Špatná cytologie v těhotenství, výsledek H-Sil - co teď?

andriys
29. říj 2020

Milé maminy, prosila bych o vaší zkušenost. Už před otěhotněním jsem měla zhoršený výsledek cytologie. V září jsem zjistila, že jsem těhotná a nový výsledek z cytologie byl H-SIL. Můj gyndař mě poslal na kolposkopické vyšetření, tam mi doktor řekl, že vidí na čípku těžké přednádorové změny. Já se uplně sesypala. Odebral mi dva vzorky z čípku a poslal na biopsii. Mám teď hrozný strach, že výsledky budou špatné. Nemůžu vůbec spát, mám hrozný strach aby se mi s toho během těhotenství neudělal nádor. Nedokážu se moc uklidnit. Co by mě čekalo, kdyby výsledky byly zlé? Zažila jste některá něco podobného? Prý se během těhu stav čípku nehorší, ale co když se zhorší? Nevím co mě čeká. Jestli donosím dítě nebo budu muset ukončit těhotenství. Doktor se o tom sice nezmínil, ale já mám ty nejčernější scénáře před očima.
Děkuji🍀

kocila
29. říj 2020

@andriysosobní zkušenost nemám, ale v těhotenství tě budou hlídat ve speciální onko poradně-budou ti odebírat často cytologii, ale uvidíš jak dopadnou odběry. Ke konizaci čípku se přistupuje jen, pokud je to špatný, tam je pak nebezpečí potratu...
K ukončení těhotenství se nepřistupuje, pouze jen z velmi závažných důvodů.
Jako je škoda, že se čípek nezaléčil před těhotenstvím, ale to je život.
Je potřeba, abys pravidelně chodila k lékaři a po těhotenství jsi problém s čípkem vyřešila.
Držím palce, ať vše dopadne dobře🍀

pincola
29. říj 2020

Já to měla. sice před těhotenstvím a v těhotenství, ale zamlada. taky jsem se složila a nakonec vše dobře dopadlo. V těhu se to prý nezhoršuje, spíš zlepšuje!!!!Oni tě ohlídají, vím, že se v těhu dá udělat i konizace a je prý bezpečná.

andriys
autor
29. říj 2020

@pincola takže vás pak čekal zákrok po šestinedělí ?

pincola
29. říj 2020

@andriys Já těhotná nebyla, bylo to několik let před dětmi. á šla na konizaci hned a dobrý. U vás je to tím těhotenstvím komplikované, ale věřím, že i tak vše dobře dopadne a v nejhorším se dá jít na konizaci v těhotenství🙂

nina004
29. říj 2020

@andriys Ja som tehotná teraz a tiež čakám na výsledky. Som už po jednej konizácii kôli nádoru na čípku. V tehotenstve ťa budú pravidelne sledovať kolposkopom a robiť stery prípadne histológiu. Pokiaľ budú teraz výsledky zlé,tak ti urobia konizáciu aj v tehotenstve a budeš sledovaná. Pokiaľ nebudú úplne zlé,tak počkajú a po šestinedelí ti ju keď tak spravia. Ešte nestresuj sestra mala podľa dr tiež h-sil a cytológia vyšla celkom dobre,tak počkali kým sa drobec narodil. Držím prsty.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru