1. screening - hraniční výsledky. Měl někdo také tak?

levandulkaaa
6. led 2023

Ahoj holky, měla některá z Vás hraniční hodnoty u 1. screeningu?
UTZ je v pořádku, nosní kustku má, NT: 1,28, PAPP MoM 0,65, FREE BETA HCG MoM 0,88.
Riziko DS: 1:909 a riziko preeklampsie 1:333.
Je i o týden větší, mám už 2 zdravé děti, ale je mi "už" 35 let.
Nevím zda se mám znepokojovat nebo je to prostě tím, že mi je 35+, je o týden větší, krev mi byla brala 10 dní před screeningem a proto mám ty hodnoty hraniční dle těch jejich tabulek?
Mám jít na kontrolní krevní testy za 4 týdny, prý kdyby vyšly podobně nebo hůře, tak by mě poslal na ty krevní testy za 12tis., že jsou přesnější na 99%.
Nj, ale já si myslím, že je vše v pořádku a že ty hraniční hodnoty jsou z toho důvodu, jak jsem psala výše a že není potřeba chodit na nějaké další placené testy v tomto případě.
Působí to na mě tak jako kdyby doktoři měli za to bonus, když pošlou pacientku na tyto testy i když to není třeba úplně potřeba, vidí, ženu 35+ či né moc ukázkové výsledky a už ji tam žene, nejsou to pak moc zbytečné nervy?
Pokud by ta kustka tam nebyla, či NT by bylo daleko větší a riziko DS by bylo nízké, tak bych neváhala, ale raději se zeptám ještě Vás jaký na to máte názor či jste nezažila něco podobného?
Děkuji předem za odpověď a hezký den.

ileni
6. led 2023

@levandulkaaa po mě vždy chtěli brát krev dříve, že ty hodnoty pak déle už nejsou tolik vypovídající ( Apolinář a gennet). Mě se s každým těhotenstvím hodnoty v krvi zhoršovaly. V posledním těhotenství mě potom posílali na trombofilni mutace, že ty mohou ty hodnoty v krvi ovlivnit ..

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
laxesis
6. led 2023

Ahoj, já měla u syna výsledek 1. screeningu DS 1:900 , bylo mi 27 tehdy. Taky jsem se nervovala, ale ujistili mě, že ultrazvuk je naprosto v pořádku a je to stále výsledek mé krve a ne miminka, takže tu mou krev může ovlivňovat více faktorů a neznamená to hned, že je něco v nepořádku. Jiné testy nedoporučili. Tak mě to uklidnilo, na víc testů jsem tedy nešla, jen jsem častěji chodila na ultrazvuk. 2. screening a tripple dopadl ukázkově, výsledek se upravil na 1:16000. A jak píšeš, jestli v tom není bonus...to si nemyslím. Spíš nechtějí nic podcenit, čemuž rozumím.

kocila
6. led 2023

@levandulkaaa vše je na tobě, nikdo tě nemůže a nebude nutit do vyšetření, které nechceš, nebo nechceš platit a nemyslím si, že by z toho doktor něco měl.
Věk máš vyšší, což zhoršuje výsledek, ale také zvyšuje možnost genetické vady. 1 dítě z 900 s tvými hodnotami bude mít DS. Je to pro tebe malé nebo velké riziko? Jsou doktoři, kteří tento výsledek berou za negativní, jiní šedá zóna.
Spíš si polož otázku, zda se dokážeš smířit s tím, že v případě vytáhnutí černého Petra budeš mít dítě DS a nelitovat toho, že jsi vyšetření nepodstoupila, které nejsou vůbec invazivní a neohrožují tebe ani plod? To si každá budoucí matka musí zvážit sama..
Ať je vše v pořádku a tvůj vnitřní pocit se nemýlí.....🍀

janches
6. led 2023

@levandulkaaa podle mě máte výsledky pěkné. Já měla hraniční screening, riziko na Downa 1:161. Šli jsme na další krevni testy + další podrobný ulzrazvuk a vše je nakonec v pořádku.

brambora28
Autor odpověď smazal
Zobraz
fifinka2020
7. led 2023

@levandulkaaa víc bych věřila ultrazvuku. Odkud jsi? Ještě mě napadá možnost zaplatit si kontrolní konzultaci někde jinde... Jako ta krev vychází špatně pomalu každé druhé mamince, zvlášť když tam začíná hrát roli věk. A pokud tě chtějí posílat na tripple testy, tak na ty bych už nespolehala vůbec...

emillyhk
Autor odpověď smazal
Zobraz
brambora28
7. led 2023

Ahoj. Moje výsledky přikládám fotkou. My měli riziko o dost větší a šli jsme pro jistotu na ty odběry za 11000,-. I když cca 14 dní po screeningu jsme šli ještě na kontrolní UTZ k MUDr. Vlasinovi (kapacita v Brně), a ten mi řekl, že vidí naprosto zdravé dítě, že jsem si holt vylosovala černého petra, ale ať pro svůj klid na ty odběry jdu. Máme miminko z IVF, takže už jsme "nějakých" 11000,- neřešili. Ve tvém případě mi ale hodnoty teda hraniční vůbec nepřijdou. Na tvém místě, zazadala bych si o kontrolní UTZ třeba za 14 dní (ideálně přes někoho známého), protože třeba ten otok (sijove projasneni) hodně rychle mizi a ty krevní testy.. ale ty speciální za X tisíc, na ty se mi tvoje hodnoty teda nezdají...

levandulkaaa
autor
10. led 2023

@brambora28 Ahoj, moc děkuji za uklidnění a za náhled. U mě to bude určitě tím věkem, že jsem jakože na hranici, ale věřím, že to bude v pořádku ✊️🍀. Přeji Ti hodně zdravíčka ✊️🍀

levandulkaaa
autor
10. led 2023

@fifinka2020 Ahoj, moc děkuji za reakci, já jsem z Prahy západ.
Určitě to bude tím věkem, ale věřím, že to bude v pořádku 😊🍀✊️

levandulkaaa
autor
10. led 2023

@kocila Ahoj, moc děkuji za reakci, věřím, že to bude vše v pořádku 🍀😊. Děkuji ✊️

levandulkaaa
autor
10. led 2023

@laxesis Ahoj, moc děkuji za komentář a za uklidnění 😊. Věřím, že bude vše v pořádku ✊️🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru