Streptokok B v pochvě během těhotenství. Máte zkušenost?

brzobreburdovi
23. říj 2007

Ahojky,tak jsem se dnes tel.dozvěděla,že mi při kultivačním vyšetření byl zjištěn streptokok v pochvě a že mám přijít zítra do ordinace.Jsem ve 38.týdnu těhotenství. Hned jsem začala pátrat na internetu,ale raději jsem to neměla dělat, protože jsem z toho akorát vykulená. Už aby bylo zítra a mohla jsem to probrat s panem doktorem. Článek k tomuto tématu je na http://www.rodina.cz/clánek5833.htm
Pokud máte některá s tím /bohužel/ také zkušennosti,tak budu ráda,když se semnou o ně podělíte. Moc děkuji Lída

sue
23. říj 2007

Ahoj Lída, mne streptokoka B zistili keď som naposledy bola v nemocnici - myslím 25tt, nasadili Penicilín 3x1 tableta denne , 7 dní, preliečili sme sa a vyliečili a lekár povedal, že veľmi veľa tehuliek tým trpí, takže sa netreba zbytočne znepokojovať. Podstatné je, že ti ho diagnostikovali a môžu liečiť... ešte jedna rada... veľmi negoogli... len ťa to zbytočne vydesí a prípad od prípadu je iný... dôveruj lekárovi, ak nedôveruješ jednému, daj sa vyšetriť aj u druhého, ale nestresuj sa zbytočne knihami, učebnicami, netovými fórami a podobne.
Držím palčeky...

brzobreburdovi
autor
23. říj 2007

..udělala jsem chybu v tom odkazu, je to 😉

http://www.rodina.cz/clanek5833.htm

melory
23. říj 2007

tiez som tym trpela v uvodzovkach, lebo nic som necitila, mala som to az pri druhom tehotenstve, tiez som dostala penicilin, ale ten mi nezabral a tak pred porodom som dostala infuziu, tiekla mi hodiny...ako sa mi dobre lezalo.

brzobreburdovi
autor
23. říj 2007

Ahoj Sue, děkuji za povzbuzení,snad to vše bude OK 🙂

vladkaz1
25. říj 2007

Ahoj aj ja ho mam a doktor mi povedal ze mi da pred porodom 4 hod infuziu aby vysiel.Je zevraj zbytočné ho preliecovať skor pretože je velka sanca ze sa obratom varati .

yofresh
25. říj 2007

ahojky taky řeším stejný problém, jsem zatím ale snažilka.
Tohle jsem si ztáhla z netu a jsou to vesměs pozbuzujucí informace 😉 . Je to lékař, který radí pravidelně do časopisu Maminka -

Streptokoky představují druh bakterií , který má různé kmeny (typy), z nichž některé patří mezi normální obyvatele tělních povrchů a onemocnění způsobují pouze za určitých okolností a některé patří mezi ty mikroby, jejichž výskyt je v dané lokalitě „nenormální“ a je spojen s určitým druhem onemocnění. Typickým zástupcem druhé skupiny těchto bakterií je Streptoccocus pyogenes (patří mezi skupinu A) a který způsobuje typickou angínu. Zástupcem první skupiny je Streptoccus agalactiae – jediný kmen, který nás porodníky zajímá (podrobněji v druhé polovině článku) - patří mezi normální obyvatele trávicího traktu mužů a žen. V řadě případů se vyskytuje v pochvě ženy (i mimo těhotenství), aniž je jeho přítomnost provázena objevením se obtěžujícího výtoku. V těchto případech řešit přítomnost bakterie nijak nemusíme , léčit ho není nutné. To vše by se ale mělo přehodnotit, pokud žena plánuje otěhotnění. Zvláště pak, pokud se objeví výtok a my tohoto mikroba prokážeme stěrem z pochvy. Zpravidla je výtok zaléčen po návštěvě gynekologa různými léky – k dispozici máme širokou škálu různých zaváděcích čípků. Výskyt streptokoka v porodních cestách dosud netěhotných žen může být příčinou infertility , čili může (ale většinou spíše nemusí) způsobit těhotenské neúspěchy - časné potraty. Tato oblast je bohužel stále zastřena „tajemstvím“, přes intenzivní výzkumy. Takto tedy probíhá postup u žen, které nejsou těhotné.

Poněkud jiný přístup ale platí u těhotných žen. V zásadě se neliší v tom, že pokud mikroba objevíme náhodě z rutinního stěru na počátku těhotenství a těhotná nemá žádné obtíže (krvácení, výtok, bolesti či časté tvrdnutí břicha) , odebereme moč na kultivaci – přítomnost bakterie v moči (abychom vyloučili jeho současný výskyt tam a případně přeléčili často bezpříznakově probíhající močovou infekci), ale jinak opět nemusíme jeho přítomnost nijak řešit. Jde o to, že tato bakterie je prakticky nevymýtitelná z porodních cest, často vycestuje z konečníku do pochvy opět již krátce po přeléčení. Informace o výskytu streptokoka je pro nás ale velmi důležitá. Bez ohledu na to, jak dopadnou další stěry v těhotenství , již musíme těhotnou vést jako streptokok-pozitivní a musí dostat antibiotika k porodu, jak bude uvedeno dále. Na konci těhotenství přichází těhotné – platí většinou – do poradny porodnice, kde budou rodit. Uvedu modelovou situaci tak, jak vypadá na naší klinice.

U každé z Vás při první návštěvě zkontrolujeme, jestli byl v posledním období (tím myslím v posledních několika týdnech těhotenství) proveden stěr z porodních cest. Pokud byl již nabrán (cca po 34.týdnu), následně uváděný odběr není u nás nutný. Pokud tomu tak není, odebere ho lékař pomocí štětičky z rodidel v naší těhotenské poradně. Obvykle stěr provádíme v 35. - 37. týdnu těhotenství. Cílem odběrů je pátrat po výskytu bakterií v porodních cestách obecně. Jediná bakterie, jejíž výskyt v porodních cestách je spojen se závažnými novorozeneckými infekčními komplikacemi, je streptococcus agalactiae. Ostatní bakterie nemají ve vztahu k ohrožení plodu žádný význam, obávat se jich nemusíme.

Streptococcus agalactiae patří mezi mikroby, kterým říkáme streptokoky skupiny B (říkáme jim ve zkratce také GBS - z anglického Group B Streptococcus). Tyto bakterie mohou způsobit u novorozece poměrně závažnou infekci (zápal plic, zánět mozkových blan atd.). Umíme těmto komplikacím účinně předcházet podáním antibiotik rodičkám v době porodu, bude popsáno dále.

Každá žena by měla mít na konci těhotenství proveden stěr z porodních cest, jehož cílem je pátrat cíleně po této bakterii. Tento mikrob se porodních cestách vyskytuje u českých těhotných žen cca v 20% . Není tedy žádným překvapením. Streptokok patří mezi přirozené obyvatele trávicího ústrojí mužů a žen jak již bylo uvedeno dříve, není ale přítomen u všech lidí. Tato bakterie vycestuje u určitého procenta žen (především na konci těhotenství) z trávicího ústrojí do porodních cest. V naprosté většině případů jen „obývá“ porodní cesty. V menším procentu případů však může stát za potratem či předčasným porodem, proto mimo jiné musíme vždy těhotným ženám s obtížemi (kontrakce, výtok, krvácení) odebírat stěr zaměřený na výskyt i této bakterie. Přítomnost streptokoka není spojena s ohrožením plodu na konci těhotenství. Pokud těhotná nemá přímo obtěžující výtok, není nutno streptokoka v porodních cestách léčit ani na počátku, ani kdykoliv v průběhu těhotenství . Při výskytu obtěžujícího výtoku podáme těhotným ženám zaváděcí vaginální čípky bezpečné a plně slučitelné s těhotenstvím (např. Macmiror, Framykoin, Polygynax atd.).

Bylo zjištěno, že jakékoliv snahy o definitivní vymýcení bakterií z porodních cest jsou neúspěšné . Bakterie osídlí pochvu znovu po podání antibiotik již za několik dní po vysazení léků. Proto víme, že pouhé podání vaginálních čípků těhotným ženám nestačí, je nutné podat antibiotika až k vlastnímu porodu a to ve formě nitrožilní infůze. Tento způsob podání antibiotik totiž zajistí dostatečnou ochranu plodu před výskytem časných novorozeneckých infekčních komplikací. Podáváme vždy taková antibiotika, o nichž víme, že jsou pro plod i matku bezpečná a šetrná. Každá těhotná, u které zjistíme výskyt streptokoků v porodních cestách dostane antibiotika vždy, když přichází k porodu, ať již byla v těhotenství přeléčena či nikoliv. Antibiotika k porodu dostane každá rodička také tehdy, když odtéká plodová voda více jak 12 hodin , a to i přestože nebyl výskyt streptokoků v porodních cestách prokázán. Rutinně nejsou totiž u všech žen prováděny výtěry z např. z konečníku a proto, s postupem času může dojít k postupu bakterií z konečníku do porodních cest a při porušení obalů plodu mohou postupovat přímo k plodu, také zde antibiotika zajišťují dostatečně účinnou ochranu budoucího novorozence.

Těmito postupy jsme dosáhli účinného mapování výskytu streptokoka v porodních cestách, díky následně prováděné profylaxi (ochrannému podávání antibiotik) se podařilo novorozenecké streptokokové infekce prakticky vymýtit.
MUDr. Michal Koucký

anney
25. říj 2007

Ahojík,
já měla také streptokok agalatea a ještě bacterii e.colí.Měli mi dát cca 4 hodiny před porodem atb. aby se miminko odemě nenakazilo.Hrozí jím celková sepse.To je zborcení organismu,zánět průdušek, zápal mozkových blan a další svinstva.Bohužel jsem začala rodit o 3 týdny dřív a to tím , že mi praskal voda,.Tak hup do porodky a tam mi dali rychlokapačku s atb.Ta za půl hodiny vykapala.Další dávku jsem měla dostat za 4 hodiny.Ale bohužel se malý narodil za 2 hodinky, takže další dávku jsem nedostala.No a to bylo vše.Při propouštění z nemocnice mi řekli,že se malý odemě stejně nakazil a že má toho koka v uchu.Byli jsme z toho strašně vykulení a vystrašení.Ale můj pediatr mě ujistil, že mu vůbec nic nehrozí, že takového koka máme skoro všichni třeba na kůži a tak a že nám vůbec nic nedělá.No a byla to pravda.Malý byl uplně zdravý a je dodnes.Takže shrnuli to,vůbec nic se nám nestalo, dr. si vše ohlídali a ty se taky vůbec ničeho neboj!!!!!!!Všechno bude fajn, 😉 😉 😉

monkula
25. říj 2007

Mám podobnú skúsenosť ako ty anney, vlastne navlas rovnakú, až na to, že sa malá našťastie nenakazial, aj mne zistili streptokoka v kultivácii, a keďže sa naša malá Chiarka pýtala na svet o 3 týždne skôr, dostala som infúiou ATB, a len čo vykvapkala, malá sa narodila, totižto, 17.09 ma prijali, rýchlo dali ATB a 17.52 bola mladá dáma na svete... 😀 😀 😀

zevina
25. říj 2007

Lído, už jsem psala i k tvému dotazu ohledně kojení, ale pro tvé uklidnění to napíšu trošku obšírněji 😉
streptokok je sice bestie, ale naštěstí při dnešních podmínkách a možnostech medicíny lékaři dělají maximum proto, aby nenapáchal pokud možno žádnou škodu. Streptokok ti nemusí vůbec způsobovat žádné potíže, ani nemusíš tušit, že ho máš, problémy může způsobit děťátku právě až při porodu, tehdy se preventivně zahájí léčba antibiotiky, ten můj streptokok byl asi mimořádně odolný 😠 takže ATB z nějakého důvodu nezabraly, ale roli hrálo určitě víc faktorů, přenášela jsem, malý byl docela macík a já zase naopak drobná, takže porod byl hodně dlouhý a namáhavý pro oba, tím pádem děťátko oslabené, takže i náchylnější k infekci a navíc byl prďola i hodně zahleněný ☹
Malý se nakazil, dostal novorozeneckou sepsi, naštěstí se na nemoc přišlo velmi brzy a už do dvou hodin po narození byl v inkubátoru s podporou dýchání a antibiotiky, strávili jsme v porodnici dlouhých 16 dnů, z toho 10 byl v inkubátoru, protože pořád přetrvávaly dýchací problémy a musel být podporován kyslíkem ☹
ale tohle je ta horší a opravdu velmi výjmečná varianta, proto se zbytečně neobávej a nestresuj, určitě bude všechno v pořádku a brzo budeš mít miminko v náručí a zdravé 🙂 držím palečky 😉
jinak u nás to má taky šťastný konec, nemoc je za náma, všechno je v pořádku, žádné následky si právě díky včasné léčbě neneseme, jen jsme chodili častěji na nejrůznější kontroly a víc si nás pediatři hlídali, ale ťuk ťuk, klučina je šikovný a zdravý jako řípa 😉 🙂

brzobreburdovi
autor
25. říj 2007

MOC Vám všem děkuji za info a podporu!!! Snad to vše bude OK. Termín mám 4.11. tak pak písnu. Držte pěstičky 😉 ahoj Lída

eva4444
25. říj 2007

ahoj, ja som mala tiez, dokonca mi prerastol do infekcie, vplyvom ktorej som zacala v 30tt trosku krvacat,a skratil sa mi krcok, ale po antibiotikach to bolo ok, az na to, ze som po nich schytala mykozu (co je bezne) a este bolo treba preliecit tu. a nakoniec som rodila 40+4 😉

moniika
27. říj 2007

ahojky,tento tyden jsem take zjistila ze mam streptokoka,termin porodu mam 20.11 byla jsem z toho docela dost spatna ale tato stranka mne dost uklidnila dekuji 🙂

bree
11. zář 2008

Chcela by som sa informovať. Mám streptokoka a chcela by som vedieť ako je to s milovaním. Môžem nakaziť manžela? A potom poprípade po mojom preliečení môže opäť nakaziť on mňa?
Ďakujem

bree
11. zář 2008

to mi naozaj nikto nevie zodpovedať moju otázku. Prosíííííííííííííííííím

enjoy
11. zář 2008

bree, pokial sa jedna o streptoccocus agalactiae o ktorom tu baby pisali, nemusis mat obavy ze nakazis manzela a potom on teba, pretoze tato bakteria je prirodzenou sucastou vaginy a creva u cloveka pre ktoreho nie je nebezpecna. problematicka je len pre babatko pocas porodu. aj po nasadeni ATB by sa ti coskoro vratila naspat, pretoze je to prirodzena mikroflora tela ktora sa neda definitivne odstranit. prave preto sa dava mamickam infuzia s ATB az ked zacne porodna cinnost, pretoze skorsia liecba by bola zbytocna.
vyssie je o tom pekny clanok co sem dala yofresh. 😉

bree
11. zář 2008

ale ja som len v druhom trimestri a doktorka mi na to dala antibiotiká.

denisaap
1. říj 2008

ahoj maminky,tiez mam podobny problem,zistili mi tiez daku infekciu a tiez musim dostat antibiotika pocas porodu,dost ma to vystrasilo lebo pri prvom tehotenstve som taketo problemi nemala a prirodzene nastal u mna strach aby bolo male v poriadku,termin porodu mam o 3 tyzdne a len dufam ze vsetko dobre dopadne,vase prispevky ma dost ukludnili a tak prajem vsetkym maminkam s podobnym problemom vela stastia pri porode... 🙂

ava
2. říj 2008

bree - ty ATB jsi dostala proto, že máš ani nějaké průvodní potíže - výtok, svědění nebo něco podobného. Streptokoka to ovšem nevymýtí zcela, a tak musíš počítat s infuzí při pododu. Přenášení na manžela a zpět bych se nebála - je to blbý, ale stejně nepomůže abstinovat, streptouš přežije vše 😒

sixtine
5. říj 2009

Ahojte baby, chcela som sa opytat, ci mate niekto skusenosti so streptokokom v skorsom stadiu tehotestva. Zistili mi ho v 13 tt, bola som preliecena Dalacinom, ale kultivacia v 16 tt ho znova potvrdila. 😒 Okrem bieleho az bledozlteho vytoku bez farby, zapachu ci svrbenia nemam ziadne ine priznaky a doktor sa rozhodol to zatial necha tak a nebude to znova liecit. Mali ste niektora takyto problem? Nemoze neliecena infekcia sposobit problemy babatku?

saruspec
20. říj 2009

zdravím,ted to neubliží miminku až pujdeš rodit normalním porodem ne cizařem tak tě napichnou 3h před porodem do žili antibiotika aby to nedostalo miminko.ja šla cisařem nic mi nedali a malej měl infekci jak se narodil.tak se neboj. 😎 čauky šárka

danu
16. pro 2009

elefe • 1d, 38tt • Dnes o 19:40
Ahoj tehulky,
chcela by som sa spytat ci mate niektora skusenost so streptokokom zistenym z vyteru, bolo mi povedane ze koli tomuto bacilu mi bude tesne pred porodom podana infuzia s antibiotikami aby sa dietatko pri porode nenakazilo, dava sa potom preventivne nieco aj novorodeniatkam ? Neviete mi povedat co by mohol tento typ "koka" sposobit babatku ak by sa teda na neho preniesol?
dakujem za kazdy jeden prispevok

bershka
16. pro 2009

a baby, co po tehotenstve? mna to furt trapi a furt mam mykozy kvoli tomu. vie mi niekto poradit? 😢

sixtine
16. pro 2009

Prave minuly tyzden som o tom hovorila s lekarom. Mykozy urcite nemas zo stretptokoka, to je zase ina bakteria. Ale urcite je vraj potrebne pokracovat v liecbe atb v tabletkovej forme aj tesne po porode, pretoze je velka pravdepodobnost, ze ho mas aj inde, hlavne v krku a mohla by si nakazit babatko pri obliznuti cumlika, maznani sa alebo aj pri nedostatocnom umyti si ruk. Takze kapacka pri porode a tablety sirokospektralnych atb po nom (takych, co neskodia kojeniu).

argousek
17. pro 2009

Ahojte holky,
tak já mám taky nemilou zkušenost se streptokokem v pochvě. Rodila jsem v 26. týdnu těhotenství, protože mi z ničeho nic praskla plodová voda. Z vyšetření mi zjistili, že jsem měla právě streptokoka. V porodnici mi tvrdili, že právě streptokok způsobil prasknutí vody. Můj gynekolog zase tvrdí, že tam musela být ještě nějaká infekce, že streptokok sám o sobě tohle nezpůsobí. Já jsem ale žádné problémy neměla. Teď jsem znovu těhotná a mám trochu obavy, aby se to neopakovalo. Nevím, jestli na to nemám znovu gynekologa upozornit, aby mi třeba dělal při každé kontrole stěry, aby se to třeba včas přeléčilo. Nejhorší je opravdu, že já třeba o ničem nevěděla, takže ho můžu mít zase a nevím o tom. A nevím, jestli tedy může něco způsobit nebo to nevadí, když je v pochvě přítomnej ☹

sixtine
17. pro 2009

argousek, co som si odkonzultovala s viacerymi gynekologmi aj porodnikmi a nacitala, tak streptokok skupiny B sa v tehu nepreliecuje, kym nesposobuje problemy (krvacanie, vytok a pod.). mne ho lekar uz dvakrat preliecoval kvoli vytoku, pri najblizsom stere tam bol zase, ale kym nezacal zase robit sarapatu (vytok), nechal to tak. dalsi lekari, s ktorymi som to konzultovala, tento postup schvalili...

argousek
17. pro 2009

sixtine díky no já žádné problémy nemám. Občas mám výtok, ale ne svědivý a pak se to zase srovná, tak to nijak neléčím. Doktorka mi říkala, že výtok je v těhotenství normální kvůli hladině hormonů. A kdybych pociťovala svědění nebo pálení určitě hned letím k doktorovi 😉

sixtine
17. pro 2009

len si sleduj, ci sa ti nezmeni charakter vytoku. pri streptokokovi vytok nesvrbi a nepali. ale keby ho bolo zrazu viac, ale by mal inu farbu (zltu) alebo konzistenciu, lekar by ti mal dat cipky alebo krem, co je v pohode v tehu. mna uz tri krat liecil dalacinom.

elefe
17. pro 2009

Ahojte
tak ako som bola pisala mam rovnaky problem, len neviem preco vlastne stery nerobia aj skor nie az ku koncu tehu , ale myslim ze prave koli tomu , ze sa zbytocne streptokok nepreliecuje pretoze sa neustale vracia , a to sme museli stale v tehu jest atb
ja som len bola upovedomena ze pred porodom dostanem infuzku , presne ako tu mnohe z vas pisete,,,,
pekny vecer

leni96
21. pro 2009

Ahoj holky,
z kultivace mi byl zjištěn streptokok agalactiae+, dostala jsem globule Macmiror komplex, tak snad to pomůže. Měla jsem takové slabé pálení, ale ne úplně pravidelně každý den, jen občas a slabší nažloutlý výtok, tak jsem na to radši upozornila doktora. Ten mě prohlédl a hned mi řekl, že je tam zánět. Doufám, že se vyléčím a bude to všechno v pořádku. První porod jsem měla předčasný v 27. týdnu, příčinou byla infekce, ale co ji způsobilo mi nikdo neřekl ☹, takže mám opravdu obavy jak to dopadne teď.
Hodně jsem četla o tomto streptokoku, že se léčí až před porodem, prý jinak není nebezpečný. Ale taky jsem si přečetla článek jedné maminky, které se tento streptokok přemnožil a pak předčasně porodila ve 22.týdnu ☹.

elefe
22. pro 2009

leni96
je to asi rozne , kazda zena ma iny imuniitn system a je proste ina,,, mozno tym to bolo,,, mne uz porod v 22tt nehrozi , takze uz musim sa spoliehat len na to ze to bude OK po infuzke pred porodom,,, 😖
pekny den

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru