Genetické vyšetření. Na jaké nemoci v rodině se zeptají?

jessika
11. srp 2011

Zdravím 🙂
Minulý týden jsme bohužel znovu přišli o miminko, šlo o zamlklé těhotenstvív 12tt/9tt. Před tím jsem potratila samovolně v 7tt. Protože mám skvělou doktorku, poslala nás do CARu na komplexní vyšetření - genetiku, hematologii, imunologii. Dost jsem si o tom načetla, takže vím, jak to bude +/- pobíhat, ale zajímá mě, na jaké nemoci v rámci rodinné anamlézy se budou ptát při těchto vyšetřeních. Samozřejmě nevím, kdo byl jak v našich rodinách nemocný 2-3 generace zpět, proto bych se ráda připravila a vyzvěděla to od maminek atd. Které nemoci jsou tedy důležité a mám se po nich pídit?
Děkuji moc 🙂

bettyna84
11. srp 2011

@jessika Budou se ptát na rodiče a prarodiče - jestli mají nějaké nemoci (vysoký krevní tlak, cukrovka, srdeční choroby), případně v kolika letech a na co zemřeli. Dále se ptají na sourozence vaše i rodičů, jestli ty mají nějaký problém (zase ty cukrovky a tak) a u tvých/vašich sourozenců ještě na jejich děti, kolik jich mají a jestli jsou zdraví (tím se myslí nějaké závažnější nemoci, o kterých bys věděla).
Přeji hodně štěstí!!!

maylis
29. dub 2013

@jessika Mě to genetický vyšetření bylo stejně na dvě věci, protože naše rodina se vzájemně nestýká a nic o většině příbuzných nevíme, genetička ze mě byla dost vedle ... Co se týče těch opakovaných potratů, tak spíš bych se zajímala o vyšetření na celiakii (nesnášenlivost lepku), protože poslední dobou se hodně mluví o tom, že potraty může způsobovat právě tato alergie (a mám kamarádku, která je toho důkazem - nakonec má ale dvě děti 🙂