Jméno Kristína. Kdo má s měkkým "í"?

veronykristy
21. bře 2022

Zdravím vás,s přítelem jsme se rozhodli pro jméno Kristína s měkkým i.
Máte taky někdo Kristínku s měkkým i ?
🤗

titina12
21. bře 2022

@veronykristy znám jednu říkala ze je to časté na Ukrajině 🙂

kelerub
21. bře 2022

@veronykristy Kristina je neteř. Všude kde je potřeba hlásit jméno, nahlašuje Kristina s měkkým. Jelikož dotyčný nepochopí, co tím chtěla říct, stráví pak notnou dobu vysvětlováním, že není Kristýna, tak jako to znají všichni, ale Kristina. Pak vždy nadává, že jí švagr dal jméno za trest.

nijij
21. bře 2022

Znám Kristina, Kristýna, a je to docela peklo říkat jaké se kde píše I Y ...

terkync
21. bře 2022

@veronykristy přijde mi to zbytečné. Maximálně to jméno jinak vypadá. Ale zní stejně jako normální Kristýna a spíš to bude působit problém s vysvětlováním jaké y/i se píše. Sice je dnes spousty jmen co se musí vysvětlovat, ale u tohodle obyč jména je to za mě zbytečný a za trest. Je krásný, ale neprznila bych to 😁

sigyn
21. bře 2022

Proč to tomu dítěti zbytečně komplikovat?

ko87
21. bře 2022

@veronykristy Jmenuju se podle kalendáře s Y, ale stejně jsem občas musela vysvětlovat, jak se jméno píše (právě kvůli více variantám) a často se stává, že mi tam právě napíšou měkké i (tchýně mi to na dárky píše dodnes😀) a dokonce mi i chodily dopisy od tel. operátora s variantou Krystýna a to mi teda přecházel zrak. Teď mám k tomu ještě problematické příjmení a je to teda výhra. Zkuste se ještě zamyslet nad praktickou stránkou věci. A jestli chcete, aby jméno jen vypadalo víc "mezinárodně", pak bych možná spíš zvážila podobu Kristina s krátkým i.

sebestka
21. bře 2022

@ko87 Právě to chci napsat, mám dceru Kristýnu (Kristina se mně tak nelíbí) a stejně se nás občas někdo zeptá, jak se píše. Možná právě proto, že jsou dva způsoby. takže naše Kristýna říká "normáně".

sebestka
21. bře 2022

Jinak abych odpověděla na dotaz, tak já v okolí neznám žádnou Kristinu (Kristínu).

felixfelicis
21. bře 2022

Kristína je slovensky, ne? Zní to hezky. Já mám třeba příjmení, které když říkám,automaticky ho hláskuju, a stejně ho kolikrát někde napíšou blbě, ale nijak mě to netrápí. Říkat lidem, že se píšu s měkkým, mi nepřijde jako taková komplikace, na to jsou horší jména 🙂

antoinet
21. bře 2022

Kristina je slovenská verze Kristýny, takže ano znám, Slovenky. Pro české dítě je to celoživotní otrava, já sama jsem za svobodna příjmení hláskovala a nevidím důvod tuhle radost dítěti připravit, když to není nezbytné.

janedv
21. bře 2022

Podivej, jenom vy vite, jak a proc jste se rozhodli dat ceskemu ditku slovenske jmeno. Coz vo to, jde to. Ale k dotazu - ja Kristinku s i nemam, ale za svobodna jsem se jmenovala naprosto standardne, vdana mam jmeno po muzi - cizinci, ktere zni trochu cesky, ale pise se pro cecha naprosto nepochopitelne (mekke i po CH). Jako ne, neni to smrtelny problem, ale mam srovnani, jake to bylo chodit po uradech atd s obycejnym jmenem a jake s jmenem, ktere musis vysvetlovat. A zivot proste BYL jednodussi, kdyz nemusis svoje jmeno porad hlaskovat.

slecnami
21. bře 2022

Bývalá spolužačka je Kristina...

mimi1004
21. bře 2022

Sestřenka má dceru Kristinu. Dala ji jméno po své babičce z máminy strany. Byla to rodilá němka. Jinak Kika (tak ji familiárně říkáme) žádné problémy nemá. Spolužáci i učitelé už ví.

kerikiki
21. bře 2022

@veronykristy ja jsem Kristina a rekla bych ze v pohode.....😁 na zakladce jsem mela tendence vsechny dulezite opravovat, dneska neresim.... ale rodina mi rika Tyno a dodnes jsem se nenaucila tam psat mekke i.

veronykristy
autor
22. bře 2022

@kerikiki jé to mě potěšilo ♥️

antoinet
23. bře 2022

A ještě dodám, dejte buď českou Kristýnu nebo slovenskou Kristinu, ale ne patvar Kristína (jak píšeš v úvodním příspěvku), tak se to nepíše nikde a bude to opravdu pořád o tom vysvětlování a opravování.

veronykristy
autor
23. bře 2022

@antoinet Moc se omlouvám za chybu.... Máme tedy Kristinu.
Špatně jsem to napsala.

veronykristy
autor
23. bře 2022

@veronykristy Oprava!!
Omlouvám se,ale máme jméno Kristina s krátkým "i".

felixfelicis
23. bře 2022

@antoinet Kristína je normalni slovenska verze, zadny patvar.

jelenice_zavodnice
23. bře 2022

@veronykristy Ne, slovenska Kristína se pise s dlouhym í, to je spisovne i v kalendari. Kristina je ukrajinsky a snad srbsky. Krystyna je zase polsky.
Jinak, jakmile mi nekdo rekne, ze jeho dite se jmenuje Kristýna, tak se hned ptam, jake i/y tam ma. Nekdo se divi ale tim, ze pochazim ze SR, tak znam tyto rozdily ve jmenech a zajimam se 😀

daisymaminka
23. bře 2022

Mně osobně se tam to měkké i ani nelíbí. A přijde mi to komplikované. Možná rodičům se jméno líbí, ale pro dítě je to komplikace.

ele_nka
23. bře 2022

@veronykristy my měli ve třídě obě varianty a žádný problém jsem v tom neviděla.

antoinet
23. bře 2022

@felixfelicis tak to jsem nevěděla, já znám jen verzi Kristina. Každopádně i když je to nádherné jméno, svoji dceři jsem dala jméno s jednoznačným pravopisem, protože to celoživotní opravování je prostě otrava (mám Markétu 🙂)

veronykristy
autor
23. bře 2022

@daisymaminka myslím si že to pro dítko komplikace nebude, prostě řekne při zeptání obě "i" měkké a je to 🤗

julia00
23. bře 2022

@felixfelicis áno na Slovensku je to Kristína 🙂

kami1984
23. bře 2022

Kdybych měla dceru, byla by Kristina. Moc se mi tato varianta líbí, případně Tina.

veronykristy
autor
24. bře 2022

@kami1984 ♥️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru