Pomoc! Co mám jíst?

srnii
23. říj 2021

Zdravím, najde se tu někdo, kdo měl cukrovku a zároveň mu zjistili i vysoké jaterní testy? Před pár týdny mi zjistili těhotenskou cukrovku a když jsem si konečně upravila jídelníček abych měla v cajku cukr a neměla hlad, tak mi zjistili zvýšení jaterních testů a mám držet i jaterní dietu. Jenže co mám teď jíst? Cukr jsem měla nahrazovat tukem-plnotučné produkty, na krajíc pořádně másla, sýry.....a to teď nemůžu kvůli játrům. Neorientuje se tady někdo v tom?

barmil
23. říj 2021

@srnii zkus skupinu Jíme jinak na Facebooku. Hodně receptů i pro různé nemoci. Možná by stálo za to se poradit s dietologem, jsou přímo v každé nemocnici a sestavují jídelníček pro hospitalizovane, měli by umět sestavit i Tobe.

merope
23. říj 2021

Určitě bych zkusila nějakého dietologa - mohli by ti poradit i na diabetologii. Jinak na zvýšené jaterní testy jsou dobré šunky, lučina, nenadýmavá zelenina (např. mrkev je ok, i když někoho nadýmá), hovězí maso. Ale mě to teda slušně rozhodilo cholesterol (jako že jsem ho pak měla extrémně nízký). Jinak mě ještě napadá, že s bílkovinami by pak mohl být zase problém s ledvinami - a na to se hodí brambory, okurky a kopřivový čaj.

eloise02
23. říj 2021

Jsem diabetik a jedna věc mě na tvém dotazu zarazila. Opravdu ti někdo doporučil cukr nahrazovat tukem??? Něco takového jsem v životě neslyšela. Už tady půl hodiny googlím, jaký je jídelníček u těhotenské cukrovky (protože já jsem diabetik II. typu), ale nic o tom, že bys měla jíst plnotučné, pořádně másla atd jak píšeš, jsem nikde nenašla. Všude píšou, že i u těh. cukrovky je potřeba dodržovat zásady zdravé stravy - pomazánky z tvarohu, hodně zeleniny.

majena39
23. říj 2021

@eloise02 taky mi to tak bylo v diaporadne doporučeno. Namazat pořádnou vrstvu másla 🤷‍♀️

@srnii měla jsem stejné dvě dg jako ty a s tím jídlem jsem taky moc nevěděla. Nevím, jaká ne u tebe příčina těch zvýšených jaterních testů. Ale já nakonec jedla Esenciale forte (není na předpis) a dietu jsem nijak extra neřešila a ty hodnoty se samy vrátily za pár měsíců do normálu 🙏
(příčina vysokých JT u mě byl covid)

srnii
autor
24. říj 2021

Díky za tipy a rady 🙂 Na diabetologii jdu v úterý, tak to s doktorkou pořeším, jsem z té ordinace minule vyšla celá rozhozená a nestihla se poptat no. Essentiale beru na doporučení gyndařky 6tbl denně tak uvidím jak to pomůže ale co mi to ty játra dělají nechápu. Covid si myslím, že jsem neměla, nechlastám 😀, žloutenku taky nevím, kde bych k ní přišla. Jinak s tím tukem mi to bylo opravdu doporučeno, ne přímo tak jak jsem to napsala, to vyznělo blbě 😀 ale že si mám opravdu na ten jeden krajíc namazat pořádně másla a jíst spíš plnotučné než nízkotučné. Ono zas ty doporučené věci na játra mi dělají špatně na cukr, je to prostě komplikovaný 😀

majena39
24. říj 2021

@srnii taky antibiotika někdy zvyšují jaterní testy 🤔 nebrala jsi? A jinak ja ten covid prodělala bezpriznakově a játra mi stejně zničil. Takže kdo ví, třeba jsi měla taky. Poslali tě na ultrazvuk těch jater?

srnii
autor
24. říj 2021

@majena39 nn, ve čtvrtek mi na diabetologii řekli ty výsledky a nic víc, tak jsem volala na gyndu tam mi po telefonu naordinovala to essentiale a železo, protože jsem měla ještě slabý krevní obraz a že mám přijít za 14 dní na krev, a že mám držet dietu ale nic víc mi nikdo neřekl 😟

majena39
25. říj 2021

@srnii to je škoda. Ono asi taky záleží jak jsou zvýšené. Mě teda okamžitě po zjištění hnali od čerta k ďáblu aby zjistili příčinu 🙈

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru