Kdo má právo na dítě?

kreon
16. dub 2016

Představte si následující situaci. Žena ze země mimo EU, i mimo Evropu, přijede do ČR, řekněme prostě na vysněnou dovolenou na kterou musela šetřit roky. Potká se tu s chlapem, který se jí zamlouvá.. a co čert chce vznikne z té lásky dítě. Kdo má na dítě právo? A pokud má na dítě právo matka, tzn. odveze si jej domů do své vlasti., má právo na alimenty? Téma je to složitější ale přesto se zeptám, jestli má někdo tušení, jak by se něco takového mohlo řešit. V zemi původu ženy jsou průměrné mzdy asi pětinové od mezd zdejších. Hledám radu, jak postupovat co nejlépe tak, aby žena, pokud by mě neměla ráda, vše hezké předstírala, aby se nemohla snadno jen tak s malým sbalit a odjet si pryč a mě někde z tramtárie dojde nějaký kus papíru o výměře alimentů bez toho, abych se s dítětem mohl reálně vídat. Snad bylo pochopeno, nač hledám odpověď.

lv
16. dub 2016

Na dítě má samozřejmě právo matka, pokud si ho udělá z nějaké krátkodobé známosti. Předpokládám, že se po dovolené vrátí, žije dál ve své zemi...no a otec, ten buď musí za nimi, nebo je složité navštěvovat. Alimenty dle práv země matky. Takto si to teoreticky představuji.

prostenika85
16. dub 2016

Na tohle Ti těžko někdo odpoví. Bude záležet na zákonech dané země. Např. v arabských zemích má právo na péči o dítě otec.
Reálně si nedokážu představit situaci, že by odněkud z ciziny přišel výměr k placení alimentů. Kdo by ho vyměřil? Na základě čeho? A kdo by pak otce přinul k plnění?

soyevita
16. dub 2016

Toto téma je velice složité,výživné Ti mohou vyměřit i z ciziny,ale musí znát Tvoje majetkové poměry.Ty jsi zapsán jako otec v rodném listě?Dítě se narodilo v ČR je tedy automaticky Českým občanem.Zažádala bych si o svěření dítěte do péče.Odkud pochází přítelkyně?

bustedka
17. dub 2016

čekám dítě se slovákem a jsme od sebe, informovala jsem se u právničky, tak napíšu jak to mám já - důležité je, kde se dítě narodí, protože veškeré soudy se pak budou řešit v tom státě, kde se dítě narodilo. Já třeba proto odmítám rodit na Slovensku, protože by u budoucnosti dítěte rozhodoval slovenský soud. Pokud by tvá "přítelkyně" rodila v CZ, ty můžeš hned po narození požádat o svěření do péče. Ovšem to stejné může udělat i ona. Samozřejmě nebudeme si nic nalhávat a soud spíš přiřkne dítě matce - ať už důvodu kojení či dalších věcí. Co se týče alimentů - aby si je platil, musíš být uvedený jako otec v RL. Pokud tam budeš zapsaný, nejenže budeš platit alimenty, ale zároveň budeš mít svá rodičovská práva, tzn. vídat své dítě a bude třeba k důležitým úkonům i tvůj souhlas. Pokud se však domluvíte na tom, že se angažovat nebude, nic po tobě chtít nemůže.
Ale jestli jsem dobře pochopila, tak jste pořád spolu a spíš přemýšlíš co kdyby náhodou. Otázka je pak i na věku dítěte. Pokud se dítě narodí zde a bude tu i nějakou dobu vyrůstat a spor bude například veden když už bude ve školce, ty doložíš, že si schopný zajistit vhodné podmínky atd atd, český soud rozhodne, že dítě bude svěřeno tobě. Například pokud bych rodila na SK a stalo by se mi něco takového, tak by - již podle případů, kde došlo k rozsudku - buď bylo svěřeno dítě do péče otce, nebo zajištěna střídavá péče s podmínkou, že bych ale musela zůstat na Slovensku.