co se dalo, asi nekdy do 37tt nez se rozhodlo, ze budu rodit vaginalne. Syn mel idelani polohu na porod KP a ja se bala, ze by se pri cviceni treba nedotocil nebo strcil nohu pod sebe a byl by to cisar stoprocentne.

Jinak ja rodila v Brne Bohunicich a tam dr take nemeli problem s tim rodit vaginalne, nikdo mi sekci nenutil, brali to jako automatiku. Ale znam i pribeh zname, ktera rodila na obilnaku, asi by byla radeji sla na sekci, ale nebyla to pro ne indikace. Byla hodne potrhana, dost dlouho se z toho psychickdy dostavala. Ale tim nechci strasit, myslim ze s KP porody je to stejne jako s normalnimi. Jaou zeny ktere porodi a ani o tom nevi a jsou zeny, ktere maji pri porodu problemy.

yume9
27. črc 2016

Me se zredukovala plodova voda, když to zjistili na kontrole tak mi naplánovali císaře hned po víkendu. Strach jsem z toho měla strašný, četla jsem kdo ví jaký články o tom. V den nástupu jsem byla tak vyklepana že mi na sále museli něco píchnout jinak bych jim tam strachy omdlela. Nic jsem necítila, vše bylo ok. Do dvou hodin malá byla na světě. Až jak dopadlo anestetikum tak ta bolest byla strašná, proto nám doporučovali brát každé nabídnuté léky proti bolesti.
Chtěla jsem taky rodit normálně, ale malá byla kp takže bych šla na císaře tak či tak. Nechtěla jsem riskovat normální porod a ani ty hmaty.

vozdinka
27. črc 2016

Ja rodila loni KP, porod vyvolavany v 38TT, bylo to me druhe tehotenstvi. Ja jsem na cisare nechtela a v porodnici me ani nenutili. Zkusili i obrat, ale to se nepovedlo. Dcera mela 3kg, za tri hodiny po vyvolani byla na svete. Zadna poraneni, krome nastrihu hraze, jsem nemela. Pokud neni dite velke, porodit KP jde😊

yerry
27. črc 2016

@hanulka91 Ahoj. Já první dceru taky neměla otočenou a šla jsem si naplánovat císař. To byla středa 7.12.2011 termín jsme domluvili na následný pondělí tedy 12.12. Ale v patek mi rupla voda.... dcera se narodila císařem o tři dny dříve než bylo v plánu. ... na příjmu vůbec nikdo netěšil jestli budu tlačit nebo ne. Zkontrolovali malou. Zjistili že je zadkem a ze už je 2 hodiny bez vody a tak svolali tým a v právě poledne byla venku. Hodinu jsem si vytrpět a kontrakce co 2 minuty a zacevkovana takže jsem sd nemohla pohnout ale nebylo to nic hrozného. Vidina toho ze bude mala za chvíli venku mi to všechno zjednodušila.

lennus
27. črc 2016

@merope Souhlasím. Vím, že jinak to někdy nejde, ale v ČR je hodně císařů a sice se říká, že si nelze říct, ale ono to vždycky nějak jde a maminky si myslí, že je to jednodušší, že to nebolí a neznají rizika. Byla jsem překvapená, když mi vyprávěla kamarádka zkušená zdravotní sestra z gyndy, jak moc je to náročné a co se dá císaře zvrznout, jak moc je nebezpečný.
Já jsem po porodu běhala jako srnka a maminky po císaři chodily jako shrbené stařenky, musí to opravdu bolet a do toho se starat o dítě.
Já bych se taky i KP pokusila, ale ne v každé porodnice si troufají, takže asi hledat.

urtica
27. črc 2016

@lennus Tohle je hodně diskutabilní a nejednoznačné...já zas někde četla, že míra rizika PLÁNOVANÉHO císaře je srovnatelná s riziky klasického vaginálního porodu (dokonce jsem někde narazila na info, že dle statistik je plánovaný CS pro dítě bezpečnější). Pokud je to porod koncem pánevním a tím pádem o něco větší riziko přidušení, tak si myslím, že ta procenta mohou i převažovat ve prospěch císaře.
Nebezpečný je hlavně akutní CS - tam jde obvykle o vteřiny a zvrhnout se může opravdu leccos. Samozřejmě , že CS je velká břišní operace a tak je k tomu třeba přistupovat, ale pokud se miminko neotočilo, rozhodně bych nechala finální rozhodnutí na matce.

betelgeuzz
27. črc 2016

tohle záleží na porodnici, někdy i na směně, na kterou narazíš. Jsou porodnice, které radši rodí KP císařem, jiné, kde preferují přirozený porod.
Mně u první dcery , která byla KP, praskla voda, dojela jsem do porodnice, kde jsem na ničem nebyla domluvená a asi by mě vzali na císaře, ale měla jsem v papírech napsaný, že preferuji přirozený porod, tak mě nechali rodit. Ale volali na to dr z jiného oddělení, pak mi říkala PA, že KP může rodit jen dr s dvěma atestacema (nevím, jestli to je nějaké všeobecné doporučení, nebo jestli stále platí).
Na tvém místě bych se zeptala svýho dr, nebo zavolala do porodnice, nebo pozjišťovat na diskuzích o konkrétní porodnici, jaký porod u KP preferují.

jana_2015
27. črc 2016

Proč nechceš porod KP? Já jsem nedávno řešila to samé, malý se mi v 35. týdnu otočil zadečkem dolů a nenechal se přesvědčit. Dělala jsem všechno co jsem měla dostupné, od cvičení až po hypnózu a i vnější hmaty v nemocnici. Těžko mu to zazlivat, maminka se taky tak rozhodla. Nakonec jsme šli na vaginální porod KP, bylo to super. Sice mě doktor hodně nastrihl, ale podle mě lepší než Císař - hlavně pro syna.
Několik zásadních věcí: KP je fyziologická poloha - neni-li jedná nožička dole a druhá nahore. Dělala jsem mohutnou rešerši a zjistila jsem, že nekomplikovaný porod KP, který se sám spustí a jede, je asi stejně rizikový jako Císař. Komplikace můžou být např. Vyvolávání, stres, neschopný personál v porodnici apod. Tedy jsem šla do porodnice, kde jsou kvalitní lékaři a kdyby něco, připraveni na akutního Císaře. A šla jsem tam s tím, že to buď půjde samo a bude to ok, nebo to bude ten Císař. Resp. šla jsem tam s tim, že vše bude ok. Rodila jsem u Apolináře, tam to umí a v rozhodnutí mě podpořili. Spustilo se mi to samo jak si přál syn a šlo to skvěle. Podle mě hlavně díky tomu, že jsem byla vyklidnena a hodně zrelaxovana. DOPORUČUJI nastudovat si hypnoporod - podle něj jsem jela a tomu přisuzuji že to proběhlo ok. A to jsem prvorodička 36 let. Mají o tom knihu nebo koukni na jemnezrozeni.cz
Každopádně je to Tvoje rozhodnutí a podle mě Císař i vaginální porod jsou ok. Největší nepřítel je skutečně stres a jak si to nastavíš v hlavě - a to není fráze! Když se bojis Ty, tak co má dělat chudák těm malej tvoreček? Porod je hodně demonizovan, ale není to takové drama. Já se taky bála, ale nastavila jsem si to v hlavě, že to bude ok. Samozřejmě podpora lékaře a to, u mě nebyla žádná patologie bylo taky klíčové.
Hodně štěstí ať už se rozhodneš já chceš!

lennus
27. črc 2016

@urtica Já tomu nevěřím a praxe kamarádky mě ještě přesvědčila. Jak sama píšeš, je to velká břišní operace a přijde mi, že se dnes císař bere tak nějak normálně, že vlastně o nic nejde a spousta matek do toho chce jít ještě dobrovolně. I plánovaný má stejná rizika, vím od jiné kamarádky, schválně si platila dobrého lékaře z Podolí i na císař, věděla od více lékařů, že se tam toho dá hodně zkazit a ví o případu, kdy bylo dítě díky tomu postižené. Samozřejmě je to případ od případu, ale porod císařem bych v žádném případě nezlehčovala.
A že je to rozhodnutí na matce, o tom žádná, ostatně jako cokoliv jiného. 😉

jaja01k
27. črc 2016

Jestli uz bylo mimco hlavickou dolu a otocilo se, je klidne mozne, ze se jeste otoci zpatky. Ja mela druheho syna KP, sedel na zadku celou dobu, otocit se ho doktori nesnazili a asi bych to ani nechtela. O spontanni porod KP ani cisar jsem nestala, ale jedno jsem si vybrat musela a rozhodla jsem se verit doktorum a dat na jejich doporuceni. Moje doktorka i v porodnici mi rekli, ze v mem pripade by byl cisar zbytecny, ze mam idealni podminky pro spontanni porod. Byl to muj druhy porod brzy (13 mesicu) po prvnim, maly mel spravnou polohu a vahovy odhad 3.500g. Tak jsem se nechala presvedcit a jsem rada, ze jsem do toho sla. Porod byl pomerne rychly a naprosto bez komplikaci. Nevyhnula jsem se nastrihu, s tim jsem ale dopredu pocitala, ale porad lepsi nez rozriznute bricho. Maly si z toho odnesl modrinu na zadecku, ktera se mu zahojila, nez jsme sli z porodnice domu.

reruna
27. črc 2016

@hanulka91 ja rodila akutnim cisarem, ale u me to bylo komplikovane, protoze nejen ze byl KP, ale jedna nozka byla zaklinena v porodnich cestach a byl to chlapecek, takze podle dr temer neporoditelne normalne, na vyber jsem nemela, ale se mnou na pokoji byla pani, ktera prvni porod mela holcicku Kp a rodila normalne a vse v pohode a druhy porod taky holcicka a KP, zkouseli to normalne, ale pak slably ozvy a musela na cisare, dle jejiho srovnani cisar proti vaginalnimu porodu byl strasny, prave kvuli tomu zotavovani, po normalnim porodu behala kolem miminka hned druhy den, ale po cisari mas fakt velke bolesti a tyden se skoro nepohnes, 14 dni je kazdy pohyb i kazde zasmani utrpeni, cisare jsem zazila 2x, normalni porod ne, tak srovnavat nemuzu, ale pro me byl cisar opravdu nejhorsi zazitek a bolest zatim v zivote a trauma docela velke. Tim te nechci strasit, jen je treba s tim dopredu pocitat a zajistit si v pripade cisare velkou pomoc od rodiny. Drzim palce, at se jeste mimi pretoci, me se syn pretocil az ke konci tehu, bohuzel tedy zadeckem dolu...

urtica
27. črc 2016

@lennus Ano - nevěříte - tj. přesně ono - je to spíš otázka víry než vědění. Informace, alespoň ty běžně dostupné, jsou velmi protichůdné - podobně jako u očkování.

Každopádně - já sama bych v případě KP volila CS. Zkrátka v této konkrétní věci věřím tomu (a je to opravdu také spíše víra než vědění - i když rovněž na základě toho, co jsem kde zaslechla, či si přečetla), že je to méně riskantní než vaginální porod.
Jak už jsem psala - mělo by to (podle mě) být na rozhodnutí matky - nepodceňovala bych v tomto směru ani její intuici. Má-li tazatelka pocit, že CS je lepší, mělo by jí to být umožněno a nepřemlouvala bych ji k vaginálnímu porodu (i když předem bych jí určitě doporučila sehnat si co nejvíc informací o možných rizicích a přínosech obou dvou postupů).

CS určitě nezlehčuji, ale je pravda, že mám pocit, že je v poslední době hodně démonizován - asi to souvisí i s boomem popularity přirozených porodů. Pokud to jde, je samozřejmě vždycky plus porodit přirozeně - ale na druhou stranu, chvála Bohu za možnost rodit císařem...

Pochopitelně, že se může stát, že bude dítě po CS postižené - stejně jako se stalo xkrát při normálním porodu, kdy se dítě např. přidusilo - rodí se i mrtvé děti, že. Na jednom případě nebo na znalostech kamarádky bych to nestavěla - musela byste mít opravdu relevantní statistická data.

urtica
27. črc 2016

@lennus Ještě k té poslední větě ("A že je to rozhodnutí na matce, o tom žádná") - jak jsem psala výše, třeba místní porodnice to neumožňuje, děti KP se zde rodí automaticky vaginálně...

reruna
27. črc 2016

@urtica ja myslim, ze spis nez pocit by melo byt urcujici, co si mysli lekari, ono je totiz hodne moznosti a variant porodu KP a kdyz jsou idelani podminky, tak je vaginalni porod urcite lepsi varianta, tohle nejde jen tak na dalku radit, piseme jen svoje zkusenosti, ale tazatelka musi hlavne dat na rady sveho porodnika. Ja vim, ze bez moznosti cisare bych svuj prvni porod mozna neprezila ani ja ani dite, ale presto nebudu nikoho presvedcovat, ze jedine cisar...v dnesni dobe mame nastesti peci v porodnicich natolik kvalitni, ze se temer neni ceho bat

lennus
27. črc 2016

@urtica Vidíš a jsou porodnice, kde to berou automaticky jako důvod k císaři. Je dobré dát na svůj pocit, ale zas proč z toho dělat strašáka, když tak ženy běžně rodí, že?
Já mám ohledně císaře právě úplně opačný pocit a ano, je skvělé, že je taková možnost.
To je asi přesně to, co u nás chybí i v jiných tématech - relevantní informace, nezastrašovat, ale dát možnost výběru.

urtica
27. črc 2016

@reruna To máte těžké, protože právě v případě porodu KP se neshodnou ani sami lékaři 🙂 - je to poměrně kontroverzní téma.
A co se týká traumatu - věřte , že vaginální porod může být také velmi traumatizující - je to individuální. Kamarádka zas rodila podruhé císařem a pochvalovala si to, že proti prvnímu vaginálnímu porodu (dlužno dodat, že první porod měla dlouhý a s komplikacemi) to byla pohoda.

kh87
27. črc 2016

Tak já se taky přidám - protože se malý neotočil, dali mi vybrat, resp. s doktorem jsme se domluvili na císaři, nicméně mi praskla voda týden před a ještě v době, kdy se v "mé" porodnici malovalo, takže mě odvezli jinam. S císařem nebyl problém, jen mě teda nechali asi 5 hodin na boxech a doufali, že už to vyjde na další směnu.. 🙂 držím palce!

janickajana
28. črc 2016

@merope měla jsem porod CÍSAŘSKÝ řezem, kvůli tomu že mimi leželo koncem pánevním a doma jsem byla 4den po sekci a do žádných lázní jsem fakt nejela. Po týdnu od sekce jsem fungovala. Nic těžkeho nenosila, ale pomalu to šlo. Není to tsk zlé ☺

luj89
28. črc 2016

@janickajana Však se po císaři do lázní nejezdí ;)
@hanulka91 Já bych ještě nezavrhovala vaginální porod, přecejenom je to tvé druhé dítě. Nebo je k tomu i nějaký jiný důvod než KP?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru