Kdo má právo nahlížet do těhotenského průkazu?

tezulka
13. pro 2013

Zdravím, moc by mě zajímalo, kdo má právo nahlížet do těhotenské průkazky?
Pracuji na letišti a každý den musím procházet kontrolou přes ostrahu letiště. Prakticky každý den po mně chtějí nahlížet do těhotenské průkazky, mají na to vůbec právo, neporušuje se tím zákon? Oni jsou zaměstnanci letiště, nejsou policie nic takového. Těhotenský průkaz považuji za zdravotní dokument, ve kterém jsou mé osobní údaje o mém zdravotním stavu. Nemám zrovna potřebu tyto údaje několikrát denně ukazovat po každé jiné a pro mě naprosto neznámé osobě..... :(
Pokud jste někdo aspoň trochu znalý v právu, dejte mi, prosím, vědět, děkuji moc.

marketnieuw
Autor odpověď smazal
Zobraz
victress
13. pro 2013

@tezulka a proč tam vůbec chtějí nahlížet? nejsem právník, ale podle mě na to právo nemají. ani policie na to právo nemá, řekla bych. ale zeptej se svého gynekologa, třeba to bude vědět... 🙂

llluckaaa
13. pro 2013

Já bych těhotenskou průkazku ukázala jen ošetřujícímu lékaři případně sestrám, nikomu jinému.
Nechala bych si vystavit potvrzení, že jsem skutečně těhotná a v kolikátem týdnu jsem.

tezulka
autor
13. pro 2013

No právě, že jim bohužel potvrzení nestačí, přijde mi, že prudí schválně :( Chtěla jsem jen vědět, zda na to vůbec mají právo?

tezulka
autor
13. pro 2013

@victress Myslím, že jim jde o to, abych třeba těhotenství nepředstírala. Tím, že jsem těhotná, mohu odmítnou projít skrz detekční rám, ale musím se podrobit důkladné fyzické prohlídce. S tím jsem smířená, lepší aby bylo mimi v pořádku než chodit několikrát denně přes rám. Ale s čím se nesmířím je ukazovat jim svůj těhotenský průkaz :(

moudivlacek
13. pro 2013

to teda koukam, co vsechno se da vymyslet za problem na pracovisti 😒 nemate nejakou smernici, pracovni rad, poptala bych se mozna na HR, protoze pokud na to neni nejaka vyhlaska, tak na to podle me pravo nemaj...nehlede na to,staci snad u kazat jednou, pokud jses tehotna dneska,budes snad i zitra ne? 😀

marketnieuw
Autor odpověď smazal
Zobraz
ema1984
13. pro 2013

A jak moc do ní nahlížejí, to si ji prohlížejí celou? Kdyby se podívali jen na přední stranu, kde jsou osobní údaje, tak bych to asi překousla, ale pokud by si jí chtěli prohlížet celou, tak to vůbec... jsou tam tvé osobní zdravotní údaje a do těch přece nemají právo nahlížet, ne?

leni78
13. pro 2013

@tezulka Tehotensky průkaz není žádný oficiální a nutný průkaz, který jsi povinna mít. Kdyz bys ho neměla vůbec, nebo například dorazila až rodit, nikdo ti nic nemůže. Takze jim řekni, ze tehotenskym průkazem neposlouzis, ale můžeš nabídnout k nahlédnutí prukazku do knihovny. 😀

leni78
13. pro 2013

@tezulka Takze jako těhotná, která u sebe nema prukazku, nemůže odmítnout projít rámem ? To je určitě nesmysl. Řekni ze uz ho nemáš.

llluckaaa
13. pro 2013

@tezulka Já teda nevěřím, že by na to měly právo. Ty pracuješ pro stejnou společnost, která dělá ochranu u rámu? Řešila bych to buď s jejich šéfem nebo na personálním - do tvých zdravotních dokladů podle mě nikdo nemá právo nahlížet.

tezulka
autor
13. pro 2013

Bohužel nepracuji pro stejnou společnost jako obsluha rámu, takže mi naše HR oddělení bohužel nepomůže. Oni prý mají ve svém vnitřním předpise, že mají požadovat těhotenskou průkazku - jiný doklad není přípustný. Takže pokud nechci procházet rámem - jakože nechci, tak se musím prokázat těhotenskou průkazkou. No na hlavu postavený, fakt!

tezulka
autor
13. pro 2013

@moudivlacek Bohužel na letišti se málokdy potkáš s tou samou osobou při kontrole, takže nová a nová kontrolorka neví, zda jsem nebo nejsem těhotná :(

tezulka
autor
13. pro 2013

@ema1984 Jak která, některé stačí přední strana, jiná ji rozevírá a kouká i dovnitř. Ale jen na přední straně je např. údaj o tom, kolik jsem měla v životě potratů a do toho přece nikomu nic není :(

pisisvori
13. pro 2013

@tezulka určitě chápu, že když tam někdo přijde a tvrdí, že je těhotný a tak rámem nepůjde,chtějí důkaz, ale pokud jsi zaměstnanec tak by jim to mohlo stačit průkaz ukázat = držet v ruce ať vidí, že ho máš🙂...ozančení průkazu je dost čitelné stejně jako tvé jméno, na žádné prohlížení podle mne nemají právo.

hayete
13. pro 2013

@tezulka oni na těch rámech prudí čím dál tím víc...aby jsi měla ID kartu, tak vás někdo musí každý rok školit, zkus se ho zeptat, musí podle mě znát předpisy. U nás to dřív býval pan Hanák, ale bohužel nemám kontakt.

tezulka
autor
13. pro 2013

@hayete ID kartu mám. Už jsem to u nás probírala s kompetentní osobou, a první reakce byla, že na to nemají právo. No a pak někdo z bezpečnosti vyštrachal ten vnitřní předpis (jejich normu), že to tam prý mají, tak se podle toho budou řídit.

llluckaaa
13. pro 2013

@tezulka Tak to prostě řešit tak, že jim ukážeš obal průkazky a prohlížet je to nenecháš - vlk se nažere a koza zůstane celá 🙂 Celé bych je to prohlížet opravdu nenechala - pokud budou vyžadovat, chtěla bych vidět ten jejich vnitřní předpis, ve kterém je výslovně napsáno, že musí a mají právo nahlížet do zdravotních údajů uvedených v průkazce.

zuza01
13. pro 2013

Taky jsem v těhotenství procházela rámem několikrát denně a mohl by na mě někdo zkusit, že chce vidět moji průkazku. Pokud bylo u nějakého zaměstnance něco výjimečného - třeba kardiostimulátor, se kterým přes zapnutý rám nesmí - museli si to evidovat pracovníci u rámu na zvláštním seznamu. Každopádně prohlížet průkazku nemají právo, pokud teda nemají v předpisech kontrolovat, v jakém stavu byla poslední moč... Max. jim musí stačit přední strana, z ruky bych ji nedala.

hayete
13. pro 2013

@tezulka holka já mám obavu, že s tím neuděláš vůbec nic...ikdyby to evropský předpis byl benevolentní, národní předpis může být přisnější. Někdy mám pocit, že mít ID je horší než být cestující.

tezulka
autor
13. pro 2013

@llluckaaa Ten předpis už jsem si vyžádala, ale prý to musí oficiální cestou vyžádat můj zaměstnavatel a bla bla bla, no žádná sranda a schválně to natahují, ale rozhodně chci vědět, co se tam přesně píše a na tom pak můžu stavět.

tezulka
autor
13. pro 2013

@zuza01 Já právě nejsem ani smířená s tou přední stranou :(

zuza01
13. pro 2013

@tezulka Já pracuju ve věznici, dost nás prohlížejí, ale tohle si teda nikdo nedovolil...

tezulka
autor
13. pro 2013

@hayete Souhlasím, jak blbec absolvuji pravidelně bezpečnostní školení a odevzdávám výpis z rejstříku trestu a stejně k ničemu...

dadushe
13. pro 2013

@tezulka Úplně tě chápu, jsou tam citlivé údaje a ukazovat to cizímu...brrrr ☹ Po mě chtěli pro změnu ofocený těhotenský průkaz na úřadu práce (jako důkaz, že jsem těhotná), nedala jsem jim to, přesně kvůli tomu, že nechci aby to někdo cizí četl. Vyžádala jsem si od lékaře výměnný list, kde mi napsal něco jako Potvrzuji, že xxx je těhotná, datum, podpis, razítko. Klidně bych každý měsíc poprosila o nový aktuální lístek (stejně tam budeš chodit na kontroly). K těhotenské průkazce bych řekla, že můj gynekolog si ji ponechává u sebe. Určitě jim to už nedávej, nemají co do toho sůvit. 😎 Držím palec🙂

hayete
13. pro 2013

@tezulka já měla ještě i prověrku NBU :D a pak mě popotahovali, že jsem si nabrnkla cizince a neoznámila jím to 😲

moudivlacek
13. pro 2013

@tezulka a jak tu nekdo zminil nemaji tam nejaky seznam? ze bys tam byla a pak ukazala jen pracovni prukaz?

tezulka
autor
13. pro 2013

@moudivlacek Bohužel seznam nemají :(

jinajana
13. pro 2013

Já teda nevím, ale zas tak citlivá data tam podle mě nejsou. Nebo někoho zajímá jako mám krevní skupinu a kolik jsem měla naposledy cukr? Blbost.

llluckaaa
13. pro 2013

@tezulka To je příšerný přístup 😝 Mně by se hrozně příčilo, aby se mi do průkazky někdo díval 😠 Nikomu do toho nic není.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru