• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Zarděnky. Je to indikace k přerušení těhotenství?

18. srpna 2013 
Ahoj snažilky, to, že jsou zarděnky v těhotenství velmi nebezpečné asi ví každá z nás. Já je bohužel jako dítě neměla.. Do dnešního dne jsem to až tak neřešila, nebezpečné je setkání se zarděnkama tak nebo tak. Ale..

V knihkupectví jsem náhodou nakoukla do Velké knihy o matce a dítěti do kapitoly plánujeme dítě a tam bylo napsáno: ... pokud jste zarděnky jako dítě neměla, je vhodné se nechta naočkovat, samozřejmě poté nesmíte minimálně 3 měsíce otěhotnět..

Holky, máte s tím někdo zkušenosti??? Pravda je, že jsem ve svém okolí snad nikdy neslyšela, že by měl někdo zarděnky, ale přece jen je to indikace k přerušení těhotenství.

Poradíte mi?? Vzhledem k tomu, že už se o mimi snažíme...

Díky moc. :slight_smile:
3. pro 2006 ve 20:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
A co to je? :confused:
3. pro 2006 ve 21:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
nevesta, tiez sa pytam. Moj drahy vravi, ze príušnice :confused: . Sice som to pocula, ale priznam sa, ze ani v slovencine neviem, o co presne ide :unamused: . A to este ten preklad neni isty :grinning:
3. pro 2006 ve 21:02  • Odpověz  •  To se mi líbí
je to vlastne u nas zname ako rubeola, virusova infekcia, prenasa sa i dotykom, priznakmi je zacervenanie pokozky v tvari, vyssia teplota, pripadne zapal spojiviek, alebo zdurele lymfaticke uzliny... ako decko som to prekonala, nic prijemne... :confounded:
3. pro 2006 ve 21:04  • Odpověz  •  To se mi líbí
A co ovcie kiahne, tie su nebezpecne v tehu, mohli by to byt oni :sweat_smile: :confused:
3. pro 2006 ve 21:04  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Nene, příušnice tonejsou, zkusím to najít doma v lékařském slovníku, v latině to pochopíte..
3. pro 2006 ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
Made, dakujemeeeeeeee :slight_smile:
3. pro 2006 ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Je to rubeola.
3. pro 2006 ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
je to trochu dlhsie ale asi stoji za precitanie:

Co s podezřením na zarděnky těhotných?

Zarděnky patří k běžným dětským virovým onemocněním. U dětí probíhají lehce, často i nepozorovaně. Komplikace jako artritida, postinfekční encefalopatie nebo indukce autoimunitního procesu jsou vzácné a provázejí spíše primoinfekce dospělých. Dojde-li k infekci žen v prvním trimestru gravidity, hrozí s téměř 90% pravděpodobností poškození plodu. Jednoznačné potvrzení prvotní infekce u ženy v začátku těhotenství je proto indikací k interrupci.

Imunita po prodělaném onemocnění je obvykle trvalá. Nechybí však doklady o možné reinfekci, která většinou proběhne bez klinických příznaků a může být prokázána pouze izolací viru a sérologicky. Vzhledem k rychlé upomínací imunitní reakci je pravděpodobnost poškození plodu při reinfekci těhotných žen mizivá.

Hlavní rezervoár infekce, dětská populace, je v současné době systematickým očkováním dětí prakticky eliminován. Přesto jsou stále zaznamenávány ojedinělé případy infekce zarděnkami, hlavně u jedinců, kteří nebyli očkováni nebo (což je zcela výjimečné) očkování z různých

důvodů nebylo dostatečně účinné. Zdrojem těchto nákaz jsou osoby, u nichž virus zarděnek po prvotní infekci latentně perzistuje, a při oslabení dojde k novému vylučování. Případně jedinci, u nichž po dlouhé době, která uplynula od primární infekce, došlo k poklesu specifické imunity a k reinfekci.

Při zvažování tak důležitého rozhodnutí, jako je indikace k interrupci, je třeba brát v úvahu některá základní fakta:

1) Živou oslabenou vakcínou, která vyvolává velmi dobrou imunitní odezvu, u nás byly očkovány všechny dívky ve věku 12 let od r. 1982 (od r. 1986 jsou očkovány všechny děti po 15. měsíci věku). To znamená, že všechny ženy, kterým je dnes 32 let a mladší (pokud u nich nebyla závažná zdravotní překážka) jsou proočkovány, a je nanejvýš nepravděpodobné, že by se nakazily zarděnkami.

2) Laboratorní průkaz zarděnek by měl být požadován u žen, které nebyly očkovány a přišly do kontaktu s nákazou. Vyšetření se opírá o stanovení specifických IgM a významný vzestup IgG protilátek v intervalu 10-14 dní. Hodnocení průkazu IgM proti zarděnkám má některá úskalí, a pozitivní výsledek není v žádném případě důvodem k panice. Bývá totiž často nespecifický, způsobený křížovou reaktivitou s jinými virovými antigeny při aktivaci různých latentních virových nákaz, která je v těhotenství běžná, případně i zvýšenou hladinou revmatoidního faktoru. Spolehlivost testu také závisí na kvalitě komerční diagnostické soupravy. Nízká hladina IgM a rychlý vzestup IgG protilátek mohou svědčit pro případnou reinfekci, která plod neohrožuje. Důležitým pomocným vodítkem zde může být stanovení avidity (síly vazby protilátek na antigen). U primárních nákaz je avidita velmi nízká, u reinfekci vysoká. Závěrem lze shrnout, že pravděpodobnost infekce těhotných virem zarděnek je u nás velmi malá. Při každém podezření na tuto infekci je především třeba ověřit, zda žena byla očkována. Zevrubné vyšetření je nutné u těch, které očkovány nebyly a nejsou si vědomy, že by zarděnky v dětství prodělaly, byly prokazatelně v kontaktu s nákazou, případně v časném těhotenství prodělaly klinicky typické zarděnky
3. pro 2006 ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
autor
Koukám, že Madeleine už mě předběhla.. :wink:
3. pro 2006 ve 21:07  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Teda díky moc za dlouhatánské vysvětlení. Jelikož mi je 29, tak bych očkována měla být. Vidíte, to mě nenapadlo, jdu se kouknout do očkovacího průkazu...
3. pro 2006 ve 21:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
nielen to, ale kontaktuj praktickeho lekara, ten musi mat zaznamy o tebe od narodenia... ja take mam... tam musi byt napisane kedy a ako si to znasala... :wink: nabuduce si inak svoju kartu zoskenujem, nedoverujem prevozu spisov :confused: :sweat_smile:
3. pro 2006 ve 21:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
HURÁÁÁÁÁ, holky, moc jste mi pomohly, díky moc!!! Spadl mi kámen ze srdce, neboť jsem nahlídla do svého očkovacího průkazu a věru, 6.10.1986 jsem byla proti rubeole očkovaná.

To jsme klidnííííííííííííííííí... :grinning: :grinning: :grinning: :grinning:
3. pro 2006 ve 21:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj všetci, poradte mi prosím..z krvných testov robených v 15.t.t. mi vyšli pozitívne výsledky na rubeolu..hodnoty IgM 0,501/c.off.0,325/ a IgG 2,363/c.off.0,289/..v detstve som bola na rubeolu očkovaná tak to nechápem..viem že v prípade infekcie v prvom trimestri je veľmi vysoké riziko poškodenia plodu a mám z toho strach...neviete či je možné toto zistiť nejakým vyšetrením?...a ešte sa chcem opýtať kedy by mal gynekológ robiť prve vyšetrenie krvi v tehotenstve??...mala som už pred tým jeden samovoľný potrat a mám pocit že v takomto prípade j 15 t.t. neskoro na prvý odber krvi a následné testy....
27. říj 2008 v 00:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
no, já o tom vím jen to, že známá taky čekala mimi, ale musela na potrat, protože chytla zarděnky a ty se přenesly na plod a byl by to takovej mrzáček (to jí snad doktor poznal z ultrazvuku).
27. říj 2008 ve 12:33  • Odpověz  •  To se mi líbí
je tam velke riziko poskodenia ale najhorsie ze sa vraj toto poskodenie neda zistit ultrazvukom alebo niecim podobnym lebo poskodeny vacsinou byva zrak, sluch pripadne funkcie srdca.....takze uska aj ocka mozu byt vyvynute spravne ale ich spravna funkcia sa neda takto zistit..... :cry: a rozhodnutie co dalej ostava na nas......... :frowning2:...
27. říj 2008 ve 13:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojte, neviete mi niektora poradit, kde by som nasla obrazok rubeoly? Dakujem.
25. lis 2008 v 08:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj,mam dotaz.Uz jsem dvakrat potratila,poprve spontanni potrat v 9.tydnu,ted bohuzel podruhe-zamlkle tehotenstvi ve 13.tydnu.Doktor mi rekl,ze muzu byt nositelka viru zardenek,mne nemusi nic zpusobovat,ale pry proto muzu potracet.Byla jsem proti nim,ale ockovana.Zapomnela jsem mu to rict.Co si o tom myslite?Diky.
22. čer 2009 ve 14:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
michina ... manzelova teta ich mala teda dostala pocas tehotenstva a narodil sa jej hluchonemy syn a jej to aj povedali, ale neverila im ...
22. čer 2009 ve 14:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
Adello, já myslím že se nemusíš bát. Stejně jako u infekce toxoplazmozou, je v těhotenství nebezpečná jen aktuálně prodělávaná infekce, po ní si tělo protilátky vytvoří a už plod neohrožuje.

Zvlášť když jsi očkovaná, protilátky máš, stejně jako každá našeho věku, jsme proočkované. Pokud máš těhotenské ztráty v I. trimestru, je dobré udělat genetické vyšetření, odebrat stěry na chlamydie...ale nestresovat se zarděnkama :wink:
22. čer 2009 v 15:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
Urcite neockovat proti rubeole pre tehotenstvom, prinasa to vacsie riziko ako "ochranu". Podporite farmaceuticky priemysel a nie svoje zdravie. Viac na www.rizikaockovania.sk o rubeole je tam viac a aj konkretne pripady (bohuzial nie dobre) mamiciek a ich deti...
25. zář 2009 v 10:37  •  3 děti  • Odpověz  •  To se mi líbí
potrebujem radu: moj syn ich prave dostal a ja som v 11.tom tyz. tehu. neviete co mam robit a co nerobit aby som ich nedostala????? dakujem za akukolvek radu.
a este sa chcem spytat ci sa to da nejako zistit ze ci to zasiahlo moj plod alebo nie. lebo dr. mi dnes povedala ze to by museli poslat krv do blavy ,musela by som si to hradit a je to veeelmi drahe. neviete mi povedat nieco viac???
22. čer 2010 v 16:07  • Odpověz  •  To se mi líbí
pancake, myslím, že jsi očkovaná, takže by ses nemusela bát. Jaký jsi ročník? já podle očkováku jsem byla očkovaná kolem 11 let.
Jen mě zaráží, že je dostal tvůj syn v dnešní době, můžu se zeptat, jestli je očkovaný? V současné době se zarděnky-příušnice-spalničky očkují vakcínou Priorix, nedávno ještě Trivivak? Má syn toto očko? Jestli ano, tak teda kde je účinnost vakcín?
22. čer 2010 v 16:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
@artuse budem mat o dva mesiace 33 rokov. bola som preockovana ked som mala 11 rokov ale dostala som aj ako 7rocna!
a maleho ockovali pred 10timi mesiacmi. ma dva roky.len problem je v tom ze ho ockovali v anglicku.my sme sa iba teraz odtial vratili na slovensko. a aka to bola vakcina neviem. ale ockovany je na 100%.
22. čer 2010 ve 20:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte kocky.mne vysli antirubeola IgM 0.82-hraničné a IgG 141,6 vysoko pozitivne a teraz neviem, ci mam tak vysoke protilatky kvoli tomu, ze ma ockovali alebo som rubeolu prekonala...moja vseobecna lekarka nevie najst zaznamy a tvrdi, ze narodene v roku 1982 este ockovane neboli.tak naozaj neviem.bojim sa ci som to nechytila teraz, lebo som tehotna a tie testy sa robia bohuzial dost neskoro.vysledky z opakovanych testov budem mat o 3,4 tyzdne, ale to uz budem v 6.mesiaci!!!! och joj.nemali ste nahodou niektora podobny problem?
dakujem krasne za vsetky odpovede :slight_smile:
17. říj 2011 ve 13:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
@martina8983 Ahoj, zajímalo by mě, jak to s tebou dopadlo. Jsem v podobné situaci... :frowning2:
18. srp 2013 v 01:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek