Jak přimět babičku zavírat okno

blanick
6. zář 2018

Mám pořád stejný problém s babičkou - tchyní (73 let). NIKDY nezavírá okna v 7. patře, když hlídá naše čtyřleté holky. Už jsem jí to řekla snad tisíckrát, ale vždy, když tam přijdu, má je dokořán (ne ventilačku, ale fakt otevřené okno) a pod oknem dokonce stoličku, kterou tam mají holky, alby se mohly dívat z okna (!!!!). Vždycky to okno zavřu, babičce to slušně řeknu, ona to nekomentuje, ale stejně je nikdy nezavírá. Já z toho už mám noční můry. Když tam holčičky jsou, nikdy nezvoním na domovní telefonní zvonek, protože mi je jasný, že senilní babička ho poletí ke dveřím zvednout a holky se půjdou kouknout k oknu, jestli je to maminka. Už i tohle jsem jí říkala a vůbec nic nepomáhá. Venku zatroubí auto a co myslíte že holky? Letí se podívat, jestli to není tatínek.. Včera zase holky vyzvedávala ve školce a hlídala je asi 2 hodiny u ní doma. Manželovi jsem řekla, ať babičce zavolá třeba pod záminkou, že se chce zeptat, jestli dcera už nekašle a zeptá se jí také, zda má zavřená okna. Zavolal jí, babička mu řekla, že okna má otevřená a že je zavírat nebude, protože se tam nebudou pařit a že holčičky si oken vůbec nevšímají. Tak se naštval, jel tam, okna byla dokořán, ale nechtěl se s babičkou hádat. Já už nevím, co mám dělat. Našla jsem pár strašných článků, které bych jí mohla poslat, dítě z okna vypadne každou chvíli.. jenže si myslím, že to je úplně k ničemu. Je paličatá a nemá soudnost. Můžete mi nějak poradit? Babička takhle větrá 10 měsíců v roce. Holky ji milují, nechci jim kazit vztah a nepouštět je tam.

bassetlady
6. zář 2018

@blanick nedělají třeba nějaké zábrany nebo zámečky? Okna bych zamkla max ventilačka a nazdar

frndafrrr
6. zář 2018

Pokud se s ní domluvit nedá, tak bych jí je asi nesvěřila, evidentně si stojí za svým a má tvé obavy na háku. Chápu, že hlídání člověk potřebuje, ale tohle je na mě moc velký hazard. A nebrala bych to, že jim kazí vztah já, ale že kazí ho ona. Otevřené okno v 7.patře není pojídání žížal, nebo lezení po jabloni u babičky na zahradě

barbara04
6. zář 2018

hele me syn vlezl u babicky na vnitřní parapet ve 2. patře ( takových tech klasických 10 vterin kdyz jedna hlida mimino a druha si jde nalit dzus a dite je par chvil bez dozoru ......) a doteď mam nocni můry.... a to je to 2 roky. vis co - nezavírá, nebudou tam chodit tečka. lepsi 3 mesice naštvaná babička nez dalsi novinový článek . treba ji to dojde az tam 3 mesice nepůjdou a zavře ho . nebo at je hlídá u vas doma....

kejt29
6. zář 2018

Vztah nevztah neohrozim zivot svych deti. Bud ten cas vydrzi o ventilackach nebo u ni nebudou...Pres to by u me fakt nejel vlak

uzivatelkapetra
6. zář 2018

No nedala bych je tam, na to bych neměla odvahu. Někdy pomůže důchodce seřvat jak malé, nevím jak zrovna u vás, ale na moji babi by to možná zabralo.
Napadly mě sítě do oken proti hmyzu, ale i to by mě až tak neuklidnilo.
Co ji tak slovně popsat celkem do detailu, co se vlastně může stát?

kladpol
6. zář 2018

Taky jsem názoru, že bych jí řekla, že buď bude okna zavírat nebo na ventilaci a nebo že tam holky nebudou. Teď si třeba oken nevšímají, ale stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.

frndafrrr
6. zář 2018

@uzivatelkapetra Sítě do oken nic neudrží, naopak mi to příjde horší - úplně to pobízí se opřít.

j.a.n.i
6. zář 2018

@blanick Chod tam na navstevu pouze kdyz u toho budes i ty a na hlidani si zaplat nekoho ciziho, ten bude onstrukce plnit.

mr_falko
6. zář 2018

tak tohle je moje nocni mura, to bych se zvencla z toho a nebyla bych sekundu v klidu, kdybych vedela, ze se to deje. Ja bych tam svoje dite nedala a byla bych v tom nekompromisni dokud by babi nezacala zavirat

bayt
6. zář 2018

@blanick Tohle bych nedala. Myslím, že nehrotím každou kravinu, ale zrovna z oken a pádů mám velký strach. Asi bych byla tvrdá a narovinu řekla, že prostě tam holky jinak osamotě nebudou. Resp. tohle by s ní hlavně měl řešit tvůj muž, ne ty. Řešení kromě ventilačky nebo klimatizace/větráku asi není.

rebe
6. zář 2018

To má okna opravdu tak nízko, že by mohly vypadnout? My máme okna tak vysoko, že děti ani nevidí ven, pak široký parapet vevnitř a ještě široký parapet venku. U dvouletého dítěte chápu, že může na okno vylézt a stát se nehoda, ale už i můj tříletý syn chápe, že na okno lézt nesmí a koukat se z něj smí jenom když je u toho maminka. Nikdy bych je nenechala s otevřeným oknem bez dozoru, ale nevětrat celý den kvůli tomu, že jsou v bytě děti, mi teda připadá přehnané. Stolička u okna by se mi také nelíbila, ale trápit se kvůli otevřeným oknům? Vy doma také nevětráte?

zavodnice
6. zář 2018

Podle mě ti to tchyně dela naschvál, něco ve smyslu, že je starší, tak ví nejlíp, co se muže. My bydleli v 7.patre. Tata udělal na okna takový háček, abychom je my děti nemohly otevřít a vypadnou. Jestli jsem to dobře pochopila, navíc děti ani neuhlídá a lezou si do oken, jak chtějí. Pokud děti nemůže hlídat u vás doma, tak bych ji je za téhle podmínek nedavala.

konidana
6. zář 2018

Já bych to tak nehrotila 😉 A vím o čem mluvíš, taky mám dvě děti a okna v 5.patře.

ivuse20
6. zář 2018

Tak ať chodí hlídat k vám ne? Já bych o tom vůbec nediskutovala. Buď zavřený okna nebo bude u vás. Pokud s tím teda nemáš problém

silwiin
6. zář 2018

Poridte babce klimatizaci, kdyz tam ma takove horko... a okna muzou byt zavreny.

leymea
6. zář 2018

@rebe máme ventilačky. Už jen kvůli kočce nemůžu nechat otevřený okna.

@blanick asi bych tam děti nedávala. Měla bych fakt strach.

blanick
autor
6. zář 2018

Všem moc díky za rekace. Možná to hrotím, možná ne, ale dusno je kvůli tomu dost. Moje pocity vystihla zavodnice, mám pocit, že to dělá trochu naschvál, moc dobře ví, že mě to štve. Tvrdí mi, že je má stále na očích... když jsem přišla neohlášená, výjimečně jsem si vzala klíče, tak smažila v kuchyni lívance, ani o jednom dítěti neměla šajnu (naštěstí si hrály pod stolem). Moc ráda čte takový ty ženský časopisy typu Chvilka pro Tebe aj., kde jsou srdceryvný krváky. Tak jsem pár takových článků stáhla z netu (jak vypadly děti z oken) a pověřila manžela, aby jí to předložil. A rozhodla jsem se, že tam už děti nedám. Za ty nervy to nestojí, ať jsem klidně za hysterku.

koncita
6. zář 2018

Moje máma (ročník 52) mi vyprávěla, že když jsme byly my děti malé a bydleli jsme tenkrát v pátém patře, tak by ji tenkrát ani ve snu nenapadlo, že by se mohlo něco stát a úplně běžně nás nechávala hrát si v pokoji s dokořán otevřeným oknem, navíc to byla ta okna, co se celá vytáčejí do stran. A teprve teď, když si uvědomí a dojde jí, co všechno se mohlo stát, tak se jí udělá zle a chce se jí zvracet, nekecám...
Dneska by nikdy nedovolila, aby se vnoučata pohybovala v domě nebo v bytě s oknem dokořán, dokonce nutí dědu, aby zavíral i kličky nahoře (u oken špaletových na dvě kličky), aby někoho náhodou nenapadlo přeci jen si okno otevřít a mrknou se dolů....
Prostě babi říká, že dřív se to opravdu tak nebralo a nikoho nenapadlo tak přemýšlet...je to logické, takové zprávy se k lidem nedostaly, pokud se nějaká taková tragedie nestala přímo u nich v obci třeba, jinak se prostě neměly šanci něco takového dozvědět, v televizi se takové zprávy tenkrát vůbec neříkaly, noviny taky nic....
Tím chci jenom říct, že tchyně autorky je nejspíš stará škola a asi jí to nedochází. Bohužel. Nedovolila bych pobyt dětí, pokud by ta okna nezavírala. Ani náhodou!

blanick
autor
6. zář 2018

@bassetlady Asi dělají, ale to si nedovolím instalovat v "cizím" bytě. Není to jako doma. Problém je, že babi to prostě vůbec nechápe jako problém.

m.e.l
6. zář 2018

Já nejsem jen tak hysterka, ale . . . sedmé patro je prostě sedmé patro. Bydleli jsme v pátém, syn s mentální postižením - nikdy ho nenapadlo lézt na okna a stejně byla na ventilačku a ve dveřích na balkon zábrana. . . Dneska mu je devět, bydlíme v bezbariérovém bungalovu. . . Jsem klidnější, protože co předvedl na chalupě. . . Táta dělal nové schody na přístavek. . . Schválně kvůli Lukymu nedal zpět DVA poměrně vysoké schody, aby nahoru nemohl. . . Nevíme jak, ale ten kluk se tam v nestřežených dvou minutách dostal. . . .Ještě teď je mý mamce špatně, když si uvědomí, že se kluk mohl zvrátit dozadu a rozmlátit si hlavu o beton. . . .

kamilanikola
6. zář 2018

Já bych tam děti nedávala. Bydlela jsem v sedmém patře s okny na jih a žili jsme s okny na ventilacku a vetrakem úplně normálně. Když tam má děti tak přece je jejich bezpečnost na prvním místě. A to buď bude respektovat nebo adios.

dzogobela
6. zář 2018

Ja nevim. Asi jsem divna, ale my v tech vedrech mame beze otevrena okna dokoran, dokonce i balkon... V tech vedrech by se tu nedalo dychat. Okna v panelaku jsou vysoko, dite z neho ani nevidi, natoz, aby z neho vypadlo. Na balkone je zabradli, pres ktere nepreleze. Jo, stolicka pod oknem by mi taky vadila... Ale otevrema okna teda vubev, pokud nejsou ve vysce, kam dite vyleze.

ai30
6. zář 2018

V 99% diskusi, kde se resi, ze 'dite k babicce rozhodne nedavat', jsem ta, ktera tvrdi, ze vztah ditete s babickou je dulezitejsi, nez rozepre snacha-tchyne.

Ale toto je opravdu neco jineho, tady jde o bezpeci. Jasne, pravdepodobne se nic nestane, ale ja bych to proste neriskovala. Otevreni dokoran vs. na ventilacku mi neprijde takova obet, abych kvuli tomu riskovala potencialni pad z okna. Bydlim v 6. patre a nikdy nenechavam syna samotneho v mistnosti, kde je doktoran otevrene okno. Pokud je tam tak spatny vzduch, tak bych otevrela okno dokoran po dobu, co jsem s malym v mistnosti, jakmile bych odchazela (byt jen nekomu otevrit dvere), hned bych ho zavrela.

Vysvetlila bych babi pratelsky, ze to neni namireno proti ni, ze jsi rada, ze je hlida a chces, aby mela s holcickami krasny vztah, ale ze se o ne proste bojis, protoze takove nehody se stavaji velmi casto a pokud ona nebude to okno otevirat jen na ventilacku, nebudes je k ni poustet.

marketa11112
6. zář 2018

By me omylo..u nas se moc nehlida...syn byl hlidan 5 x ,dcerka vubec..
nastesti moje mama je opatrna ..spis az moc...ale tchyni bych deti nesverila..ta ma take dost..treba vedla syna k rozzurenemu psovi s tim,ze je hodnej,jen se boji.....kdyby po nich skocil..ooo...takze ani nahodou s nim sama nebude....
Rekla bych to jasne..bud zavrena okna nebo nic...deti jsou nevyzpytatelne..zidli ci stolicku si pristrci kdykoli...a nestesti je na svete..clovek nevi, co je napadne...

kejt29
6. zář 2018

@rebe napisu za sebe, jednak si uvedomuju nebezpeci a timpadem mam deti porad pod dozorem. A jednak mam precejen rychlejsi reflexe nez 85 leta babicka. Dcera ma 2,5, je hodne rozumna, opatrna a prece nemuzu rict, ze ji naprosto verim, ze si muze ve svem veku uvedomovat nasledky.

luj89
6. zář 2018

@blanick ahoj, je nutne, aby babicka sama hlidala dcery? Jestli ti tohle vadi a babicka neni ochotna ustoupit, tak nych ji děti nesvěřila..

kourtney
6. zář 2018

Já bych zkusila jestli to na babičku nejde po dobrém a hlídání potřebujete třeba nějaké záterasy na okno, zábradlí jakoby do půli oken nebo něco v tom smyslu, podle mě určitě něco takového existuje a pak se nemusíte bát jestli babička zavřela okno nebo ne 🙂

rebe
6. zář 2018

@kejt29 Proto jsem se ptala na výšku oken. U nás třeba na uhlídání dětí, aby nespadly z okna, není potřeba žádné rychlé reflexy, protože vylézt nahoru, přelézt parapet a vypadnout ven by rozhodně nebyla akce na několik sekund. Ale třeba na dovolené byla okna tak nízko, že by se opravdu stačilo víc nahnout.

@blanick Obecně vidím, že babičky, respektive zejména tchyně, vidí nebezpečí v úplně jiných věcech než rodiče. Třeba moje tchyně s tchánem nedovolí mým dětem stoupnout si na židli (spadneš a roztřískneš si hlavu), ale vůbec jim nepřijde divné mít léky v nejspodnějším šuplíku nebo úklidovou chemii včetně sava volně postavenou na podlaze v koupelně - a kvůli mně dveře do koupelny teda zavírat nezačnou. O neustálém vnucování odvozu autem bez autosedaček ani nemluvě. A zejména, jak to začnou dělat natruc, nemáš moc šancí... Ale u dětí v tomhle věku vidím, že už se můžeš domluvit přímo s nimi, že jsou nějaká pravidla, která se mají dodržovat, a oni si to uhlídají. Zkusila bych třeba s dětmi promluvit o tom, že když je otevřené okno, musí být v místnosti dospělý - a jakmile dospělý z místnosti odchází, musí to okno zavřít. Netvrdím, že to bude fungovat, ale mohlo by, u nás už dcera u babičky zvládne uhlídat velkou spoustu věcí.

sahrazad1
6. zář 2018

Babička není zase tak stará, aby tohle nepochopila. Podle mě to dělá naschvál. Děti bych ji nedávala, ať si jde s nimi ven na hřiště, procházky apod, ale k ní domu samotné ne!

cosimamvybrat
6. zář 2018

Uff, zatrnulo mi, jen jsem si to precetla. My jsme bydleli v 5. patre a jednou sla mati do obchodu, me nechala doma a okno bylo otevrene. Pod oknem jidelni zidle. Kdyz jsem ji videla, ze uz se blizi, tak jsem stoupla na tu zidli a mavala z toho otevreneho okna. Nastesti jsem slezla dolu, ale pro ni to musely byt nejdelsi vteriny v zivote. Od te doby, co mam sama deti, tak me ta vzpominka pronasleduje casto. Mati takovou blbost uz nikdy neudelala, ale stejne jsem trochu paranoidni a kdyz jsem zacala davat starsiho syna k ni na navstevu, tak jsem ji pripominala snad pokazde, at si dava pozor na okna. Prehnane, ale pro me uklidnujici.
K nekomu, kdo nechava otevrena okna v pritomnost deti (ac i treba starsich) a nechce s tim nic delat, bych deti nesverila. Bud by zacala okna zavirat, nebo by deti vidala jen u nas doma. Tohle je vec, pres kterou u me nejede vlak.