Prosím o názor. Jak byste to řešily?

9. srp 2022

Ahoj zeny, omlouvam se, ze pisu anonym, ale jsou tu lidi, ktery nas znaji.

Prosim vas o nazor na tuto vec, se kterou nevim jak se mam vyporadat. Jsme s manzelem spolu 13 let a mame jedno dite. Pred 5 lety se stalo, ze jsem prisla na to, ze nas zadluzil. Zdedil barak po tatovi i s dluhy a chtel si dokazat, ze se dokaze postarat. Jenze jedna pujcka zaplacla druhou az z toho byla hypoteka, kde zfalsoval muj podpis na milion. Samozrejme jsem o nicem celou dobu nevedela. Barak se prodal, vyplatili jsme tchyni a segru, vyplatila se hypo a zustalo nam nejakych 400 tis ke splaceni. Ja manzelovi odpustila a zili jsme si stastne a spokojene, meli jsme penize na dovcu a vylety a tak, neco malo nasporili. Jenze pak covid, zdrazovani, inflace a ja zacala mit depky z toho, ze vlastne skoro nic nemame, vsechno co jsem chtela v zivote, baracek, knihovnicku, krb, psa u baraku, zahradku a tak nemam. Ted bydlime v malym bytecku a casem chceme chaticku az vsechno splatime, ale pri tehlech cenach?
Vcera jsme se strasne pohadali a manzel mi poslal navrh jak ted budeme fungovat. Nemam problem i kdyz mi to trochu evokuje rozvod, ale pry jsem ho vyprovokovala. Az na to, ze ja mam praci a brigadu a stejne manzel vydelava vic nez ja. Takze mu i vic zbyde a ja zas utru hubu 😒 jak byste to resili?

bereni
9. srp 2022

Tohle prece neni “fungujici” manzelstvi. Takhle to realne neni.

konidana
9. srp 2022

sepsala bych si protinávrh, který je přijatelný pro tebe (spíš radši výhodnější) a nějak se snažila domluvit na kompromisu...

te_reza
9. srp 2022

Upřímně, kdyby nevychladl a trval na nějakém plánku podle papírku, šla bych někam do prde*e.

zrzinda
9. srp 2022

Jakože co? Tyhle věci se řeší přes papírek? No to asi úplně ne..

autor
9. srp 2022

@zrzinda ja jsem v praci 😒 proto papirek, a manzel to chtel resit hned

autor
9. srp 2022

@te_reza asi na tom netrva... Navrh jak se prestat hadat kvuli penezum ...

te_reza
9. srp 2022

@anonym nejsem vdaná, ani to nechci. Jsme spolu 11 let. Nemáme společné účty, nejedeme na půl, protože beru míň. Hádáme se, ne že ne. Taková ta klasika, ale tvl pohádat se a přistát mi na stole tohle, tak to by si za klobouk nedal. Kor jestli tě za tvými zády zadlužil. Bych teda viděla rudě.

guliii
9. srp 2022

No mě by se tohle nelíbilo. To je jako když se domlouváš se spolubydlícím co kdo bude platit. My teď taky měli/máme finanční krizi. Manželovi nezaplatili za zakázku, nakonec z nich něco dostal, ale vyšlo to v podstatě nula od nuly za materiál a za práci nic. Byl to člověk pro kterého manžel pracoval už nějakou dobu a věřil mu. Já měla nastoupit do práce, nedařilo se mi otěhotnět a před nástupem se to povedlo. Ještě jsem na rizikovém, takže peníze nula. No prostě naše rezervy padli na to abychom chvilku přežili. Manžel bere jakoukoliv práci, já vařím hlavně z toho co nám vyroste na zahradě. Prostě když je to nutné musí se z hodně věcí slevit. Já si našla brigádu po porodu. Manžel práci kam nastoupí od září. A pak bude o dost líp. Nejde všechno hned a teď, když nemáte nemá cenu řešit chatu. Teď začíná krize a ceny chat půjdou dolů, lidé je budou prodávat. Nemá cenu manželovi vyčítat, že nemáš to po čem toužíš. Spíš si sepiš jak toho dosáhnout. Nejprve bych splatila dluh a za nějaký rok můžou být ceny chat o dost níž. Já tě na jednu stranu chápu, že jsi zoufalá z toho, že to co chceš nemáš, ale neházej flintu do žita. Je vždy lepší to řešit spolu a bez výčitek. Když mu to budeš dávat sežrat, tak se spíš sekne. Mě pomáhá si problémy rozdělit na menší porce. Je nutné zaplatit tohle, do tolikateho to zaplatím. Prostě si sepsat seznam a k tomu datum a plnit to.

autor
9. srp 2022

@te_reza vsak vidim rude, ani se mi nechce domu z prace. Ted to zkousi pres dite, ze si o tom musime dneska promluvit, ze muzeme si jit sednout na kafe, ze dite to z nas citi. Ale tvl, ja nechci ted, musim se uklidnit...

autor
9. srp 2022

@guliii vsak jsem psala, ze chatu az splatime, coz bude 4 roky a pak budeme schanet... Ale proste me to sere...

j.a.n.i
9. srp 2022

To je na ospoved, at vyplni papiry k rozvodu, ze když tedy oddelenw finance, tak i oddelene dluhy.

katula94
9. srp 2022

Ja bych se s nim rozvedla za to Y s teckou 😄. Pardon, musela jsem - proste bych se nedokazala spolehnout na chlapa, co nezvladl treti tridu zakladky, a co se tyce uprimnosti, taky zrejme neprekrocil uroven ditete na prvnim stupni. Existuji veci, ve kterych se v manzelstvi proste lhat nema.

mandala
9. srp 2022

Mě přijde, že je to spíš jen taková provokace po hádce...

konidana
9. srp 2022

Chápu že tě to štve. U nás to není tak vypjaté, ale také bojujeme s penězma. Od té doby co jsme svoji (16 let) , jsme furt na nule. Sama jsem vždy měla aspoň nějakou minimální rezervu. Už jen tento stav je pro mne velmi stresující. K tomu pidi byt o dvou místnostech pro 4 lidi (2kk). To fakt nepřidá. Pomalu jsem si trochu zvykla, i díky tomu, že muž má konečně i svůj účet - dřív neměl žádný. Ale stejně mu zrovna letos platím často i jeho pohledávky, protože má jako osvč blbý rok. Je to na pytel. Drž se 😘

guliii
9. srp 2022

Ano chápu a psala jsi, že jste se pohádali. Chápu, že tě štve, že nasekal dluhy. Byl blbec, pochopila jsem, že tohle jste si spolu vyříkali. Ale buď můžete jet spolu a nebo každý sám a v tom případě je to spíš začátek konce. Je potřeba o tom mluvit, ideálně bez hádek a výčitek.

autor
9. srp 2022

@katula94 predstav si, ze ma i maturu a dokonce z cestiny 😂😂🤦

betelgeuzz
9. srp 2022

TAkové rozdělování, co kdo bude platit, obzvlášť v manželství, kdy je dle zákona vše společné, mi příjde jak před rozvodem.
Ale zkus to vzít tak, že je to psané s horkou hlavou po hádce. Pár dní bych se k tomu nevyjadřovala a pak to zkusila znovu v klidu probrat.
O čem vlastně byla vaše hádka? nevyčítala jsi mu ten dluh?

katebk
9. srp 2022

Já bych se k tomu zkusila postavila 🙂 zase tak hrozný podmínky to nejsou, jsou to přesně daný věci, co kdo bude platit a to není tak hrozný a zálohy na energie si samozřejmě přičti do peněz na domácnost. Oni někdy chlapy mysli, ze se bez nich po*erem... takhle mu třeba ukážeš, že ty jeho "odražky" v klidu dáš. Kdyby tě neměl rád, určitě by se tímto ani nezaobiral, je smutný, že to napsal ale třeba to tak cítil

katebk
9. srp 2022

Každé manželství je jiné, my třeba s manžel máme taky dané co kdo platí, teď jsme to trošku upravili, když jsem na mateřské (posílá mi víc) ale pak zase pojedeme ve starých kolejí a vyhovuje nám to moc

konidana
9. srp 2022

@betelgeuzz znám několik manželství, kde mají striktně rozdělené finance, včetně peněz na jídlo (každý za své). Každý se snaží nějak fungovat a to "nějak" je u každého jiné.

betelgeuzz
9. srp 2022

@konidana jestli jim to vyhovuje a společně se na tom domluvili, je to jejich věc. Tady to jedna strana předhodila druhé a té to nevyhovuje.

autor
9. srp 2022

@betelgeuzz no o financich prave 😒 my se jinak nehadame. Kdyz to napisu narovinu a doufam, ze nas nikdo nepozna 🙈 pripravuje se na mistrovstvi a do toho proste musi dat nejaky penize, ale chapu to, je to jeho konicek a sen stat se mistrem sveta. Ale celou dovolenou jsem poslouchala, ze nejsou penize, ze si nemuzeme dovolit to a to. Tak rikam ze dopr... chodim do prace a na brigadu, tak si zaslouzim aspon tu dovolenou v klidu. A to jsme meli fakt levnou dovolenou tady v CR. A vcera prisel balicek co si objednal a potrebuje kvuli tomu mistrovstvi. Jako ja to chapu a obdivuju ho, ze i s minimem penez se dokaze vysplhat a dostat se mezi spicku, ale vcera jsem fakt bouchla. Tak jsem mu vycetla, ze vsechny moje sny zustali v baraku, co se prodal a dalsi sen je v nedohlednu, protoze splacime debilni dluhy, ze takhle jsem si zivot fakt nepredstavovala. A ze zatimco on si sny plni, tak ja nemam vibec nic 🙈 ze mi prijde, ze vsechno jde do nej a do ditete 🙈. Ja vim, mohla jsem drzet pusu, ale proste uz se stalo.

katula94
9. srp 2022

😄 spis jde taky o to, ze pise neco tak vazneho a necha tam tu hrubku. Me by bylo trapne. Napsala bych to znova.

autor
9. srp 2022

@katebk no jako fakt mam chut to udelat, presne jak pises, ja se z neho neposeru a umim setrit. Myslim, ze bych vysla lip jak on, on vsechno prozere 🙈. Jde mi spis o to, jaky vliv to bude mit na chod rodiny, jaky vliv to bude mit na dite, tomu samozrejme chci doprat vse co bude v mych silach a nechci aby stradalo jak financne, tak citove. Dala jsem si par dni na rozmyslenou, propocitam to a aby se jeste nedivil... Ale proste je to divny, zavani mi to rozvodovym vyrovnanim 😭

autor
9. srp 2022

@katula94 ne vsichni jsou stejny a koukaji na kazdou chybku. a koukam, ze 94 rocnik? Tak to si jeste docela pamatujes ze skoly 😉 my jsme skoro o 15 let starsi a tesime se az si to s ditetem zopakujeme 😉

katebk
9. srp 2022

Řekni si tolik na tu domácnost, aby dítě nestrádalo. U nás jde tohle mimo děti, myslím, že tomu ani nerozumí a vůbec netuší, takže po citové stránce si myslím, že to bude dobrý 😊 a třeba to tady ty neshody vyřeší... Důležitý je si to ale pořádně spočítat, klidně mu to i sepis co na co, když jsi řekneš málo, je to pak těžký se domlouvat ať ti přidá. Pak budeš moct s penězma lépe hospodařit.
Držím pěsti.

betelgeuzz
9. srp 2022

Nojo, chlapi a jejich koníčky, často jsou schopni do nich investovat hlava nehlava. Kdy to mistrovství má? Není nervní i z toho? Do toho teď může mít strach, že se začnete hádat o peníze a na mistrovství nezbyde. Dala bych tomu chvílu čas.

bara88
9. srp 2022

No psát dopis o tak vážné veci je blbost ale zase my s vámi nebydlime, jestli se s ním kvůli toho pořád hádáš, vyčítás tak se nedivim že to takto rozdělil.navic nechápu to že zadluzeni ?.to ze zdědil barák s dluhama za to nemůže. Samozřejmě že si o tom měl asi první něco zjistit ale není to klasické zadlužení

katula94
9. srp 2022

Ja mela dobre znamky, ale skolu jsem nenavidela 😄 . Strasne me stve, ze se budu muset zabyvat skolou svych deti 🤣

autor
9. srp 2022

@bara88 zdedil barak s dluhama, ale mohl odmitnout, ale nechtel, to je jedna vec. Dluhy po jeho tatovi jsme zaplatili spolecnymi silami, bez pujcek, z mych a jeho usporu plus jeho sestra a mama, aby nam zustal barak a mohli jsme ho zrekonstruovat. Ale pak si bez meho vedomi vzal pujcky a nakonec hypoteku, kde zfalsoval muj podpis. Ja se to dozvedela az po case, kdyz nebyl schopny splacet a ja byla na matersky. To me doslo, ze asi neni neco v pohode, ze se nam nekam ztraceji penize, jsem si myslela, ze nekde ma nejakou ku.rvu, tak jsem na nej uhodila. A nehadame se porad az posledni dobou....