5leté dítě neroste. Máte zkušenost? Jak řešila vaše Dr. a na co přišla?

15. srp 2022

Ahoj holky,máte prosím zkušenost s tím,že by Vám 5ti leté dítě nerostlo?
Zastavil se růstově a i mentálně tak na 3 letech.Dr to neřeší,protože je ještě v tabulkách,ale úplně dole.
Nosí mi věci 3-4 roky,je strašně hubený,maličký.
Cca 100cm a 12kg,jeho 2 letý bráška je už skoro vyšší a váhově je těžší než ten 5ti letý.
Jak dr u Vás prosím tady toto řešila a na co přišla?
Děkuji moc za Vaše zkušenosti.

sinicka
15. srp 2022

Ahoj, napis mi SZ.. mame doma uplne to same..

mia255
15. srp 2022

U nás dcerka měla pauzu v růstu kolem druhého roku. Měli jsme kolecko-endoktinologie, kostní věk, odběry krve ..- nic se díky bohu nezjistilo a dorostla to. V tvém případě už jsi to měla řešit davno. Tlac na doktorku ať tě pošle na vysetreni

autor
15. srp 2022

takto vypadá v 5ti letech

autor
15. srp 2022

@mia255 bohužel já to řeším už tak rok,chodím na přeměření,když s nejmladší chodím na poradny,na převážení jako prý roste a furt je v tabulkách,ale na dolní hranici,tak proto to paní doktorka neřeší

mia255
15. srp 2022

Tak si to vydupej. Kór pokud je i mentálně na těch 3 letech....

jaja01k
15. srp 2022

Píšeš, že se zastavil i mentálně, to bych viděla jako ještě větší problém než to, že málo roste. K tomu vám doktorka něco řekla? Já bych hledala nového pediatra, protože mi nepřijde v pořádku, že vás neposlala na žádné vyšetření.

mia255
15. srp 2022

U nás byla dcccerka taky v dolní hranici tabulky. Nicméně doktorka to řešila protože tam byl veliký propad (v tabulce)

autor
15. srp 2022

@mia255 bohužel ano je,nepozna barvy,i když mu je říkáme,neví kde je před,za,vedle nechce mi jíst aj.ve čtvrtek jdu s malou na poradnu a beru i 5ti letého a jdu to zase řešit,protože mě to už vážně nebaví.

autor
15. srp 2022

@jaja01k neřekla vůbec nic bohuzel,ve čtvrtek jdu na poradnu s malou jak jsem psala a beru tam i malého a snad už to paní doktorka bude řešit,jinak si najdu jinou.

Chodím k ní jak se vezme už 30 let,já jsem chodila k její mamince a potom jsem začala chodit k ni,když její maminka šla do důchodu,všech mých 5 děti k ní chodí,je fajn akorát takové věci moc řešit nechce.

rnika
15. srp 2022

Jak někdo psal výše - také bych řešila spíš tu mentalitu, pokud se tam zastavil vývojem. Jinak my máme doma také hubeného drobečka, kterému bude 5 - mladšímu teď byly 3 roky a lidé je tipují na dvojčata. Oblečení nosí stejné - boty také. U nás obdobně - je v tabulkách, tak to doktorka neřeší. Ale náš je tedy chytrý jak opička....

izz76
15. srp 2022

Já bych řekla,ze to už je snad i mimo tabulky,dcera ve 4 měřila 100cm a patřila k těm nejmenším. Pokud delší dobu nevyrostl,měla by doktorka napsat doporučení na endokrinologii.

sinicka
15. srp 2022

@izz76 u nas na endo vše v pořádku. Chodíme tam 3 roky a pořád nikdo nic.. 🤷🏼‍♀️

betelgeuzz
15. srp 2022

a zkoušela sis jeho míry do tabulek sama napsat? Nejde o to, jakou hodnotu má dnes, ale jak se postupně vyvíjí. Jestli se drží přibližně jedné křivky. Mám holky velmi drobné, pohybovaly se kolem 5 percentil, ale protože se pořád držely jedné křivky, tak to bylo v pořádku. Pokud by tam byl velký pokles, tak to je brané jako problém, který se má řešit.
Píšeš, že zaostal i mentálně, ale následně, že nepozná barvy. Spoustě kluků jsou barvy ukradené, ale zase třeba poznají značky aut. Spíš jde o to, jestli mluví, dělá složitější věty, rozumí, vývoj se nedá posoudit podle barev. Z tvého textu se podle mě nedá poznat, jestli máte špatnou doktorku, nebo ty přehnané požadavky na dítě. Co třeba ve školce, tam jim taky příjde zaostalý?

autor
15. srp 2022

@betelgeuzz skrz stěhování,teď od prosince nechodil do školky,jde teď v září.
no zdá se právě babičkám,že je mentálně zaostálý,ale je fakt,že moc nemluví,že taky neumí ani složit větu,vytleskat si větu aj.ani značky aut nepozná.a někdy se i zdá,že nám nerozumí co vlastně po něm chceme.

betelgeuzz
15. srp 2022

no babičky nejsou zrovna objektivní, ty mají vždy pocit, že jejich děti v 5 letech četly, násobily, pomalu by mohly skládat maturitu. Spíš by to chtělo srovnání s ostatními dětmi, takhle dle popisu se to těžko posuzuje. Některé děti jsou nemluvné, není každý ukecaný, vytleskávání vět jsem snad nikdy nezkoušela. A v původní školce učitelky nic neříkaly, že by se jim syn nezdál? Ale můžete se zkusit objednat do PPP, syn bude předškolák, tak zrovna můžou posoudit školní zralost, doporučit procvičování apod.

eressiel1020
15. srp 2022

Synův předchozí pediatr tak nechtěl nic takového řešit a tak jsme přešli k jinému pediatrovi. Ta nás poslala k neurologovi a ten pak k psycholožce. A syn má těžkou mentální retardaci a autismus

leymea
15. srp 2022

Vim, ze se to snazis resit, ale pokud tohle pani doktorka neresi tak ihned zmenit. Nevim jaka se v takovym pripade delaji vysetreni, ale predpokladam, ze je potreba zadanka, nebo pak zkusit zavolat a rict jim o problemu a pristupu pani doktorky (nechce vypsat zadanku).
Ja mam doma drobky, ale i ten muj drobecek ma ve 2,5 letech 12kg a 93cm, u petileteho si to opravdu nedokazu predstavit. Vim, ze by se nemelo srovnavat, ale kdyz rikas, ze i mentalne se zastavil tak nechapu, ze to pediatra uz davno neresi.
Drzim palce 🍀🍀🍀

autor
15. srp 2022

děkuji moc,uvidíme ve čtvrtek co mi na to řekne paní doktorka,při nejhorším fakt se pokusím změnit mudru.protože už mě to přestává bavit.ani se nenaději a ten můj skoro 2 letý chlapeček brášku přeroste 😲

megi89
15. srp 2022

Já bych nečekala. Prostě chtěla bych zadanku na endokrinologii. Nečekej zbytečně dlouho, já Te nechci strašit, to vůbec... Jen raději bych byla v klidu. A na endokrinologii Ti řekne, že je menší, ale roste. Uvidíš 🙃😉.
Syn rostl od mimina pomalu a málo, takže jsme chodili 2x za rok na premereni k dětské. Teď v 4,5 letech má 101cm. 😊

susmevem
15. srp 2022

Starší je taky prcek, nejmenší ve třídě ve školce. Ale mentálně je na tom tedy spíše naopak. No každopádně taky byl pořád na spodní hranici. Nakonec následovalo kolečko, odběry, endokrinologie, kostní věk... Byla jsem tam sním na konci června, na další kontrolu jdeme v prosinci a přišli na to, že podle kostního věku o rok zpět. Tak uvidím, co se bude dít dál..

galatea_a
15. srp 2022

Ještě než půjdeš k doktorce, zadej si jeho údaje do té tabulky (jedna ze zadních stránek průkazu), zadej tam míry za všechny jeho roky a uvidíš, jestli se drží stejné linie nebo je tam nějaký propad, jak už ti tady holky radily.
K tomu mentálnímu zaostání - co říkaly učitelky v minulé školce? Máš z něj pocit, že od narození bráchy se nikam neposunul? Sluch má v pořádku?

merope
15. srp 2022

Tady https://www.rustovyhormon.cz/rustove-grafy máš povídání k růstu - máš tam i kontakty. Pokud se ti to nezdá, tak jim určitě zavolej s tím, že pediatrička to nechce řešit a že nevíš, co dál.

Co se týče toho vývoje, tak pokud v 5 letech nemluví / mluví jen málo / mluví jen špatně, tak určitě dávno patří na logopedii - tzn. opět, ať ti dá žádanku na logopedii, protože to, co popisuješ opět není úplně v pořádku (bohužel chtěla jsem napsat normální - a ono to je velmi časté a běžné, že děti mluví málo nebo nemluví) a bude to složitě dohánět ve škole.

A pak se samozřejmě dá si vyhádat tu pedagogicko-psychologickou poradnu, tam nevím, zda dokonce potřebuješ žádanku. Čekací doby tam bývají dost dlouhé, počítej s tím, že se můžete dostat k objednání třeba v prosinci. Pokud je mu ale teď 5, tak stejně budeš potřebovat vyjádření kvůli případnému odkladu školní docházky (pokud mluví jen velmi špatně, tak to nejspíše bude jeden z důvodů).

Držím palce, občas si "vydobýt" svoje bývá i problém. Mně naštěstí doktorka nedělala s žádankami nikdy problém (jen se se mnou hádala o očkování proti neštovicím, ale než byl zdravý, abych se s ní šla pohádat, že ho chci, tak je dostal a bylo vyřešeno ☹ ), ale právě hlavně teda váhu u kojence jsme řešily pořád a pořád, přijde mi, že se začíná vytahovat až teď po třetím roce věku. Už jsem právě i řešila, zda s ním nejít na endokrinologii, studovala ty věci ohledně růstu a dokonce jsem zjistila, že kamarádka je antropoložka se zaměřením na dětský růst, tak mi na něj zběžně mrkla, zda musím řešit nebo to zatím mám nechat být.

Pokud máš jakékoli záznamy, kdy kolik měřil, zkus to dát dohromady a určitě dále konzultovat. Čím dřív se případně růstový hormon podává, tím to má lepší výsledky.

mandala
15. srp 2022

Jj, chtěj žádanku na endokrinologii, tam mu naberou krev a udělají nebo pošlou na veškerá vyšetření,která s tím souvisí. Syn je taky drobek a kolem pátého roku se zasekl, za rok vyrostl asi jen 1 cm, byl dokonce pod hranicí tabulek. U nás teda naštěstí vše v pořádku, ale hlídaný je stále...

sebestka
15. srp 2022

Když to nebude chtít řešit, tak ji řekni, ať ti to dá písemně. A uvidíš ten obrat. nevím jak u vás, ale u nás je problém přejít k jinému pediatrovi. berou jen mimina. Hodně štěstí.

veruuu_kubesovic
15. srp 2022

Hledala bych jinou pediatru, neřešila bych až tolik výšku, jako to, že nemluví, v 5letech by mluvit měl, ne že toho hodně neumí jak píšeš a divím se, že na logopedii nechodite?

janik01
15. srp 2022

Známé holčička také špatně jedla a rostla. Po mnoha vyšetřeních ji zjistili intoleranci lepku. Po úpravě stravy se situace s růstem upravila.

europa00
15. srp 2022

Ahoj mě se to také nezdá můj syn ve 3 letech uměl všechny barvy a všechny i anglicky a naučil se je sám z internetu, mluvil plynule včetně r Ř … tady vím ze he každé dítě jiné. Ale ty přesně jsko matka víš ze něco nehraje - citis to. Tvá doktorka he z prominutím úplna kráva protože jen ts řeší něco tabulkově. Na dítě se musí nahlížet v širším kontextu časovém mentální i fyzickém a nezlob se ba mě tvému synovi už dávno mohl někdo pomoct… ja osobně už bych k ni na žádnou prohlídku nesla tento typ člověka ti fakt nepomůže…. Nám pocit že se Bojis ze je ti to blbé ale jedna se o mentální i fyzické zdraví tvého dítěte kašli na to co si doktorka pomyslí… tvůj syn opravdu vyžaduje kompletní vyšetření a odběry než se nečinností napachaji větší škody

xxx3d
15. srp 2022

no, je trochu pitomý, že to pediatr řešit nechce, nicméně, po té mentální stránce, zkus se obrátit na nějakou PPP, záleží odkud jsi, je defacto předškolák, takže tam to posouzení bude, určitě objektivnější než od babiček 🙂
akorát mají docela dlouhý objednací lhůty, takže volat hned zítra.
dej na sebe a svůj vnitřní pocit, instinkt.

maxulekapcule
15. srp 2022

Můj téměř šestiletý syn se vleze s přehledem ještě do velikosti 92...

A je trochu trdlo, má modrou trávu, oblékání, a tedy hlavně obouvání katastrofa. Je zručnější spíš na práci na zahradě atd, učit se nechce. Vše se mu opakuje 100x a stejně to udělá v ten moment znovu nebo jinak než je mu řečeno.

Do PPP jsem psala před dvěma měsíci, a ještě se neozvali, tak fakt asi s tím neotalet

veronikav31
15. srp 2022

Já rust řeším u syna,od narozeni je pod tabulkami
nekojila jsem,byl na um,s prikrmy jsem zacala hned jak to slo. Nyní mu je 4,5r a růstem je ve 3 letech,má 98cm, 12,5kg. Mentálně je na úrovni predskolaka,počítá,zná písmena,už si i něco přečte. Chodím s ním na dětskou endokrinologii, byli jsme na rentgenu kostí, brali mu krev a posílali ji na bližší rozbor. Teď nas čeká geneticke vyšetření, ja jsem menší-155cm,chlap má 168cm.Tak uvidíme co zjistí nebo nezjistí.jí občas víc než já,jí vše kromě pečiva,to moc nemusí,hodně mu chutná zelenina,ovoce,těstoviny,ryby,maso. Tak nevím proč nepribira 🤷‍♀️