Rizikové těhotenství - máte zkušenost?

kajurell
26. lis 2017

Ahoj, obracím se na vás, maminky a snažilky s dotazem.
Letos v červenci jsem v 17tt přišla o chlapečka kvůli VVV - měl nevyvinuté močové cesty, veškerou moč měl v močovém měchýři, tím pádem nedostatek plodové vody. Vývoj se mu zastavil někde ve 14tt. Vyvolání trvalo cca 12 hodin i s následným porodem. Malý se narodil už mrtvý, kvůli zbylé placentě jsem byla na revizi.
Lékaři netuší, zda to bylo geneticky, nebo jen "nahodilá" vada, ale přiklání ae spíše k té náhodě.
Každopádně teď, po 3MS jsem otěhotněla znovu, teď jsem dle poslední MS v 8tt, což ukázal i UTZ na pohotovosti v pátek, kde jsem byla kvůli šíleným křečem, průjmu a zvracení.... Ke svému lékaři jsem objednaná zítra, t.j. 27.11.
O co mi jde.. Vzhledem k tomu, čím jsem si prošla a také vzhledem ke svému zaměstnání (řidička trolejbusů v Brně) mám strach, že by se mohlo něco stát, přece jen ten neustálý stres není moc dobrý pro miminko.. Beru vitamíny, kyselinu listovou, které jsem u Matýska nebrala.

Můj dotaz tedy zní - měla bych nárok na rizikové těhotenství? Pokud ano, jak je to s vycházkama? Je možné mít neomezené vycházky?
Předem všem děkuji za odpovědi. ❤

bassetlady
26. lis 2017

Neschopenku Ti dnes už napíše víceméně každý doktor a vycházky jsou max 6 hosin denne. Buď vcelku nebo rozdělit.

zutinka
26. lis 2017

Ahoj,ja si myslim,ze na neschopenku nárok mas.Jak je to s vychazkama to bouzel nevím.

smudlinka24
26. lis 2017

Ahoj, na rizikove narok nemas vzhledem k vv, ale co se tyce tve profese bych se snazila u zamestnavatele domluvit neco klidnejsiho, pokud je to mozne nebo idealne se domluvit se svym gynekologem.

smudlinka24
26. lis 2017

Muj lekar tedy riziko na pozadani opravdu nenapise, i kdyz ja to mela presne obracene, on me na riziko posilal a mne se nechtelo, protoze jsem to v praci mela opravdu na pohodu.

kajurell
autor
26. lis 2017

@smudlinka24 ahaaa, ja prave myslela, ze kvuli vvv bych teoreticky narok mit mohla. A jinou praci mi nedaji. Jsem ridic, navic je nas malo, takze to beztak nakonec dopadne jen klasickou neschopenkou..

klllarinka01
26. lis 2017

Zkusila bych se ho zeptat. Za to nic nedas. Maximalne ti rizikove nenapise. Vis jak se rika, lina huba.. 😁 A vychazky 6hodin denne 😉

smudlinka24
26. lis 2017

https://www.babyweb.cz/co-je-dobre-vedet-o-vroz...
Zeptej se doktora, vylic mu okolnosti a treba se domluvite, jinak me neschopenka nijak neomezovala, mela jsem to rozdelene podle toho jak se mi to hodilo, ale vlastne jsem vychazky krom venceni moc nevyuzivala. Na nejake litani jsem se necitila, proste riziko no.

bassetlady
26. lis 2017

@kajurell ale rizikové je to samé co neschopenka

megi89
26. lis 2017

@kajurell já rodila v srpnu, r.2016 mrtvé miminko v 41tt a všichni lékaři mi řekli, že příští těhotenství bude automaticky rizikové, více hlídaná....

amoretspes
26. lis 2017

Nemusíš mit automaticky rizikové těhotenství.ale neschopenka ti napíše gyn,vysvetli co a jak.Jinak jak píší holky vycházky max 6h a pozor i o víkendu.Ale dá se to já byla na NP od 3mes.

swetlusska
27. lis 2017

Pokud Ti není dobře a hlavně máš stres a všechno dohromady, tak se domluv s lékařem. Dá ti neschopenku (tzn. rizikové). No a vycházky si pak dáš tak jak se s mudr domluvíš, max ale jen 6 hodin denně (buď v kuse nebo rozdělit), já měla třeba 2 hod ráno a 4 hod odpoledne. Pak si to zas třeba změníš na 6 hod v kuse.

kajurell
autor
27. lis 2017

@megi89 ja byla dneska u sveho lekare a rikal mi, ze at moje obvodacka posle neschopenku jemu a ze zustanu na neschopence.

kajurell
autor
27. lis 2017

Jinak konecne muj doktor mi vysvetlil vsechny ty latinske pojmy z pitevniho protokolu, tak nejen, ze miminko melo teda obrovsky mocovy mechyr, poskozene ledviny, ale i skoliozu patere a hexadaktylii - sesty prstik na horni koncetine.. Genetiku v Bohunicke nemocnici nesjpis nedelali, ale nevim, smrdi to nejakou genetickou vadou. Doktor se divil, ze ty vysledky z genetickeho vysetreni jeste nemam, ze mi je nikdo nedal, ale snazil se me utesit, ze pry to byla proste spatna shoda nahod.. No, nevim. Za 3 tydny jsem objednana na dalsi UTZ v 10tt, na odbery krve skrz prvotrimestrialni vysetreni. No jsem z toho nervozni jak blazen ☹ modlim se, aby malicke bylo zdrave.

megi89
27. lis 2017

@kajurell určitě to byla shoda náhod. A teď vše bude v pořádku. 💜

zutinka
27. lis 2017

@kajurell urcite vse bude v pořádku!!!

kaja2016
18. led 2018

@kajurell Určitě ti to každý normální gynekolog napíše. Mě ji nabízela u každého těhotenství hned při zjištění aniž bych měla jakékoliv problémy.

kajurell
autor
19. led 2018

Ted mame pro zmenu riziko na Downa 1:89... Prvnk miminko, o kterem jsem psala, melo monosomii 16 chromozomu. Geneticka vada neslucitelna se zivotem... No, 29.1 jdu na plodovku.. Nervy mam jak blazen

zutinka
19. led 2018

@kajurell hlavu vzhůru!Dopadne to dobře! Vím,že reknes to se jí píše buď v klidu atd!Ale opravdu zkuz být v klidu! Vím nejsem ve tvé kůži.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru