Korekce chodidel - vbočený palec, supinace. Lze rozvičit, změnit stav, zlepšit?

gone_with_the_wind
23. říj 2021

Ahoj, mám potíže s vbočeným palcem a též mám supinaci nohy. Trochu jsem se k tomu snažila najít informace a bude to souviset. Zajímalo by mě, zda je možné supinaci nějak změnit? Neřešil to někdo z Vás? Tuším, že to asi nejde, zvlášť ve věku po třicítce. Ale říkala sem si, že možná se tím nějací fyzioterapeuti zabývají.
Co se týče toho palce, cvičím celkem pravidelně, zůstává v neměnném stavu. Zajímala jsem se o barefoot boty, ale s takovým "vadným" chodidlem už to není asi dobrý nápad. Stačí, když v létě chodím v sandálech s tenkou podrážkou a vím, jak mě z toho bolí nohy. Podařilo se někomu z vás vbočený palec úplně rozvičit? Jaké si kupujete zimní boty, aby měly dostatek prostoru v přední části a zároveň to nebyly barefoot boty?

zuzekk
23. říj 2021

Hledala bych boty každopádně široké, aby měl palec kam "jít" a hlavně nebyl utlačovaný. Barefoot bych úplně nezavrhovala, ale nebude v tom vhodné chodit po tvrdém povrchu, to pak nohy bolí. Zkus nějaký kompromis, třeba Camper? Nebo anatomic? Na zimu mám vivobare, podrážka mi přijde dost tlustá, že z toho nohy bolet nemůžou...
Já bych měla cvičit na plochý nohy, děsně to flakam, ale co mi jde, je roztáhnout prsty od sebe, úplně vidím, jak se mi palec za poměrně krátkou dobu posunul ven.

zuzekk
23. říj 2021

A dělám si míček, to je blaho. Při správném postavení prstů při cvičení by ti mohl pomoct s uvolněním okolních svalečků, co ti drží palec špatně. https://www.tejpy.cz/masazni-gumovy-micek/
případně možná https://www.tejpovani.cz/sklz-foot-massage-ball...
Jinak se chodidly zabývá podologie- podolog.

janina228
23. říj 2021

Zkusila jsi adjustační ponožky?

evaviki
23. říj 2021

Mam hallux od 11 let, příčně plochou nohu,spadlou klenbu a pronaci. Nosim pouze barefoot,je to jediný, co mě zachranuje od operace. V jakýchkoliv jiných botách opravdu trpím. Pokud nejsi na bf zvyklá,tak začni postupně. Zimní campery jsou super (povazuji za bf).

evaviki
23. říj 2021

Taky se teda v bf musis naučit chodit, pak te nebude bolet noha

merope
23. říj 2021

Přešla jsem na bf. Pokud nemáš extrémně širokou nohu, tak se do bf dají pořídit i nějaké ty vložky, co ti zvednou patu a pak to máš jak normální botu. Nakonec mám nejraději Anatomic, co mají tak tlustou podrážku, že to skoro jako bf už není.

Jinak je dost doporučený tuším Deichmann, že tam mají dost široké boty.

Já nosím bf asi rok (resp. boty, kde palec neutlačuji) a musím říct, že boty, které mi ho "lámou" už ani nesnesu. Jako pořád je tam vystouplý ten kloub, ale už jsem schopná samostatně palce vyloženě "narovnat" jenom svaly na nohou (že jsou jako prodloužení chodidla). Ono to i nějak ten palec "aktivuje" a posiluje.

Jo, dost mi pomohlo si přečíst, jak vbočený palec vzniká, které svaly jsou ochablé a ty cíleně posilovat.

Ale s bf pozor!! Já v nich šla hned co jsem je měla skoro nové asi 5 km a pak jsem je na 14 dní musela zcela vyřadit a nemohla jsem chodit ani bosky. Prostě začít postupně. Zrovna na tůry bych potřebovala fakt nějak vyřešit "drop" (tzn. zvednutou patu) o pár mm, ale ještě jsem se nedopracovala k tomu to vyzkoumat, jak se to dělá.

gone_with_the_wind
autor
24. říj 2021

Moc díky za postřehy. Asi zkusím nějaký bf zimní boty objednat alespoň na vyzkoušení. abych měla srovnání. Ne že by teda zrovna bylo na výběr. Bývá mi dost zima, mám nejraději vysoké kozačky s přírodním kožíškem uvnitř. Tak s tím jsem se už rozloučila, vezmu nějaké nad kotník. Mám nohu velikost 42, celkem širokou. Je škoda, že se šířka boty v špici nikde neuvádí. Na Camper jsem se dívala a z ceny 5000 Kč za nízké kozačky se teda trochu osypávám a to je ani ve většině eshopů v mé velikosti nemají.

Co se týče mých zkušenost s BF, nosila jsem několik lét za sebou takové ty kožené páskové sandálky s tenoučkou ohebnou podrážkou, nachodila jsem v nich dost km a řekla bych, že splňovali označení BF. Bolely mě z toho nohy, hlavně lýtka, zvykla jsem si na to tak, že jsem to považovala za normální. Až když jsem si pořídila jiné, uvědomila jsem si to.

Zkusím se podívat na ten Deichmann. Stejně chci dvoje zimní boty. Snažím se proto najít nějakou normální značku, která takový boty nabízí. Ještě mě napadli zimní verze sportovních tenisek, ale tam to bude zase o vyzkoušení, jak budou ve skutečnosti široký.

Adjustační ponožky jsem nezkoušela, ale přemýšlela jsem, zda koupit. Trochu mám vůči těmto pomůckou nedůvěru, jestli opravdu fungují. Máte s nimi někdo zkušenost?
Bezva je chození doma v ponožkách, ale dlouho to nevydržím, je mi zima od noh.
Míček mám doma, tak vyzkouším.

evaviki
24. říj 2021

@gone_with_the_wind eobuv má 30%slevy, koukni. Tam jsem své campery koupila já. Jinak to,že tě v bf noha bolí, je opravdu tím, že v tom nechodíš správně. Zvyknout si na tu bolest neni řešení. http://www.hallufix.cz/hallufix-dlaha-ortopedic... tahle dlaha mi taky pomaha, je nejlepší, co jsem zkusila za ty roky..

felixfelicis
24. říj 2021

Necetla jsem komentáře. Záleží asi, v jakém je ten hallux stavu, spousta lidí nedá na BF dopustit a tvrdí, že se jim vbocene palce třeba i úplně narovnaly. Mně už asi není pomoci🙂 a tenká podrážka mi nevyhovuje, ale každopádně BF zatím nosim, protože mi vyhovuje sirka a špička. Zimni mám taky BF, jen s ortopedickou vložkou. Pak mám ještě snehule Keen a polokozacky Jancarik a netlačí mě, ale ty BF (Joe Nimble) jsou mi i tak nejpohodlnější.

janina228
24. říj 2021

Adjustační ponožky používám. Je to dražší záležitost, ale za mě to funguje.. neřešila jsem přímo vbočený palec,ale prsty co jsem měla zarovnané podle bot a jejich hybnost..a určitě se to zlepšilo. Samozřejmě to nebylo hned - větší pokrok jsem viděla tak za rok pravidelného nošení.. Jediný co to mělo nevýhodu - nevešla jsem se do svých klasických bot, protože se mi rozšířila špička. Ale to jsem vlastně chtěla,takže to zas taková nevýhoda není 😉